Onafhankelijkheid

Wit-Rusland verklaarde zich op 25 augustus 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De Opperste Sovjet Stanislaw Sjoesjkevitsj bleef het land besturen tot in 1994 de eerste verkiezingen werden gehouden.

Lees meer

Referendum versterk positie Loekasjenko

In een referendum in 1996 werd de macht Loekasjenko sterk uitgebreid. Zo kreeg hij volledige controle over de begroting, kreeg hij grotere grip op de veiligheidsdiensten en werd zijn termijn verlengd tot 2001. De uitslag van het referendum werd door een groot deel van de internationale gemeenschap als frauduleus gezien.

Lees meer

Termijnlimiet voor presidentschap afgeschaft

In een referendum werd het limiet op het aantal termijn dat een president mag aanblijven opgeheven. Loekasjenko kon daarom herkozen worden voor een nieuw termijn. De uitslag van het referendum, waarin 76% voor zou hebben gestemd, kreeg wederom veel kritiek vanuit het Westen.

Lees meer

Protest tegen Loekasjenko

Nadat presidentskandidaat Andrei Sannikov veroordeeld werd tot een celstraf van vijf jaar braken protesten uit . In Minsk gingen mensen de straat op om vreedzaam te protesteren tegen Loekasjenko.

Lees meer

Vorstendom Polotsk

In stad Polotsk werd een vorstendom gesticht binnen het Kievse Rijk. Het vorstendom werd de dominante macht in het huidige Wit-Rusland en kan als een van de eerste Wit-Russische staten gezien worden. Het Christendom verspreidde zich in deze periode. In Polotsk werd o.a. de imposante Kathedraal van de Heilige Wijsheid..Lees verder

Lees meer

Ex-agent bekent executies in opdracht van Loekasjenko

In december 2019 kwam een voormalig lid van een arrestatieteam naar buiten met de bekentenis executies te hebben uitgevoerd in opdracht van Loekasjenko. Zo zou hij in 1999 oud-minister Zacharenko geëxecuteerd hebben. Ook zou hij verschillende andere executies uitgevoerd hebben.

Lees meer