Denemarken

Beeldig, weids en edgy

De plek waar je kan genieten van weidse landschappen, prachtige natuurschoon, design én urban culture, en dat allemaal op een steenworp afstand van Nederland!

Blocks C8eFGNuxGII UnsplashDanish design

Scandinaviërs, maar vooral Denen, weten wat mooi is. Het is niet voor niets dat Deens design wereldwijd een begrip is. Deens design is vrijwel altijd strak en eenvoudig van vorm en dat past perfect bij de uitdrukking less is more. In de Deense cultuur speelt design een belangrijke rol en ligt de nadruk vooral op de vormgeving die zich typeert door simplistische en strakke lijnen. Deens design straalt met de grijze kleuren en pasteltinten rust uit, wat past bij het land van de rust en de ruimte. De tofste designwinkels vind je uiteraard in de design hoofdstad: Kopenhagen


Urban culture

Beperk je in Kopenhagen vooral niet alleen tot het bezoeken van het oude centrum. In de afgelopen jaren zijn verschillende voormalig industriële wijken, de hipste plekken van de stad geworden. Met de ferry kan je naar Refshaleoen. Dit verwaarloosde havendiscrict is sinds enkele jaren, na onder andere het huisvesten van het Eurovisie Songfestival, tot de nieuwe hotspot van Kopenhagen uitgegroeid. Het is het centrum voor creativiteit, festivals en heerlijk eten. Kodbyen ligt ten zuidoosten van de stad en was het Meatpacking District van Kopenhagen. In 2000 onderging het een metamorfose en het is de perfecte uitvalsbasis voor lekker eten en drinken.

Thijs Kennis GXfwtqYjXME Unsplash
975px Møns Klint 3 (Dronningestolen)Kliffen en krijtrotsen

Denemarken is pakweg even groot als Nederland, maar telt nog geen 6 miljoen inwoners. Het land kenmerkt zich dan ook om het gevoel van rust en ruimte. Het landschap van Denemarken is verrassend divers. Het schiereiland Jutland heeft prachtige zandstranden, fjorden, bossen en meren. Maar echt imposant natuurschoon vind je op de eilanden Zuid-Seeland enMøns, welke bekend staan om de imposante kliffen en krijtrotsen. Stevns Klint is een 15 kilometer lange kuststrook met kliffen van krijtgesteente, die in 2014 zijn opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen. Maar ook Møns Klint is een uniek natuurfenomeen, met de kraakheldere witte kleur.

Eén van de gelukkigste land ter wereld

Wist je dat Denemarken al jaren goed scoort als één van de meest gelukkige landen ter wereld? De verklaring hiervoor wordt veelal gezocht in het Deense begrip hygge. Boeken zijn er inmiddels over volgeschreven om dit begrip te duiden. De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Een beetje te vergelijken met de Nederlandse gezelligheid dus. Wil je in Denemarken zelf op zoek naar het hygge gevoel? Tips die worden gegeven zijn: ga op zoek naar huiselijkheid, leg je telefoon even weg om te kunnen genieten van het moment, zoek de natuur op of trakteer jezelf heel simpel met lekker koffie en een Deens gebakje.

Nick Karvounis JN M0McVNeI Unsplash

Info

  • Officiële naam: Koninkrijk Denemarken

  • Regeringsvorm: Constitutionele monarchie

  • Inwoneraantal: 5.869.410

  • Oppervlakte: 43.094 km²

  • Hoofdstad: Kopenhagen

  • Officiële taal: Deens

  • Valuta: Deense kroon

  • Grootste religie: Lutheranisme 80,9%

  • Nationale feestdag: 5 juni

Laatste blog berichten over Denemarken

Longyearbyen

Deze onverwachte overblijfselen van de Sovjetunie vind je in Scandinavië

“Je zou het niet denken, maar verspreid over Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden vind je tientallen beelden uit de communistische tijd ter ere van Sovjet strijders of leiders.” - Hans...