Lieve

Spanje

Lieve

9 maanden in Spanje

Mijn verhaal:

Het vrijwilligerswerk dat ik deed was heel breed. Eigenlijk was alles gericht op het creëren van dingen en activiteiten voor de community in Ferrol (de stad waar ik woonde). Ik heb Engelse les gegeven aan Spaanse ouderen, in een publieke buurttuin gewerkt, cultuurevenementen georganiseerd en gepromoot, en nog veel meer. Ook was ik veel bezig met fotografie en het maken van video’s.

Tijdens mijn tijd als vrijwilliger heb ik heel veel geleerd! Ik heb de Spaanse taal geleerd, maar ook veel vaardigheden die later van pas komen. Waaronder websites bouwen, video’s editen en het geven van presentaties. Daarnaast was ik vrij om me te focussen op dingen die ik graag wilde doen. Ik wilde al een tijd meer leren over fotografie, en daar gaven ze mij ruimte voor om dit verder te ontwikkelen.

Mijn beste herinnering aan mijn tijd in Spanje was de ‘nieuwjaarsduik’ op 1 januari, maar dan in Spanje. Dat was heel grappig! Ook zijn de simpele dingen, zoals samen spelletjes spelen, koffie drinken, films kijken leuke herinneringen die mij bij blijven. Ik kijk heel positief terug op mijn tijd als vrijwilliger, en zou het iedereen aanraden. Je ontmoet zoveel nieuwe mensen, leert nieuwe dingen, en het is gewoon een hele gave ervaring!

Ik kijk heel positief terug op mijn tijd als vrijwilliger, en zou het iedereen aanraden. Je ontmoet zoveel nieuwe mensen, leert nieuwe dingen, en het is gewoon een hele gave ervaring!

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde in een appartement met vijf andere vrijwilligers. Ik had voor het grootste deel van het project een eigen kamer, maar veel vrijwilligers deelden kamers. Het was de eerste keer dat ik op mezelf woonde, dus het was even wennen, maar echt heel leuk. Het appartement was klein maar knus, en dit zorgde er ook voor dat je bijvoorbeeld vaak met z’n allen kookt.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met andere vrijwilligers was heel goed! We waren heel hecht met z’n allen en deden bijna alles samen. Omdat je allemaal in een nieuwe omgeving komt met een nieuwe taal, cultuur, mensen en gelijk samen woont én werkt, wordt je snel heel close. Ik heb nog veel contact met ze en ga zelfs nieuwjaar vieren met een groepje vrijwilligers die ik heb leren kennen in Spanje.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

In verband met de pandemie waren alle trainingen online. Dit was wel jammer, want ik denk dat de training in het echt heel leuk was geweest. Het was wel leerzaam, maar verder heb ik er niet erg veel van meegenomen.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Ik moest wennen aan dat alles later plaatsvindt dan in Nederland. Je eet later, slaapt later en als je voor afspraken te laat komt is dat geen probleem. Daar moest ik wel aan wennen, maar al snel kon ik mij niet meer voorstellen dat ik normaal om 6 uur aan mijn avondeten zat.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Het contact met Eastpackers was goed! Vooral in de aanloop naar mijn vertrek was de begeleiding heel goed. Tijdens het project zelf hebben we niet veel contact gehad, maar dat is heel normaal. Alles verliep soepel.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Mijn advies aan toekomstige vrijwilligers: Geniet van alles, probeer zo veel mogelijk van het land en de cultuur mee te krijgen, spendeer veel tijd met de andere vrijwilligers, en laat iets moois achter met het werk dat je tijdens je project hebt gedaan.