Jefta & Victoria

Slovenië

Jefta & Victoria

2 maanden in Slovenië

Mijn verhaal:

We werkten op vrijwilligerscentrum Park Istra waar wekelijks andere projecten op het programma stonden. De projecten kwamen van verschillende personen en instanties uit de omgeving van Park Istra. Alle projecten hadden het gemeenschappelijke doel om de lokale (meestal arme) bevolking van de regio Istria te helpen en lokale duurzame initiatieven te ondersteunen. Het was ook mogelijk om zelf een voorstel te doen voor een persoonlijk project als je een goed idee had waar je graag mee aan de slag wilde gaan. Aan het begin van elke werkweek werden de projecten voor die week op een Whiteboard genoteerd. Iedereen kon dan zijn of haar voorkeur aangeven. En zodoende hebben wij beiden deelgenomen aan diverse projecten.

Jefta: Ik had al voordat ik naar Slovenië ging aangegeven dat ik vooral geïnteresseerd was in projecten die met onderwijs en educatie te maken hebben, aangezien ik graag meer werkervaring op wilde doen in mijn (toekomstige) werkveld. Mijn projecten waren daarom activiteiten organiseren in een jeugdcentrum en workshops geven op een lokale basisschool. Dat was enkele dagen in de week. Op andere dagen werkte ik mee aan andere projecten, zoals een lokale boer helpen op zijn land of bamboe verzamelen voor het maken van een insectenhotel. Ik kreeg ook toestemming om een persoonlijk project te doen, namelijk het maken van instructievideos voor toekomstige vrijwilligers op Park Istra. 

Victoria: voor mij was het fysieke werk een van de hoofdredenen om naar Slovenië te gaan. Zo heb ik onder meer een hek geschilderd voor een school, stenen uit de grond getrokken voor een olijfboer en ook voor Park Istra zelf, geholpen met het creëren van een landschap voor paarden door begroeiing weg te halen en zwerfafval opgeruimd. Het dierenasiel was echter mijn favoriet.

Jefta: Dit was mijn eerste ESC vrijwilligersproject in het buitenland, dus het was een hele nieuwe ervaring voor mij. Ik heb geleerd dat vrijwilligerswerk een goede manier is om het land te ontdekken en tegelijkertijd iets te kunnen bijdragen aan de lokale bevolking. Ik deed al vrijwilligerswerk in mijn woonplaats in Nederland, maar nu kon ik het combineren met mijn liefde voor reizen. Door mijn enthousiasme voor de projecten op school heb ik de bevestiging gekregen dat ik verder wil in het onderwijs. Maar ik heb ook geleerd waar ik geen energie uit haal. Deze ervaringen hebben mij geholpen om richting te geven aan mijn verdere loopbaan. 

Victoria: Ik heb geleerd de dingen wat meer te laten zoals ze zijn. Bijna niets gaat precies zoals gepland of verwacht en het is goed als je leert hoe daarmee om te gaan.

Jefta: Van alle projecten die ik heb gedaan vond ik de workshops op school de leukste! Ik had er veel tijd in gestoken om interactieve en leerzame workshops te maken en het was leuk om te zien hoe de leraren en de klas erop reageerden. Ik heb in totaal 3 workshops gegeven: over vrijwilligerswerk, over de Nederlandse cultuur en de basis van de Nederlandse taal.  Op de dag van de laatste workshop liet de school haar waardering blijken door mij een certificaat van waardering te overhandigen. Dat had ik niet verwacht, maar ik was erg blij dat ze mijn vrijwilligerswerk waardeerden. Ik zal de gezelligheid met de andere vrijwilligers niet vergeten, bijvoorbeeld het weekend dat we met z’n allen in Ljubljana waren.

Victoria: mijn beste herinnering is het contact met de andere vrijwilligers over de gehele twee maanden.

Jefta: Ik heb er een hele leuke ervaring aan overgehouden! Ik vond dit ESC-project een leuke manier om Slovenië te ontdekken en leuke mensen te ontmoeten uit andere landen van Europa. Ik heb geleerd over de cultuurverschillen tussen Europese landen, maar ook dat ik bij iedereen wel bepaalde overeenkomsten kan vinden. We lijken meer op elkaar dan men in eerste instantie zou denken.

Victoria: ik ben blij dat ik ben gegaan. Ik heb veel geleerd en genoten van het buiten zijn en in beweging zijn.

Ik heb er een hele leuke ervaring aan overgehouden!