De doop van Polen

In 966 liet hertog Mieszko I zich dopen. Dit wordt ook wel de doop van Polen genoemd. Hiermee begon de kerstening van het gebied en dit wordt doorgaans gezien als het symbolische begin van de Poolse staat.

Lees meer

Hertog Konrad I nodigt Teutoonse Orde uit

Hertog Konrad I nodigde Teutoonse Orde uit om te helpen in het gevecht tegen de heidense Balten en Pruisen. De Teutonen gaven de Pruisische gebieden echter niet terug maar vestigden zich er. Hiermee begon een eeuwenlang conflict tussen Polen en de Teutoonse Orde, en later het Pruisische Rijk.

Lees meer

Europese commissie begint procedures tegen Polen

Op 20 december 2017 startte de Europese Commissie een artikel 7-procedure tegen Polen. Het land kan daarbij in het uiterste geval zijn stemrecht binnen de EU verliezen vanwege het schenden van Europese basiswaarden. In april 2019 had de Commissie een nieuwe procedure tegen Polen gestart vanwege de inbreuk op de..Lees verder

Lees meer

De Poolse delingen

Het Pools-Litouwse Gemenebest verzwakte in de loop van de 18e eeuw steeds meer. De machtige buren Rusland, Pruisen en Oostenrijk zagen de kans om hun grondgebied te vergroten. Met de Poolse Delingen in 1772, 1793 en 1795 verdween het Pools-Litouwse Gemenebest van de kaart en werd het onderverdeeld onder zijn..Lees verder

Lees meer

Opstanden tegen de bezetters

Er ontstonden verschillende opstanden van Polen tegen hun bezetters zoals de Novemberopstand in 1830 tegen Rusland, de Poznanopstand in 1848 tegen Pruisen en de Januariopstand tegen Rusland in 1863.

Lees meer

Nazi-Duitsland valt Polen binnen

Op 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland Polen binnen. De Sovjet-Unie volgde  op 17 september zoals afgesproken in het Molotov-Ribbentroppact. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaarden Duitsland hierop de oorlog.

Lees meer