Oekraïne wordt een deelrepubliek van de Sovjet-Unie

Nadat Rusland zich terugtrok uit de Eerste Wereldoorlog ontstond in Oekraïne een onafhankelijkheidsoorlog waarbij de Bolsjewisten de macht in het grootste deel van Oekraïne kregen. In 1922 werd deze Bolsjewistische republiek ingelijfd bij de Sovjet-Unie als deelrepubliek genaamd: de Oekraïnse Sovjet Socialistische Republiek.

Lees meer

Tweede Wereldoorlog in Oekraïne

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers door een deel van de Oekraïnse bevolking als bevrijders gezien. Veel Oekraïners collaboreerden dan ook. Anderen streden juist tegen de Duitsers en richtten partizanengroepen op.

Lees meer

Explosie in de Tsjernobyl kernreactor

Op 26 april 1986 explodeerde door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem de vierde kernreactor in Tsjernobyl. Bij de explosie kwamen 31 mensen om, waarvan de meesten enkele dagen later door stralingsziekte. Zo’n 135.000 mensen werden geëvacueerd.

Lees meer

Oranjerevolutie

Deze grootschalige protesten ontstonden spontaan na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen toen de belangrijkste kandidaat van de oppositie, Viktor Joesjtsjenko, verloor tegen Viktor Janoekovytsj, de kandidaat die door Rusland werd gesteund.

Lees meer

Maidanprotesten

President Viktor Janoekovytsj tekende een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne niet en zocht in plaats daarvan verdere toenadering tot Rusland. Hierop ontstonde hevige en gewelddadige protesten op het Maidanplein in Kiev. De aanhoudende druk van de protesten leidde uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovytsj.

Lees meer

Rusland annexeert de Krim

Na het aftreden van Viktor Janoekovytsj kreeg Oekraïne een nieuwe regering. Rusland erkende deze regering niet en op 27 februari 2014 trokken Russische soldaten zonder herkenbare insignia de Krim binnen. Op 17 maart werd het land officieel geïncorporeerd bij Rusland. Deze actie werd internationaal sterk veroordeeld en de Krim wordt..Lees verder

Lees meer

Oorlog in Oost-Oekraïne

Oost-Oekraïne kent een grote Russische minderheid. Na de afzetting van de pro-Russische Viktor Janoekovytsj en de annexatie van de Krim door Rusland kwam een deel van deze groep in opstand tegen de nieuwe regering in Kiev, hierbij gesteund door Rusland. Het conflict wat daarop ontstond duurt momenteel nog steeds voort…Lees verder

Lees meer

Oekraïne wordt onderdeel van impeachment procedure Trump

In een telefoongesprek met de nieuw verkozen Oekraïnse president Volodymyr Zelensky zou de Amerikaanse president Trump gedreigd hebben militaire hulp achter te houden als het land geen onderzoek begon tegen zijn politieke rivaal. Dit telefoongesprek is nu het onderwerp van de impeachment procedure tegen de Amerikaanse president.

Lees meer