Val van het laatste Armeense koninkrijk

In de middeleeuwen wordt Armenië beurtelings veroverd door de Arabieren, Byzantijnen, Perzen en Seltsjoeken. In de twaalfde eeuw laten de Byzantijnen de Armeniërs een koninkrijk oprichten in zuidoost Anatolië (Cilicië). Dit laatste koninkrijk valt in de veertiende eeuw onder druk van de Mammelukken uit Egypte en de Timoeriden uit Centraal-Azië.

Lees meer

De Hamidische bloedbaden

Honderdduizenden Armeniërs worden vermoord in het Ottomaanse Rijk. Ook Assyrische christenen waren slachtoffer van massamoorden en pogroms. De bloedbaden zouden Sultan Abdülhamit II de bijnaam “de Rode Sultan” opleveren.

Lees meer

Armeense genocide

Meer dan een miljoen Armeniërs werden in het Ottomaanse Rijk vermoord ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende Turkse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees meer

Democratische Republiek Armenië

In 1918 werd er een republiek gesticht in de Armeense gebieden terwijl de Russische en Ottomaanse Rijken uiteenvielen. Tijdens haar korte levensduur werd de republiek geteisterd door oorlogen, een vluchtelingencrisis en het Rode Leger.

Lees meer

Begin van de oorlog in Nagorno-Karabach

Eind jaren ’80 groeit het Armeens nationalisme in het gebied Nagorno-Karabach uit tot een etnisch conflict. De etnisch Armeense meerderheid in de regio protesteert voor de overdracht van het gebied van Azerbeidzjan naar Armenië. Terwijl het conflict escaleert, valt de Sovjet-Unie uiteen in 1991.

Lees meer