Rusland annexeert Wit-Russische gebieden
Met de Poolse delingen werd het Pools-Litouwse Gemenebest verdeeld onder Rusland, Pruisen en Oostenrijk. Het hele huidige Wit-Rusland kwam onder Russische controle.
Lees meerLijfeigenschap wordt afgeschaft
in 1861 werd in het hele Russische Keizerrijk het lijfeigenschap afgeschaft. In dezelfde tijd maakte Oost-Europa een sterke economische groei door. Dit zorgde voor een leegloop van het Wit-Russische platteland. Zo’n 1,5 miljoen mensen emigreerden om hun heil te zoeken in buitenlandse industriesteden.
Lees meerPools-Russische oorlog
Nadat Duitsland verslagen werd in de Eerste Wereldoorlog en in Rusland de Sovjet-Unie was opgericht werd ook de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek gesticht. Deze werd in de Pools-Russische oorlog aangevallen door het nieuw onafhankelijke Polen. Tijdens de Vrede van Riga werd Wit-Rusland verdeeld tussen Polen en de Sovjet-Unie.
Lees meerWit-Rusland herenigt door Molotov–Ribbentrop Pact
In het Molotov–Ribbentrop Pact tussen Rusland en Nazi-Duitsland werd het oostelijke deel van Polen aan Russisch verdeeld. Hierdoor werd Wit-Rusland weer één gebied, de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek.
Lees meerWit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek
Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek zich tot industrieel centrum, voornamelijk op het gebied van machinerie. Dit zorgde voor grootschalige immigratie vanuit andere Sovjetrepublieken.
Lees meerOnafhankelijkheid
Wit-Rusland verklaarde zich op 25 augustus 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De Opperste Sovjet Stanislaw Sjoesjkevitsj bleef het land besturen tot in 1994 de eerste verkiezingen werden gehouden.
Lees meerAleksandr Loekasjenko wint verkiezingen
De pro Russische Aleksandr Loekasjenko won de verkiezing met de belofte hard op te treden tegen corruptie.
Lees meerReferendum versterk positie Loekasjenko
In een referendum in 1996 werd de macht Loekasjenko sterk uitgebreid. Zo kreeg hij volledige controle over de begroting, kreeg hij grotere grip op de veiligheidsdiensten en werd zijn termijn verlengd tot 2001. De uitslag van het referendum werd door een groot deel van de internationale gemeenschap als frauduleus gezien.
Lees meerTermijnlimiet voor presidentschap afgeschaft
In een referendum werd het limiet op het aantal termijn dat een president mag aanblijven opgeheven. Loekasjenko kon daarom herkozen worden voor een nieuw termijn. De uitslag van het referendum, waarin 76% voor zou hebben gestemd, kreeg wederom veel kritiek vanuit het Westen.
Lees meerLoekasjenko pleit voor versterking Wit-Russische identiteit
Na jaren van steeds grotere invloed van Rusland pleitte Loekasjenko, na annexatie van de Krim door Rusland, voor een opleving van de Wit–Russische identiteit. In een speech, de eerste die hij in het Wit-Russisch hield, pleitte hij voor het gebruik van de Wit-Russische taal.
Lees meer