Oorlog in Oost-Oekraïne

Oost-Oekraïne kent een grote Russische minderheid. Na de afzetting van de pro-Russische Viktor Janoekovytsj en de annexatie van de Krim door Rusland kwam een deel van deze groep in opstand tegen de nieuwe regering in Kiev, hierbij gesteund door Rusland. Het conflict wat daarop ontstond duurt momenteel nog steeds voort…Lees verder

Lees meer

Oekraïne wordt onderdeel van impeachment procedure Trump

In een telefoongesprek met de nieuw verkozen Oekraïnse president Volodymyr Zelensky zou de Amerikaanse president Trump gedreigd hebben militaire hulp achter te houden als het land geen onderzoek begon tegen zijn politieke rivaal. Dit telefoongesprek is nu het onderwerp van de impeachment procedure tegen de Amerikaanse president.

Lees meer

Oekraïne wordt een deelrepubliek van de Sovjet-Unie

Nadat Rusland zich terugtrok uit de Eerste Wereldoorlog ontstond in Oekraïne een onafhankelijkheidsoorlog waarbij de Bolsjewisten de macht in het grootste deel van Oekraïne kregen. In 1922 werd deze Bolsjewistische republiek ingelijfd bij de Sovjet-Unie als deelrepubliek genaamd: de Oekraïnse Sovjet Socialistische Republiek.

Lees meer

Tweede Wereldoorlog in Oekraïne

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers door een deel van de Oekraïnse bevolking als bevrijders gezien. Veel Oekraïners collaboreerden dan ook. Anderen streden juist tegen de Duitsers en richtten partizanengroepen op.

Lees meer

Explosie in de Tsjernobyl kernreactor

Op 26 april 1986 explodeerde door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem de vierde kernreactor in Tsjernobyl. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, waarvan de meesten enkele dagen later door stralingsziekte. Zo’n 135.000 mensen werden geëvacueerd.

Lees meer