logo-erasmusplus-nlEastpackers (als onderdeel van Stichting UcDean) is een zendorganisatie voor EVS vrijwilligerswerk. EVS staat voor European Voluntary Service en is een initiatief van de Europese Unie. Binnen EVS zenden wij Nederlandse jongeren (17-30 jaar) naar één van de ruim 6000 goedgekeurde projecten verspreid over ruim 50 landen in heel Europa. Je draait gedurende 2 tot 12 maanden volledig mee binnen een NGO, overheidsinstelling of lokaal bedrijf in het land van je keuze. Je reis en verblijf worden volledig vergoed door het Erasmus+ programma van de EU en Eastpackers helpt je bij het vinden van een project dat goed bij je past.

Wat is European Voluntary Service? (EVS)

Binnen EVS werk je als vrijwilliger aan een lokaal project dat je zelf uitkiest in één van de deelnemende landen. Dit zijn naast de 28 EU-lidstaten ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Servië, Bosnië, Albanië, Moldavië, Oekraïne, Turkije en de buurlanden van de EU in Noord-Afrika, de Kaukasus en voormalige Sovjetunie. Vanaf 2014 is het ook mogelijk om aan de slag te gaan in landen zoals Marokko, Tunesië, Egypte, Israël, de Palestijnse gebieden en Libanon.

Het vrijwilligerswerk duurt twee tot twaalf maanden. Wij financieren dit met een subsidie van Erasmus+ Jeugd. 

Welke projecten zijn er?

Neem een kijkje in de grote Europese database waarin alle organisaties die meedoen aan EVS zijn te vinden. Je kunt op land en op type project zoeken. Vergeet niet om naar “host organisations” te zoeken, dat zijn organisaties die vrijwilligers ontvangen. Eastpackers | Stichting UcDean is een zendorganisatie, een “sending organisation” dus. Wij ontvangen zelf geen vrijwilligers en kunnen geen buitenlandse vrijwilligers in Nederland plaatsen.

Wil je weten hoe enkele van de vrijwilligers die Eastpackers heeft uitgezonden hun EVS-tijd hebben ervaren? Lees hun ervaringsverhalen dan hier.

Wat moet ik doen wat doet Eastpackers voor mij? 

Je zoektocht naar een EVS project begint doorgaans met het kiezen van een zendorganisatie. De zendorganisatie helpt je bij het vinden van een EVS project, het aanvragen van de subsidie en de voorbereiding op je vertrek. Als je je bij ons inschrijft, gaan wij samen met jou op zoek naar een geschikt project. We nodigen je uit voor een vrijblijvend intakegesprek in Amsterdam, Utrecht, Leiden of Den Haag en je kunt ons altijd bellen of mailen, ook ‘s avonds en in het weekend. Wanneer je een project gevonden hebt, regelen wij dat je kunt gaan.

Eastpackers is de enige Nederlandse zendorganisatie waarbij je niet bent gehouden aan de drie vaste deadlines per jaar om je subsidieaanvraag in te laten dienen. Wij hebben namelijk reeds subsidie toegekend gekregen om tde komende jaren in totaal 50 Nederlandse jongeren te zenden naar elk mogelijk EVS project. Met Eastpackers kun je dus overal naartoe, hoef je niet te wachten op goedkeuring van de subsidie-aanvraag en kun je vaak al op korte termijn vertrekken. Omdat wij al subsidie hebben toegekend gekregen, geven wij bovendien een EVS plaatsingsgarantie. Wij garanderen dat je altijd een EVS plek kunt vinden. Zo maken wij internationaal vrijwilligerswerk niet alleen betaalbaar, maar ook uiterst flexibel.

 

Aanmelden of Interesse tonen?

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. In het aanmeldformulier kun je je ook opgeven voor één van onze gratis EVS spreekuren. Deze vinden geregeld plaats in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Leiden.

Alles over EVS

De volgende services bieden wij aan:

 • Wij helpen je bij het maken van je keuze voor een land en type project
 • Wij hebben meestal actuele vacatures beschikbaar met gegarandeerde plaatsing
 • Persoonlijk in-take gesprek in Nederland om je wensen, talenten en verwachtingen door te spreken en al je vragen over EVS te beantwoorden
 • Skype consults, e-mail support of telefonische hulp zoveel je nodig hebt
 • Een persoonlijke begeleider, die veel ervaring heeft met EVS en altijd voor je klaar staat, vóór en tijdens je project
 • Wij zorgen ervoor dat je kosteloos deelneemt aan een voorbereidende trainingsdag in Nederland
 • Wij onderhouden contact met je tijdens je project en ondersteunen indien nodig
 • Wij onderhouden contact met de organisatie waar je werkt en ondersteunen indien nodig
 • Hulp bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief in het Engels
 • Hulp bij het opstellen van een goed CV in het Engels
 • Aanbevelingsbrieven voor gastorganisaties
 • Training voor sollicitatiegesprek in het Engels
 • Dagelijkse bereikbaarheid, ook 's avonds en in het weekeinde.
 • Voorbereidend bezoek aan het land, de stad of het project van je keuze (optioneel, meerkosten)
 • Op dit moment hebben wij de volgende vacatures beschikbaar. Heb je interesse in één van deze projecten? Of wil je informatie over andere mogelijkheden? Schrijf je in om te reageren op vacatures of met andere organisaties in contact gebracht te worden.

  Toerisme project in Portugal, vanaf september 2017, 8-10 maanden
  Eastpackers heeft 2 vacatures in het EVS-project "A Walk through the History of Madeira". Je helpt mee om de lokale toeristeninfrastructuur op dit Portugese eiland te verbeteren en organiseert en begeleidt rondleidingen en interculturele activiteiten voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Het project start in september 2017.
  Meer informatie vind je hier

  EVS in Rusland, september 2017 - juli 2018
  Ben je geïnteresseerd in Rusland en gemotiveerd om 9-12 maanden te werken met kinderen en jongeren in een achterstandspositie? Bekijk dan ons actuele aanbod van vacatures in Nizhny Novogord, één van de mooiste, historische steden van het land, circa drie uur ten zuiden van Moskou. Tijdens je EVS project leer je niet alleen de Russische taal, maar dompel je ook geheel onder in de intrigerende cultuur en geschiedenis van het grootste land ter wereld.
  Meer informatie vind je hier

  Etnografisch Museum in Plovdiv Bulgarije, circa augustus - december 2017
  Eastpackers werkt samen met het Etnografisch Museum in de prachtige Bulgaarse stad Plovdiv. Wij zoeken één vrijwilliger die meehelpt met de viering van het 100 jarig bestaan van het museum, buitenlandse delegaties ontvangt en jongerengroepen begeleidt.

  Jongerenwerk in de provincie Mugla, Turkije, vanaf september 2017 weer beschikbaar
  Eastpackers werkt sinds 2015 samen met de Provincie Mugla aan de Turkse westkust. Vind je het leuk om met jongeren te werken en mee te helpen met het internationaal beleid van de provincie Mugla? Wil je meer leren over één van de meest besproken landen van dit moment? Ga dan vanaf september voor 9 maanden naar de rustige, veilige hoofdplaats Mugla als EVS vrijwilliger bij de directie Jeugd & Internationaal Beleid van de provincie. De vrijwilliger die op dit moment hier bezig is met haar EVS project vertelt je er graag meer over.

  EVS for Equality: supporting LGBT organizations in former communist countries, september 2017 - augustus 2018
  Eastpackers is ver gevorderd met de voorbereidingen voor een bijzonder internationaal mensenrechtenproject, gericht op versterking van Oost-Europese organisaties die zich inzetten voor de rechten van homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders. Deelnemers aan dit project werken voor 10-12 maanden bij één van deelnemende NGO's in landen zoals Macedonië, Moldavië en Litouwen, waar ze volledig meedraaien met alle dagelijkse werkzaamheden. Dat betekent o.a.: voorlichting geven op scholen, (politieke) campagnes helpen organiseren, media benaderen, stukken schrijven en in gesprek met verschillende partners. Daarnaast bereid je een reis voor van 6-10 jonge medewerkers uit de publieke sector van het land waar je EVS doet naar Nederland. In Nederland verzorg je, samen met partners zoals het COC en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, een vijfdaags uitwisselingsprogramma waarin je ambtenaren, docenten, schoolleiders en jonge politici uit Oost-Europese landen kennis, expertise en voorbeelden aanreikt over het bespreekbaar maken van LGBT-onderwerpen in hun dagelijkse werk en het verbeteren van de rechtspositie van de LGBT-gemeenschap.

  Wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor EVS Vrijwilligerswerk via het aanmeldformulier op onze Aanmeldpagina

  Center for European Initiatives, Sumy, Oekraïne, vanaf mei 2017 weer beschikbaar
  Eastpackers werkt al 4 jaar samen met het Center for European Initiatives in de Oekraïense stad Sumy. Samen met andere vrijwilligers leid je 'Euroclubs', discussie- en debatactiviteiten in het Engels op middelbare scholen. Ook organiseer je buitenschoolse activiteiten met een internationale dimensie. Dit project is beschikbaar voor 2 vrijwilligers per jaar, voor periode van 4 tot 8 maanden.

  Andere projecten

  Liever meer keus? Je kunt altijd terecht in de Europese database met alle deelnemende organisaties. Je kunt dan een open sollicitatie sturen. Vergeet in dat geval niet om bij de betreffende organisatie te informeren of dit project nog plaatsen heeft en zo ja, per wanneer. Ook kun je sinds een groeiend aantal actuele vacatures hier vinden. Dit is een Europese vacaturesite voor EVS projecten.

 • Je bent tussen de 17 en 30 jaar (op de datum van de deadline van de subsidieaanvraag).
 • Je bent beschikbaar voor minimaal 2 maanden
 • Het project duurt tussen de twee en twaalf maanden.
 • Plan je vrijwilligersproject minimaal 4-6 maanden in het voren. Het vinden van een project en het regelen van alle subsidies kost namelijk tijd.
 • Je kunt één keer meedoen aan EVS.
 • Deelname aan EVS kost je niets. Met de Erasmus+ subsidie die wij voor je kunnen aanvragen, krijg je onder andere vergoed:

 • Je reis (retour) naar het land waar je project plaatsvindt
 • Alle eventuele visumkosten
 • Eventuele vaccinaties en alle zorgkosten tijdens je project
 • Reisgids als je naar centraal of (zuid)-oost europa gaat
 • Accommodatie (in appartement, flat of gastgezin, afhankelijk van het project)
 • Woon,- werkvervoer
 • Tegemoetkoming in kosten voor maaltijden (€ 80 - € 250 per maand, afhankelijk van het land)
 • Zakgeld (€ 50 - € 130 per maand, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat)
 • Taallessen in bestemmingsland en/of (online) taalondersteuning
 • Drie trainingen, vóór (1) en tijdens (2) je project waarin je andere buitenlandse vrijwilligers ontmoet.

  Eastpackers begeleidt je gratis in alle stappen vóór je vertrek, tijdens je project en na afloop. Je krijgt een persoonlijke mentor die 7 dagen per week voor je klaar staat. Om misbruik van onze inspanningen te voorkomen, vragen wij wel om twee (borg)betalingen.

  - Inschrijfgeld van € 50, te voldoen op het moment dat je met hulp van Eastpackers een EVS project wilt gaan zoeken. Je krijgt je inschrijfgeld terug als je met Eastpackers als zendorganisatie een EVS project van tenminste zes maanden volledig hebt afgerond of als je je terugtrekt binnen zeven dagen na je aanmelding of binnen zeven dagen na je gratis oriënterende intakegesprek met één van onze medewerkers.

  - Vertrekborg van € 75, te voldoen op het moment dat je een project hebt gevonden en de voorbereidingen voor vertrek beginnen. Houd er rekening mee dat je verwachtingen wekt bij de gastorganisatie. Daarom is het belangrijk om zeker te weten dat je aan EVS wilt deelnemen. Je ontvangt je borg retour binnen 3 dagen na je aankomst in het projectland, of in het onwaarschijnlijke geval dat de subsidieaanvraag wordt afgewezen.