Alissa

Åland, Finland

Alissa

4 maanden in Åland, Finland

Mijn verhaal:

Helpen bij verschillende non-profits die op hun eigen manier bijdroegen aan een vorm van sociale of ecologische duurzaamheid. Eén van die organisaties, SKUNK, werkte met tieners die op de meer afgelegen eilanden in de archipel wonen. Ik heb lessen en naschoolse activiteiten gehouden op scholen en geholpen met het runnen van jeugdkampen waarbij ze leeftijdsgenoten konden ontmoeten. Ook hielp ik twee dagen in de week bij Emmaus, een grote kringloopwinkel. Daarnaast had de lokale natuur- en milieuorganisatie regelmatig praktische hulp nodig bij evenementen en bij stranden schoonmaken. Als laatste vroeg de overkoepelende organisatie, ABF-Åland, om hulp bij kantoorwerk of praktische taken.

Het fijne aan dit project was dat ik bij veel verschillende organisaties een kijkje kon nemen en hierdoor veel heb geleerd over het functioneren van non-profits en duurzaamheidsprojecten. Als ik ergens geïnteresseerd in was werd ik aangemoedigd en geholpen om het verder te onderzoeken. Zo wilde ik graag meer weten van het vredesinstituut en werd er een studiebezoek voor me georganiseerd. Verder heb ik veel geleerd over wat het betekent om afgelegen te wonen en een actieve rol te hebben in een kleine gemeenschap, zowel door eigen ervaring als door het spreken met de tieners op scholen en tijdens jeugdkampen.

Het is moeilijk om één herinnering als de beste aan te wijzen, maar ik kijk met het meeste plezier terug op de fijne en betekenisvolle gesprekken die ik met mensen heb gehad. Of het nou was tijdens ‘fika’ op kantoor (het dagelijkse koffie drinken om 14.00 uur), tijdens het werk in de tweedehandswinkel of tijdens één van de vele wandelingen door de natuur op afgelegen eilanden, iedereen was heel open en vertelde me graag over hun leven op deze bijzondere plek!

Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd als vrijwilliger, al ben ik wel blij dat ik ervoor heb gekozen het project wat eerder af te ronden. Ik heb veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en van binnenuit de cultuur van Åland leren kennen. Van te voren had ik verwacht dat het werk wat meer inhoudelijk zou zijn en minder praktisch, en samen met het gebrek aan andere internationale jongeren op het eiland (de andere ESC vrijwilliger is enkele weken voor mij naar huis gegaan) heeft dat ervoor gezorgd dat ik aan vier maanden genoeg had. Desondanks ben ik heel blij dat ik gegaan ben en heb ik veel mooie herinneringen gemaakt die me nog lang bij zullen blijven!

Ik heb veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en van binnenuit de cultuur van Åland leren kennen