fbpx

The Tito Trail: Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië (30 mei – 7 juni 2019)

Eastpackers organiseert een spectaculaire rondreis door het oude Joegoslavië van Josip Broz (Tito). In een enerverende week volg je het spoor van een autocratisch leider die de volkeren en etnische groeperingen van de Balken tientallen jaren bij elkaar hield. Je bezoekt sleutelplekken uit het leven van Tito, leert meer over de opkomst en ondergang van Joegoslavië en de oorlogen die het land in de jaren 90 verscheurden. De Tito Trail voert van de heuvels van Sarajevo, via de bunkers van Konjic en het voormalige strijdtoneel van Mostar, langs de villa’s van Tito aan de Adriatische Zee, dwars door het voormalig Joegoslavishe binnenland tot in Belgrado, de hoofdstad van het moderne Servië. Deelnemen is al mogelijk vanaf slechts € 699.

Onder leiding van Tito transformeerde Joegoslavië na de Tweede Wereldoorlog van een verpauperd Europees buitengewest tot een wereldwijd gerespecteerde moderne staat, waarin socialisme soms een menselijk gezicht leek te kunnen krijgen. De erfenis van Tito bleek echter niet bestand tegen een gestaag opgebouwde schuldenlast, het einde van de Koude Oorlog en oplaaiende etnische spanningen.

De burgeroolog in de jaren 90 verscheurde het land, maar wiste de nalatenschap van de socialistische periode niet uit. Tijdens onze reis in het spoor van Tito zie je op tal van plekken dit verleden terug: van de bunkers in het binnenland van Bosnië-Herzegovina, tot het clandestiene ‘Joegoslavische consulaat’ in Montenegro dat nog steeds Joegoslavische paspoorten uitgeeft. En van de villa’s van Tito aan de Adriatische Zee tot zijn persoonijke treinrijtuig waarmee hij, net als jij tijdens deze reis, van de kust naar Belgrado reisde, één van de mooiste treinreizen van Europa. Je slaapt in het fameuze Joegoslavië hotel en eindigt jouw ontdekkingstocht symbolisch bij Tito’s laatste rustpunt: zijn mausoleum in de Servische hoofdstad.

De reis wordt begeleid door Eastpackers’ eigen reisleiders. Zij verzorgen een onvergetelijke reiservaring, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in het heden van de Balkan en het verleden van Joegoslavië. ‘s Avonds maak je kennis met de rijke keuken en het nachtleven van Bosnië-Herzegovina, Montenegro, en Servië, en tijdens je verblijf in Montenegro nemen wij je mee op ontdekking door de indrukwekende natuur van de westelijke Balkan. Deze bijzondere reis duurt van donderdag 30 mei tot en met vrijdag 7 juni en deelname is al mogelijk vanaf € 699, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke en alle activiteiten.

Alles over deze reis

Josip Broz, de verzetsstrijder van weinig woorden, kreeg de bijnaam Tito voor de manier waarop hij zijn soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog bevelen toesnauwde. Ti to betekent "jij dit" of "jij dat" in het Servo-Kroatisch. Het resultaat van die leiderschapsstijl is bekend: Tito greep de macht binnen de Communistische Partij in de Republiek Joegoslavië en zou president van het land blijven tot en met zijn dood in 1980.

Gedurende zijn regeerperiode onderging Joegoslavië een spectaculaire metamorfose. Tito overbrugde etnische scheidslijnen, moderniseerde de economie en ging vriendschappelijke betrekkingen aan met zowel het westen als veel socialistische landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Na Tito's dood bleek de Joegoslavische droom echter al snel een luchtkasteel gebouwd op geleend geld, onderdrukking van tegenstand en het fragiele geo-politieke krachtenveld van de Koude Oorlog.

De kennismaking met de westelijke Balkan begint in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina), de stad waar de Eerste Wereldoorlog werd ingeluid met de moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand. Nadat de Oostenrijkers waren verdreven, en de stad na vele machtswisselingen onderdeel was geworden van het grote Joegoslavië, ontwikkelde Sarajevo zich tussen 1960 en 1990 tot een zeer progressieve en alternatieve stad met een mix van verschillende invloeden met veel ruimte voor vele kunstvormen. In 1984 vonden hier de Olympische winterspelen plaats.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina in 1992, brak er echter een donkere tijd aan voor Sarajevo; de stad werd stevig gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen. Het beleg van Sarajevo verwoestte, tussen 1992 en 1995, vele gebouwen in de stad, en heeft in totaal aan 12.000 burgers het leven gekost.

Wij zullen een bezoek brengen aan de ‘Snipers Alley’, de boulevard die berucht was door de vele Servische sluipschutters die deze centrale straat dag en nacht onder schot hielden. Bijna elk gebouw draagt hier nog de littekens van de oorlog. Pas na de bouw van een geheime ondergrondse tunnel (die we ook zullen bezoeken) konden de inwoners van Sarajevo humanitaire hulp ontvangen. Na het bezoek aan deze ‘Tunnel of Hope’, zullen we een bezoek brengen aan het museum over, zeker ook vanuit het Nederlands oogpunt gezien, een zwarte gebeurtenis in deze tijd, namelijk de val van Srebrenica.

Na een bezoek aan de spectaculaire nucleaire bunker die Tito bouwde in Konjic, zetten wij onze reis voort naar Mostar. De stad, die zijn naam dankt aan de brugwachters van de iconische Stari Most, is de culturele en economische hoofdstad van de Herzegovina regio, en is één van de belangrijkste trekpleisters van het land. In deze stad zijn ook de gevolgen van de Bosnische oorlog te zien, zoals het paleis van Tito in Mostar dat door de oorlog is veranderd in een ruïne.

Vervolgens trekken we door naar Herceg-Novi (Montenegro), een stad aan de kust van de Adriatische Zee. Hier zullen we een prachtige villa van Tito bezoeken, één van de vele die in originele staat is overgebleven. Daarnaast kun je genieten van het prachtige natuurschoon dat de omgeving van Herceg Novi te bieden heeft. Hierna zullen wij afreizen naar Tivat waar wij oog in oog komen te staan met Tito zelf, dankzij een nieuw standbeeld dat in 2018 is geplaatst aan de centrale boulevard van de stad. In Tivat is ook het enige overgebleven consulaat van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië te vinden. Mede omdat Tito een voorliefde had voor Montenegro, is de erfenis van de Joegoslavische leider hier nog altijd heel erg tastbaar. Om deze indrukken op ons in te laten werken, is er ook een dag tijd om van het zon, zee en strand te genieten in Budva, een historisch stadje dat in een prachtige baai ligt aan de Adriatische Zee.

Na het levende Budva, zullen we met de trein doortrekken naar de hoofdstad van de voormalige Joegoslavische Republiek. Dit zal je niet zomaar vergeten, aangezien je hier aan boord bent van één van de mooiste treinroutes van Europa; diepe afgronden, hoge bergtoppen, iconische bruggen en tunnels, en weidse vergezichten zullen je raam passeren. De spoorlijn werd in 1976, in opdracht van Tito, gebouwd en was één van Europa’s grootste infrastructurele projecten in de tweede helft van de vorige eeuw. Mocht je, ondanks al het natuurschoon, behoefte hebben aan meer verdieping, dan is Eastpackers University aldaar om je kennis nog verder bij te spijkeren.

Eindhalte van de Balkan Express is de Servische hoofdstad Belgrado. Dit was de grote metropool in het oude Joegoslavië, en vormt daarmee een passend decor voor de afsluiting van onze reis. In 1999 werd de stad nog hevig gebombardeerd door NAVO troepen, die uiteindelijk een einde maakte aan de Kosovo-oorlog (de laatste afscheidsoorlog in het voormalige Joegoslavië). Sommige gebouwen in de stad zijn ook 20 jaar later nog een litteken in het straatbeeld.

De Tito Trail eindigt bij het mausoleum waar de Joegoslavische leider ligt begraven en door soms nog steeds wordt aanbeden. Op de sterfdag van Tito (25 mei) verandert deze plek in een bloemenzee. Tijdens ons bezoek zijn hier de sporen ongetwijfeld nog van te zien. Een passender afsluiting van deze unieke Tito trail is niet denkbaar.

 • Donderdag 30 mei Vlucht vanaf Eindhoven naar Tuzla (Bosnië-Herzegovina), transfer naar Sarajevo, welkomstdiner, avondwandeling naar Yellow Fortress

 • Vrijdag 31 mei Stadswandeling Sarajevo (inclusief bezoek Sniper Alley), bezoek aan Tunnel of Hope, bezoek Srebrenica Gallery, Diner in historische bierbrouwerij, kroegentocht

 • Zaterdag 1 juni Excursie naar Tito's bunker in Konjic, trein naar Mostar, avondwandeling

 • Zondag 2 juni Stadswandeling Mostar (inclusief iconische Stari Most), bezoek ruïnes van Tito's paleis, transfer naar Herceg-Novi (Montenegro), bezoek Tito's Villa Galeb (De Zeemeeuw)

 • Maandag 3 juni Bergwandeling naar Mt. Cakotin, afdaling naar stadje Igalo, transfer naar Tivat, bezoek aan Joegoslavische consulaat, Stadswandeling Tivat (inclusief het nieuwe Tito monument aan de boulevard)

 • Dinsdag 4 juni Transfer naar Budva, Stadswandeling in het historische centrum, traditioneel diner, vrije tijd aan zee

 • Woensdag 5 juni Mooiste treinreis van de Balkan (Bar - Belgrado, Servië) met aan boord Eastpackers University: 12 workshops en lezingen over alle aspecten van de geschiedenis, cultuur en actuele situatie in de republieken van het voormalige Joegoslavië, traditioneel Servisch diner uit de tijd van het socialisme, overnachting in klassiek hotel uit de Joegoslavische tijd: Hotel Jugoslavija

 • Donderdag 6 juni Communistische wandeling in Novi Beograd, herdenking van Tito bij House of Flowers, bezoek Museum of Yugoslavia, stadswandeling langs door de NAVO gebombardeerde gebouwen

 • Vrijdag 7 juni Bezoek aan Railway Museum, inclusief Tito's luxueze Blue Train, terugvlucht naar Eindhoven

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 15 maart 2019.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 23.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 39 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Deelnemers krijgen uiterlijk twee weken voor vertrek toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 1 december 2019 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 699

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 699 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor vroege boekingen tot 15 januari 2019
 • Basis € 769 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 april 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 april 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 849 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 april 2019. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Deze optie is inclusief ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Bosnië-Herzegovina, en van Servië naar Nederland, all vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt, en wifi in de accommodaties.

 • Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze reis.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De ultieme veelzijdige Balkanreis voor een ongelooflijke prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • In de voetsporen van oud Joegoslavisch leider Tito.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visum
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische en politieke interesses. In deze reis is veel aandacht voor de geschiedenis van het voormalige Joegoslavië en het leven van Tito in het bijzonder. Daarnaast staan verschillende excursies in of rond de natuur op het programma, uiteraard met heel veel zee(gezichten). De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 39 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 25 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom, ondanks de relatief korte duur, als vermoeiend worden ervaren. We zorgen wel voor voldoende nachtrust en optionele programma-onderdelen.
  3Moet ik zelf een visum aanvragen?
  Nee, voor deze reis is geen visum nodig.
  4Is het veilig om naar de Balkan te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar de Balkan is over het algemeen heel veilig. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen.Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 - € 18 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 50 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 23 en 33 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.