Eastpackers neemt je in acht dagen mee op een tijdreis naar overblijfselen van de Sovjet-Unie in Armenië en Georgië. Tijdens deze reis bezoek je twee fascinerende landen vol sanatoria, metrostations, verlaten fabrieken, vervallen torens en brutalistische buitenwijken uit het naoorlogse verleden van de Kaukasus. Je ontdekt het mysterieuze Jerevan in Armenië, de bruisende Georgische hoofdstad Tbilisi en doorkruist het platteland in beide landen op zoek naar overblijfselen uit de Sovjettijd. Deze reis voor liefhebbers van off-the-beaten track geschiedenis & architectuur maken wij mogelijk vanaf slechts €599.
De Sovjet Dream trip van Eastpackers is een complete Sovjetervaring naar een wereld waarin betonnen flats en ronkende bestelbusjes het straatbeeld nog bepalen. Tijdens deze ontdekkingstocht sta je uitgebreid stil bij prachtige voorbeelden van communistische architectuur, maak je ritjes in Sovjetmetro’s, trolleybussen, kabelbanen én een nachttrein, en bezoek je imposante monumenten uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Je leert de karakteristieke Armeense en Georgische keukens kennen en gaat in gesprek met ontwerpers en architecten die opgegroeid zijn met het utopische wereldbeeld van de Sovjet-Unie.
De reis wordt begeleidt door twee eigen reisleiders van Eastpackers, beiden werkzaam in het veld van de architectuur en stedenbouw. Zij dompelen je onder in het heden en verleden van Armenië en Georgië en laten je kennismaken met alle aspecten van het leven in de Sovjettijd. Deze bijzondere reis duurt van zaterdag 19 oktober tot en met zaterdag 26 oktober en deelname is al mogelijk vanaf €599, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke, alle activiteiten en ontmoetingen. Een visum is niet nodig.
Alles over deze reis
De reis begint in het voor toeristen onbekende, maar verrassend levendige Jerevan. De hoofdstad van Armenië telt iets meer dan 1 miljoen inwoners en is vernoemd naar het fort, Yerebuni, dat gesticht is door de Urartische leider Argishti de Eerste. In die tijd gold de regio al als een bastion van het christelijke geloof: volgens de overlevering is de ark van Noach gestrand op de berg Ararat, waar Jerevan tegenaan gebouwd is. De historie van Armenië kenmerkt zich vooral door overheersingen van de Ottomanen, Perzen en Russen.
Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 verklaarde Armenië zich onafhankelijk. Een indrukwekkend standbeeld van voormalig Sovjetleider Josef Stalin werd vervangen door een beeld van Moeder Armenië in het centrum van Jerevan. Sindsdien mag het land zich een parlementaire democratie noemen en heeft het een snelle economische ontwikkeling doorgemaakt. Deze heeft geleid tot een modern centrum met veel restaurants, winkels en cafeetjes. Tijdens de reis bezoeken we dit moderne centrum, maar zullen we vooral communistische bouwwerken bezichtigen, waaronder het Cascade Complex (een betonnen waterval in de vorm van 570 traptreden) en het verlaten metrostation Yeritasardakan.
Na enkele dagen in Jerevan verlaten we de hoofdstad voor een excursie naar het stadje Metsamor, waar een heuse nucleaire reactor nog actief is. Wij zullen op afstand blijven, maar kunnen wel de ideaalstad die om de reactor heen is gebouwd bezoeken. We vervolgen de dagtocht naar het Sardarapat monument uit de Sovjettijd, dat gemaakt is om de overwinning op de Turken in de Eerste Wereldoorlog te vieren. Voor de Armeniërs geldt deze periode als een zwarte bladzijde in de geschiedenis, mede door de moord op ongeveer 1 tot anderhalf miljoen Armeniërs door de Ottomanen in 1915.
Op de dinsdagavond nemen we de langeafstandsnachttrein van Jerevan naar Tbilisi. Je slaapt in comfortabele 4-persoonscouchettes en ziet het heuvelachtige Armeense landschap met ongeveer 60 kilometer per uur aan je voorbij trekken. De Georgische hoofdstad Tbilisi (letterlijk Warme Springbron) ligt aan de rivier de Mtkvari en heeft meer dan 1,4 miljoen inwoners. De stad is al sinds de 5e eeuw na Christus bewoond en dankzij haar strategische ligging op handelsroutes tussen Oost en West altijd inzet geweest van gewapend conflict en machtswisselingen. De meest uitgesproken invloeden zijn Ottomaans, Oriëntaals en Russisch. In 1801 werd het toenmalige onafhankelijke Georgische koninkrijk ingelijfd door tsaristisch Rusland, waarna een lange periode van Russische overheersing begon. Tbilisi is de laatste 10 jaar echter tot een moderne metropool uitgegroeid.
Het populaire tv-programma Wie is de Mol? liet begin 2018 op de Nederlandse televisie spectaculaire beelden van het onbekende Georgië zien. Idyllische dorpjes, fonkelende bergtoppen en brutalistische buitenwijken wisselden elkaar af. Het zorgde voor een explosieve groei van het Nederlandse toerisme in het land op de Kaukasus.
Twee dagen lang laten wij ons onderdompelen in het Sovjetverleden van Tbilisi, dat tegenwoordig overigens een bijzonder hippe, levendige stad is. Je overnacht in een tot hostel omgebouwde oude Sovjetfabriek en bezoekt onder andere het imposante modernistische Trouwpaleis, waar nog steeds huwelijken worden gesloten. Ook brengen we een bezoek aan de Saburtalotorens, die verbonden zijn met een loopbrug op de 14e verdieping – bekend uit Wie is de Mol 2018. Lokale architecten en ontwerpers nemen ons in hun verhalen mee naar het utopische wereldbeeld vanuit hun jeugdjaren in een typisch Georgisch wijnhuis. Er is ’s avonds tijd om het bruisende nachtleven te verkennen.
Vanuit Tbilisi reizen we met een eigen bus door het spectaculaire berglandschap naar het mijnwerkersstadje Chiatura. In 1905 was deze mijn verantwoordelijk voor 60% van de wereldproductie van mangaan. Het gewonnen mangaan werd en wordt met een om die reden gebouwde spoorlijn vervoerd naar Zestaponi om bewerkt te worden tot ijzerlegeringen. Twee keer per dag rijdt een passagierstrein over deze lijn. Uiteraard reizen wij mee. De diepe vallei waarin de stad is gebouwd, maakt dat het hoogteverschil met de mijnen in de heuvels substantieel is. Daarom werd in 1954 een uitgebreid netwerk van meer dan 20 kabelbanen uitgebouwd. Deze ‘metalen kisten’ zoals ze door de bevolking smalend worden genoemd, zijn nog steeds in gebruik en bieden een onvergetelijke ervaring (en uitzicht).
De reis eindigt in de tweede stad van Georgië: Kutaisi. Momenteel is Kutaisi een rommelige, maar snel veranderende studentenstad, met gezellige eettentjes. In de Sovjettijd was het vooral een grote stop op weg naar het nabijgelegen Tskaltubo. Vanwege het milde klimaat en de thermische bronnen werd dit een geliefd sanatorium voor Sovjetleiders. De waterbronnen werken namelijk tegen reuma en andere gewrichtsaandoeningen. In de bossen (bereikt met een langzame oude trein) bevinden zich liefst 16 oude Sovjetresorts, waarvan enkele nog in bedrijf zijn, maar het merendeel is verlaten. Ook hier werden meerdere sfeervolle Wie is de Mol opdrachten opgenomen en zullen we op ontdekking gaan. We sluiten de reis af met een Georgisch diner in Kutaisi en reizen op zaterdag 26 oktober terug naar Nederland.
Als deelnemer aan deze reis kun je gratis deelnemen aan een voorbereidende avond op donderdag 10 oktober en een terugkomavond op 14 november 2019.
Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.
Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Armenië en van Georgië naar Nederland, all vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt, en wifi in de accommodaties.