fbpx

Sovjet-Unie Reis 2019: Wit-Rusland (18 sep – 23 sep 2019)

Eastpackers organiseert de ultieme kennismaking met één van de minst bekende en meest gesloten landen van Europa: Wit-Rusland. In zes dagen laten wij je alle uithoeken zien van dit indrukwekkende land dat een levend monument is voor de Sovjetgeschiedenis. Je bezoekt de hoofdstad Minsk, het barokke Njasvizj (waar je in een kasteel uit de 16e eeuw slaapt), het kosmopolitische Brest aan de grens met Polen en Vitebsk, één van de oudste steden van Europa, in het oosten van het land. Onderweg sta je uitgebreid stil bij het heden en verleden van Wit-Rusland en zie je de meest indrukwekkende voorbeelden van communistische architectuur en beeldenkunst ter wereld. En het beste nieuws: Eastpackers maakt dit mogelijk vanaf slechts € 499, inclusief visum.

Heb je altijd al eens een land willen bezoeken waarin je een goed beeld krijgt van het leven in de voormalige Sovjet-Unie? Een land dat amper wordt bezocht door toeristen, maar niettemin ontzettend veilig is en bovendien een vriendelijke bevolking heeft? Wil je zelf ervaren hoe het is om te wonen in één van de meest gesloten, minst vrije landen ter wereld? Ga dan met Eastpackers mee op ontdekkingstocht door Wit-Rusland. Dit is het land van talloze, groteske herdenkingsplekken voor de Tweede Wereldoorlog, imposante Sovjetarchitectuur, brede pleinen en paradestraten, maar ook verstilde kloosters, eeuwenoude kastelen, bossen en meren. En om de ervaring compleet te maken, slaap je één nacht in het imposante kasteel van Njasvizj (UNESCO Werelderfgoed sinds 2005) en één nacht in een echte langeafstandsnachttrein uit de Sovjettijd.

De reis wordt begeleid door Eastpackers’ eigen reisleiders. Zij verzorgen een onvergetelijke reiservaring, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in het heden en verleden van Wit-Rusland en ‘s avonds kennismaakt met de rijke (Wit)-Russische keuken en het nachtleven van Minsk en Brest. Deze bijzondere reis duurt van woensdag 18 september tot en met maandag 23 september 2019 en deelname is al mogelijk vanaf € 499, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke, alle activiteiten en visum-on-arrival.

Alles over deze reis

Wit-Rusland staat internationaal bekend onder de naam Belarus. De benaming Belarus, met de klemtoon op de laatste lettergreep, is afkomstig van de Russische woorden Белая (Belaja, dat wit betekent) en Русь (Roes', Roethenië), een oude historische benaming voor het gebied waar Oost-Slaven woonden. Dit gebied werd traditioneel onderverdeeld in Wit-Roethenië (grotendeels het huidige Wit-Rusland), Zwart-Roethenië (een gebied in het zuidwesten van Wit-Rusland), en Rood-Roethenië (een gebied in Polen en Oekraïne).

Sommige Wit-Russen maken echter bezwaar tegen het gebruik van de term Wit-Rusland als vertaling van Белая Русь, omdat dit in hun ogen een associatie heeft met het "imperialisme" van Rusland in de tsarentijd en het Sovjettijdperk, terwijl het eigenlijk betrekking op Wit-Roethenië zou moeten hebben. Deze stroming heeft aan kracht gevonden sinds de recente Russische bemoeienis met Oekraïne, een ontwikkeling die in Wit-Rusland met achterdocht en ongerustheid wordt gadegeslagen en de relaties met Rusland (traditioneel zeer hecht) enigszins heeft bekoeld.

De Wit-Russische gebieden maakten sinds de veertiende eeuw deel uit van Litouwen. Toen dat land in 1569 samen met Polen een nieuwe staat vormde, werd Wit-Rusland onderdeel van dit Pools-Litouwse Gemenebest. Tijdens deze reis maak je in Njasvizj en Brest uitgebreid kennis met dit Poolse verleden.

Het oude Njasvizj werd ook wel "het Parijs van het Noorden" genoemd. De geschiedenis van Njasvizj is onlosmakelijk verbonden met het adellijke geslacht van de Radziwills. De stad kwam in 1533 in handen van deze familie en bleef dat de eerstkomende vier eeuwen. De bekendste erfenis die de Radziwills de stad nalieten is het kasteel van Njasvizj. Dit vanaf 1584 gebouwde slot ligt in het noorden van de stad en wordt omringd door een park. Uniek aan deze Eastpackers reis is een overnachting in dit kasteel.

Toen de Pools-Litouwse staat in de late 18e eeuw uiteenviel, werd het gebied onderdeel van tsaristisch Rusland. In 1922 werd het onder de naam Wit-Russische SSR een deelstaat van de Sovjet-Unie. In 1991 maakte Wit-Rusland zich los van de Sovjet-Unie en richtte samen met andere voormalige Sovjetrepublieken het Gemenebest van Onafhankelijke Staten op. In 1994 kwam de huidige president Aleksandr Loekasjenko via democratische verkiezingen aan de macht. Hij was tegen het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en maakt zich onder andere sterk voor een Euraziatische Unie.

Van democratie was niet langer sprake en Loekasjenko vestigde een autoritair regime. Wit-Rusland is eveneens het enige Europese land dat de nog doodstraf kent. Volgens Amnesty International krijgen familieleden enkele dagen na de executie een brief thuisgestuurd met het bericht dat de gevangene is geëxecuteerd. Mede door het gebrek aan vrije meningsuiting ontwikkelde Wit-Rusland een ongemakkelijke relatie met haar buurlanden, met name Polen en Litouwen, die binnen vijftien jaar na het verdwijnen van de Sovjet-Unie aansluiting vonden bij de NAVO en Europese Unie.

De betrekkingen tussen Nederland en Wit-Rusland zijn beperkt en lopen vooral via de Europese Unie. Sinds kort heeft Nederland weer een diplomatieke vertegenwoordiging in Minsk. Dit is mede het gevolg van de ogenschijnlijk toenemende ontspanning in de relatie tussen Wit-Rusland en de Europese Unie. Deze heeft geleid tot het opschorten van een aantal Europese sancties, toenemende economische samenwerking en een meer open houding van de Wit-Russische overheid naar buitenlandse bezoekers. Het vijfdaagse visumvrije bezoekprogramma dat in 2017 van kracht werd voor toeristen uit de EU is hier ook een voorbeeld van.

Nochtans blijven de betrekkingen tussen Wit-Rusland en Rusland een stuk hechter. Beide landen vormen een douane-unie en er zijn geen paspoortcontroles.

Tijdens deze reis bezoeken we de drie meest interessante steden in het land: Brest, Vitebsk en de hoofdstad Minsk. Deze drie steden geven een goed beeld van het grensvlak tussen Oost en West waarop Wit-Rusland zich bevindt. Daar waar Brest sterke Pools-Centraal-Europese invloeden heeft, is Minsk een showcase communistische stad en Vitebsk een goed voorbeeld van een historische Russische provincieplaats met een oud centrum omgeven door zware Sovjet-industrie.
De reis is niet alleen een ontdekkingstocht door het Sovjetverleden, maar ook een kennismaking met het heden en de toekomst van een land dat zich inklemd weet tussen Oost en West, waar democratie geen voet aan de grond heeft gekregen, maar de moderniteit van staats-kapitalisme onmiskenbaar haar sporen van verandering heeft nagelaten.

 • Woensdag 18 september Vlucht vanaf Amsterdam via Warschau of Kiev naar Minsk, welkomstdiner, Wit-Russisch staatscircus (optioneel), kroegentocht, overnachting in echt Sovjethotel

 • Donderdag 19 september Soviet style Metro Tour (verkenning van de mooiste metrostations in Minsk), Stadswandeling / pleinen en paleizentour, escape room, Transfer Njasvizh, diner, overnachting in het kasteel van de Radzwili familie

 • Vrijdag 20 september Bezoek kasteel van Njasvizh,treintransfer via Baranovitsji naar Brest, diner in het centrum, avondwandeling

 • Zaterdag 21 september Bezoek Fort van Brest, Museum of Soviet Railways, Stadswandeling, Nachttrein naar Vitebsk (we reizen van het uiterste oosten van Wit-Rusland naar het uiterste westen in een echte lange-afstandstrein uit de Sovjettijd. Overnachting is in 4-persoons-coupé's)

 • Zondag 22 september Vitebsk: Stadswandeling (Uspensky kathedraal, Slavianski Bazaar, Memorial Complex of the Three Bayonets), slotdiner, cocktails

 • Maandag 23 september Treinreis naar Minsk, bezoek aan museum of the Great Pattriotic War, afsluitende lunch, terugreis naar Nederland

  Je kunt ter voorbereiding op deze reis onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014). Je betaalt als deelnemer aan deze reis slechts € 15 ipv € 40 voor 4 bijeenkomsten.
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 augustus 2019.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 23.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Deelnemers krijgen uiterlijk twee weken voor vertrek toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 23 maart 2020 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding. Je kunt NIET met een id-kaart naar Wit-Rusland reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 499

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 499 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor vroege boekingen tot 1 januari 2019.
 • Basis € 549 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 3 augustus 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 3 augustus 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus/Last-Minute €599 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 3 augustus 2019. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Deze optie is inclusief ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Je kunt onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014).

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Wit-Rusland en terug, alle vervoer ter plekke, inclusief nachttrein van Brest naar Vitebsk, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoek, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties en visum bij aankomst in Minsk.
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De ultieme historische rondreis voor een ongelooflijke non-profit prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van historische en culturele rondreis door meerdere steden.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visum voor vijf dagen
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische interesse. In deze Sovjet-Unie reis is veel aandacht voor de geschiedenis en architectuur van het communisme in de voormalige Sovjet-Unie. De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 25 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom, ondanks de relatief korte duur, als vermoeiend worden ervaren. We gaan een ervaring met het Sovjetverleden niet uit de weg. Dat betekent onder andere: reizen in oude treinen, overnachten in een groot hotel uit de Sovjettijd en kennismaken met de lokale keuken. Het comfortniveau is lager dan in je Nederland gewend bent. We zorgen wel voor voldoende nachtrust en optionele programma-onderdelen.
  3Moet ik zelf een visum aanvragen?
  Nee. Voor deze reis is geen visum nodig. Op de luchthaven van Minsk ontvang je stempels in je paspoort en toestemming om zeven dagen in Wit-Rusland te verblijven. Het enige wat je nodig hebt is € 125 in contanten en een (reis)verzekering die geldig is in Wit-Rusland. Je kunt een verzekering via ons regelen, mocht je die niet zelf hebben.
  4Is het veilig om naar Wit-Rusland te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Wit-Rusland is over het algemeen heel veilig. Er komt weinig criminaliteit voor, maar je moet natuurlijk niet deelnemen aan politieke manifestaties of hierbij aanwezig zijn.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen.Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 7 - € 10 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 60 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Er gelden geen visumkosten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.