Traces of Socialism Editie 2022

15 | 23 oktober 2022

 

In het spoor van het socialisme in Centraal-Europa: een tijdreis naar het recente verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn.

Max 15 deelnemers
Met lokaal ov
Veel cultuur
Brute architectuur
Supervoordelig
Alles over deze reis

Tijdens Traces of Socialism nemen wij je mee naar de erfenis van het socialisme in Centraal-Europa. Ruim veertig jaar lang viel deze regio binnen de invloedsfeer van de Sovjet-Unie - een donkere periode die diepe sporen naliet. Wij nemen je mee naar verlaten mijnbouwgebieden in Pools Silezië, vergeten communistische bouwwerken in Oost-Tsjechië, het brutalisme van Bratislava en passeren de buitengrens van de Europese Unie op weg naar de Oekraïense grensstad Uzhgorod, van waar Sovjettroepen in 1968 toenmalig Tsjecho-Slowakije binnenvielen. Je reist al mee langs de rafelranden van de EU vanaf €749!

Traces of Socialism is onze jaarlijks terugkerende reeks alternatieve Oost-Europa reizen. Elk jaar een nieuwe route, met nieuwe verhalen op het grensvlak van Oost en West, heden en verleden. Traces of Socialism is daarmee de ultieme reis voor liefhebbers van geschiedenis, avontuur en architectuur: een tijdreis naar het socialistische verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn. Soms is dit verleden letterlijk verborgen onder het oppervlak, bijvoorbeeld in Pools Wałbrzych, waar we oude steenkolenmijnen en nucleaire bunkers bezoeken.

In Tsjechië brengen we een bezoek aan de levendige studentenstad Olomouc. Ondanks dat deze plaats wel wat lijkt op Praag, zijn ook hier genoeg Traces of Socialism te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een metershoge astronomische klok? In tegenstelling tot de wereldberoemde middeleeuwse Praagse zusterklok, is het astronomisch uurwerk in Olomouc opgetrokken in socialistisch-realistische stijl. Iets buiten het oude centrum doemen de uivormige koepels van de lokale orthodoxe kerk op - een duidelijke verwijzing naar oostelijker gelegen gebieden.

Vanuit Olomouc reizen we verder naar Bratislava. Je vindt hier bizarre modernistische gebouwen, zoals het gebouw van de nationale radio-omroep en de UFO-brug en een groot treinstation van waar de trans-Slovakia nachttrein naar Kosice en het Oekraïense Uzhgorod vertrekt. En ondanks dat we hier de oostelijke buitengrens van de EU passeren, waan je je in grensstad Uzhorod nog in Centraal-Europa. Hongaren, Slovaken en Joden drukten eeuwenlang hun stempel op deze stad die een kruispunt van culturen vormt.

Onze eindhalte, het prachtige Lviv, is ook al zo’n mengelmoes van culturen en bouwstijlen. Lviv staat vooral bekend om haar pittoreske binnenstad, maar wij van Eastpackers nemen natuurlijk ook een kijkje in de minder bekende delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het enorme Sykhiv-district, waar liefhebbers van modernistische architectuur hun hart kunnen ophalen. Zo biedt Traces of Socialism een uniek portret van het recente, gedeelde, verleden van het hart van ons continent.

Programma
Data & Prijzen
Galerij
Video
Kleine lettertjes

Deze reis

Architectuur
Geschiedenis
Steden
Natuur
Nachtleven

Inclusief

 • Off-the-beaten-path bestemmingen
 • Eigen reisapp tijdens de reis
 • Comfortabele overnachtingen
 • Alle entreegelden en excursies
 • Schitterende socialistische architectuur
 • Boeiende stadswandelingen
 • Eigen Nederlandse reisleiding
 • Toerismebelasting en brandstofheffingen

Waarom deze reis boeken?

 • Off-the-beaten-path bestemmingen

 • Uniek afwisselend programma

 • Gezellige groep van maximaal 15 deelnemers

 • Ongelooflijke non-profit prijs

 • Afwisselende accommodaties

 • Inclusief heerlijke nachttrein dwars door Slowakije

 • Alle entreegelden en excursies inbegrepen

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Veel aandacht voor geschiedenis, cultuur en architectuur

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn gericht op deelnemers van 18 tot circa 37 jaar. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 28 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.

1 man
0 vrouw
15 vrij
1 solo
0 samen

Ervaringen

Marjolein Koster
Marjolein Koster
Deelnemer 2019

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een groepsreis meeging, maar ik heb echt hele leuke mensen ontmoet die ik nog steeds regelmatig spreek. 

Alida van der Hoff
Alida van der Hoff
Deelnemer 2018

Het was een fantastische ervaring! Het programma was inhoudelijk erg interessant; de reisleider wist veel bijzondere verhalen te vertellen. Daarnaast vond ik het fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten: qua leeftijd, achtergrond, interesses en (reis)ambities.

Roos van den Bekerom
Roos van den Bekerom
Deelnemer 2018

Prima accommodaties, vol en afwisselend programma en goede reisleiding. Voor een lage prijs kan je al backpackend veel zien van bijzondere landen in een gezellige groep. 

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks. Hans is de oprichter van Eastpackers en maakte sinds 2005 meer dan 150 reizen voor Eastpackers. Op de reizen van Hans weet je bovendien zeker dat je in de leukste restaurants terecht komt, want hij heeft een scherpe neus voor hippe Oostblokhoreca. Voor oude trams, brutalistische gebouwen en obscure dictators mag je hem ook altijd wakker maken. 

hans@eastpackers.nl

FAQ

Hoe zwaar is deze reis?

Dit is een avontuurlijke reis met een afwisselend programma. 

Traces of Socialism is een avontuurlijke reis met een afwisselend programma en een aantal sportieve activiteiten. Een basisconditie is echter voldoende.

We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Houd er rekening mee dat overnachtingsplekken in Centraal-Europa misschien iets eenvoudiger zijn dan je in West-Europa bent gewend, zeker in Oekraïne.

Hoe flexibel is het programma?

Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken. 

Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?

Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 100 per persoon. De meerkosten voor een éénpersoonskamer bedragen € 200. 

Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?

De Centraal-Europese keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Met name in de grote steden is er een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden, maar houd er rekening mee dat de menukeuze voor deelnemers die een speciaal dieet volgen soms beperkt(er) kan zijn.

Welke invloed heeft het Coronavirus op deze reis?

Deze Eastpackers reis is met de grootste zorg samengesteld en aangepast aan de actuele situatie in de landen die we bezoeken. Wij houden ons aan de regels en richtlijnen van de landen die we bezoeken. Mocht de reis onverhoopt geen doorgaan kunnen vinden, dan ben je gedekt door de Eastpackers Reisgarantie en kun je kosteloos omboeken naar een andere reis of je geld terugkrijgen. 

Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?

Onze prijs is zoveel mogelijk all-inclusive en dekt de kosten voor de vluchten, alle transfers ter plekke, treinreizen en lokale OV-kosten, overnachtingen en (bijna) alle activiteiten. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt (behalve in de nachttrein). Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken verder op circa € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Ook verzekeringskosten en bagagekosten in het vliegtuig zijn niet inbegrepen. 

Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?

Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. Wij raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. 

Wat gebeurt er als er een negatief reisadvies geldt voor een bestemming?

Als deelnemer heb je recht op annulering (en restitutie) wanneer een bestemming twee weken voor vertrek oranje reisadvies heeft. Ook behoudt Eastpackers zich in dit geval voor om de reis zelf te annuleren. Bij een rood reisadvies of een quarantaineplicht bij thuiskomt wordt de reis altijd geannuleerd.

Kan ik mee zonder dat ik een COVID-19 vaccinatie of boosterprik heb gehad?

Eastpackers hanteert geen vaccinatieplicht voor deelname aan reizen. Je moet er echter rekening mee houden dat veel landen wél vaccinatie-eisen stellen aan reizigers.

Deelnemers zijn er zelf voor verantwoordelijk dat zij aan de eisen met betrekking tot vaccinaties voldoen van de landen die we bezoeken. Eastpackers is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor extra kosten of oponthoud (aan de grens) voor reizigers die niet over de benodigde vaccinaties beschikken. Deelnemers die vanwege hun vaccinatiestatus tijdens de reis een COVID-19 test moeten doen, moeten dit op eigen gelegenheid (buiten het programma) en op eigen kosten doen. 

Wij organiseren geen reizen naar bestemmingen waarvoor algemene inreisbeperkingen gelden of een algemene quarantaineplicht bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Als je volledig bent gevaccineerd (en een eventuele boosterprik hebt gehad conform de eisen die gesteld worden aan het Europese Coronacertificaat ECDC) kun je zonder beperkingen deelnemen aan onze reizen. 

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl