fbpx

Sovjet Dream Architectuurreis: Armenië & Georgië (19 – 26 okt 2019)

Eastpackers neemt je in acht dagen mee op een tijdreis naar overblijfselen van de Sovjet-Unie in Armenië en Georgië. Tijdens deze reis bezoek je twee fascinerende landen vol sanatoria, metrostations, verlaten fabrieken, vervallen torens en brutalistische buitenwijken uit het naoorlogse verleden van de Kaukasus. Je ontdekt het mysterieuze Jerevan in Armenië, de bruisende Georgische hoofdstad Tbilisi en doorkruist het platteland in beide landen op zoek naar overblijfselen uit de Sovjettijd. Deze reis voor liefhebbers van off-the-beaten track geschiedenis & architectuur maken wij mogelijk vanaf slechts €599.

De Sovjet Dream trip van Eastpackers is een complete Sovjetervaring naar een wereld waarin betonnen flats en ronkende bestelbusjes het straatbeeld nog bepalen. Tijdens deze ontdekkingstocht sta je uitgebreid stil bij prachtige voorbeelden van communistische architectuur, maak je ritjes in Sovjetmetro’s, trolleybussen, kabelbanen én een nachttrein, en bezoek je imposante monumenten uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Je leert de karakteristieke Armeense en Georgische keukens kennen en gaat in gesprek met ontwerpers en architecten die opgegroeid zijn met het utopische wereldbeeld van de Sovjet-Unie.

De reis wordt begeleidt door twee eigen reisleiders van Eastpackers, beiden werkzaam in het veld van de architectuur en stedenbouw. Zij dompelen je onder in het heden en verleden van Armenië en Georgië en laten je kennismaken met alle aspecten van het leven in de Sovjettijd. Deze bijzondere reis duurt van zaterdag 19 oktober tot en met zaterdag 26 oktober en deelname is al mogelijk vanaf €599, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke, alle activiteiten en ontmoetingen. Een visum is niet nodig.

Alles over deze reis

Deze architectuurreis biedt de beste beleving van het leven in de Sovjettijd in Armenië en Georgië. De reis staat bol van bezoeken aan voorbeelden van Sovjetmodernisme, de typerende betonnen architectuur die in de jaren 60 en 70 de wereld veroverde.

De reis begint in het voor toeristen onbekende, maar verrassend levendige Jerevan. De hoofdstad van Armenië telt iets meer dan 1 miljoen inwoners en is vernoemd naar het fort, Yerebuni, dat gesticht is door de Urartische leider Argishti de Eerste. In die tijd gold de regio al als een bastion van het christelijke geloof: volgens de overlevering is de ark van Noach gestrand op de berg Ararat, waar Jerevan tegenaan gebouwd is. De historie van Armenië kenmerkt zich vooral door overheersingen van de Ottomanen, Perzen en Russen.

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 verklaarde Armenië zich onafhankelijk. Een indrukwekkend standbeeld van voormalig Sovjetleider Josef Stalin werd vervangen door een beeld van Moeder Armenië in het centrum van Jerevan. Sindsdien mag het land zich een parlementaire democratie noemen en heeft het een snelle economische ontwikkeling doorgemaakt. Deze heeft geleid tot een modern centrum met veel restaurants, winkels en cafeetjes. Tijdens de reis bezoeken we dit moderne centrum, maar zullen we vooral communistische bouwwerken bezichtigen, waaronder het Cascade Complex (een betonnen waterval in de vorm van 570 traptreden) en het verlaten metrostation Yeritasardakan.

Na enkele dagen in Jerevan verlaten we de hoofdstad voor een excursie naar het stadje Metsamor, waar een heuse nucleaire reactor nog actief is. Wij zullen op afstand blijven, maar kunnen wel de ideaalstad die om de reactor heen is gebouwd bezoeken. We vervolgen de dagtocht naar het Sardarapat monument uit de Sovjettijd, dat gemaakt is om de overwinning op de Turken in de Eerste Wereldoorlog te vieren. Voor de Armeniërs geldt deze periode als een zwarte bladzijde in de geschiedenis, mede door de moord op ongeveer 1 tot anderhalf miljoen Armeniërs door de Ottomanen in 1915.

Op de dinsdagavond nemen we de langeafstandsnachttrein van Jerevan naar Tbilisi. Je slaapt in comfortabele 4-persoonscouchettes en ziet het heuvelachtige Armeense landschap met ongeveer 60 kilometer per uur aan je voorbij trekken. De Georgische hoofdstad Tbilisi (letterlijk Warme Springbron) ligt aan de rivier de Mtkvari en heeft meer dan 1,4 miljoen inwoners. De stad is al sinds de 5e eeuw na Christus bewoond en dankzij haar strategische ligging op handelsroutes tussen Oost en West altijd inzet geweest van gewapend conflict en machtswisselingen. De meest uitgesproken invloeden zijn Ottomaans, Oriëntaals en Russisch. In 1801 werd het toenmalige onafhankelijke Georgische koninkrijk ingelijfd door tsaristisch Rusland, waarna een lange periode van Russische overheersing begon. Tbilisi is de laatste 10 jaar echter tot een moderne metropool uitgegroeid.

Het populaire tv-programma Wie is de Mol? liet begin 2018 op de Nederlandse televisie spectaculaire beelden van het onbekende Georgië zien. Idyllische dorpjes, fonkelende bergtoppen en brutalistische buitenwijken wisselden elkaar af. Het zorgde voor een explosieve groei van het Nederlandse toerisme in het land op de Kaukasus.

Twee dagen lang laten wij ons onderdompelen in het Sovjetverleden van Tbilisi, dat tegenwoordig overigens een bijzonder hippe, levendige stad is. Je overnacht in een tot hostel omgebouwde oude Sovjetfabriek en bezoekt onder andere het imposante modernistische Trouwpaleis, waar nog steeds huwelijken worden gesloten. Ook brengen we een bezoek aan de Saburtalotorens, die verbonden zijn met een loopbrug op de 14e verdieping – bekend uit Wie is de Mol 2018. Lokale architecten en ontwerpers nemen ons in hun verhalen mee naar het utopische wereldbeeld vanuit hun jeugdjaren in een typisch Georgisch wijnhuis. Er is ’s avonds tijd om het bruisende nachtleven te verkennen.

Vanuit Tbilisi reizen we met een eigen bus door het spectaculaire berglandschap naar het mijnwerkersstadje Chiatura. In 1905 was deze mijn verantwoordelijk voor 60% van de wereldproductie van mangaan. Het gewonnen mangaan werd en wordt met een om die reden gebouwde spoorlijn vervoerd naar Zestaponi om bewerkt te worden tot ijzerlegeringen. Twee keer per dag rijdt een passagierstrein over deze lijn. Uiteraard reizen wij mee. De diepe vallei waarin de stad is gebouwd, maakt dat het hoogteverschil met de mijnen in de heuvels substantieel is. Daarom werd in 1954 een uitgebreid netwerk van meer dan 20 kabelbanen uitgebouwd. Deze ‘metalen kisten’ zoals ze door de bevolking smalend worden genoemd, zijn nog steeds in gebruik en bieden een onvergetelijke ervaring (en uitzicht).

De reis eindigt in de tweede stad van Georgië: Kutaisi. Momenteel is Kutaisi een rommelige, maar snel veranderende studentenstad, met gezellige eettentjes. In de Sovjettijd was het vooral een grote stop op weg naar het nabijgelegen Tskaltubo. Vanwege het milde klimaat en de thermische bronnen werd dit een geliefd sanatorium voor Sovjetleiders. De waterbronnen werken namelijk tegen reuma en andere gewrichtsaandoeningen. In de bossen (bereikt met een langzame oude trein) bevinden zich liefst 16 oude Sovjetresorts, waarvan enkele nog in bedrijf zijn, maar het merendeel is verlaten. Ook hier werden meerdere sfeervolle Wie is de Mol opdrachten opgenomen en zullen we op ontdekking gaan. We sluiten de reis af met een Georgisch diner in Kutaisi en reizen op zaterdag 26 oktober terug naar Nederland.
 • Zaterdag 19 oktober Reis naar Yerevan (vertrek in namiddag)

 • Zondag 20 oktober Stadswandeling en architectuur in Jerevan met bezoeken aan o.a. Cascade Complex en Moeder Armenië-beeld, het verlaten metrostation Yeritasardakan, het Komitas Chamber Music House en het Karl Marx Institute of Polytechnic Sciences, Armeens diner

 • Maandag 21 oktober Architectuurexcursie naar Metsamor, Sardarapat, Byurakan en Vagarshapat: brutalistische buitenwijken, nucleair dorp (nabij) Metsamor, Sardarapat monument overwinning op de Turken, Echmiadzin Mother Cathedral (oudste kathedraal ter wereld)

 • Dinsdag 22 oktober Excursie naar Khor Virap klooster, ontmoeting met lokale architecten, nachttrein naar Tbilisi

 • Woensdag 23 oktober Stadswandeling en architectuur in Tbilisi met bezoeken aan o.a. flattenwijk Saburtalo en het Bank of Georgia gebouw inclusief Sovjet-metrotour, ontmoeting met Iokale architecten, diner in Sovjetwijnhuis Tbilvino in buitenwijk

 • Donderdag 24 oktober Bezoek aan trouwpaleis, transfer naar Chiatura met onderweg een stop bij het brutalistische Wissol tankstation, wandeling door Chiatura, Stalin’s kabelbanen, Mangaan Express (treinreis) naar Kutaisi

 • Vrijdag 25 oktober Stadswandeling, Bagreti Kathedraal, Parlement van Georgië, Excursie naar Sovjet sanatorium in Tskaltubo, Georgisch slotdiner in Koetaisi, vrije avond

 • Zaterdag 26 oktober Groene Bazaar (met Sovjetmozaïek), terugvlucht naar Nederland

  Als deelnemer aan deze reis kun je gratis deelnemen aan een voorbereidende avond op donderdag 10 oktober en een terugkomavond op 14 november 2019.
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 augustus 2019
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 23.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 39 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Deelnemers krijgen uiterlijk twee weken voor vertrek toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 26 februari 2020 is verplicht om mee te reizen. De gegevens van het reisdocument dienen te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 599

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 599 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor vroege boekingen tot 15 maart 2019. Na 15 maart kost deze optie € 639.
 • Basis € 679 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 augustus 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 augustus 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 749- aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 augustus 2019. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Deze optie is inclusief ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Armenië en van Georgië naar Nederland, all vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt, en wifi in de accommodaties.

 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Veelzijdige Architectuurreis voor een ongelooflijke prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, architectuur en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke thematische reis onder begeleiding van experts.
 • Inclusief alle excursies en activiteiten
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met interesse in geschiedenis en architectuur. In deze reis is veel aandacht voor de geschiedenis van de voormalige Sovjet-Unie. De reisleider zijn experts op dit gebied, in het bijzonder ook architectuur. De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 39 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 30 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom, ondanks de relatief korte duur, als vermoeiend worden ervaren. We zorgen wel voor voldoende nachtrust en optionele programma-onderdelen.
  3Moet ik zelf een visum aanvragen?
  Nee, voor deze reis is geen visum nodig.
  4Is het veilig om naar de Kaukasus te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar de Kaukasus is over het algemeen heel veilig. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's.
  5Kan ik een eigen kamer boeken?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen.Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 8 - € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 60 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch. Deze reis wordt begeleid door Rick Bleumink en Caroline van Campen.