fbpx

Traces of Socialism – Off the beaten track Oost-Duitsland, Tsjechië en Polen (16 – 25 oktober 2020)

Reizen in Coronatijdtijd is én blijft mogelijk! Ook voor dit najaar heeft Eastpackers een verrassende reis samengesteld naar onbekende plekken dichterbij huis. In Traces of Socialism ontdekken we de politieke en industriële geschiedenis van het voormalige Oostblok in Oost-Duitsland, Tsjechië en Polen. Je bezoekt off the beaten track bestemmingen zoals de verlaten “verboden stad” Wünsdorf in de Oost-Duitse bossen, radarstations en vakantieresorts uit de Sovjettijd. Daarnaast nemen wij je mee naar de meest spectaculaire voorbeelden van herbestemd industrieel erfgoed in de binnenlanden van Tsjechië en Polen. En het beste is: je bepaalt zelf wat je betaalt,  want deze reis is onderdeel van het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod. 

Traces of Socialism is de ultieme reis voor liefhebbers van geschiedenis, avontuur en architectuur: een tijdreis naar het socialistische verleden van de landen achter het IJzeren Gordijn. Dat verleden is soms goed verborgen, diep weggestopt in de bossen, of aan de randen van steden die de 21e eeuw hebben omarmd. Zo bezoeken we de ‘verboden stad’  Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger in de DDR. Hier staat Lenin nog fier op zijn sokkel, en wachten het verlaten theater, zwembad en bunkers om (her)ontdekt te worden. Verder staan onder andere een verlaten militaire basis, vliegveld, radarstation, vergeten spoorlijn (waar we in speciale voertuigen zelf overheen rijden) en de voormalige Stasi High Security Prison in het Oost-Duitse Bautzen op het menu. In Bautzen maken we ook kennis met de Sorben: een kleine Slavische bevolkingsgroep die zich de erfgenamen weten van de vergeten regio Lusatië, opgeslokt en opgedeeld door de grote naoorlogse machten.

Onderweg van Oost-Berlijn naar Zuid-Polen slaap je als een ware socialistische partijbaas in de mooiste hotelcomplexen die de arbeidersstaten hebben opgeleverd: de futuristische Jested tv-toren bovenop een berg in het Tsjechische Liberec; een wellnesspaleis aan de voet van het Reuzengebergte in het Poolse resort Szklarska Poreba en het iconische stalinistische megahotel International in Praag. En oja, we hebben ook aandacht voor de spectaculaire transformatie die grote delen van het voormalige Oostblok de afgelopen jaren hebben ondergaan. In steden zoals het Tsjechische Ostrava en Poolse Katowice laten we zien hoe reusachtige kolen,- en staalfabrieken inmiddels zijn getransformeerd in culturele hotspots met geweldige musea, restaurants en bars.

Misschien nog wel het mooiste van deze reis? Je bepaalt na afloop je eigen prijs, en gaat de reis niet door, vanwege bijvoorbeeld een oranje reisadvies? Dan doen wij niet moeilijk en krijg je je geld terug. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in onzekere Coronatijden.

 

 

Alles over deze reis

 • Vrijdag 16 oktober Treinreis naar Berlijn, Openingsdiner: BRLO Brewhouse, East-Berlin Pubcrawl: rooftopbar op parkeergarage Klunkerkranich, Birgit & Bier aan de Spree en RAW Gelände


  Zaterdag 17 oktober Oost-Berlijn: Karl Marx Allee en DDR Tour, Tranenpalast (grensstation Friedrichstrasse tussen Oost en West-Berlijn), Lunch in Neukölln, Bezoek Teufelsberg: oud radarstation uit de Koude Oorlog met fantastisch uitzicht over de stad, Diner


 • Zondag 18 oktober - Transfer van Berlijn naar Zossen/Wunsdorf (1 uur)

  Zossen Draisinen Erlebnisbahn: Avontuurlijke tocht per draisine/spoorfiets over de verlaten spoorlijn tussen Zossen en Jänickendorf, langs het voormalige DDR-vliegveld Berlin Sperenburg en de Sovjetbasis van Kummersdorf. Draisines zijn kleine, lichte railvoertuigen, die in de communistische tijd door arbeiders met de hand (of voet) werden aangedreven, vaak op plekken waar regulier spoorwegmateriaal niet gebruikt kon worden – bijvoorbeeld vanwege een drassige ondergrond. Ze worden in Oost-Europa tegenwoordig ook als recreatief vervoermiddel gebruikt op verlaten spoorlijnen. We rijden vandaag een route van circa 30 kilometer op onze eigen draisines door het gebied rondom de voormalige Sovjetbasis Kummersdorf.

  Aansluitend brengen we een bezoek aan de verboden stad Wunsdorf: hoofdkwartier van het Rode Leger in de DDR. Bezoek Lenin Monument, Haus der Offiziere, zwembad, verlaten theater en bunkers uit de Sovjettijd.

  Overnachting en diner in Zossen (dorp waar de tijd sinds de DDR heeft stilgestaan)

 • Maandag 19 oktober Trein naar Dresden.

  Stadswandeling “Stad van twee gezichten”: Dresden werd in de Tweede Wereldoorlog nagenoeg geheel verwoest. We bezoeken het Panorama Dresden (in een oude gashouder) om de verwoesting in 3D te ervaren. De stad werd na de oorlog herbouwd, deels als historisch waarheidsgetrouwe kopie van de vooroorlogse stad, en deels als arbeidersparadijs in socialistische stijl. We bezoeken onder andere de Frauenkirche, Zwinger, Semperoper, Brühl’s Terrace aan de Elbe, Müncher Platz Memorial, het Ufa Cinema Palace, het Kulturpalast uit de DDR-tijd en de socialistische woonblokken van Gorbitz-Dresden.

  Aansluitend maken we een tochtje met de Schwebebahn (hangende monorail), met prachtig uitzicht over de Elbe.


 • Dinsdag 20 oktober Treinreis van Dresden naar Szklarska Poreba (Polen), met tussenstop in Bautzen.

  In Bautzen bezoek aan voormalige Stasi High Security Prison, Sorbische lunch (Bautzen is de hoofdstad van de Sorben – een Slavische bevolkingsgroep, met eigen Slavische taal, die zich de erfgenamen weten van het voormalige Lusatia, een historische regio in toenmalig Pruisen/Duitsland, die na de Tweede Wereldoorlog werd gedeeld met het naar het westen opgeschoven Polen).

  Trein via Görlitz/Zgorzelec en Jelenia Gora naar Szklarska Poreba, Pools diner, Overnachting in resort (met zwembad en sauna) uit Sovjettijd


 • Woensdag 21 oktober Szklarska Poreba: Kabelbaan naar top Szrenica (langste kabelbaan uit de communistische tijd die nog in operatie is – reistijd naar de top 40 minuten), wandeling over de Pools-Tsjechische grens, afdaling terug naar het dorp, aansluitend treinreis naar Liberec (2 uur durende tocht die stapvoets door de bergen gaat om een afstand van 55 kilometer te overbruggen).

  Liberec: gondel naar top Jested, Diner en overnachting in Jested Hotel (“Most Important Czech Building of the 20th century” - futuristische tv-toren uit 1973, die als een icoon boven de stad Liberec oprijst. Uitzicht over het gehele Duits-Pools-Tsjechische grensgebied.)


 • Donderdag 22 oktober Bustransfer van Liberec naar Praag (1 uur), Alternatieve stadswandeling: we laten het toeristische centrum deels links liggen en nemen je mee op ontdekkingstocht door de minder bekend upcoming (buiten)wijken van Praag: Zizkov, Karli en Vrsovice. We bezoeken o.a. de Zizkov futuristische tv-toren, de Church of the Sacred Heart, Uitzichtpunt Vitkov Hill en voormalig hoofdkantoor van de StB (KGB van Tsjecho-Slowakije).

  Optionele avondactiviteiten: operabezoek met Verdi’s La Traviata in het fabuleuze nationale operagebouw van Tsjechië, Escape Room of vrije tijd.

  Unieke overnachting in Hotel International (iconisch **** hotel uit 1956 dat werd gemodelleerd naar de stalinistische wolkenkrabbers van Moskou en het cultuurpaleis van Warschau). Het gebouw van 88 meter hoog is het grootste Stalinistische gebouw van Praag.


 • Vrijdag 23 oktober Treintransfer Praag – Ostrava (3.5 uur), Wandeling door historische centrum, Thematische tour: “De wedergeboorte van industrieel Ostrava”: bezoek Landek Park (oude steenkoolmijn, inclusief afdaling in mijnschacht) en bezoek Dolni Vitkovice (cultuurpark met uitkijktoren, restaurants en bars rondom voormalig grootste staalfabriek van Europa), Diner

 • Zaterdag 24 oktober Treintransfer Ostrava – Katowice (1.5 uur) Bezoek Silezian Museum: multimedia tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en de regio in de 20e eeuw, uitzicht over de stad vanaf de top van de mijnschacht, Stadswandeling “A workers paradise” met o.a. Spodek cultureel centrum, Silesian Insurgents Monument, Superjednostka Housing Block (200 meter lang flatgebouw), District Board of Labour Unions, Bezoek aan Slaskie Park (grootste park van Europa tussen de steden Katowice en Chorzow: kabelbaan door het park, bezoek Soviet Planetarium, Diner in Sztolnia mijn


 • Zondag 25 oktober Vlucht naar Nederland

 • Voor deze reis geldt het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod.

  Bij aanmelding betaal je een borg van € 750. Dit bedrag gebruiken wij om je vluchten, overig vervoer, accommodaties en activiteiten vast te leggen. Na afloop van de reis geef je aan wat jij de reis waard vond. Is dat méér dan € 750, dan ontvang je een factuur om het verschil te voldoen. Is dat onverhoopt minder dan € 750, dan krijg je het verschil van ons retour.

  Annuleringsvoorwaarden

  Wordt je reis door Eastpackers geannuleerd, dan geldt onze Reisgarantie en kun je kosteloos omboeken naar een andere reis, een voucher ontvangen ter waarde van 110 % van de door jou betaalde borg of je borg terugkrijgen. Besluit je voor vertrek zelf om je reis te annuleren? Dan ontvang je je borg niet terug.

  Speciale voorwaarde

  Als gevolg van de onvoorspelbare situatie met betrekking tot het Coronavirus, bestaat de mogelijkheid dat Eastpackers het programma, de reisroute, en in uitzonderlijke situaties de reisduur, kort voor vertrek of tijdens de reis moet aanpassen. Dergelijke aanpassingen kunnen geen grond zijn om je deelname kosteloos te annuleren, maar het Pay-What-You-Want aanbod blijft staan. Je bepaalt dus zelf wat je de reis waard vond die wij je uiteindelijk hebben aangeboden.

  Eastpackers betaalt voor jou de kosten voor de vluchten, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken en dagelijks ontbijt.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering en exclusief optionele ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Overige voorwaarden

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 25 september of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is op deze reis plek voor slechts 15 deelnemers.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 37 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een borg van 750 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. De borg kan niet worden teruggestort als je je deelname voor vertrek annuleert.
 • Deelnemers krijgen toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

  Ontvang je niet binnen 5 minuten na aanmelding een bevestiging per e-mail? Dan is er mogelijk wat mis gegaan. Stuur ons een mailtje en we lossen het op.
  Als gevolg van de Coronasituatie ziet reizen in 2020 er anders uit dan je de afgelopen jaren bent gewend. We reizen minder ver, houden meer afstand en vermijden de drukste (toeristische) plekken.

  Misschien twijfel je of het reizen nu verstandig is, of vraag je je af hoe een reiservaring met Eastpackers in deze tijd zal zijn. Wij zijn er echter van overtuigd dat wij jou een fantastische reiservaring kunnen bieden, waarmee we voldoen aan alle geldende veiligheidsvoorschriften. Daarom laten wij je graag geheel vrijblijvend met ons mee gaan. Je betaalt namelijk pas na afloop van de reis en bepaalt zelf wat jij onze Traces of Socialism reis waard vond.
  Ook hebben we een aantal extra voorzorgmaatregelen getroffen om jou zoveel mogelijk zekerheid, veiligheid en reisplezier te bieden:

  • Kleine groepen: onze groepen bestaan uit minimaal 7 en maximaal 14 reizigers
  • Kleine accommodaties: we kiezen onze accommodaties uit op kleinschaligheid. Het aantal reizigers per slaapkamer is gemaximeerd op vier. Toch liever meer ruimte voor jezelf of een medereiziger? Onze uprgades voor 1 en 2-persoonskamers zijn extra laag geprijsd.
  • Pay-what-you-want: we vragen geen vaste prijs, maar je bepaalt na afloop van de reis zelf wat je de ervaring waard vond. Zonder grenzen of beperkingen.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Geen onzekerheid in Coronatijd: bepaal zelf je prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een avontuurlijke reis met een afwisselend programma en een aantal sportieve activiteiten. Een basisconditie is echter voldoende.

  We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer.

  De herfst in Centraal-Europa is vergelijkbaar met Nederland met temperaturen rond de 12-18 graden. In de bergen kan het kouder zijn. Af en toe een regenbui is niet ongebruikelijk. Zorg dus dat je kleding voor verschillende weerstypen bij je hebt.
  2Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers, waaronder studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische interesse. We staan uitgebreid stil bij de geschiedenis en politiek van deze gebieden in de voormalige Sovje-Unie. De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 37 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 40% van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  3Wat voor invloed heeft het Coronavirus op deze reis?
  Deze Eastpackersreis is met de grootste zorg samengesteld en aangepast aan de actuele situatie in de landen die we bezoeken. Wij bieden deze reis aan omdat we er vertrouwen in hebben dat wij in Duitsland, Tsjechië en Polen een mooie, avontuurlijke reis kunnen aanbieden, waarbij we alle geldende veiligheidsvoorschriften naleven. De Coronasituatie is echter zonder precedent in onze (reis)geschiedenis, wat betekent dat wij soms zullen moeten improviseren om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt ook om flexibiliteit van onze deelnemers. Omdat de reisroute en het programma niet in beton zijn gegoten, hanteren wij een Pay-What-You-Want prijsstelling. Als deelnemer bepaal je na afloop van de reis zelf wat je de reiservaring waard vond.
  4Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.
  5Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?
  Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 80 per persoon voor de gehele reis en € 160 voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Voor deze reis geldt een Pay-What-You-Want aanbod. Je betaalt voor vertrek een borg en bepaalt na vertrek wat je de reis waard vond. Eastpackers gebruikt je borg om je reiskosten (vluchten, transfers ter plekke en alle lokale OV), overnachtingen en alle activiteiten (vooruit) te betalen. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Tsjechië en Polen zijn geen dure vakantiebestemmingen. Reken op circa € 15 per dag voor maaltijden, afhankelijk van je bestedingspatroon. De prijzen in Duitsland zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig, tot maximaal € 50 afhankelijk van grootte en gewicht. Optionele kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  7Moet ik een mondkapje dragen?
  Wij volgen de aanwijzingen van plaatselijke autoriteiten op. In Polen gelden soortgelijke aanbevelingen en aanwijzingen met betrekking tot het dragen van een mondkapje als in Nederland. In Duitsland en Tsjechië moet een mondkapje worden gedragen in alle openbare gelegenheden, zoals musea en winkels.
  8Kan ik samen met mijn partner reizen?
  Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken.
  9Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?
  De Centraal-Europese keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Met name in de grote steden is er een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden, maar houd er rekening mee dat de menukeuze voor deelnemers die een speciaal dieet volgen soms beperkt(er) kan zijn.
  10Betekent Pay-What-You-Want dat ik niets hoef te betalen voor deze reis?
  Voor reizigers en reisorganisaties heeft de uitbraak van het Coronavirus tot veel onzekerheid geleid. In veel landen hebben overheden maatregelen genomen die toerisme bemoeilijkten of onmogelijk maakten. Gelukkig is het aantal beperkingen inmiddels flink afgenomen. Tegelijk beseffen wij dat reizen in 2020 anders zal zijn dan je gewend bent. De huidige situatie vraagt om flexibiliteit en creativiteit, en het besef dat we ons in een unieke situatie bevinden die ons voor logistieke en financiële uitdagingen stelt.

  Als stichting zonder winstoogmerk hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd waarmee we de huidige situatie aankunnen. Wij hebben niet geïnvesteerd in dure kantoorpanden of marketingcampagnes en werken grotendeels met liefhebbers, die op vrijwillige basis hun tijd, kennis en enthousiasme inzetten. Omdat reizen organiseren onze passie is, willen we het onze reizigers zo aantrekkelijk mogelijk maken om samen met ons op verantwoorde wijze unieke plekken te bezoeken.

  We kunnen dit jaar minder dan anders garanderen dat alles zal gaan volgens plan, en daarom vragen we geen vaste prijs voor deze reis. We garanderen wel dat we ons maximaal inzetten om jou, ondanks de onzekere situatie, een bijzondere reiservaring te bezorgen. We hopen dat je onze inzet op waarde schat en dat Eastpackers ook in het tijdperk ná Corona voor jou en anderen mooie reizen mag blijven aanbieden. Om dat mogelijk te maken hopen wij op een bijdrage die recht doet aan onze inzet en de kosten die we maken.
  11Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.
  12Geldt er een negatief reisadvies voor één van deze bestemmingen?
  Nee, voor Duitsland, Tsjechië en Polen geldt geen negatief (oranje of rood) reisadvies. Er is dus geen bijzonder veiligheidsrisico of gezondheidsrisico waardoor reizen door de Nederlandse overheid wordt afgeraden. Mocht het reisadvies voor een regio of een land veranderen dan passen wij de route waar mogelijk aan. Is dit niet mogelijk, dan annuleren wij de reis en krijg je je geld terug.
  13Kan ik een lagere borg betalen?
  Eastpackers gebruikt de borgsom om de kosten voor vervoer, accommodaties en activiteiten vooruit te betalen. Wij vragen een borg waarvan de hoogte ongeveer gelijk staat aan de totale kosten per persoon die wij vóór vertrek maken. Ons Pay-What-You-Want aanbod is daarmee geen vrijblijvende optie op deze reis. Na jouw boeking gaan wij namelijk meteen voor je aan de slag en maken wij kosten die we niet kunnen terugkrijgen als je onverhoopt besluit om toch niet mee te gaan. Je kunt dus niet zelf de hoogte van de borg kiezen.
  14Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?
  Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. Wij raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.