fbpx

Kaukasus 2019 – Van de Kaspische naar de Zwarte Zee (5 – 18 aug 2019)

Ontdek de wonderen van de Kaukasus in deze nieuwe compacte zomerreis van Eastpackers: van de Kaspische naar de Zwarte Zee. In deze reis van Baku in Azerbeidzjan via Tbilisi naar Batumi in Georgië doorkuis je de Kaukasus met haar indrukwekkende natuurschoon. Onze zomerreis tussen twee vaak ten onrechte vermeden en vergeten zeeën is de ultieme combinatie van stedentrip en avontuurlijke natuurvakantie, opgediend met heel veel cultuur, en lekker eten! Deelname is al mogelijk vanaf € 1099, inclusief visa!

We bezoeken tijdens deze reis niet alleen de hoofdsteden en toeristische trekpleisters van Azerbeidzjan en Georgië, maar trekken ook de onontdekte natuur in, en houden halt in zowel de tweede stad van Azerbeidzjan (Ganja) als de op één na grootste stad van Georgië (Kutaisi). Uitgebreide stadswandelingen en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een belangrijk onderdeel van deze ontdekkingstocht. Je legt de gehele reis af over land (bus en trein) en slaapt in verschillende traditionele guesthouses, tussen de lokale bevolking.

Voor inhoudelijke verdieping verstrekken we verschillende e-books in onze eigen boekenclub en als deelnemer aan deze reis kun je voor slechts € 15 extra deelnemen aan onze masterclass Russische Cinema die we ter voorbereiding in het voorjaar van 2019 organiseren. Het is zelfs mogelijk om deze reis te combineren met 7 dagen Rusland: je vertrekt dan een week eerder uit Nederland en bezoekt Sint-Petersburg en Moskou, voordat je in Baku aansluit voor de route tussen de vergeten zeeën.

En het mooiste? Deze reis bieden we aan vanaf slechts € 1099. De route van Eastpackers wordt door geen enkele andere reisaanbieder in Nederland aangeboden en is bijna de helft goedkoper dan vergelijkbare reizen van andere reisorganisaties. Zo maken wij avontuurlijke reizen voor iedereen betaalbaar.

 

Alles over deze reis

De geschiedenis van de Kaspische en Zwarte Zee is met mysteries omgeven. Om te beginnen is de Kaspische Zee feitelijk een meer, het grootste ter wereld, dat de grens markeert tussen Europa en Azië. Door de oude kustbewoners werd het zelfs beschouwd als een oceaan, vanwege de ogenschijnlijke grenzeloosheid. De Zwarte Zee was oorspronkelijk ook een meer, dat door de oude Grieken het Gastvrije Meer werd genoemd. Deze naam was vooral bedoeld om het noodlot niet te tarten: in werkelijkheid was het meer berucht om haar stormen, peilloze diepte (2200 meter) en helse winters. In de Middeleeuwen ontstond via de Bosporus een verbinding met de Middellandse Zee en werd het Zwarte Meer een echte zee.

De twee zeeën worden gescheiden door een indrukwekkend bergachtig landschap, met de hoogste toppen van Europa (tot 5000 meter). Tussen al die bergtoppen bevinden zich historische steden, zoals Sheki in Azerbeidzjan en Tbilisi in Georgië. Hier, op de grens tussen Europa en Azië, de Christelijke en de Islamitische wereld, kwamen godsdiensten en culturen gedurende de geschiedenis telkens met elkaar in botsing. Het resulteerde in een lappendeken van staten en herinneringen, die door 80 jaar Sovjetoverheersing slechts heel beperkt konden worden uitgewist.

De reis begint in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Vóór de Tweede Wereldoorlog stond Bakoe bekend als een van de grootste centra voor de productie van apparatuur voor de olie-industrie. De strijd om Stalingrad werd gevoerd om te bepalen wie de olievelden in Bakoe zou beheersen. Destijds produceerde Bakoe meer dan de helft van de olie van de wereld. In dit Dubai van de Kaukasus worden thans met olie- en gasgelden in rap tempo megalomaan ogende wolkenkrabbers uit de grond gestampt. De stad met ruim twee miljoen inwoners ligt prachtig aan de Kaspische Zee en biedt een bijzondere mix van oud en nieuw.

Vanuit Baku maken we een dagtocht naar de (modder)vulkanen, geisers en rotstekeningen van Gobustan. Het zijn er ongeveer 6000, die een periode van 4000 jaar beslaan. In 2007 werd dit deel van Azerbeidzjan door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Maar er is veel meer te zien in Azerbeidzjan, een onbekend land dat tot voor kort moeilijk te bezoeken was voor buitenlandse toeristen.

De enorm gastvrije en vriendelijke bevolking toont zich van zijn beste kant in het bergstadje Sheki, waar we in een guesthouse verblijven. Sheki (Şəki in het Azerbeidzjaanse schrift) ligt op 325 kilometer van Bakoe en is omsingeld door de besneeuwde bergen van Grote Kaukasus, welke op sommige plaatsen 3000 – 3600 meter hoog zijn. De bergen en bossen rondom de stad zorgen voor de betoverende skyline waar Sheki bekend om staat, en bieden vele mogelijkheden voor mooie tochten door de natuur.

Ook het skidorpje Qabala zal de lokale bevolking je warm onthalen. Het dorpje is waarschijnlijk vooral bekend vanwege de plaatselijke voetbalclub. Die vergaarde internationale faam dankzij twee recente deelnames aan de groepsfase van de Europa League. Qabala (10.000 inwoners) is de kleinste plaats die ooit een deelnemer aan dit toernooi afvaardigde. Buiten het voetbalseizoen kun je mountainbiken en hiken in de bergen, die door moderne gondelliften worden bediend. De watervallen rond Qabala, die we ook zullen bezoeken, behoren tot de mooiste van het land/

Na Sheki en Qabala vormt het bezoek aan Ganja een markante overgang naar de Sovjettijd. Hier vind je de typerende brede boulevards en indrukwekkende mausolea waar het communistische Azerbeidzjan vermaard om werd. Het mausoleum voor de 12e eeuwse Perzische dichter Nizami Ganjavi is een nationaal bedevaartsoord. Het laat de diepere historische verbintenis zien van Azerbeidzjan met de Perzische/Islamitische cultuur en tradities.

Vanuit Ganja is het nog een paar uur rijden naar Tbilisi. In de bruisende hoofdstad van Georgië vormen de sporen van één van de eerste Christelijke beschavingen ter wereld, Sovjetbeton en hypermoderne architectuur met elkaar een fascinerende symbiose. Vanuit Tbilisi maken we een indrukwekkende dagtocht door de Hoge Kaukasus, over de Great Georgian Military Highway, een uniek staaltje Sovjetengineering.

Tbilisi zelf (letterlijk Warme Springbron) ligt aan de rivier de Mtkvari en heeft meer dan 1,4 miljoen inwoners. De stad is al sinds de 5e eeuw na Christus bewoond en dankzij haar strategische ligging op handelsroutes tussen Oost en West altijd inzet geweest van gewapend conflict en machtswisselingen. De meest uitgesproken invloeden zijn Ottomaans, Oriëntaals en Russisch. In 1801 werd het toenmalige onafhankelijke Georgische koninkrijk ingelijfd door tsaristisch Rusland, waarna een lange periode van Russische overheersing begon. Tbilisi is de laatste 10 jaar echter tot een moderne metropool uitgegroeid.

Modern, dat zijn de Georgische treinen niet bepaald. Maar de oude treinen uit de Sovjettijd leggen wel prachtige routes af door het berglandschap. We reizen van Tbilisi naar Borjomi, bekend om haar mineraalwater en de mooie wandelroutes in het nationale park Kharaguli. Vanuit Borjomi beginnen we bovendien aan een indrukwekkende 4WD-reis over één van de mooiste (en slechtste) “snelwegen” ter wereld. De U8 van Borjomi via Achaltsikhe en Choeli naar Borjomi voert dwars door de bergen, langs het skidorp Goderdzi, en is in de winter ontoegankelijk. Met stevige 4WD’s zullen wij de 160 kilometer echter in circa 8 uur afleggen. Onderweg maken we verschillende fotostops en houden we halt in Vardzia, een oude grottenstad, die ook figureerde in het televisieprogramma “Wie is de Mol”.

Het contrast tussen de onverharde bergweg, die langs arme dorpjes slingert, en de moderne strandstad Batumi kan bijna niet sterker zijn. In Batumi, de parel van de Zwarte Zee, verdringt de Georgische elite zich elke zomer rondom strandbars, luxe hotels en de prachtige met palmen omzoomde boulevards. Batumi is het prestigeproject van de Georgische elite, een stad die als toegangspoort tot het Westen fungeert en de Georgische droom van een welvarende, Europese toekomst verbeeldt.

Zo lijken Baku en Batumi verrassend veel op elkaar, en verrassend weinig op de rest van de landen waar ze toe behoren. Dit wordt nogmaals onderstreept door de indruk die de laatste halte van deze reis achterlaat: Kutaisi, de tweede stad van Georgië, maar in veel opzichten nog volop in een ontwikkeling die Batumi en Baku allang achter zich gelaten hebben. In Kutaisi maken de gaten in de wegen, de scheuren in de muren en de kapotte ramen van de rammelende marshrutkabusjes nog één keer een comeback, voordat je vanuit het moderne vliegveld van de stad de reis naar Nederland aanvaardt.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Door wijzigingen in de treindienstregeling en vluchtschema's zijn beperkte aanpassingen in de reisdagen en/of reisroute mogelijk tot 45 dagen voor vertrek.

 • Maandag 5 augustus Vlucht naar Baku

 • Dinsdag 6 augustus Baku: Stadswandeling, Hayder Alijev Mosque & Cultural Center, Bezoek Nederlandse Ambassade, Dagustu Park, Russisch diner, boulevardwandeling

 • Woensdag 7 augustus Dagtocht naar Gobustan (4000 jaar oude rotstekeningen / petrogliefen) in een landschap van vulkanen en moddergeisers, nachttrein naar Sheki

 • Donderdag 8 augustus Sheki: Stadswandeling, Bezoek Palace of the Sheki Khans, Sheki fort, hike in de bergen, traditioneel diner, overnachting in guesthouse

 • Vrijdag 9 augustus Transfer naar Qabala (1.5 uur), kabelbanen naar de top van Tufandag Mountain Resort, mountainbiken/bergwandeling, overnachting in guesthouse

 • Zaterdag 10 augustus Hike naar watervallen in de omgeving van Qabala (7 beauties trail), transfer naar Ganja (2.5 uur), diner en avondwandeling in Ganja

 • Zondag 11 augustus Stadswandeling, Bezoek Nizami Ganjavi Mausoleum (iconische 12e eeuwse dichter en nationale held), Heydar Alijev Park en sovjetarchitectuur, 's avonds transfer naar Tbilisi (3.5 uur)

 • Maandag 12 augustus Tbilisi: Stadswandeling, Bezoek parlement van Georgië, Museum of Soviet Occupation, Kabelbaan naar Narikala Fort, wijnproeverij, traditioneel Georgisch diner

 • Dinsdag 13 augustus Dagtocht over de Great Georgian Military Highway door het Hoge Kaukasus gebergte langs het fort van Ananuri, skidorp Gudauri en bergplaatsje Kazbegi nabij Mount Kazbegi (5000 meter). Bergwandeling naar kerk op rots.

 • Woensdag 14 augustus Trein door het binnenland naar Borjomi, hike in het Kharagauli National Park, wandeling in het stadje, overnachting in guesthouse met home cooked dinner

 • Donderdag 15 augustus 4WD dagtocht over de Godzerdzi pass via grottenstad Vardzia en het kasteel van Achaltsikhe (finalelocatie Wie is de Mol 2018) naar Batumi. Dit is een dagvullende tocht over een onverharde bergpas van ruim 160 km.

 • Vrijdag 16 augustus Batumi: Stadswandeling, Argo Kabelbaan voor uitzicht over Zwarte Zeegebied, boulevardwandeling, strand, 's avonds dancing fountains en diner aan zee, kroegentocht

 • Zaterdag 17 augustus Trein Batumi - Kutaisi, stadswandeling, excursie naar werelderfgoedlijst kloosters bij Gelati en Motsameta, afsluitend diner

 • Zondag 18 augustus Terugreis naar Nederland

 • UITBREIDINGSOPTIE

  Je kunt deze reis eenvoudig uitbreiden door 7 dagen Rusland toe te voegen aan je avontuur. Je vertrekt dan op dinsdag 30 juli vanuit Nederland en sluit op maandag 5 augustus aan in Baku. Voor de verlenging geldt het volgende programma:

 • Dinsdag 30 juli Vlucht naar St-Petersburg, welkomstdiner

 • Woensdag 31 juli Sint-Petersburg: Stadswandeling: kerken & paleizen, Bezoek aan Nederlands Instituut, bezoek Museum van de Revolutionaire Geschiedenis van Rusland, Russische balletvoorstelling in Mariinski theater (Zwanenmeer)

 • Donderdag 1 augustus Excursie naar Golf van FInland: historische pleisterplaatsen en paleizen in Strelka, Peterhof, Oranienbaum en Kronstadt, 's avonds Georgisch diner

 • Vrijdag 2 augustus Bezoek Hermitage, Bezoek Monument to the Heroic Defenders of Leningrad, Thematische communismewandeling inclusief Russische Revolutie locaties, Russisch Dumplingsdiner, nachttrein naar Moskou

 • Zaterdag 3 augustus Moskou: Stadswandeling (Rode Plein, Kremlin, Doema + Mausoleum Lenin), Gorki park, Russisch-Joods diner, kabelbaan naar uitzichtpunt bij staatsuniversiteit, cocktails in Strelka Bar.

 • zondag 4 augustus Keuzemuseum in Moskou (Tretjakov Art Gallery, Jewish History Museum, Gulag Museum), excursie naar Gouden Ring (Sergiev Posad), diner in Moskou

 • Maandag 5 augustus Moskou - communistische themadag: Excursie naar mooiste stations in het metrostelsel van Moskou, Bezoek Park Pobedy (park van de overwinning in de tweede wereldoorlog), Bezoek Park of the Achievements of the National Economy, rechtstreekse avondvlucht naar Baku

 • Extra: masterclass Russische cinema Ter voorbereiding op deze reis organiseren wij een masterclass Russische cinema. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014).

  Voor deelnemers aan deze reis kost deelname slechts € 15 voor 4 bijeenkomsten (normale prijs € 10 per bijeenkomst).
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 april 2019 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 7 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van minimaal 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 18 februari 2020 is verplicht om mee te reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 1099.

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 1099 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding.
 • Basis € 1199 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 april 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 april 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 1299 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 25 % voor 1 april, 25 % voor 1 juni en 25 % voor 1 juli 2019. Na betaling geen annulering mogelijk met restitutie van reeds betaalde bedragen. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Premium € 1379 - aanbetaling van € 100 binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 33 % van het restantbedrag voor 1 april, 33 % voor 1 juni en 33 % voor 1 juli 2019. Bij annulering voor 5 juli 75 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering voor 15 juli 50 % retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Uitbreiding Rusland € 599 vaste prijs, onafhankelijk van de boekingsoptie. Betaling van het gehele bedrag binnen 7 dagen na aanmelding. Inclusief visum voor Rusland.

  Onze prijs dekt de kosten voor de transfers van Nederland naar Azerbeidzjan en van Georgië terug naar Nederland, alle vervoer ter plekke inclusief nachttrein (4-persoons coupé's), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, Eastpackers University, e-books, spellen, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties, visum voor Azerbeidzjan (en Rusland als je de uitbreiding kiest)

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering.

  Je kunt onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014). .
 • Let op: Deze reis is helaas volgeboekt! Wil je heel graag mee? Stuur dan een mail naar info@eastpackers.nl en dan zetten we je op de wachtlijst. Uiterlijk 10 mei hoor je dan van ons of je alsnog mee kan!

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Unieke route tussen twee onontdekte zeeën.
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visumkosten.
 • Veel voordeliger dan soortgelijke reizen van andere organisaties.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 26 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een avontuurlijke reis. Een flexibele instelling is essentieel. Je komt op unieke plekken in onontdekte landen en moet rekening houden met onverwachte omstandigheden. Reizen in de Kaukasus verloopt niet altijd zoals gepland. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je beschikt over een goede basisconditie en bent in staat om wandelingen van 15 tot maximaal 25 kilometer over geaccidenteerd terrein af te leggen.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort. In de treinen is over het algemeen geen airco en wifi aanwezig. De kwaliteit van de wegen is wisselend, maar in Georgië heel anders dan je in Nederland bent gewend. Voertuigen leggen soms niet meer dan 30 kilometer per uur af over bochtige bergpassen vol met gaten en overstekend vee. De wegen zijn soms niet verhard.

  Accommodaties zijn eenvoudiger dan je in Europa gewend bent. Je slaapt in de steden in moderne hostels en in de dorpjes in gezellige guesthouses die voldoen aan de lokale standaarden. Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met heel wisselend weer. Met name in Azerbeidzjan is het 's zomers zeer warm (30-40 graden). In de bergen is het een stuk frisser. Over het algemeen valt er weinig regen.
  3Hoe kom ik aan de benodigde visa?
  Voor het bezoeken van Azerbeidzjan is een visum verplicht. Dit regel je eenvoudig online en de kosten krijg je terug van Eastpackers.

  Als je meegaat naar Rusland, moetje een visum van te voren, in Nederland aanvragen. Eastpackers regelt de verplichte visumuitnodiging voor je. Alle visumkosten zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag. Tegen een meerprijs handelen wij je visumaanvraag zelfs helemaal af. We brengen je paspoort dan naar de Russische ambassade en halen het ook weer op.

  4Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een zeer goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen op uittrekken. De reisleider kan je tips op maat geven. In sommige steden bieden wij optioneel een self-guided stadswandeling aan die je met behulp van je mobiele telefoon kunt lopen. Houd er wel rekening mee dat je in principe méér doet en ziet als je het programma van de reisleider volgt. Bovendien betalen wij alle toegangsgelden en het lokale vervoer als je het programma volgt. De natuurnochten mag je alleen onder begeleiding doen.
  5Is het veilig om door deze landen te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Azerbeidzjan en Georgië is veilig zo lang je je aan de geldende regels houdt. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden en volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  6Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een kamer wilt boeken met één of meerdere medereizigers, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt voor deze reis een toeslag van € 15 per persoon per nacht voor tweepersoonskamers en € 30 per persoon per nacht voor eenpersoonskamers. Het is in sommige steden niet mogelijk om een twee- of éénpersoonskamer te boeken. Hier hoef je dan ook niet voor te betalen. Je kunt dus geen garantie krijgen dat je in alle accommodaties een één- of tweepersoonskamer krijgt. In de trein slaap je altijd in vierpersoonscoupé's.
  7Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visa) zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 5 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon.

  Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht) behalve wanneer je een Plus of Premium pakket boekt en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen kosten bij aanbieders zoals Djoser meer dan € 2700 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  8Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen.
  9Kan ik samen met mijn partner reizen?
  Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken. In de treinen is het niet mogelijk om een tweepersoonscoupé te boeken.
  10Ik twijfel over mijn fysieke gesteldheid. Wat moet ik doen?
  Het is altijd lastig om van te voren een inschatting te maken of een reis goed bij je past. We raden aan om het voorbeeldprogramma goed te lezen. Deze reis is wellicht minder geschikt voor je als je moeite hebt met lange stukken lopen of snel vermoeid raakt als je een grotere fysieke inspanning moet verrichten. Het programma van deze reis is afgestemd op deelnemers die enige ervaring hebben met lange stukken lopen, bijvoorbeeld met bergwandelingen.