Melse

Chios, Griekenland

Melse

11 maanden in Chios, Griekenland

Mijn verhaal:

Ik werkte op Chios (Griekenland) op een basisschool in groep 3 als onderwijsassistente. Ik ondersteunde de docenten met eigenlijk alles wat je maar kan bedenken; van het voorbereiden van knutselwerkjes tot het maken van foto’s tijdens excursies, van het helpen van kinderen met speciale behoeftes tot het maken van decoratie voor het schoolgebouw en van het schilderen van het schoolplein tot het spelen met de kinderen. Het spelen met de kinderen vond ik natuurlijk het allerleukst :) Hiernaast heb ik ook content gemaakt voor meerdere websites van de hosting-organisatie in Griekenland. Zo schreef ik artikelen over diverse onderwerpen en mijn eigen ervaring van het leven als vrijwilliger op een Grieks eiland. Daarnaast nam ik ook artikelen op voor de radio website en vertaalde ik artikelen van het Engels naar het Nederlands.

Tijdens mijn ESC-project in Griekenland heb ik heel veel geleerd. Ik heb met name veel geleerd over het werken met kinderen aangezien dit voor mij helemaal nieuw was. Ik heb bijvoorbeeld meer geleerd over de leerprocessen die kinderen doormaken en hoe je hen hierbij het best kan helpen. Hierbij heb ik ook heel veel van de Griekse taal geleerd omdat dit vaak de enige manier van communiceren was. Naast de Griekse taal heb ik ook mijn Engels heel erg verbeterd omdat ik met alle vrijwilligers constant Engels praatte en ik ook heel veel Engelse artikelen heb geschreven. Ik vond het ook heel leuk om meer over de Griekse cultuur te leren. Doordat ik bijna één jaar in Griekenland heb gewoond, heb ik bijna alle Griekse tradities meegemaakt. Van het eten van alle Griekse, lekkere specialiteiten tot het vieren van feestdagen en van het dansen op Griekse muziek tot aan het doen van alle speciale tradities.

Het is onmogelijk om één beste herinnering te kiezen omdat ik zoveel leuke dingen heb meegemaakt. Maar als ik terugkijk op mijn tijd als ESC-vrijwilliger dan staan de trips en reizen die ik samen met de andere vrijwilligers heb gemaakt wel heel hoog op mijn lijstje. Zo heb ik samen met alle andere vrijwilligers het eiland ‘Chios’ ontdekt, door zo veel mogelijk van het eiland te zien, al het lekkere eten te proberen en heel veel nieuwe mensen te ontmoeten. Ook zijn we samen voor een paar dagen naar Izmir in Turkije geweest waar we heel veel verschillende dingen hebben gedaan en gezien. In de meivakantie zijn wij ook voor een week naar het buureiland ‘Samos’ geweest en dit zal ik nooit meer vergeten. We hebben daar samen in watervallen gezwommen, zonsondergangen en zonsopgangen bekeken, van kliffen gesprongen, grotten in bergen ontdekt, heel hard meegezongen in de auto en nog veel meer. Na mijn ESC-project heb ik samen met een paar vrijwilligers ook Athene bezocht en geïnterraild door Oost-Europa.

Dit was tot nu toe het allerleukste jaar van mijn leven. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad op de basisschool waar ik heb gewerkt omdat ik heel erg blij werd van het werken met kinderen. Het was zo lief om te zien hoe blij zij iedere ochtend waren om mij te zien en mij een knuffel gaven voordat ik überhaupt het schoolgebouw in liep. Met sommige docenten heb ik ook een hele sterke band gekregen en het was daarom ook heel lastig om van hen en de kinderen afscheid te nemen. Doordat ik op een basisschool werkte heb ik ook heel veel Griekse tradities op een speciale manier mogen mee maken doordat ik er ook echt zelf onderdeel van was. Maar het allerleukste van mijn tijd in Griekenland was om samen te wonen en te leven met alle andere vrijwilligers. Wij hebben samen zoveel verschillende dingen meegemaakt dat ik niet eens meer kan bedenken wat ik nou het allerleukste vond. Er zijn niet maar een paar momenten die erbovenuit schieten want het was allemaal geweldig. We hebben geslapen onder de sterren, gezongen alsof ons leven ervan af hing, dolfijnen gespot vanaf een boot, gefeest tot we erbij neervielen, een wensballon opgelaten in een ander continent, gezwommen overdags en ‘s nachts, gekaart tot middernacht, thee gedronken op een jacht, gesnorkeld bij de meest verborgen stranden, gelachen tot de zon opkwam en met name het leven gevierd in Griekenland.

Het is onmogelijk om één beste herinnering te kiezen omdat ik zoveel leuke dingen heb meegemaakt.