Tom

Kroatië

Tom

2 maanden in Kroatië

Mijn verhaal:

Ik werkte op scholen in en rondom Zagreb. Ik was doceerde kinderen meer over de natuur en hoe ze konden samenwerken om hun doelen te bereiken. Dit deed ik door middel van workshops en spelletjes die ik zelf bedacht samen met andere medevrijwilligers.

De twee belangrijkste dingen die ik heb geleerd zijn samenwerken met en leiding geven aan een groep en hoe ik het best om kan gaan met alle verschillende emoties die tijdens zo’n reis voorbijkomen.

Ik heb super veel mooie herinneringen aan dit project overgehouden, maar eentje die me goed is bijgebleven is het eerste weekend waarin we gelijk al een uitstapje maakte naar Rijeka, een stad aan de kust. Dit uitstapje naar een voor mij onbekende stad met een groep leuke mensen die ik een week eerder nog nooit gezien had gaf mij een ultiem vrijheidsgevoel.

Als ik terug denk aan mijn tijd als ESC vrijwilliger verschijnen er zo veel mooie herinneringen dat ik gelijk weer energie krijg om wat te gaan doen. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb.

Hoe was je woonsituatie?

We sliepen met alle vrijwilligers in hostel Mali Mrak. Het was een super mooi Hostel met meer dan genoeg ruimte. Ook de eigenaar was heel aardig en relaxt.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met de andere ESC vrijwilligers was bijzonder goed. Doordat we bijna alles samen deden voelde de groep na de eerste week al heel vertrouwd. Aan het eind van het project hadden we met z’n allen zo veel meegemaakt dat de groep als een grote familie voelde.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Tijdens de on-arrival training werd duidelijk uitgelegd wat we gingen doen. Ook kregen we een les Kroatisch, waardoor we mensen in Kroatië konden begroeten en bedanken.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Het meest wennen was dat ik geen Nederlands meer kon praten met de mensen om me heen. Dit koste de eerste dagen veel energie, maar voelde daarna al snel vanzelfsprekend.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Zelf heb ik niet heel veel contact gehad met Eastpackers en dat vond ik ook wel fijn, want ik zat er niet op te wachten om elke dag te laten weten hoe het met me ging. Ze vroegen af en toe natuurlijk wel hoe het ging en dan vertelde ik wat of stuurde ik een paar foto’s.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Wees bereid om nieuwe mensen te ontmoeten en veel leuke dingen met de groep te doen, maar neem daarnaast ook genoeg tijd voor jezelf. Probeer ook vooral zo veel mogelijk te genieten, want het is een unieke ervaring.