Traces of Socialism Editie 2022

15 | 23 oktober 2022

 

In het spoor van het socialisme in Centraal-Europa: een tijdreis naar het recente verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn.

Max 15 deelnemers
Met lokaal ov
Veel cultuur
Brute architectuur
Supervoordelig
Alles over deze reis

Tijdens Traces of Socialism nemen wij je mee naar de erfenis van het socialisme in Centraal-Europa. Ruim veertig jaar lang viel deze regio binnen de invloedsfeer van de Sovjet-Unie - een donkere periode die diepe sporen naliet. Wij nemen je mee naar verlaten mijnbouwgebieden in Pools Silezië, vergeten communistische bouwwerken in Oost-Tsjechië, het brutalisme van Bratislava en passeren de buitengrens van de Europese Unie op weg naar de Oekraïense grensstad Uzhgorod, van waar Sovjettroepen in 1968 toenmalig Tsjecho-Slowakije binnenvielen. Je reist al mee langs de rafelranden van de EU vanaf €749!

Traces of Socialism is onze jaarlijks terugkerende reeks alternatieve Oost-Europa reizen. Elk jaar een nieuwe route, met nieuwe verhalen op het grensvlak van Oost en West, heden en verleden. Traces of Socialism is daarmee de ultieme reis voor liefhebbers van geschiedenis, avontuur en architectuur: een tijdreis naar het socialistische verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn. Soms is dit verleden letterlijk verborgen onder het oppervlak, bijvoorbeeld in Pools Wałbrzych, waar we oude steenkolenmijnen en nucleaire bunkers bezoeken.

In Tsjechië brengen we een bezoek aan de levendige studentenstad Olomouc. Ondanks dat deze plaats wel wat lijkt op Praag, zijn ook hier genoeg Traces of Socialism te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een metershoge astronomische klok? In tegenstelling tot de wereldberoemde middeleeuwse Praagse zusterklok, is het astronomisch uurwerk in Olomouc opgetrokken in socialistisch-realistische stijl. Iets buiten het oude centrum doemen de uivormige koepels van de lokale orthodoxe kerk op - een duidelijke verwijzing naar oostelijker gelegen gebieden.

Vanuit Olomouc reizen we verder naar Bratislava. Je vindt hier bizarre modernistische gebouwen, zoals het gebouw van de nationale radio-omroep en de UFO-brug en een groot treinstation van waar de trans-Slovakia nachttrein naar Kosice en het Oekraïense Uzhgorod vertrekt. En ondanks dat we hier de oostelijke buitengrens van de EU passeren, waan je je in grensstad Uzhorod nog in Centraal-Europa. Hongaren, Slovaken en Joden drukten eeuwenlang hun stempel op deze stad die een kruispunt van culturen vormt.

Onze eindhalte, het prachtige Lviv, is ook al zo’n mengelmoes van culturen en bouwstijlen. Lviv staat vooral bekend om haar pittoreske binnenstad, maar wij van Eastpackers nemen natuurlijk ook een kijkje in de minder bekende delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het enorme Sykhiv-district, waar liefhebbers van modernistische architectuur hun hart kunnen ophalen. Zo biedt Traces of Socialism een uniek portret van het recente, gedeelde, verleden van het hart van ons continent.

Programma
Data & Prijzen
Galerij
Video
Kleine lettertjes

Deze reis

Architectuur
Geschiedenis
Steden
Natuur
Nachtleven

Inclusief

 • Off-the-beaten-path bestemmingen
 • Eigen reisapp tijdens de reis
 • Comfortabele overnachtingen
 • Alle entreegelden en excursies
 • Schitterende socialistische architectuur
 • Boeiende stadswandelingen
 • Eigen Nederlandse reisleiding
 • Toerismebelasting en brandstofheffingen

Waarom deze reis boeken?

 • Off-the-beaten-path bestemmingen

 • Uniek afwisselend programma

 • Gezellige groep van maximaal 15 deelnemers

 • Ongelooflijke non-profit prijs

 • Afwisselende accommodaties

 • Inclusief heerlijke nachttrein dwars door Slowakije

 • Alle entreegelden en excursies inbegrepen

 • Op reis met leeftijdsgenoten

 • Veel aandacht voor geschiedenis, cultuur en architectuur

Dit moet je verder weten over deze reis

Wie gaan er mee?

Bij Eastpackers ga je altijd op pad met een leuke groep mensen van ongeveer je eigen leeftijd. Onze reizen zijn gericht op deelnemers van 18 tot circa 37 jaar. De gemiddelde leeftijd op deze reis ligt rond de 28 jaar. Lees hieronder meer over de deelnemers die zich tot nu toe aanmeldden.

1 man
0 vrouw
15 vrij
1 solo
0 samen

Ervaringen

Marjolein Koster
Marjolein Koster
Deelnemer 2019

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een groepsreis meeging, maar ik heb echt hele leuke mensen ontmoet die ik nog steeds regelmatig spreek. 

Alida van der Hoff
Alida van der Hoff
Deelnemer 2018

Het was een fantastische ervaring! Het programma was inhoudelijk erg interessant; de reisleider wist veel bijzondere verhalen te vertellen. Daarnaast vond ik het fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten: qua leeftijd, achtergrond, interesses en (reis)ambities.

Roos van den Bekerom
Roos van den Bekerom
Deelnemer 2018

Prima accommodaties, vol en afwisselend programma en goede reisleiding. Voor een lage prijs kan je al backpackend veel zien van bijzondere landen in een gezellige groep. 

Reisleider

Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks. Hans is de oprichter van Eastpackers en maakte sinds 2005 meer dan 150 reizen voor Eastpackers. Op de reizen van Hans weet je bovendien zeker dat je in de leukste restaurants terecht komt, want hij heeft een scherpe neus voor hippe Oostblokhoreca. Voor oude trams, brutalistische gebouwen en obscure dictators mag je hem ook altijd wakker maken. 

hans@eastpackers.nl

FAQ

Meer weten over deze reis?

We helpen je graag!

t 070 262 0000
f facebook.com/eastpackersNL
e info@eastpackers.nl