Bart

Estland

Bart

6 maanden in Estland

Mijn verhaal:

Ik werkte bij het plaatselijke jongerencentrum in een klein dorpje. Het waren 6 leerzame maanden. Voor mij zijn het vooral persoonlijke dingen waar ik beter in ben geworden. Ik heb geleerd dat het oké is om hulp te vragen en mijn communicatie met anderen is ook echt verbeterd, al is het nog niet perfect. Ook heb ik geleerd om beter met mezelf en mijn obstakels om te gaan. Wat ik nog wel het fijnste vind is dat ik heb geleerd om beter voor mezelf te zorgen. Ik heb leren koken en schoonmaken en geleerd hoe belangrijk het is om een dagelijkse routine hebben.

Voor mij was de beste herinnering dat mijn ouders langskwamen en ik ze kon laten zien waar ik de afgelopen paar maanden aan heb gewerkt. Andere leuke momenten waren onder andere de projectdagen die ik organiseerde voor het jongerencentrum, zoals de “dutch game day” waarin we oude Nederlandse spellen deden zoals zaklopen en spijkerpoepen.

Ik heb een erg positieve ervaring gehad en heb erg van mijn tijd genoten. Natuurlijk zijn er hier en daar ook mindere momenten geweest, maar in het algemeen merk ik dat ik echt heb geleerd van mijn tijd in het buitenland en nieuwe ervaringen heb opgedaan. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om dit project te doen, en ik heb er veel positieve dingen aan overgehouden.

Ik heb geleerd dat het oké is om hulp te vragen en mijn communicatie met anderen is ook echt verbeterd.

Hoe was je woonsituatie?

Ik woonde samen met een Estische vrouw en twee katten. Ik had een eigen slaapkamer en we deelden de badkamer en keuken.

Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

We hebben vooral contact gehad via de app, maar ook een aantal keer afgesproken. Er waren slechts een paar vrijwilligers die een beetje in de buurt woonden, maar op sommige weekenden kon ik ook door het hele land reizen om andere vrijwilligers te ontmoeten.

Hoe kijk je terug op de trainingen waar je aan deelnam?

Ik vond het echt heel leuk om andere vrijwilligers te ontmoeten. Ook was de informatie die we kregen wel interessant, alleen vond ik het wel erg veel info. De activiteiten die we deden waren ook leuk, vooral het lopen in de ‘bog’ (Estisch moeras) was mooi om mee te maken.

Waar moest je het meest aan wennen in het land waar je vrijwilligerswerk deed?

Voor mij was het erg wennen om mijn schoenen uit te doen iedere keer wanneer ik ergens binnenstapte – maar na een tijdje vond ik het wel fijn, vooral omdat ik minder hoefde te stofzuigen.

Hoe was je contact met Eastpackers?

Ik vind dat er voldoende contact was, zowel voor- tijdens- en na het project. Er werd vaak gevraagd hoe het ging en we hebben zowel via de mail, de app en videobellen contact gehad. Ik kon alles vragen wat ik wilde en er was altijd snel antwoord. Het contact zelf was ook erg fijn en toegankelijk.

Welk advies zou je toekomstige ESC'ers willen meegeven?

Zakelijk advies: kijk goed naar wat voor project je wil doen en kijk kritisch naar wat het project precies inhoudt voordat je vertrekt. Ik heb met een aantal vrijwilligers gesproken waarbij het project anders was dan ze dachten, en daarom konden ze er niet het beste van maken. Vraag in je voorbereidend gesprek met je nieuwe werkplek vooral hoe de werkomgeving eruitziet, wat ze precies verwachten van je en wat voor werk je daar precies doet op een dag. En als je dan in het buitenland zit met een project dat bij je past, wens ik je veel plezier!