Josha

Oekraïne

Josha

4 maanden in Oekraïne

Mijn verhaal:

Het vrijwilligerswerk bestond eigenlijk uit een breed scala van activiteiten. Voornamelijk gaf ik les op middelbare scholen, wat vaak neerkwam op interculturele uitwisselingen tussen de leerlingen, de docenten en ikzelf. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een les gegeven over mensenrechten, wat ik persoonlijk erg interessant vond om te doen. Andere activiteiten waren bijvoorbeeld het geven van presentaties over vrijwilligerswerk en ESC tijdens de ‘Days of Europe’ en het organiseren van English speaking clubs. Tijdens een van de laatste weken heb ik ook nog meegedaan aan de ‘Youth Peace Week’ (een training georganiseerd door de ‘Council of Europe’) via mijn gastorganisatie, waar ik ontzettend veel heb kunnen leren over peacebuilding en conflict transformation.

Dankzij een breed scala aan activiteiten krijg je de mogelijkheid om veel te leren. Presentaties geven en voorbereiden, ontwikkeling van organisatorische vaardigheden en Engels spreekvaardigheid zijn enkele dingen die ik heb geleerd/ verbeterd tijdens mijn tijd in Soemy. Ook kreeg ik de kans om mee te doen aan de Youth Peace Week, waar ik dingen heb geleerd die ik weer kan toepassen tijdens mijn Master aankomend jaar. Als laatste heb ik natuurlijk een goede start gemaakt met het leren van de Russische taal.

De lange treinreizen in kenmerkende Oekraïense treinen vond ik prachtig. Ik genoot ontzettend van de reisjes die ik heb gemaakt, daardoor leerde ik het land steeds beter kennen. Als specifiek moment kan ik me een prachtige zonsopgang in Odessa herinneren samen met dierbare vrienden op het strand. Maar ook veel momenten in Soemy, samen met lokale vrienden en andere vrijwilligers, zoals zwemmen en suppen in de rivier.

Dankzij een breed scala aan activiteiten krijg je de mogelijkheid om veel te leren