Megan

Spanje

Megan

3 maanden in Spanje

Mijn verhaal:

Dag ik ben Megan en ik heb geholpen bij het opzetten van een gratis vierdaags festival in het centrum van Barcelona waar ‘alternatieve’ artiesten optraden in de vorm van dans, zang, acteren en ander soorten optredens. Persoonlijk zat ik in het merchandising team waarbij ik ervoor moest zorgen dat mensen aangetrokken werden tot het festival en dit deelden op onder andere social media en ik had de taak om handelswaar te maken in sferen en kleuren van de organisatie die we dan verkochten om geld op te halen.

Ik heb geleerd hoe het is om je in te zetten voor een project, en er veel tijd en energie in steekt, wat als doel heeft een ander licht te schijnen op maatschappelijke problemen door middel van kunst. Dit vond ik heel bijzonder. Ook heb ik geleerd hoe het is om samen te werken met mensen die een andere kijk op het leven hebben. Ook al is het soms lastig om tot een consensus te komen, je kan hier alleen maar van leren.

Mijn beste herinneringen zijn de tijden die ik heb doorgebracht met de andere vrijwilligers, zowel tijdens het werk als hier buiten. Tijdens het festival hebben we met veel lol gewerkt en altijd geprobeerd van elke situatie het beste te maken. Omdat de meeste vrijwilligers een goede klik met elkaar hadden spraken we ook af naast de werkuren, wat altijd erg gezellig was.

Heel goed kijk ik terug om mijn ervaring in het buitenland. De kans om drie weken in het centrum van Barcelona te werken met leeftijdsgenoten aan een festival is geweldig. Het is super fijn dat veel voor je wordt geregeld en betaald, want dit zorgt ervoor dat het werk erg toegankelijk is

De kans om drie weken in het centrum van Barcelona te werken met leeftijdsgenoten aan een festival is geweldig.

Hoe was je woonsituatie?

Ik zat met 5 anderen vrijwilligers in een hostel 30 minuten van de locatie van de organisatie af.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Super goed, de band onder de vrijwilligers was erg sterk, open en gezellig. Het enige jammere was dat de vrijwilligers waren opgedeeld in twee hostels, waardoor je een sterkere band kreeg met de vrijwilligers die in jouw hostel zaten en je minder contact had met de andere helft van de groep. Maar evengoed was het altijd gezellig met iedereen.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Wat heb je geleerd van je tijd als ESC-vrijwilliger: Ik heb geleerd hoe het is om je in te zetten voor een project, en er veel tijd en energie in steekt, wat als doel heeft een ander licht te schijnen op maatschappelijke problemen door middel van kunst. Dit vond ik heel bijzonder. Ook heb ik geleerd hoe het is om samen te werken met mensen die een andere kijk op het leven hebben. Ook al is het soms lastig om tot een consensus te komen, je kan hier alleen maar van leren.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

In Spanje moest ik erg wennen aan het feit dat vaak veel mensen te laat zijn en dit heel normaal is. Als Nederlander was ik altijd op tijd op de aangegeven plek, maar dit gold lang niet voor iedereen. Dit heeft mij wel geleerd om geduldiger te worden.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Erg goed, Eastpackers was altijd bereikbaar en beschikbaar als ik vragen had. Daarnaast heeft Eastpackers mij ook wel eens bericht hoe het gaat, wat betekend dat ze erg betrokken en geïnteresseerd zijn in de vrijwilligers.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Twijfel niet en ga ervoor! Participeren in een vrijwilligers project is een mooie kans om een ander land te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Als je op locatie toch problemen ervaart met het werk wat je moet doen of met de organisatie voor wie je werkt, is het super belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt, zowel bij de host als de zend organisatie. Als je dit niet doet kan dit ertoe leiden dat je niet optimaal kunt genieten van je tijd in het buitenland en dit is zonde!