Josha

Oekraïne

Josha

4 maanden in Oekraïne

Mijn verhaal:

Het vrijwilligerswerk bestond eigenlijk uit een breed scala van activiteiten. Voornamelijk gaf ik les op middelbare scholen, wat vaak neerkwam op interculturele uitwisselingen tussen de leerlingen, de docenten en ikzelf. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een les gegeven over mensenrechten, wat ik persoonlijk erg interessant vond om te doen. Andere activiteiten waren bijvoorbeeld het geven van presentaties over vrijwilligerswerk en ESC tijdens de ‘Days of Europe’ en het organiseren van English speaking clubs. Tijdens een van de laatste weken heb ik ook nog meegedaan aan de ‘Youth Peace Week’ (een training georganiseerd door de ‘Council of Europe’) via mijn gastorganisatie, waar ik ontzettend veel heb kunnen leren over peacebuilding en conflict transformation.

Dankzij een breed scala aan activiteiten krijg je de mogelijkheid om veel te leren. Presentaties geven en voorbereiden, ontwikkeling van organisatorische vaardigheden en Engels spreekvaardigheid zijn enkele dingen die ik heb geleerd/ verbeterd tijdens mijn tijd in Soemy. Ook kreeg ik de kans om mee te doen aan de Youth Peace Week, waar ik dingen heb geleerd die ik weer kan toepassen tijdens mijn Master aankomend jaar. Als laatste heb ik natuurlijk een goede start gemaakt met het leren van de Russische taal.

De lange treinreizen in kenmerkende Oekraïense treinen vond ik prachtig. Ik genoot ontzettend van de reisjes die ik heb gemaakt, daardoor leerde ik het land steeds beter kennen. Als specifiek moment kan ik me een prachtige zonsopgang in Odessa herinneren samen met dierbare vrienden op het strand. Maar ook veel momenten in Soemy, samen met lokale vrienden en andere vrijwilligers, zoals zwemmen en suppen in de rivier.

Dankzij een breed scala aan activiteiten krijg je de mogelijkheid om veel te leren

Hoe was je woonsituatie?

Ideaal! Ik had een super fijn appartement waar in ik samen met 2 andere Turkse vrijwilligers gedurende de eerste 2 maanden, en 1 vrijwilliger uit Bulgarije gedurende de laatste periode woonde. Het was 10 minuten lopen naar het centrum en het kantoor, dus de locatie was ook perfect. Iedereen had een ruime eigen kamer en een gedeelde badkamer, wc en keuken/ woonkamer.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Goed! Er waren (door corona) niet heel veel vrijwilligers de afgelopen maanden, maar met de vrijwilligers die er waren had ik ontzettend veel contact. De 2 Turkse meiden waarmee ik samenwoonde zijn bijvoorbeeld hele goede vrienden geworden. Op de vrije dagen die we hadden zijn we veel samen gaan reizen naar andere steden in Oekraïne, zoals Odessa, Kiev, Lviv en meer.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik had de meerdaagse on-arrival training richting het einde van mijn tijd in Oekraïne, dus wat dat betreft heb ik er niet ontzettend veel meer van geleerd wat ik nog kon implementeren in het vrijwilligerswerk. Maar het was wel erg leuk om op deze manier in contact te komen met een groep vrijwilligers uit verschillende landen die ook in verschillende landen aan het werk waren, zoals Georgië en Armenië. Het horen van ervaringen van anderen was erg interessant en leerzaam.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Dat er geen plaatjes op de weegschalen staan in de supermarkten. Ik kende het cyrillische alfabet nog maar net, en het was best een uitdaging om groente en fruit te kopen gedurende de eerste paar dagen;). Daarnaast was het openbaar vervoer wel echt even wennen. Het ov bestaat in Soemy voornamelijk uit marshrutka’s. Dit zijn een soort van minibusjes, waarin vaak veel te veel mensen worden toegelaten en het geld en wisselgeld wordt doorgegeven van en naar de chauffeur. Ik ben daar moet ik eerlijk toegegeven nooit helemaal aan gewend geraakt, maar het had zeker ook zijn charme.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Dat was heel goed. Ik had niet ontzettend veel contact met Eastpackers omdat ik eigenlijk totaal geen problemen heb gehad, maar als er een keer iets kleins was of ik een vraag had werd daar altijd hartstikke snel op gereageerd.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Zeg zoveel mogelijk ja op alles. Je bent maar 1 keer op dit mooie avontuur, dus probeer zoveel mogelijk mee te maken in deze tijd. Ook zou ik adviseren om wat langer te gaan als je de mogelijkheid hebt, een mogelijkheid die ik zelf helaas niet had.