Alissa

Åland, Finland

Alissa

4 maanden in Åland, Finland

Mijn verhaal:

Helpen bij verschillende non-profits die op hun eigen manier bijdroegen aan een vorm van sociale of ecologische duurzaamheid. Eén van die organisaties, SKUNK, werkte met tieners die op de meer afgelegen eilanden in de archipel wonen. Ik heb lessen en naschoolse activiteiten gehouden op scholen en geholpen met het runnen van jeugdkampen waarbij ze leeftijdsgenoten konden ontmoeten. Ook hielp ik twee dagen in de week bij Emmaus, een grote kringloopwinkel. Daarnaast had de lokale natuur- en milieuorganisatie regelmatig praktische hulp nodig bij evenementen en bij stranden schoonmaken. Als laatste vroeg de overkoepelende organisatie, ABF-Åland, om hulp bij kantoorwerk of praktische taken.

Het fijne aan dit project was dat ik bij veel verschillende organisaties een kijkje kon nemen en hierdoor veel heb geleerd over het functioneren van non-profits en duurzaamheidsprojecten. Als ik ergens geïnteresseerd in was werd ik aangemoedigd en geholpen om het verder te onderzoeken. Zo wilde ik graag meer weten van het vredesinstituut en werd er een studiebezoek voor me georganiseerd. Verder heb ik veel geleerd over wat het betekent om afgelegen te wonen en een actieve rol te hebben in een kleine gemeenschap, zowel door eigen ervaring als door het spreken met de tieners op scholen en tijdens jeugdkampen.

Het is moeilijk om één herinnering als de beste aan te wijzen, maar ik kijk met het meeste plezier terug op de fijne en betekenisvolle gesprekken die ik met mensen heb gehad. Of het nou was tijdens ‘fika’ op kantoor (het dagelijkse koffie drinken om 14.00 uur), tijdens het werk in de tweedehandswinkel of tijdens één van de vele wandelingen door de natuur op afgelegen eilanden, iedereen was heel open en vertelde me graag over hun leven op deze bijzondere plek!

Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd als vrijwilliger, al ben ik wel blij dat ik ervoor heb gekozen het project wat eerder af te ronden. Ik heb veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en van binnenuit de cultuur van Åland leren kennen. Van te voren had ik verwacht dat het werk wat meer inhoudelijk zou zijn en minder praktisch, en samen met het gebrek aan andere internationale jongeren op het eiland (de andere ESC vrijwilliger is enkele weken voor mij naar huis gegaan) heeft dat ervoor gezorgd dat ik aan vier maanden genoeg had. Desondanks ben ik heel blij dat ik gegaan ben en heb ik veel mooie herinneringen gemaakt die me nog lang bij zullen blijven!

Ik heb veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en van binnenuit de cultuur van Åland leren kennen

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde samen met de andere vrijwilliger in het project in een appartement boven het kantoor van ABF-Åland, met een aparte ingang. Ik had mijn eigen slaapkamer en er was een gedeelde keuken, badkamer en woonkamer. De woonkamer werd soms gebruikt door groepen die studiekringen organiseerden.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Er nam één andere ESC-vrijwilliger deel aan het project. Het contact met hem is altijd goed geweest en ik kon fijn met hem samenwerken.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Hier kon ik door ziekte helaas niet aan deelnemen.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

De stilte en de ietswat teruggetrokken manier van leven. Omdat ik er was tijdens de herfst en de winter, brachten de meeste mensen hun tijd het liefste thuis door. Er werden soms wel evenementen georganiseerd, maar ook al vonden die in het centrum plaats, soms waren er maar 5 mensen aanwezig. Ook waren er heel erg weinig mensen van mijn leeftijd op Åland, omdat vrijwel iedereen naar het vasteland gaat om te studeren op hun 18e en als ze terugkomen doen ze dat vaak pas rond hun 30e. Dit ervoer ik niet per se als negatief, het was ook juist heel bijzonder om het leven in deze cultuur te ervaren, maar het is wel één van de redenen dat ik heb besloten om niet het volledige jaar af te maken.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Prima, ik heb voor vertrek en bij terugkomst fijne gesprekken gehad. Tijdens mijn verblijf in het buitenland heb ik maar één keer contact gehad met Eastpackers voor een praktische vraag, en dat ging ook goed.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Toekomstige ESC-vrijwilligers zou ik graag meegeven dat je niet bang hoeft te zijn om aan te geven wat voor werk je graag of minder graag doet. Ik had uiteindelijk veel vrijheid om mijn werkschema vorm te geven, maar het heeft even geduurd voordat ik dit doorhad omdat de activiteiten voor mij werden ingepland. Initiatief voor nieuwe projecten of evenementen werd in mijn ervaring gewaardeerd en hierdoor kon ik mijn eigen interesses en achtergrond kwijt in het werk. Je hebt zelf veel invloed om het project voor jou zo waardevol en interessant mogelijk te maken!