Oezbekistan

Verborgen parel aan de Zijderoute

Eastpackers neemt je niet alleen mee naar de mooiste steden aan de Zijderoute, maar laat je ook de verborgen en vergeten kanten van Oezbekistan zien

Registan Samarkand

Het hart van de Zijderoute

De mooiste steden aan de handelsroutes tussen China en de Middellandse Zee, liggen in Oezbekistan. De Turks-Perzische islamitische architectuur die nu bewonderd kan worden in deze steden dateert uit de tijd van de Mongoolse veroveraar Timoer Lenk. Timoer werd geboren in Sjahrisabz in het huidige Oezbekistan en stichtte op de fundamenten van het ineengestorte Mongoolse imperium een gigantisch rijk, dat Perzië en grote delen van Centraal-Azië omvatte. Geen enkele bezoeker van Oezbekistan mag de Gur-e Emir missen, Timoers mausoleum in Samarkand, maar vergeet ook zeker niet de wonderen van latere heersers in het gebied, zoals het paleis van de Khan in Kokand en de madrassas van Boechara.

Flaneer door het rustige Tasjkent

Tasjkent, waar de meeste inwoners liever Russisch dan Oezbeeks spreken, is een bijzonder rustige en groene stad, ondanks het grote aantal inwoners (2,3 miljoen). Naast alle mausolea, moskeeën, musea en madrassa's biedt de stad ook fijne bazaars en parken om doelloos in rond te wandelen. Ook de wonderlijke Sovjet-architectuur van de metrostations van de stad zijn de moeite waard. Tasjkent is daarnaast de uitgewezen plek om de Oezbeekse keuken te ontdekken - je eet hier de beste tuy palov.

Tasjkent Park
Karakalpakstan

Het vergeten Karakalpakstan

Karakalpakstan is een dorre, verarmde, semi-autonome republiek in het westen van Oezbekistan. Het is een merkwaardig gebied, dat veel geleden heeft onder de uitdroging van de Aral Zee. In Karakalpakstan woont een etnische mix van Karakalpakken, Oezbeken en Kazachen. De meeste Karakalpakken wonen in de hoofdstad Nukus, een weinig bijzondere woestijnstad met een zeer bijzondere kunstmuseum. De Savitsky Kunstcollectie bevat een unieke verzameling van Russische avant-gardekunst die door Stalin werd verboden.

De laatste Joden van Boechara

Weinigen denken bij Oezbekistan aan Joodse cultuur en erfgoed, maar al eeuwenlang zijn er Joodse gemeenschappen verspreid over heel Centraal-Azië. Velen van hen leefden lange tijd het Emiraat Boechara, vandaar de naam Boechaarse joden. De meeste Centraal-Aziatische Joden zijn sinds de val van de Sovjet-Unie naar Israël geëmigreerd. In Boechara vind je echter nog steeds een kleine Joodse gemeenschap met een zestiende-eeuwse synagoge en hun eigen school. Minder bekend is de prachtige Gumbaz-synagoge, verscholen in de oude stad van Samarkand.

Buchara Synagoge

Info

  • Officiële naam: Republiek Oezbekistan

  • Regeringsvorm: Presidentiële republiek met autoritair regime

  • Inwoneraantal: 32,98 miljoen

  • Oppervlakte: 447.400 km²

  • Hoofdstad: Tasjkent

  • Officiële taal: Oezbeeks

  • Valuta: Oezbeekse sum

  • Grootste religie: Islam (88,6%)

  • Nationale feestdag: 1 september (Onafhankelijkheidsdag)

Sorry, je hebt nog geen verhaal toegevoegd

Laatste blog berichten over Oezbekistan

640px Nukus Art Museum

Verboden kunst in het midden van de woestijn

In het westen van Oezbekistan bevinden zich voornamelijk eindeloze steppes. De regio Karakalpakstan, met hoofdstad Nukus, is droog, dor en verarmd. Er is echter een heel goede reden om deze...