Quirina

Kroatië

Quirina

1 maanden in Kroatië

Mijn verhaal:

Tijdens het project ‘Richness in Diversity’, werd er veel aandacht besteed aan tuinieren en het helpen van locals. Ook leerden we over permaculture en bezochten we meerdere scholen, waar we de leerlingen kennis lieten maken met verschillende culturen.

Ik heb gedurende het project geleerd over permaculture en een andere, meer landelijke, manier van leven dan ik gewend ben. Ik heb niet alleen kennis gemaakt met de Kroatische cultuur, maar ook met de verschillende culturen van de andere vrijwilligers.

Aan het eind van het project, hadden de leerlingen van een van de scholen die we hadden bezocht, posters en brieven opgestuurd naar ons, om ons te bedanken voor de activiteiten. Het was geweldig om te zien dat we dus echt een indruk hadden achtergelaten bij zulke jonge kinderen. Ze gebruikten zelfs onze nationaliteiten. Het werken met leerlingen op verschillende scholen en het organiseren van verschillende activiteiten, was echt heel leuk.

Sta open voor de ervaring en oordeel niet te vroeg

Hoe was je woonsituatie?

De meeste vrijwilligers waren woonachtig bij de locals. Een paar van ons verbleven op het Ekocentar, waar ook onze activiteiten overdag plaatsvonden. Ik deelde mijn kamer met 1 andere vrijwilligster. We hadden een buitendouche en beperkt warm water in de normale badkamer. Ook hadden de toiletten op het terrein van het Ekocentar niet genoeg waterdruk. De faciliteiten waren dus echt back to basics, en daar moet je wel tegen kunnen. het kostte even om eraan te wennen, maar uiteindelijk viel het best mee.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met de andere ESC-vrijwilligers was erg goed. We waren een erg hechte groep, al vanaf dag een, en aan het eind voelde het meer als een tweede familie.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik heb geen trainingen gehad omdat ik een kort project deed.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik moest in het begin heel erg wennen aan het werken en leven in een grote groep. Dat werd wel beter, maar in het begin werken we bovenop elkaar en was het niet heel efficiënt. Het leven in een grote groep raakte ik ook snel aan gewend, na heel wat gezellige avonden.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Het contact was goed.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Sta open voor de ervaring en oordeel niet te vroeg. Het kan uitdagend zijn, en een beetje stressvol, maar geniet er gewoon van. En ga er nooit van uit dat alles volgens planning gaat.