Emma

Spanje

Emma

6 maanden in Spanje

Mijn verhaal:

Ik heb gewerkt voor de organisatie Xeración in een klein stadje genaamd Ferrol in Spanje. Zij organiseren een hoop verschillende projecten voor de gemeenschap van Ferrol waar ik als vrijwilliger aan heb kunnen bijdragen.

Ik heb geholpen met het bouwen van moestuinen en het planten van bomen in de stadstuin van Ferrol. Ook organiseert Xeración wekelijks een ‘Retake’. Hiervoor ga je samen met het team naar een natuurgebied of bepaalde wijk van de stad gaat om zoveel mogelijk afval te rapen. Tijdens de vaste uren op het kantoor heb ik een Solidarity Project geschreven met twee mede-vrijwilligers over zero-waste en voor een project van de gemeente meerdere ontwerpen gemaakt voor het vernieuwen van de infrastructuur in Ferrol.

Ik heb zoveel verschillende mensen van over heel Europa mogen leren kennen en vrienden gemaakt die mij heel dierbaar zijn. Ik heb een half jaar lang de Spaanse en Galicische cultuur meegemaakt en uitgebreid van de mooie natuur genoten. Tijdens de Spaanse lessen die ik volgde ben ik van totale beginner naar A2 niveau in Spaans gegaan. Ik heb geleerd om op mezelf te wonen en ben daarmee veel zelfstandiger geworden. 

Ik ben heel dankbaar, dit project was voor mij de perfecte invulling van mijn tussenjaar. Ik had geluk met de groep waardoor ik veel vrienden heb gemaakt. Ik voelde me aan het eind een stuk zelfstandiger en meer voorbereid om op kamers te gaan bij terugkomst.

Tijdens je ESC heb je de vrijheid en mogelijkheid om dingen te doen die anders niet op je pad komen

Hoe was je woonsituatie?

De vrijwilligers wonen in twee verschillende appartementen in het centrum van de stad op 5 min loopafstand van elkaar. Ik deelde mijn kamer met één andere vrijwilliger, maar de meeste andere vrijwilligers hadden hun eigen kamer. In beide appartementen deel je de woonkamer, keuken en badkamer.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Heel goed! Je ziet sowieso (bijna) iedereen elke dag op het kantoor en de vrijwilligers met wie je samenwoont natuurlijk nog veel meer. Toen ik er was bestond de groep uit 9 vrijwilligers maar dit kan tot ongeveer 12 personen zijn. In de weekenden gingen we vaak samen op uitstapjes naar andere steden of naar één van de vele stranden rondom Ferrol. We organiseerden eetavonden en feestjes en zijn samen in 5 dagen van Ferrol naar Santiago de Compostella gelopen: ik heb me nooit verveeld!

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Niet erg positief. Vanwege corona werd de training online gehouden, wat betekent dat ik 5 dagen thuis of op het kantoor van 9 tot 5 (wel met pauze gelukkig) naar mijn scherm heb zitten staren. De organisatoren deden erg hun best om het interactief te houden maar het programma duurde in mijn idee gewoon veel te lang en met een groep van 40+ mensen op zoom is het moeilijk om anderen echt beter te leren kennen.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Vrijwel niemand spreekt Engels in Galicië, dus je word gedwongen om snel wat woorden Spaans te leren.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Over het algemeen erg positief, persoonlijk contact en veel hulp bij het vinden van een passend project. Aan het eind van mijn project heb ik een paar keer erg lang moeten wachten op reactie toen ik mijn terugreis wilde regelen maar dit kwam (voor zover ik weet) door persoonlijke omstandigheden.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Zoek een project, neem contact op met een (ex-)vrijwilliger van het project om te beslissen of het echt iets voor je is en ga! Tijdens je ESC heb je de vrijheid en mogelijkheid om dingen te doen die anders niet op je pad komen dus probeer zoveel mogelijk uit je tijd te halen!