Een stedentrip naar Sofia: 6 highlights en hotspots

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije. Een relatief onontdekte stad bij toeristen, al komt hier steeds meer verandering in. Niet zo gek, want voor een paar tientjes vlieg je er naar toe en ook het leven in Bulgarije is ontzettend bugdetvriendelijk. Dat in combinatie met prachtige, historische bouwwerken, hippe eettentjes en uitgaansgelegenheden én het Vitosha gebergte op steenworp afstand, is Sofia een hele goede keuze voor een nieuw avontuur.  Lees in dit blogbericht over 6 highlights en hotspots die je niet over mag slaan bij je bezoek aan deze opkomende bestemming!

 

1. De Vitosha Boulevard

De Vitosha Boulevard is de hoofdstraat van Sofia en biedt een diversiteit aan winkeltjes. Een tikje toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken. Veel eetgelegenheden zijn hier te vinden. Zeker op vrijdagmiddag en in het weekend stroomt de boulevard vol met locals en toeristen om te genieten van een hapje en drankje op de  terrassen. Waar je aan de ene kant van de boulevard de kathedraal ziet liggen, zie je aan de andere kant het Vitosha gebergte liggen. Al liggen de prijzen in Sofia relatief gezien overal laag, betaal je op de boulevard toch flink meer voor je avondmaal dan op andere plekken. Wil je achter de beste plekjes komen om te eten en meteen de stad zien? Doe dan een foodtour! Bijvoorbeeld bij Balkan Bites.

 

2. The Square of Tolerance

Op een paar minuten lopen van het centrum van van Sofia vind je The Square of Tolerance. Dit plein dankt zijn naam aan een moskee, een katholieke kathedraal, een orthodoxe kerk en een synagoge, die allen binnen een paar minuten lopen van elkaar liggen. De vier heilige plekken van de belangrijkste religies van het land zijn allemaal in gebruik. Elk van de gebouwen heeft zijn eigen verhaal en wordt gerespecteerd door de inwoners en bezoekers van de stad. Zo maakte de Banya Bashi-moskee deel uit van een groter complex met een openbaar badgebouw, vandaar de naam ‘banya’ = ‘bad’. De katholieke kathedraal van Sveti Yosif (St Joseph) werd volledig verwoest door de Amerikanen tijdens een bombardement op Sofia tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd pas onlangs herbouwd. De synagoge is de grootste Sefardische tempel van Europa. En de Sveta Nedelya-kathedraal werd verwoest tijdens een aanval door de Communistische Partij in 1925, maar gelukkig ook weer hersteld. 

Deze plek in Sofia is de enige plek in Europa weer religies zo dicht bij elkaar liggen. Het Bulgaarse motto is ‘Eenheid maakt kracht’, wat op deze plek prachtig duidelijk wordt. 

 

3. Het nationaal theater van Ivan Vazov

Een van de belangrijkste gebouwen van Sofia is het nationaal theater van Ivan Vazov. Dit prachtige gebouw, dat ligt aan de City Garden, werd opgericht in 1904. Al is het theater van de buitenkant een plaatje, het leukste is natuurlijk om deze oude plek vol geschiedenis ook van binnen te bezoeken. Helaas worden er geen tours door het theater aangeboden, maar je kan natuurlijk wel een voorstelling bijwonen. Online kun je vaak al kaartjes kopen voor een paar euro. De voorstellingen zijn allemaal in het Bulgaars. Of je er veel van de dialogen kunt begrijpen is dus de vraag, maar de ambiance proef je hierdoor des te beter. 

 

4. De stadsparken

Sofia kent vele stadsparken die zich perfect lenen voor een chill momentje op de dag. South Park is een van de populairste parken van de stad. Zeker in de zomermaanden is hier ook veel te doen en kan je hier rekenen op optredens van bekende (en minder bekende) artiesten, festivals en markten. Ook het Borisova Gradina is een echte aanrader, met haar vele beelden en sculpturen. De City Garden is het oudste, publieke park van de stad en is een favoriete plek voor amateur- schakers. En aan dit park ligt het nationaal theater, zo sla je twee vliegen in één klap. Voor de plantenliefhebbers heeft Sofia ook een University Botanical Garden. Niet zo groot, wel erg charmant!

 

5. De beste spots voor in de late uurtjes

Dat de prijzen in Sofia zo laag liggen, maakt het natuurlijk ook de ideale plek om helemaal los te gaan in het nachtleven. De alternatieve scene in de stad is niet moeilijk te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar de club A:part:mental – The apartment (Neofit Rilski 68), waarbij je je letterlijk in een appartement bevindt met meerdere kamers die elk hun eigen stijl hebben. Of neem een kijkje bij Once Upon a time Biblioteka (Bul. Vasil Levski 88). De naam voorspelt het al, deze club bevindt zich onder een bibliotheek en hier wordt meestal een mix van meer mainstream muziek afgespeeld. Een ‘verborgen schat’ in het centrum is de bar Hambara (1142 Sofia Center). Een donker steegje leidt je naar een houten deur, waarna je opeens de bar verlicht door kaarsen staat. Als dat geen romantische avond wordt. Meer zin in een live band? Check dan wie er speelt bij Terminal 1 (Angel Kanchev 1).

 

6. Het Vitosha gebergte 

Een groot voordeel van een citytrip aan Sofia, is de mogelijkheid om het makkelijk te combineren met een wandeltocht de bergen in! Het gebergte Vitosha ligt namelijk op steenworp afstand van de stad. In de winter is dit een ideale plek voor wintersport (hoewel de skipistes en liften het hier fors afleggen tegen de moderne resorts Bansko en Borovets – de laatste ligt op een uurtje rijden), in de zomer is het een ultieme plek om de stad even om te wisselen voor wat natuur én een super mooi uitzicht over Sofia te krijgen. Een goede manier om dit te doen is bijvoorbeeld met de cabinelift vanuit Simeonovo. Deze lift brengt je in zo’n 30 minuten naar Aleko en biedt je tijdens de rit al prachtige vergezichten. Eenmaal in Aleko zijn er verschillende wandelroutes naar de top. Hou er rekening mee dat in de winter de cabinelift elke dag geopend is, in de zomer alleen op zaterdag en zondag. Buiten die dagen is Aleko ook bereikbaar met de auto, taxi of bus.