Kirgizië

Magische landschappen, zo ver je kan zien

Dit land in Centraal-Azië betovert met haar indrukwekkende natuurschoon, gastvrije bevolking en heerlijk eten

Karakol Vallei

Ongerepte berglandschappen

Kirgizië staat bekend om zijn prachtige natuur. Zo heeft het land meerdere pieken van de boven de 7000 meter, fraaie bergmeren en uitgestrekte steppen. De helft van het land ligt boven de 3000 m in het Tiensjangebergte. Tegen deze indrukwekkende achtergrond kan dan ook prachtig gewandeld worden (bijvoorbeeld bij het Issyk Koel-meer of in de Jyrgalan-vallei). Oftewel, bij een reis naar Kirgizië moet je je wandelschoenen niet vergeten. Je kunt de Kirgizische berglandschappen ook ter paard ontdekken!

Heerlijk eten

Met de grote kuddes schapen en paarden van de nomaden is vlees al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het lokale dieet. Het meest populaire gerecht is een stoofpot van schapenvlees of paardenvlees, geserveerd met noedels en uiensaus. Het wordt traditioneel gegeten met de handen - vandaar de naam beshbarmak, "vijf vingers". Groente is nog een zeldzaamheid in de Kirgizische keuken, maar in de grote steden als Bisjkek begint dit te veranderen.

Kirgizie Brood
Oziel Gomez QLchd Tax G Unsplash 1

Nomadische gastvrijheid

Het Kirgizische volk was van oorsprong een groep nomadische stammen waar gastvrijheid hoog in het vaandel stond. Gasten worden nog steeds zo goed behandeld als de gastheer zich kan veroorloven. Verbaas je er dus niet over als je tijdens een wandeling wordt uitgenodigd in een yurt voor een kopje thee (of wodka). Met een beetje geluk kan je een potje Kok Buro aanschouwen. Bij deze indrukwekkende nationale sport wordt een soort polo gespeeld met het karkas van een geit.

De culturele hoofdstad

Osj mag dan wel de tweede stad van het land zijn, het is wel de culturele hoofdstad van Kirgizië. Osj is een zeer etnisch gemengde stad in de vruchtbare Ferganavallei, met een Oezbeekse meerderheid. Je vind hier de Rabat Abdullakhan-moskee uit de zestiende eeuw en de dagelijkse Jayma-bazaar die al eeuwen op dezelfde locatie plaatsvindt. Osj is niet alleen de uitgewezen plaats om zonder al te veel toeristen de moderne Zijderoute te beleven, maar ook een zeer bijzondere plaats voor Kirgiziërs zelf. Net buiten Osj ligt de berg Soelajman-Too, een pelgrimsoord voor moslims in heel Centraal-Azië. De berg was al een heilige plaats voordat Kirgizië geïslamiseerd werd. (Foto: A. Savin.)

City 2553740 1280

Info

 • Officiële naam: Kirgizische Republiek

 • Regeringsvorm: Parlementaire republiek met meerpartijenstelsel

 • Inwoneraantal: 6,39 miljoen

 • Oppervlakte: 199.949 km²

 • Hoofdstad: Bisjkek

 • Officiële taal: Kirgizisch

 • Valuta: Kirgizische som

 • Grootste religie: Islam (82,7%)

 • Nationale feestdag: 31 augustus (Onafhankelijkheidsdag)

Preloader
 • Islam in Kirgizië

  Islam in Kirgizië
  De geschiedenis van Kirgizië begint vaak door te vertellen dat Arabische indringers Centraal-Azië veroveren, inclusief wat nu dus Kirgizië is. Waarom is dat belangrijk? Omdat zij de islam introduceren. Een belangrijke godsdienst in dit land, want ongeveer 75% van de bevolking ziet zichzelf als soennitisch moslim.
 • Russische Rijk

  Russische Rijk

  Een enorme stap in de geschiedenis, naar een moment die belangrijk is voor elke Eastpacker: Russische troepen veroveren het khanaat Kokand en nemen het huidige Kirgizië op in het Russische rijk. Dit verklaart een aantal toeristische hotspots in Kirgizië, gerelateerd aan de Sovjet-Unie, zoals het gedenkteken van Youri Gagarin op de foto.

 • Landhervormingen

  Landhervormingen

  Alhoewel de Russen al sinds 1876 aanwezig zijn, beginnen de landhervormingen in de jaren twintig pas te spelen. Om precies te zijn; Sovjet-landhervormingen. Die zijn erop gericht om grote staatsboerderijen te creëren. Dat verstoort de traditionele Kirgizische manier van leven, die gebaseerd is op nomadische veehouderij. Hierdoor gaan veel nomaden zich elders vestigen. Voordeel is dat er stappen worden gemaakt op het gebied van onderwijs. De Sovjet-Unie heeft niet alleen invloed op het platteland. De Kirgizische Communistische Partij wordt in deze tijd opgericht als de enige legale partij; veel leden van de Kirgizische intelligentsia die afwijkende meningen uiten, worden gevangengezet of geëxecuteerd.

 • Onafhankelijkheid

  Onafhankelijkheid

  Kirgizië krijgt zijn huidige naam en verklaart de onafhankelijkheid; Akajev sluit zich aan bij de Russische leider Boris Jeltsin in zijn openlijk verzet tegen de anti-Gorbatsjov-coup door conservatieve communisten in Moskou; De heer Akajev wint een nieuwe termijn bij rechtstreekse verkiezingen waarin hij zonder tegenstand staat; Kirgizië wordt lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Een jaar later treedt het toe tot de Verenigde Naties en de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa, de voorloper van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Al gauw komen economische hervormingsprogramma op gang, om het communistisch systeem langzamerhand af te werpen.

 • Een geschiedenis van protesten

  Een geschiedenis van protesten

  In het begin van 2005 zorgen Parlementsverkiezingen voor een golf van protesten. Dit omdat tal van onafhankelijke kandidaten en oppositiekandidaten uitgesloten worden van hun zetel. De protesten houden aan en verplaatsen zich naar de hoofdstad. De heer Akajev vertrekt door oplopende druk naar Rusland. Het parlement benoemt oppositieleider Kurmanbek Bakijev tot waarnemend president-premier. Hierdoor wordt oppositieleider Felix Kulov is vrijgelaten uit de gevangenis en worden de aanklachten tegen hem ingetrokken. Later dat jaar treedt Alayev af en behaalt Bakijev een verpletterende overwinning. Kulov wordt zijn premier.

 • Oppositie aan de macht

  Oppositie aan de macht

  Voormalig minister van Defensie, nu oppositieleider Ismail Isakov (foto), wordt veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens corruptie, wat leidde tot hongerstakingen van de oppositie. Opnieuw verspreiden de protesten zich vanuit het Noorden naar de hoofdstad Bishkek. Oppositieleiders vormen een interim-regering onder leiding van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Roza Otunbayeva. President Bakijev treedt af en krijgt onderdak in Wit-Rusland.

 • Etnische spanningen

  Etnische spanningen

  Datzelfde jaar krijgt Kirgizië te maken met etnische spanningen. Meer dan 200 mensen worden gedood bij botsingen tussen Kirgizische en Oezbeekse etnische gemeenschappen in de zuidelijke steden Osh en Jalalabad. Honderdduizenden mensen ontvluchten hun huizen.

 • Japarov aan het roer

  Japarov aan het roer

  Parlementsverkiezingen worden geannuleerd na protesten van de oppositie en beschuldigingen van verkiezingsfraude. President Jeenbekov treedt af nadat hij een premier heeft benoemd die acceptabel is voor de oppositie. Een jaar later wint Sadyr Japarov de presidentsverkiezingen, uitgerust met uitgebreidere uitvoerende bevoegdheden die zijn goedgekeurd door een grondwettelijk referendum.

Laatste blog berichten over Kirgizië

Bigstock The Ger Camp In A Large Meadow 362748805 990x556

Kirgizië in een oogopslag

Kir-wattus? Wáár ligt dat? Kirgizië ligt in Centraal Azië en is een voormalig Sovjet-land. Hence waarom het een Eastpacker bestemming is… Dit fantastische land heeft een schitterende natuur, een aantal...