Het uitgestrekte Mongolië is ’s werelds dunbevolkte land, met schier oneindige vlaktes. Zo’n 800 jaar geleden was het echter het centrum van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gezien: dat van Dzjengis Khan. Tijdens de Dzjengis Khan Express, met vertrekdata op 30 juli en 1 augustus 2025, neemt Eastpackers je mee op een reis door de geschiedenis waarbij je onder meer de Chinese Muur, het Terracottaleger en een gigantisch ruiterstandbeel van Dzjengis Khan bezoekt.
Een groot deel van Mongolië maakt onderdeel uit van de Euraziatische steppe. Het Mongoolse deel van de dit vele duizenden kilometers lange grasland bevindt zich op een hoogvlakte die in het zuiden wordt begrensd door de Gobi woestijn, en in het noorden door bergen. Hoewel dit landschap te dor en droog was voor grootschalige landbouw, was het wel zeer geschikt voor nomadische volkeren die constant rondtrokken op zoek naar nieuwe graslanden voor hun vee.
Volgens historici slaagden de eerste nomaden er rond 3.500 v. Chr. in om wilde paarden te temmen en berijden. Dit vergrootte het potentiële leefgebied van de nomaden drastisch. De verschillende groepen nomaden kwamen hierdoor echter ook steeds vaker met elkaar in conflict. Toen de nomaden samen gingen werken tegen de agrarische Chinezen ten zuiden van hun leefgebied, in plaats van elkaar te bestrijden, lagen er plotseling mogelijkheden om een enorm Rijk te stichten.
Om zich te verdedigen tegen de nomadische invallen begonnen de verschillende Chinese volkeren waarschijnlijk al in de 7e eeuw voor Christus met de bouw van een verdedigingsmuur. Toen Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, in 221 v. Chr. China voor het eerst verenigde, besloot hij om alle losse stukken muur samen te voegen tot één uitgestrekte verdedigingsbarrière aan de noordgrens van zijn rijk. Enorme aantallen soldaten, veroordeelden, krijgsgevangenen en slaven waren tien volle jaren bezig met de bouw van deze gigantische muur, die in eerste instantie uit aarde, stro, hout en steen bestond. Pas tussen de 14e en 16e eeuw zou dit bouwwerk uitgebreid worden tot de indrukwekkende stenen Chinese muur die vandaag de dag nog te bezoeken valt.
De Chinese muur was niet het enige megalomane bouwproject dat Qin Shi Huangdi ondernam. Hij was geobsedeerd door het idee van onsterfelijkheid, en begon rijwel meteen nadat hij aan de macht kwam aan de bouw van zijn laatste rustplaats. Voor de bouw hiervan liet hij maar liefst 700.000 arbeiders aanrukken. Het eindresultaat was een gigantische graftombe, die tot op de dag van vandaag ongeopend is. Waarschijnlijk meer beroemd zijn de ongeveer 8.000 terracottafiguren die Qin Shi Huangdi liet maken om hem naar het hiernamaals te vergezellen. Vandaag de dag is het Terracottaleger bij de stad Xi’an één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van China. Zowel de Chinese Muur als het Terracottaleger zijn onderdeel van de Dzjengis Khan Express van Eastpackers.
De Mongoolse veroveraar liep in de 13e eeuw namelijk heel het Chinese grondgebied onder de voet. De Chinese Muur was in verval geraakt en geen partij voor Dzjengis, die in zijn jeugd onder de naam Temüjin door het leven ging. Uiteindelijk slaagde hij erin om alle Mongoolse stammen onder zich te verenigen, en samen veroverden deze nomadische ruiters een gebied dat zich van China tot aan de Donau uitstrekte.
De campagnes van Dzjengis Khan waren extreem gewelddadig: zijn legers vermoordden, sloopten en plunderden alles en iedereen die ze onderweg tegenkwamen. Dit heeft het huidige Mongolië er niet van weerhouden om Dzjengis te vereren als nationale held. Hij staat afgebeeld op Mongoolse bankbiljetten, en het nieuwe vliegveld van de hoofdstad Ulaanbaatar is naar hem vernoemd. In Ulaanbaatar kun je ook het Dzjengis Khan museum bezoeken, om meer over zijn daden te leren. Waarschijnlijk het indrukwekkendst is een gigantisch ruiterstandbeeld van Dzjengis, dat midden op de verlaten Mongoolse steppe staat. Het standbeeld is maar liefst 40 meter hoog en valt zelfs te beklimmen, waarbij bezoekers op de nek en het hoofd van het paard kunnen staan om de grote Khan zo recht in de gigantische stalen ogen te kijken.
Wil je de Chinese Muur, het Terracottaleger en het ruiterstandbeeld van Dzjengis Khan zelf bezoeken? Meld je snel aan voor de Dzjengis Khan Express reis van Eastpackers. Er zijn nog slechts enkele plekken beschikbaar.