azerbeidzjan

Vuurtempels, moddervulkanen en olievelden

Azerbeidzjan ligt aan de Kaspische zee en is een land van rijke tradities met Russische, Turkse en Iraanse invloeden

Baku Steeg

Welvaart aan de Kaspische zee

Struin door de straatjes van de oude stad en over de boulevard aan de Kaspische Zee.  De hoofdstad Bakoe was een centrumpunt op de Zijderoute en beleefde een bloeiperiode eind negentiende eeuw door de start van de oliewinning. Je zult in Baku invloeden uit Oost en West tegenkomen, zowel eeuwenoude moskeeën als de meest moderne culturele centra. Mis de vuurtempel aan de rand van de stad niet, waar ooit de de Hindoegod Ganesha aanbeden werd.

Moddervulkanen en rotstekenigen

Niet ver van Bakoe ligt het nationaal park Gobustan, beschermd als UNESCO-werelderfgoed vanwege de bijzondere prehistorische rotstekeningen op de machtige bergen van de Kaukasus. Gobustan is ook bekend van zijn moddervulkanen. Azerbeidzjan kent wel meer van 400 plekken waar modder uit de grond wordt gespuugd!

Azerbeidzjan Gobustan Moddervulkanen
azerbeidzjan eten

Eetcultuur

Goed eten is niet moeilijk te vinden in Azerbeidzjan. De Azerbeidzjaanse plov ken je misschien uit andere landen rond de Kaspisiche zee. Deze rijstschotel komt in verschillende varianten maar meestal met kip of rundvlees, gedroogd fruit en gekruid met saffraan, komijn en kaneel. Gutab is een soort dunne hartige pannenkoek uit de oven met veel kruiden. Sommige gerechten ken je misschien uit de Turkse keuken, zoals dolma, gevulde wijnbladeren.

Info

 • Officiële naam: Republiek Azerbeidzjan

 • Regeringsvorm: Parlementaire republiek met meerpartijenstelsel

 • Inwoneraantal: 9,96 miljoen

 • Oppervlakte: 86.600 km²

 • Hoofdstad: Bakoe

 • Officiële taal: Azerbeidjaans

 • Valuta: Azerbeidjaanse Manat (€0,53)

 • Grootste religie: Islam

 • Nationale feestdag: 28 mei (Dag van de Republiek)

Preloader
 • Rotstekeningen Gobustan

  Rotstekeningen Gobustan
  De 6000 rotstekeningen in Gobustan bestrijken samen wel 40.000 jaar geschiedenis. Van ver voor onze jaartelling tot aan de middeleeuwen werden op de Azerbeidzjaanse rotsen de jacht, schepen, flora en fauna afgebeeld.
 • Sassaniden

  Sassaniden

  In de oudheid was Azerbeidzjan onderdeel van verschillende rijken, met als laatste het Perzische Sassanidenrijk. In de zevende eeuw was dit rijk verzwakt door interne machtsstrijd en vele oorlogen tegen de Byzantijnen.

 • Arabisch kalifaat

  Arabisch kalifaat

  De verschillende rijken op de Kaukasus konden geen weerstand bieden aan de oprukkende Arabieren in de zevende eeuw. Het eind van de Sassaniden betekende ook het einde van hun Zoroastrische religie. De christelijke Kaukasische Albanezen werden ook verslagen door de Arabieren en ze brachten de islam naar Azerbeidzjan, wat er nog steeds de grootste religie is. 

 • Turks-Perzische Seltsjoekenrijk

  Turks-Perzische Seltsjoekenrijk

  Azerbeidzjan maakte steeds deel uit van rijken die opkwamen en weer vervielen. Dominant in de geschiedenis is de Turkse en Perzische invloed. Een voorbeeld uit de middeleeuwen is het Turks-Perzische Seltsjoekenrijk. De Azerbeidzjaanse taal is nauw verwant aan het Turks.

 • Leider en dichter

  Leider en dichter

   De Perzische sjah Ismail was tweetalig Azerbeidzjaans-Perzisch. Zijn poëzie had een sterke invloed op de ontwikkeling van het Azerbeidzjaans als literaire taal. Ismail was de aanvoerder van de Iraanse Safaviden die stand hielden tot in de 18e eeuw, tot de Ottomanen kort aan de macht kwamen in 1722.

 • Einde Ottomaanse periode

  Einde Ottomaanse periode

  Sjah Nadir trad aan als groots militair leider van Perzië en maakte een einde aan de korte periode onder het Ottomaanse rijk (1722-1736). Nadir was van Turkmeense afkomst, een ander Turks volk. Onder Nadirs heerschappij maakte Azerbeidzjan deel uit van een rijk dat tot aan India streek.

   

 • Russische invloed

  Russische invloed

  Na de Perzische-Russische oorlogen in 1813 en 1828 werd Azerbeidzjan verdeeld tussen het Russische rijk en Perzië. Het zuiden van Azerbeidzjan bleef Perzisch maar Perzië verloor flink aan invloed op de Kaukasus, een grote winst voor de Russische tsaar Nicolaas I. 

   

 • De eerste oliebron ter wereld

  De eerste oliebron ter wereld

  De eerste oliebron werd met moderne technologie aangeboord ten zuiden van Bakoe. De negentiende eeuwse boom is terug te zien in de straten van Bakoe met een specifieke bouwstijl uit die periode. De olie industrie brengt Azerbeidzjan nog steeds welvaart en een zekere onafhankelijkheid van Rusland en andere oliestaten, maar het maakt de Azerbeidzjaanse economie ook erg gevoelig voor schommelingen in de olieprijs.

 • Deel van de Sovjet-Unie

  Deel van de Sovjet-Unie

  Het Rode Leger bezette Azerbeidzjan en de Socialistische Republiek Azerbeidzjan werd uitgeroepen. In 1922 was Azerbeidzjan deel van de Transkaukasische Sovjet Federale Republiek, een van de stichters van de Sovjet Unie. In 1936 kwam er een eind aan deze Transkaukasische republiek en werd Azerbeidzjan een aparte republiek onder de Sovjet-Unie.

 • Begin van de oorlog in Nagorno-Karabach

  Begin van de oorlog in Nagorno-Karabach

  Nagorno-Karabach zocht aansluiting bij Armenië maar in deze regio leefden ook veel Azeris. Gevolg van de spanningen is dat de Armeense minderheid Azerbeidzjan begon te verlaten en Azeris naar Nagorno-Karabach trokken. In de stad Sumqayit kwamen minstens 26 Armeniërs en 6 Azeris door geweld om het leven.

 • Azerbeidzjaanse onafhankelijkheid

  Azerbeidzjaanse onafhankelijkheid

  Met het uiteenvallen van de Sovjet Unie stemde het Azerbeidzjaanse parlement ervoor om onafhankelijk te worden. Nagorno-Karabach riep ook de republiek uit en het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict over deze regio laaide weer op. In 1992 worden 600 Azeris gedood op de vlucht voor een Armeense aanval. Ayaz Mutallibov werd verkozen tot eerste president. 

   

 • Wapenstilstand in Nagorno-Karabach

  Wapenstilstand in Nagorno-Karabach

  Armenië, Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach tekenen een wapenstilstand. Etnische Armenen houden de macht in Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan tekent in hetzelfde jaar het ‘contract van de eeuw’ met internationale partijen voor de exploitatie van drie olievelden in de Kaspische zee.

   

 • Het Latijns schrift wordt de standaard

  Het Latijns schrift wordt de standaard

  Het Azerbeidzjaans (ook bekend als het Azeri) is een Turkse taal. De Azerbeidzjaanse overheid koos in 2001 definitief voor het ons bekende Latijnse schrift. Het Azerbeidzjaans werd eerder in het Perzische en Russisch cyrillische schrift geschreven omdat Azerbeidzjan door de eeuwen heen deel uitmaakte van het Perzische en Russische rijk.

 • Eurovisie songfestival

  Eurovisie songfestival

  Azerbeidzjan won het songfestival in 2011 en mocht aansluitend het evenement organiseren waarvoor het land speciaal de Crystal Hall bouwde. Azerbeidzjan investeert veel oliegeld in de organisatie van grote internationale (sport)evenementen. Daarmee ligt ook de mensenrechtensituatie onder een vergrootglas.

Laatste blog berichten over Azerbeidzjan

Flag Of Transnistria Republic

3 niet-erkende landen en hoe jij ze kunt bezoeken!

Transnistrië, Abchazië of Nagorno-Karabach, kan jij ze aanwijzen op de kaart? Grote kans dat je nog nooit van deze landen hebt gehoord. Althans, zijn dit eigenlijk wel landen? Deze drie...
Marek Piwnicki 5KpC0D0RLDM Unsplash

6 redenen om van de Kaukasus je volgende reisbestemming te maken!

De Kaukasus is een gebied op de uiterste zuidoostelijke grens van Europa en het westen van Azië. Georgië, Armenië en Azerbeidzjan zijn de drie landen die over het algemeen gezien...