Hertog Konrad I nodigt Teutoonse Orde uit

Hertog Konrad I nodigde Teutoonse Orde uit om te helpen in het gevecht tegen de heidense Balten en Pruisen. De Teutonen gaven de Pruisische gebieden echter niet terug maar vestigden zich er. Hiermee begon een eeuwenlang conflict tussen Polen en de Teutoonse Orde, en later het Pruisische Rijk.

Lees meer

Europese commissie begint procedures tegen Polen

Op 20 december 2017 startte de Europese Commissie een artikel 7-procedure tegen Polen. Het land kan daarbij in het uiterste geval zijn stemrecht binnen de EU verliezen vanwege het schenden van Europese basiswaarden. In april 2019 had de Commissie een nieuwe procedure tegen Polen gestart vanwege de inbreuk op de..Lees verder

Lees meer

De Poolse delingen

Het Pools-Litouwse Gemenebest verzwakte in de loop van de 18e eeuw steeds meer. De machtige buren Rusland, Pruisen en Oostenrijk zagen de kans om hun grondgebied te vergroten. Met de Poolse Delingen in 1772, 1793 en 1795 verdween het Pools-Litouwse Gemenebest van de kaart en werd het onderverdeeld onder zijn..Lees verder

Lees meer

Opstanden tegen de bezetters

Er ontstonden verschillende opstanden van Polen tegen hun bezetters zoals de Novemberopstand in 1830 tegen Rusland, de Poznanopstand in 1848 tegen Pruisen en de Januariopstand tegen Rusland in 1863.

Lees meer

Nazi-Duitsland valt Polen binnen

Op 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland Polen binnen. De Sovjet-Unie volgde  op 17 september zoals afgesproken in het Molotov-Ribbentroppact. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaarden Duitsland hierop de oorlog.

Lees meer

Massavernietiging van joden in Polen

Polen kreeg het zeer zwaar te verduren onder de Duitse bezetter. Er werden vernietigingskampen gebouwd op Pools grondgebied, waarvan Auschwitz de bekendste is. Minstens drie miljoen Poolse joden werden vermoord in de oorlog.

Lees meer

Communisten nemen de macht over

Polen werd in 1945 bevrijd door het Rode Leger. Ondanks dat er in de Jaltaconferentie was afgesproken dat er vrije verkiezingen zouden komen wist de Communistische Partij deze frauduleus te winnen met behulp van de Sovjet-Unie.

Lees meer