fbpx

Transsiberië Express 2019 – De Ultieme Treinreis (23 jul – 10 aug 2019)

Eastpackers organiseert de ultieme kennismaking met het grootste land ter wereld: Rusland. Onder begeleiding van onze Ruslandexperts doorkruis je het hele land per trein, een reis van ruim 10.000 kilometer van Moskou naar Vladivostok. Onderweg maak je stops (met overnachting) in liefst acht Russische steden en ontdek je drie nationale parken. Deze reis is daarmee de ultieme combinatie van stedentrip, culturele ontdekkingstocht, treinreis en avontuurlijke zomervakantie. Deelname is al mogelijk vanaf € 1499, inclusief visa!

In tegenstelling tot andere georganiseerde reizen met de Transsiberië Express nemen wij ruim de tijd voor een kennismaking met het Siberische deel van Rusland. Je maakt tussenstops met overnachting in Jekaterinenburg, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Chita, Khabarovsk en Vladivostok. Tijdens de treinreizen hoef je je bovendien geen moment te vervelen. De coupé’s van de Transsiberië Express worden namelijk gebruikt voor onze Eastpackers University. Kies je favoriete workshops en lezingen over de Russische cultuur, taal, geschiedenis en actuele maatschappelijke situatie in het blokkenschema, speel spellen uit onze spellencollectie, lees boeken uit onze e-bibliotheek, drink een drankje in de restauratiewagen of trek je terug in één van de relaxzones.

Uitgebreide stadswandelingen, natuurtochten en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een belangrijk onderdeel van deze ontdekkingstocht.  En het mooiste? Deze reis bieden we aan vanaf slechts € 1499. Dat is ongeveer de helft goedkoper dan soortgelijke reizen bij aanbieders zoals Djoser, Koning Aap en Sawadee.

Alles over deze reis

Wanneer je met de Transsiberië Express door Rusland reist, zal je al snel zien hoe ontzettend divers dit land is. Van de bruisende, westerse metropool Moskou (waar neonlicht en Sovjetbrutalisme moeiteloos in elkaar overgaan) via de eindeloze steppen van Siberië naar diepste uithoeken van het grootste land ter wereld, een samensmelting van West en Oost, Europa en Azië.

We beginnen de reis dus in Moskou: hoofdstad van Rusland en – ondanks de beperkte politieke vrijheid vandaag de dag – verrassend modern en levendig. We bezoeken het centrum van de Russische macht van vroeger (inclusief het mausoleum van Lenin) en vandaag (het Kremlin en de Doema) en reizen door het prachtige metronetwerk naar de meest indrukwekkende voorbeelden van moderne en stalinistische architectuur.

Na het bezoek aan Moskou reizen we in stappen van ongeveer 1000 tot 2000 kilometer naar het oosten. Wie de afstand tussen Moskou en Vladivostok in één keer aflegt, verblijft precies een week in de trein. Een unieke, maar volgens sommige reizigers ook eentonige ervaring, vooral omdat het landschap in Siberië niet zo veel diversiteit kent. Wellicht helpt het feit dat de Russische treinen niet over een douchegelegenheid beschikken ook niet mee. Afijn, Eastpackers pakt het anders aan. We houden halt in zeven steden tussen Moskou en Vladivostok, waar we telkens één of twee nachten verblijven op ons op te frissen én meer te zien van de vele fascinerende steden en de natuur die hen omringt. In sommige steden (bijvoorbeeld het ballingsoord Chita of het lommerrijke Khabarovsk) ben je één van de zeldzame West-Europese toeristen. Rond Krasnoyarsk, Irkutsk en Vladivostok maak je unieke tochten door de prachtige natuur, ver buiten de gebaande paden.

De eerste stop is Jektarinaburg, op 1700 kilometer van Moskou het bestuurlijke centrum van de federatiestaat Oeral (één van de 12 die Russisch rijk is). Jekaterinaburg met ongeveer 1,3 miljoen inwoners de op vier na grootste stad van Rusland. Tussen 1924 en 1991 droeg de stad de naam Sverdlovsk, genoemd naar de revolutionair Jakov Sverdlov, handlanger van Vladimir Lenin in de Russische Oktoberrevolutie van 1917 en volgens velen nauw betrokken bij de executie van tsaar Nicholaas II een jaar later. Nicholaas II en zijn naaste familieleden stierven in Jekaterinaburg en hun rustplaats in een klooster buiten de stad is te bezoeken.

Jekaterinenburg ligt in de Centrale Oeral op ongeveer 50 kilometer ten oosten van de in de 19e eeuw officieel vastgestelde grens tussen Azië en Europa. De stad zelf claimt echter een Europese stad te zijn en heeft, om meer toeristen te trekken, zelfs een eigen intercontinentaal grensmonument op 2 kilometer (in oostelijke richting natuurlijk) van de stad geplaatst.

Russische treinen leggen gemiddeld ongeveer 60 tot 70 kilometer per uur af, waardoor we precies een dag nodig hebben om de tweede stop te bereiken: Novosibirsk. Met bijna 1,5 miljoen inwoners is Novosibirsk na Moskou en Sint-Petersburg de grootste stad van het land. Het is de hoofdstad van het Federale district Siberië en het belangrijkste industriële centrum van Siberië. Novosibirsk werd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw het industriële hart van Siberië en na de Tweede Wereldoorlog ook een wetenschappelijk centrum met de bouw van Akademgorodok ("Academiestadje"), net buiten de stad, waar een groot aantal onderwijs- en wetenschappelijke instellingen geconcentreerd werd. We bezoeken Akademgorodok, een modelstad voor de Sovjetwetenschap.

De volgende stop, Krasnojarsk, is de eerste stad op de route die een daadwerkelijk minder welvarende indruk maakt. Na de val van het communisme stortte de economie in, explodeerde de werkloosheid en regeerden bendes de stad. Inmiddels gaat het een stuk beter en is Krasnojarsk weer veilig. Maar de grootste aantrekkingskracht schuilt in het Stolby Nationale Park dat vlakbij de stad ligt. Een bezoek aan de heuvels en rotsen is een welkome afwisseling na ruim een week treinen en steden.

Ruim 1000 kilometer naar het zuidoosten ligt Irkutsk, voor velen de belangrijke tussenstop op weg van Moskou naar Vladivostok. Eind 19e eeuw ging van Irkoetsk de Siberische Goudkoorts uit. Vanwege zijn historische allure wordt Irkoetsk ook wel "Het Parijs van Siberië" genoemd. Dat is wellicht enigszins overdreven, maar Irkutsk is een prima uitvalsbasis om het indrukwekkende Baikal Meer te bezoeken. Met een maximale diepte van 1642 meter en de oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ongeveer 10 jaar geleden begonnen ecologen met het ontwikkelen van de toerisme infrastructuur en het aanleggen van wandel- en fietspaden langs het meer. We maken tijdens deze reis een indrukwekkende, uitdagende wandeling van circa 22 kilometer over de Great Baikal Trail.

De meeste toeristen leggen de tweede helft van de Transsiberische Spoorweg af zonder onderbreking. Van Irkutsk naar Vladivostok is het nog drie dagen en nachten reizen. Wij maken echter nog twee stops. Eerst in Chita, een stad van 300.000 inwoners waar amper toeristen komen, maar die zeker zijn charme heeft. De volgende halte, het groene en levendige Khabarovsk, ligt aan de machtige Amur rivier, die de grens met China vormt. In de jaren zestig van de 20e eeuw ontstond er hier een grensconflict tussen Rusland en China over een aantal eilanden in de rivier, dat bijna op een nucleaire confrontatie uitliep. Pas in 2005 werd een definitief grensakkoord bereikt.

Ongeveer 12 uur reizen vanaf Khabarovsk bereiken we tot slot Vladivostok, eindpunt van de Transsiberische Spoorlijn en toegangspoort tot Japan. De stad was, als basis van de Stille-Oceaanvloot van Rusland, jarenlang gesloten voor buitenlanders. In 1974 vond in Vladivostok een historische ontmoeting plaats tussen de secretaris-generaal van de Communistische Partij (CPSU), Leonid Brezjnev, en de Amerikaanse president Gerald Ford. Ook daarna mochten gewone burgers van buiten de Sovjet-Unie de stad echter niet bezoeken. Pas in 1992 werd Vladivostok na 70 jaar officieel geopend voor buitenlanders. De stad heeft momenteel 600.000 inwoners.

Vladivostok is het eindpunt van de treinreis, en de laatste stop op deze epische ontdekkingstocht door het grootse land ter wereld.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Door wijzigingen in de treindienstregeling en vluchtschema's zijn beperkte aanpassingen in de reisdagen en/of reisroute mogelijk tot 2 maanden voor vertrek.

 • Dinsdag 23 juli Vlucht naar Moskou

 • Woensdag 24 juli Moskou: Stadswandeling (Rode Plein, Kremlin, Doema + Mausoleum Lenin), Gorki park, Russisch-Joods diner, kabelbaan naar uitzichtpunt bij staatsuniversiteit, cocktails in Strelka Bar.

 • Donderdag 25 juli Moskou: Excursie naar mooiste stations in het metrostelsel van Moskou, Bezoek Park Pobedy (park van de overwinning in de tweede wereldoorlog), Keuzemuseum, Bezoek Park of the Achievements of the National Economy, treinreis naar Jekaterinenburg (22 uur)

 • Vrijdag 26 juli Treinreis naar Ekaterinaburg. 's avonds aankomst in Ekaterinaburg.

 • Zaterdag 27 juli Ekaterineburg: Stadswandeling (met bezoek aan Bloedkerk, Bezoek Boris Yeltsin Memorial Center, Architectuurwandeling, nachttrein naar Novosibirsk (reistijd circa 23 uur)

 • Zondag 28 juli Treinreis naar Novosibirsk, 's avonds aankomst Novosibirsk

 • Maandag 29 juli Excursie naar Akademgorodok ("Sovjet science city"), monumententour in Novosibirsk (het centrum staat vol met historische en/of ludieke monumenten zoals "het monument voor de eerste date", het "glory monument" voor oorlogsslachtoffers, monument voor de stoplichten en het monument voor de helden van de Revolutie), 100-flats gebouw, Novosibirsk State Art Museum, Russisch diner, nachttrein naar Krasnojarsk (reistijd circa 13 uur)

 • Dinsdag 30 juli Krasnojarsk: Excursie naar Stolby National Park (karstgrotten en bergtoppen in Midden-Siberisch bergland) - kabelbaan en wandeling van 15 kilometer

 • Woensdag 31 juli Stadswandeling, lunch met uitzicht over de stad, Treinreis Krasnojarsk - Irkutsk (reistijd circa 20 uur)

 • Donderdag 1 augustus Aankomst in Irkutsk, Znamensky klooster, stadswandeling, 130 kvartal, vrije middag/avond, traditioneel Russisch diner, overnachting in Irkutsk

 • Vrijdag 2 augustus Excursie naar het Baikalmeer (hike van 22 kilometer over het Great Baikal Trail), overnachting in Irkutsk

 • Zaterdag 3 augustus 's ochtends vertrek voor het vervolg van de Transsiberische treinreis. Route Irkutsk - Chita (18 uur)

 • Zondag 4 augustus Chita: stadswandeling, ritje met Sovjetreuzenrad, Tweede Wereldoorlogpark, Pioniers Spoorlijn (door kinderen gerunde treindienst buiten het centrum), Hike naar top heuvels buiten de stad (7 km), Georgisch diner

 • Maandag 5 augustus Trein naar Khabarovsk (40 uur)

 • Dinsdag 6 augustus 's avonds aankomst in Khabarovsk

 • Woensdag 7 augustus Stadswandeling, boottocht over de Amur rivier (naar de Chinese grens), vrije tijd in het stadspark, diner in oude tramfabriek, 's nachts trein naar Vladivostok

 • Donderdag 8 augustus Vladivostok: Stadswandeling, funciular naar uitzichtspunt, opera in Mariinski Theatre of the Far East (optioneel)

 • Vrijdag 9 augustus Vladivostok: Excursie naar Russki eiland: hike naar de kliffen (uiterste punt van Rusland), 15 km, boot terug naar de stad, Russisch slotdiner

 • Zaterdag 10 augustus Terugreis naar Nederland

 • Extra: masterclass Russische cinema Ter voorbereiding op deze reis organiseren wij een masterclass Russische cinema. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014).

  Voor deelnemers aan deze reis kost deelname slechts € 15 voor 4 bijeenkomsten (normale prijs € 10 per bijeenkomst).
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 25 april 2019 of zo lang er plekken beschikbaar zijn. Let op: deze reis is zeer populair en mogelijk ruim van te voren volgeboekt.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 7 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van minimaal 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 10 februari 2020 is verplicht om mee te reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 1499

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 1499 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding.
 • Basis € 1549 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 juni 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 juni 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 1649 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 50 % voor 1 juni 50 % voor 1 juli 2019. Na betaling geen annulering mogelijk met restitutie van reeds betaalde bedragen. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Rusland en terug van Vladivostok naar Nederland, alle vervoer ter plekke inclusief nachttreinen (4-persoons coupé's), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, Eastpackers University, e-books, spellen, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties, visum voor Rusland

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering.

  Je kunt onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014).
 • Er zijn nog 2 plekken beschikbaar.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Uniek programma met stops in 8 Russische steden
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visumkosten.
 • € 1500 voordeliger dan een soortgelijke reis met Djoser.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 27 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een zeer avontuurlijke reis. Een flexibele instelling is essentieel. Reizen in Rusland verloopt niet altijd zoals gepland. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je vindt "slow travelling" tussen de verschillende steden prima en staat open voor de unieke culturele ervaring die reizen met de Transsiberië Express inhoudt: dagenlang in oude treinen uit de Sovjettijd, van stad naar stad boemelen.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort. In de Russische treinen is over het algemeen geen airco en wifi aanwezig, wel stopcontacten en warm water. De ramen kunnen bijna altijd helemaal open.

  Accommodaties zijn eenvoudiger dan je in Europa gewend bent, vooral in Siberië. Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met warm zomer weer. In Siberië is het overdag doorgaans 20-25 graden, maar het kan ook flink warmer zijn. Wij passen het programma hier waar nodig op aan.
  3Hoe kom ik aan de benodigde visa?
  Voor het bezoeken van Rusland is een visum verplicht.

  Het visum voor Rusland moet je van te voren, in Nederland aanvragen. Eastpackers regelt de verplichte visumuitnodiging voor je. Alle visumkosten zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag. Tegen een meerprijs handelen wij je visumaanvraag zelfs helemaal af. We brengen je paspoort dan naar de Russische ambassade en halen het ook weer op.

  4Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een zeer goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen op uittrekken. De reisleider kan je tips op maat geven. In sommige steden bieden wij optioneel een self-guided stadswandeling aan die je met behulp van je mobiele telefoon kunt lopen. Houd er wel rekening mee dat je in principe méér doet en ziet als je het programma van de reisleider volgt. Bovendien betalen wij alle toegangsgelden en het lokale vervoer als je het programma volgt. De natuurnochten mag je alleen onder begeleiding doen.
  5Is het veilig om door Rusland te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Rusland is veilig zo lang je je aan de geldende regels houdt. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden en volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  6Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een kamer wilt boeken met één of meerdere medereizigers, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor tweepersoonskamers en € 20 per persoon per nacht voor eenpersoonskamers (in Rusland). Het is in sommige steden niet mogelijk om een twee- of éénpersoonskamer te boeken. Hier hoef je dan ook niet voor te betalen. In de trein slaap je altijd in vierpersoonscoupé's.
  7Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visa) zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 8 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. In Rusland liggen de prijzen (ver) onder wat je in Nederland gewend bent, met uitzondering van Moskou. In Japan liggen de prijzen rond het Nederlandse niveau. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 75 afhankelijk van grootte en gewicht) behalve wanneer je een Plus of Premium pakket boekt en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen naar Rusland osten bij aanbieders zoals Djoser meer dan € 3000 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  8Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen.