Oekraïne wordt deel van het Russische en Habsburgse Keizerrijk
De twee grootmachten lijfden het huidige Oekraïne in waarbij het Russische Keizerrijk het grootste deel bezette.
Lees meerOekraïne wordt een deelrepubliek van de Sovjet-Unie
Nadat Rusland zich terugtrok uit de Eerste Wereldoorlog ontstond in Oekraïne een onafhankelijkheidsoorlog waarbij de Bolsjewisten de macht in het grootste deel van Oekraïne kregen. In 1922 werd deze Bolsjewistische republiek ingelijfd bij de Sovjet-Unie als deelrepubliek genaamd: de Oekraïnse Sovjet Socialistische Republiek.
Lees meerMiljoenen sterven een hongerdood tijdens de Holodomor
De Holodomor was een door de Sovjet-Unie georkestreerde hongersnood tegen Oekraïne die miljoenen mensen het leven kostten. Sinds 2006 wordt de Holodomor door Oekraïne als genocide aangemerkt.
Lees meerTweede Wereldoorlog in Oekraïne
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers door een deel van de Oekraïnse bevolking als bevrijders gezien. Veel Oekraïners collaboreerden dan ook. Anderen streden juist tegen de Duitsers en richtten partizanengroepen op.
Lees meerExplosie in de Tsjernobyl kernreactor
Op 26 april 1986 explodeerde door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem de vierde kernreactor in Tsjernobyl. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, waarvan de meesten enkele dagen later door stralingsziekte. Zo’n 135.000 mensen werden geëvacueerd.
Lees meerOekraïne wordt afhankelijkheid
Oekraïne werd op 24 augustus 1991 onafhankelijk. Leonid Kravtsjoek werd de eerste democratisch verkozen president van het land.
Lees meerOranjerevolutie
Deze grootschalige protesten ontstonden spontaan na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen toen de belangrijkste kandidaat van de oppositie, Viktor Joesjtsjenko, verloor tegen Viktor Janoekovytsj, de kandidaat die door Rusland werd gesteund.
Lees meerMaidanprotesten
President Viktor Janoekovytsj tekende een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne niet en zocht in plaats daarvan verdere toenadering tot Rusland. Hierop ontstonde hevige en gewelddadige protesten op het Maidanplein in Kiev. De aanhoudende druk van de protesten leidde uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovytsj.
Lees meerRusland annexeert de Krim
Na het aftreden van Viktor Janoekovytsj kreeg Oekraïne een nieuwe regering. Rusland erkende deze regering niet en op 27 februari 2014 trokken Russische soldaten zonder herkenbare insignia de Krim binnen. Op 17 maart werd het land officieel geïncorporeerd bij Rusland. Deze actie werd internationaal sterk veroordeeld en de Krim wordt..Lees verder
Lees meerOorlog in Oost-Oekraïne
Oost-Oekraïne kent een grote Russische minderheid. Na de afzetting van de pro-Russische Viktor Janoekovytsj en de annexatie van de Krim door Rusland kwam een deel van deze groep in opstand tegen de nieuwe regering in Kiev, hierbij gesteund door Rusland. Het conflict wat daarop ontstond duurt momenteel nog steeds voort…Lees verder
Lees meer