Abe

La Palma

Abe

11 maanden in La Palma

Mijn verhaal:

Sociaal werk bij Mojo de caña. Tijdens de zomer werkte ik ondersteunend bij een zomerkamp voor kinderen tot 12 jaar. Door de rest van het jaar hielp ik bij de naschoolse opvang voor jongeren en kinderen, hielp ik bij het Centro de Dia (dagverblijf voor ouderen) en Centro Occupational (dagverblijf voor mensen met een beperking). Hier organiseerde ik samen met andere internationale vrijwilligers opdrachten, projecten en activiteiten voor de kinderen en jongeren. We werkte tijdens de eerste drie maanden ook bij een lokale voedselbank en hielpen daar met spullen uitdelen.

Dit was mijn eerste ervaring van op mezelf wonen/met mensen die niet familie zijn. Ik heb hier dus veel over geleerd, koken van de fransman en schoonmaken van de italiaanse. Verder is mijn spaans verbeterd, het is nog steeds niet zo goed als ik zou willen maar mensen hebben me wel ook verteld dat ik op dit punt een beetje een perfectionist ben. Ik heb ook een passie voor spelletjes, wandelen, trailrunning, koken en werken met kinderen ontdekt.

Ik heb veel goede herinneringen aan het werk, mijn vrienden en de activiteiten die ik heb gedaan.

Geweldige ervaring. Ik raad het ook aan iedereen aan, het is een hele goede leerzame ervaring.

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde met drie andere vrijwilligers in een apartement, iedereen had een eigen kamer en we deelde samen een badkamer, keuken, woonkamer en balkon. Over het algemeen waren de benodigdheden er maar de wifi moesten we zelf aanschaffen en veel van de spullen in het huis waren oud en kapot. We konden helaas tot de laatste maand niet in contact komen met de huisbaas en problemen zoals kasten die uit elkaar vallen werden niet opgelost.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

De andere ESC-Vrijwilligers waren heel erg aardig en we zijn zeker vrienden geworden. Helaas vertrokken twee van mijn drie huis/projectgenoten eerder om, de één ging studeren en de ander brak zijn arm en moest terug naar frankrijk om geopereerd te worden (hij gleed uit tijdens een wandeling en het had niks met het project zelf te maken, dat was prima veilig). Laat in het jaar kwam er nog een vrijwilliger bij om de man met de gebroken arm te ontvangen, om eerlijk te zijn was ze best wel een vervelende meid maar we hebben het hoofd koel kunnen houden tot de laatste avond en het bleef bij een stevige woordenwisseling.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Mijn on-arrival training werd georganiseerd door Mojo de Caña, helaas was de training online dit maakte alles wat saaier en moeilijker omdat we een week lang bijna de hele dag op onze kamer zaten. De kwaliteit van de on-arrival training was ondanks dat het online was echt heel goed, vooral vergeleken met de mid term training later in het jaar, deze was ook online maar bijna niet door te komen. Ik snap waarom de trainingen online zijn, kosten en CO2 uitstoot, ik denk wel dat de inhoud van de trainingen heroverwegen moet worden. De informatie is vaak niet heel belangrijk, erg saai, de training is te lang, ik had zelf alles kunnen leren in een dag als ze me gewoon een informatie foldertje ofzo hadden gegeven.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het Canarische accent, echt niet te verstaan.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Niet aanwezig, ik heb volgens mij tijdens mijn hele tijd op La Palma maar een keer contact gehad met Eastpakers, dit was om te vragen wanneer ik mijn borg terug zou krijgen.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Heb geduld, als je dit leest ben je een Nederlander, we zijn hier een stuk stipter en georganiseerd dan de meeste landen waar je naartoe kunt. Ik heb vaak weken moeten wachten op reacties op emails en mijn project is zelfs twee keer uitgesteld 4 maanden in totaal maar uiteindelijk is het het helemaal waard geweest.