fbpx

De Zijderoute – Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië (30 jul – 23 aug 2019)

Treed met Eastpackers in het spoor van de Zijderoute, een epische treinreis van 7500 kilometer door vier landen: van de Baltische Zee in het noorden van Europa, naar de monding van de Wolga in het zuiden van Rusland, langs de Kaspische Zee, door de woestijn van Oezbekistan, het hoogebergte van Kirgizië tot de steppen van Kazachstan. Onze Zijderoutereis per trein is een unieke combinatie van de mooiste historische steden en de meest indrukwekkende natuurgebieden in Rusland, Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië. Deelname is al mogelijk vanaf € 1799, inclusief visa!

Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west. Hoewel de term zijderoute suggereert dat het om één route ging, hebben er in de loop der eeuwen verschillende routes bestaan tussen China en Europa. Ook waren er vaak op eenzelfde moment verschillende routes tegelijk in gebruik. Anno 2019 creëert Eastpackers haar eigen versie van de Zijderoute, van Sint-Petersburg en Moskou via de Kaspische Zee langs de voormalige Zijderoutehoofdsteden Buchara, Samarkand en Tashkent in het moderne Oezbekistan, naar de valleien van Kirgizië en steppen van Kazachstan.

Uitgebreide stadswandelingen, natuurtochten en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een belangrijk onderdeel van deze ontdekkingstocht. Je legt de gehele reis af per trein en slaapt zeven nachten aan boord van de verschillende treinen die het onmetelijke Rusland en Centraal-Azië doorkruisen. Onderweg maak je echter een groot aantal stops waardoor je zowel het landschap als de lokale cultuur langzaam ziet veranderen. T0ijdens de treinreizen kun je in de coupé’s van de Eastpackers University bovendien je kennis bijspijkeren over de Russische (revolutionaire) geschiedenis, de Zijderoute en cultuur van Centraal-Azië. We verstrekken verschillende e-books in onze eigen boekenclub en je kunt gratis gebruik maken van onze grote collectie (reis)spellen. Als deelnemer aan deze reis kun je ook voor slechts € 15 extra deelnemen aan onze masterclass Russische Cinema die we ter voorbereiding in het voorjaar van 2019 organiseren.

En het mooiste? Deze reis bieden we aan vanaf slechts € 1799. De route van Eastpackers wordt door geen enkele andere reisaanbieder in Nederland aangeboden. Bovendien is onze Zijderoutereis meer dan € 1000 goedkoper dan vergelijkbare reizen kosten bij organisaties zoals Koning Aap, Djoser en Sawadee. Zo maakt Eastpackers droomreizen voor iedereen betaalbaar.

Alles over deze reis

De Zijderoutereis van Eastpackers verbindt vier landen die in de 20e eeuw één staat vormden, maar ontegenzeggelijk enorm van elkaar verschillen. Zeventig jaar Sovjetoverheersing hebben in Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië weliswaar geleid tot het verspreiden van de Russische taal, de aanleg van een goed op elkaar aangesloten spoornetwerk (waar we dankbaar van zullen profiteren) en veel typerende communistische architectuur in de grotere steden, maar traditionele culturen en landschappen zijn niet uitgewist. Dat blijkt niet alleen in historische steden zoals Buchara en Samarkand in Oezbekistan, maar ook uit de ongerepte natuur die vooral in Kirgizië geen spoor van beschaving, laat staan het socialisme, verraadt.

Wanneer je met de trein door deze landen reist, zul je bovendien zien hoe ontzettend divers elk individueel land is. Van het rijke Sint-Petersburg met haar fantastisch bewaard gebleven tsaristische architectuur naar de moderne metropool Moskou, het Sovjetwalhalla Volgograd (Stalingrad) en het verstilde Astrachan, laat Rusland haar vele gezichten zien. In Centraal-Azië is dit niet anders: oud en nieuw, mooi en lelijk, rijkdom en traditie wisselen elkaar eindeloos af en vormen samen de fascinerende historische en culturele lappendeken die je in deze reist ontdekt.

We beginnen de reis dus in Rusland, in Sint-Petersburg. Deze stad werd op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote als 'venster op het Westen' en werd in 1713 de hoofdstad van Rusland. De stad is overigens niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad. Sint-Petersburg werd vooral bekend als tsaristisch pronkjuweel en verloor daarom haar status van hoofdstad toen de communisten in 1917 de macht overnamen. Nochtans is veel van de 19e eeuwse architectuur bewaard gebleven. Met het Mariinski theater (waar we een voorstelling bezoeken) en het Hermitage museum (staat ook op het programma) bezit het bovendien twee van de meest belangwekkende culturele instellingen ter wereld.

Na drie dagen Sint-Petersburg brengt de eerste nachttrein van deze reis ons naar Moskou: hoofdstad van Rusland en – ondanks de beperkte politieke vrijheid vandaag de dag – verrassend modern en levendig. We bezoeken het centrum van de Russische macht van vroeger (inclusief het mausoleum van Lenin) en vandaag (het Kremlin en de Doema) en reizen door het prachtige metronetwerk naar de meest indrukwekkende voorbeelden van moderne en stalinistische architectuur.

Na het bezoek aan Moskou volgen we de machtige Wolgarivier, tot aan haar monding bij de Kaspische Zee. Onderweg maken we een stop met overnachting in Volgograd, het voormalige Stalingrad en één van de grootste strijdtonelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad werd in 1925 genoemd naar Joseph Stalin, die een grote rol speelde in gevechten hier tijdens de Russische Burgeroorlog. Na de dood van Stalin werd de stad genoemd naar de rivier die haar doorsnijdt. Momenteel is Volgograd één van de grootste steden van Rusland (1 miljoen inwoners) en vooral bekend vanwege het reusachtige Tweede Wereldoorlog Monument op een heuvel buiten het centrum. Het Moeder Moederland standbeeld is het grootste ter wereld.

Van Wolgograd is het nog zes uur met de trein tot Astrachan, kaviaarhoofdstad, en gelegen aan de Wolgadelta die ongeveer 100 km verderop uitmondt in de Kaspische Zee. Astrachan is één van de Russische steden met een Kremlin, een versterkte stadskern die de belangrijkste Russische steden in de 14e tot 17e eeuw kregen als alternatief voor de stadsmuren die in West-Europa populair waren. Een Kremlin was altijd klein en omsloot enkel het centrale gedeelte van de stad, waar zich de belangrijkste paleizen en religieuze gebouwen bevonden.

Astrachan is tevens ons vertrekpunt voor de reis met de Trans-Kaspische Spoorlijn. Deze lijn volgt het traject van één van de belangrijkste voormalige zijderoutes en werd in 1906 na meer dan dertig jaar van werkzaamheden geopend. De reis van Astrachan, via het westen van Kazachstan door de semi-autonome republiek Karakalpakstan naar Nukus, onze eerste halte in Oezbekistan, duurt ongeveer twee dagen. Nukus (300.000 inwoners) is een weinig aantrekkelijke stad, middenin de woestijn, enkele uren ten zuiden van de dorre zoutvlakten die het nagenoeg verdwenen Aralmeer heeft achtergelaten.

Maar toch is Nukus het bezoeken waard. Want hier, in de hoofdstad van het arme Karakalpakstan, bevindt zich de grootste collectie ter wereld van verboden Russische kunst uit de communistische tijd. Juist vanwege haar desolate ligging kon hier een wonder geschieden. Tijdens de reis zullen we uitgebreid stilstaan bij het verhaal van de plaatselijke museumdirecteur die, met gevaar voor eigen leven, list en soms bedrog, honderden kunstwerken vanuit de hele Sovjet-Unie naar Nukus smokkelde. Ze worden nu tentoongesteld. Ter voorbereiding op deze reis tonen we de mooie documentaire “Desert of Forbidden Art”, die het verhaal over het museum vertelt.

Vanuit Nukus reizen we door naar Samarkand, één van de fraaiste historische steden aan de Zijderoute. De Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk maakte Samarkand in 1370 de hoofdstad van zijn grote rijk. Veel van de historische gebouwen die nog te zien zijn, zijn van Timoers hand. Hoewel hij een militair genie was – hij verloor geen enkele veldslag nadat hij in 1370 volledig aan de macht was gekomen – wist Timoer geen effectief opererende regering neer te zetten, waardoor hij gebieden vaak opnieuw moest veroveren nadat ze in opstand waren gekomen. Meestal ging dit gepaard met onmenselijke wreedheden, zoals het bouwen van torens met afgehakte hoofden, waardoor hele regio’s ontvolkt raakten. Vanuit Samarkand maken we een dagtocht naar het 2 uur verderop gelegen Buchara, de andere historisch-culturele parel van Oezbekistan.

Na de Zijderoutesteden maken we ons op voor een spetterend slot van deze reis in het overweldigende natuurschoon van Centraal-Azië. De hoofdsteden van Oezbekistan en Kirgizië (Tashkent en Bishkek) zijn verrassend prettige, groene steden, die je de gelegenheid bieden om je kleding te wassen, lekker te eten en wat bij te slapen. Je zult je energie namelijk nodig hebben voor een drietal spectaculaire trektochten (deels per paard) door de bergen van Kirgizië. Valleien, watervallen en bergmeren wisselen elkaar hier af, omzoomd door de majestueuze toppen van het Tian Shah gebergte. Deze uitloper van de Himalaya is op verschillende plekken ruim 5000 meter hoog. Tijdens deze reis klimmen we tot maximaal 3800 meter

Onderweg naar het wandelaarsparadijs Karakol (in de winter een populair, zij het wat primitief, skigebied), houden we halt aan het Issy-kul meer. Hoewel het meer op 1800 meter hoogte ligt en wordt omringd door met sneeuw bedekte bergpieken, bevriest het nooit, waardoor het de Kirgizische naam Ysykköl ("warm meer") heeft gekregen.

Issy-kul was lange tijd een rustplaats aan de zijderoute van het Verre Oosten naar Europa. In de Sovjettijd groeide het meer uit tot een belangrijk vakantieoord waar ook veel hoge partijleden van de CPSU naartoe kwamen. Er ontstonden toen een groot aantal sanatoria, pensions en vakantiehuizen langs de noordelijke oever van het meer. Wij nemen de minder toeristische route langs de zuidoever, waar we overnachten in een typische Kirgizische yurt, een zomertent op de steppe. Onze yurt is een goede uitvalsbasis voor een wandeling naar de watervallen van Barskoon en de sprookjesachtige Szkaka Canyon (szkazka betekent sprookje in het Russisch).

De canyon nabij Barskoon is een voorproefje voor wat bekend staat als de “grand canyon van Centraal-Azie”. Deze canyon, Charyn genaamd, net over de grens met Kazachstan, is nagenoeg geheel verlaten, en juist daarom enorm indrukwekkend om doorheen te lopen. Op dat moment heb je er overigens al twee indrukwekkende, fysiek uitdagende trektochten opzitten in de omgeving van Karakol. In het valleidorp Jergala maak je een unieke tocht door de bergen (op 3000 meter hoogte) per paard en overnacht je bij een lokale familie. Je eet een traditionele maaltijd (ook vegetarisch mogelijk). Vanuit Karakol onderneem je ook de langste hike van de reis: 25 kilometer door de mooiste berglandschappen van Centraal-Azië.

De Charyn canyon en natuurtochten vormen zodoende het slotstuk van zes indrukwekkende dagen in de natuur. We eindigen de reis in Almaty, tot 1997 de hoofdstad van Kazachstan. Almaty is gemoedelijk, groen en een uitstekende plek om alle indrukken van de afgelopen weken te verwerken.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Door wijzigingen in de treindienstregeling en vluchtschema's zijn beperkte aanpassingen in de reisdagen en/of reisroute mogelijk tot 45 dagen voor vertrek.

 • Dinsdag 30 juli Vlucht naar St-Petersburg, welkomstdiner

 • Woensdag 31 juli Sint-Petersburg: Stadswandeling: kerken & paleizen, Bezoek aan Nederlands Instituut, bezoek Museum van de Revolutionaire Geschiedenis van Rusland, Russische balletvoorstelling in Mariinski theater (Zwanenmeer)

 • Donderdag 1 augustus Excursie naar Golf van FInland: historische pleisterplaatsen en paleizen in Strelka, Peterhof, Oranienbaum en Kronstadt, 's avonds Georgisch diner

 • Vrijdag 2 augustus Bezoek Hermitage, Bezoek Monument to the Heroic Defenders of Leningrad, Thematische communismewandeling inclusief Russische Revolutie locaties, Russisch Dumplingsdiner, nachttrein naar Moskou

 • Zaterdag 3 augustus Moskou: Stadswandeling (Rode Plein, Kremlin, Doema + Mausoleum Lenin), Gorki park, Russisch-Joods diner, kabelbaan naar uitzichtpunt bij staatsuniversiteit, cocktails in Strelka Bar.

 • zondag 4 augustus Keuzemuseum in Moskou (Tretjakov Art Gallery, Jewish History Museum, Gulag Museum), excursie naar Gouden Ring (Sergiev Posad), diner in Moskou

 • Maandag 5 augustus Moskou - communistische themadag: Excursie naar mooiste stations in het metrostelsel van Moskou, Bezoek Park Pobedy (park van de overwinning in de tweede wereldoorlog), Bezoek Park of the Achievements of the National Economy, treinreis naar Volgograd (21 uur)

 • Dinsdag 6 augustus Treinreis naar Volgograd. Aan boord: Eastpackers University, 's avonds aankomst in Volgograd

 • Woensdag 7 augustus Volgograd: stadswandeling, excursie naar Moeder Moederland standbeeld, trein naar Astrakhan (5 uur)

 • Donderdag 8 augustus Astrakhan: Kremlin, Stadswandeling, Wandeling langs de Wolga, 18.00 uur vertrek Transkaspische Spoorlijn richting Atyrau (Kazachstan) en Nukus (Oezbekistan)

 • Vrijdag 9 augustus Aan boord van de Transkaspische Spoorlijn: Atyrau - Beineu Granitsa - Nukus. De hele dag lezingen & workshops in de Eastpackers University, met o.a.:
 • De zesdelige serie "Opkomst en Ondergang van een Rijk: portretten van alle Sovjetleiders"
 • Masterclass Russische literatuur
 • Lezing "De Vergeten Republiek: Karakalpakstan
 • Geschiedenis van Centraal-Azië
 • Het verdwijnen van het Aralmeer
 • Introductie tot het sociaal-realisme
 • Russische taalworkshops
 • En veel meer....

 • Zaterdag 10 augustus Aan boord van de Karakalpakstan Express: de stokoude boemeltrein die Beineu in Kazachstan dagelijks met Nukus (hoofdstad van de republiek Karakalpakstan, in het huidige Oezbekistan) verbindt, aankomst in Nukus, Oezbeeks diner, avondwandeling

 • Zondag 11 augustus Bezoek met rondleiding Nukus Museum of Art: the Savitsky Collection, nachttrein naar Samarkand

 • Maandag 12 augustus Samarkand: bezoek Registan complex, Gur Emir Mausoleum, Bibi Khanym Moskee, centrale bazaar, Ulugh Begh observatorium

 • Dinsdag 13 augustus Dagtocht naar Bukhara: Pol Kalyan moskee, Palace of the Moonlike Stars, Lyab-i-huaz plein, Arc Citadel

 • Woensdag 14 augustus Ochtendtrein naar Tashkent (3 uur), Stadswandeling, tour door het metrostelsel, onafhankelijkheidsplan, Alisher Navoi National Park, Oezbeeks diner

 • Donderdag 15 augustus Excursie naar bergdorp Chimgon, kabelbaan & bergwandeling, 's avonds nachttrein naar Bishkek

 • Vrijdag 16 augustus Trein naar Bishkek: aan boord Eastpackers University, aankomst aan het eind van de middag, Kirgizisch diner, avondwandeling

 • Zaterdag 17 augustus Dagtocht naar Ala Archa nationaal park, wandeling naar watervallen, stadswandeling Bishkek

 • Zondag 18 augustus Trein naar Issykul meer, transfer naar Barskoon, bezoek aan Fairytale canyon, overnachting in yurt

 • Maandag 19 augustus Transfer naar Karakol: bergwandeling (16 km) - Ak Suu Arboreum Trek, diner in Karakol

 • Dinsdag 20 augustus Transfer naar Jyrgalan, trektocht per paard (25 km) naar het Chaar Yon Panorama, het bergmeer Turnaluu Kol, terug door de canyons van Kyzyl Jar, overnachting bij Kirgizische familie, home cooked dinner

 • Woensdag 21 augustus Transfer naar Charyn Canyon in Kazachstan, hike door de canyon (9 km), lunch in ecolodge bij de rivier, privébus naar Almaty, overnachting in Almaty

 • Donderdag 22 augustus Almaty: stadswandeling, kabelbaan naar Kok Tobe heuvel, rodelbaan, vrije middag,Kazachs slotdiner

 • Vrijdag 23 augustus Terugreis naar Nederland

 • Extra: masterclass Russische cinema Ter voorbereiding op deze reis organiseren wij een masterclass Russische cinema. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014).

  Voor deelnemers aan deze reis kost deelname slechts € 15 voor 4 bijeenkomsten (normale prijs € 10 per bijeenkomst).
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 april 2019 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 7 en een maximum van 15.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van minimaal 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 1 februari 2020 is verplicht om mee te reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 1799

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 1799 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding.
 • Basis € 1899 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 april 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 april 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 1999 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 25 % voor 1 april, 25 % voor 1 juni en 25 % voor 1 juli 2019. Na betaling geen annulering mogelijk met restitutie van reeds betaalde bedragen. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Premium € 2099 - aanbetaling van € 100 binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 33 % van het restantbedrag voor 1 april, 33 % voor 1 juni en 33 % voor 1 juli 2019. Bij annulering voor 5 juli 75 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering voor 15 juli 50 % retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Rusland en terug van Kazachstan naar Nederland, alle vervoer ter plekke inclusief nachttreinen (4-persoons coupé's), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, Eastpackers University, e-books, spellen, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties, visum voor Rusland en Oezbekistan

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering.

  Je kunt onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014). .
 • Er is 1 last-minute plek op deze reis beschikbaar. Boek nu en je kunt gegarandeerd mee.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Unieke route: 7500 kilometer per trein door 4 landen
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visumkosten.
 • Minimaal € 1000 voordeliger dan soortgelijke reizen van andere organisaties.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een zeer avontuurlijke reis. Een flexibele instelling is essentieel. Je vindt avontuur belangrijker dan comfort. Dit is geen luxereis. Je komt op unieke plekken in onontdekte landen en moet rekening houden met onverwachte omstandigheden. Reizen in Rusland en met name Centraal-Azië verloopt niet altijd zoals gepland. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je beschikt over een goede basisconditie en bent in staat om wandelingen van 15 tot maximaal 25 kilometer over geaccidenteerd terrein af te leggen.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort. In de treinen is over het algemeen geen airco en wifi aanwezig. De kwaliteit van de wegen is wisselend, maar in Kirgizië en Kazachstan over het algemeen heel anders dan je in Nederland bent gewend. Voertuigen leggen soms niet meer dan 30 kilometer per uur af over bochtige bergpassen vol met gaten en overstekend vee.

  Accommodaties zijn eenvoudiger dan je in Europa gewend bent. In Rusland slaap je in (zeer) moderne hostels of nette hotels. In Kazachstan, Oezbekistan en met name Kirgizië moet je rekening houden met eenvoudige accommodaties. Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met heel wisselend weer. In Rusland en Kazachstan is de temperatuur over het algemeen comfortabel, hoewel hittegolven voorkomen. Oezbekistan is zeer warm (35 - 40 graden), maar heeft een aangenaam lage luchtvochtigheid. In de Kirgizische bergen kan het sneeuwen, maar meestal ligt de temperatuur hier tussen de 10 en 20 graden. In het binnenland is het 10 tot 15 graden warmer. .
  3Hoe kom ik aan de benodigde visa?
  Voor het bezoeken van Rusland en Oezbekistan is een visum verplicht.

  Het visum voor Rusland moet je van te voren, in Nederland aanvragen. Eastpackers regelt de verplichte visumuitnodiging voor je. Alle visumkosten zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag. Tegen een meerprijs handelen wij je visumaanvraag zelfs helemaal af. We brengen je paspoort dan naar de Russische ambassade en halen het ook weer op.

  Het visum voor Oezbekistan kun je zelf online aanvragen. Je ontvangt hiervoor een instructie. De kosten krijg je terug in de vorm van maaltijdtegoed tijdens de reis.
  4Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een zeer goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen op uittrekken. De reisleider kan je tips op maat geven. In sommige steden bieden wij optioneel een self-guided stadswandeling aan die je met behulp van je mobiele telefoon kunt lopen. Houd er wel rekening mee dat je in principe méér doet en ziet als je het programma van de reisleider volgt. Bovendien betalen wij alle toegangsgelden en het lokale vervoer als je het programma volgt. De natuurnochten mag je alleen onder begeleiding doen.
  5Is het veilig om door deze landen te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Rusland en Centraal-Azië is veilig zo lang je je aan de geldende regels houdt. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden en volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  6Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een kamer wilt boeken met één of meerdere medereizigers, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt voor deze reis een toeslag van € 15 per persoon per nacht voor tweepersoonskamers en € 30 per persoon per nacht voor eenpersoonskamers. Het is in sommige steden niet mogelijk om een twee- of éénpersoonskamer te boeken. Hier hoef je dan ook niet voor te betalen. Je kunt dus geen garantie krijgen dat je in alle accommodaties een één- of tweepersoonskamer krijgt. In de trein slaap je altijd in vierpersoonscoupé's.
  7Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visa) zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 5 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. In Rusland liggen de prijzen onder wat je in Nederland gewend bent, met uitzondering van Moskou. De andere landen zijn over het algemeen nog goedkoper, met name Kirgizië en Oezbekistan. We raden echter niet aan om in de goedkoopste restaurants te eten en we maken zelf nooit gebruik van de goedkoopste accommodaties.

  Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht) behalve wanneer je een Plus of Premium pakket boekt en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen kosten bij aanbieders zoals Djoser meer dan € 2700 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  8Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen.
  9Kan ik samen met mijn partner reizen?
  Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken. In de treinen is het niet mogelijk om een tweepersoonscoupé te boeken.
  10Ik twijfel over mijn fysieke gesteldheid. Wat moet ik doen?
  Het is altijd lastig om van te voren een inschatting te maken of een reis goed bij je past. We raden aan om het voorbeeldprogramma goed te lezen. Deze reis is wellicht minder geschikt voor je als je moeite hebt met lange stukken lopen of snel vermoeid raakt als je een grotere fysieke inspanning moet verrichten. Het programma van deze reis is afgestemd op deelnemers die enige ervaring hebben met lange stukken lopen, bijvoorbeeld met bergwandelingen. De meeste natuurtochten zijn officiële toeristische routes die zijn ingedeeld in een zwaartecategorie. Op een schaal van 1 tot 5 zijn onze wandelingen niet lastiger dan zwaarte 3. Het gaat om wandelingen van 15 - 25 kilometer met een hoogteverschil van niet meer dan 1200 meter (op- en afdalen opgeteld). Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je keuzes om aan activiteiten deel te nemen en de handelingen die je tijdens je deelname verricht.