Pools-Russische oorlog

Nadat Duitsland verslagen werd in de Eerste Wereldoorlog en in Rusland de Sovjet-Unie was opgericht werd ook de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek gesticht. Deze werd in de Pools-Russische oorlog aangevallen door het nieuw onafhankelijke Polen. Tijdens de  Vrede van Riga werd Wit-Rusland verdeeld tussen Polen en de Sovjet-Unie.

Lees meer

Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek zich tot industrieel centrum, voornamelijk op het gebied van machinerie. Dit zorgde voor grootschalige immigratie vanuit andere Sovjetrepublieken.

Lees meer

Onafhankelijkheid

Wit-Rusland verklaarde zich op 25 augustus 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De Opperste Sovjet Stanislaw Sjoesjkevitsj bleef het land besturen tot in 1994 de eerste verkiezingen werden gehouden.

Lees meer

Referendum versterk positie Loekasjenko

In een referendum in 1996 werd de macht Loekasjenko sterk uitgebreid. Zo kreeg hij volledige controle over de begroting, kreeg hij grotere grip op de veiligheidsdiensten en werd zijn termijn verlengd tot 2001. De uitslag van het referendum werd door een groot deel van de internationale gemeenschap als frauduleus gezien.

Lees meer

Termijnlimiet voor presidentschap afgeschaft

In een referendum werd het limiet op het aantal termijn dat een president mag aanblijven opgeheven. Loekasjenko kon daarom herkozen worden voor een nieuw termijn. De uitslag van het referendum, waarin 76% voor zou hebben gestemd, kreeg wederom veel kritiek vanuit het Westen.

Lees meer

Protest tegen Loekasjenko

Nadat presidentskandidaat Andrei Sannikov veroordeeld werd tot een celstraf van vijf jaar braken protesten uit . In Minsk gingen mensen de straat op om vreedzaam te protesteren tegen Loekasjenko.

Lees meer