Maagdelijke-grondencampagne

In 1953 start Chroesjtsjov een grootschalig programma om de landbouw van de Sovjet-Unie te hervormen en uit te breiden. Ongeveer 2 miljoen kolonisten uit voornamelijk Rusland vestigen zich in Kazachstan. De Maagdelijke-grondencampagne loopt uiteindelijk uit op een mislukking.

Lees meer

Zjeltoksan-rellen

Wanneer Gorbatsjov een nieuwe leider van de Kazachse communistische partij aanstelt, die niet etnisch Kazachs maar Russisch is, gaan er tienduizenden de straat op in Almaty. Het mondt uit in een bloedbad.

Lees meer

Onafhankelijkheid en begin van het Nazarbajev-tijdperk

Kazachstan wordt met de val van de Sovjet-Unie onafhankelijk in december 1991. Nursultan Nazarbajev, die al in 1989 leider van de Communistische Partij in Kazachstan was geworden, wint moeiteloos de eerste verkiezingen en wordt president van het nieuwe land. Hij zou regeren tot 2019 (bijna drie decennia lang).

Lees meer

Einde van het Nazarbajev-tijdperk

Na tussen 2005 en 2015 zijn presidentiële macht flink te hebben verstevigd, laat Nazarbajev in 2017 de teugels weer een klein beetje vieren. In maart 2019 kondigt hij zijn vertrek aan en wordt hij opgevolgd door Kassym-Jomart Tokajev, die voorheen werkzaam was bij de VN. Als blijk van dank voor..Lees verder

Lees meer

Rijk der Göktürken

In de vijfde eeuw verenigen de Göktürken allerlei Turkse volkeren en stammen in Centraal-Azië in één staat. Door interne verdeeldheid valt dit rijk, dat van de Zwarte Zee tot in Mongolië strekte, uiteen in de achtste eeuw. Hierna vormen de Oghuz Turken een nieuw verbond van stammen in het huidige..Lees verder

Lees meer

Islamisering

In de achtste en negende eeuw worden delen van zuidelijk Kazachstan door de Arabieren veroverd en geïslamiseerd. (Ondanks de lange Russische en Sovjet-overheersing is 70% van de Kazachen nog steeds islamitisch.) Tot aan de dertiende eeuw wisselen verschillende Turkse rijken (khanaten) elkaar af.

Lees meer

Mongoolse verovering van Centraal-Azië

De Mongoolse stammen, onder leiding van Dzjengis Khan, veroveren Centraal-Azië. Na de dood van Dzjengis Khan kwamen de Kazachse gebieden onder de heerschappij van de Gouden Horde, gesticht door zijn zoon.

Lees meer

Veroveringen van Timoer

De Mongoolse krijgsheer Timoer verovert delen van Zuid-Kazachstan. In het soennitische rijk van de Timoeriden bloeit eeuwenlang de Turks-Perzische cultuur. Rond 1390 laat Timoer in de stad Türkistan een gigantische tombe bouwen op het graf van filosoof en soefi Ahmed Yasawi. Hij sterft in 1405 in het huidige Kazachstan.

Lees meer