fbpx

Soviet Ghosts 2021: van Tsjernobyl naar Tiraspol (30 april – 9 mei 2021)

In één reis zowel de erfenis van de grootste kernramp uit de geschiedenis als een niet-erkende quasi-staat bezoeken? Dit kan nu met Eastpackers! Tijdens onze nieuwe “Soviet Ghosts”-reis volgen we 10 dagen lang de nalatenschap van de Sovjet-Unie in Oekraïne, Transnistrië, Moldavië en Roemenië. We bezoeken spookdorpen en schuilkelders in Oekraïne, stappen in een tijdmachine in Transnistrië waar het lijkt alsof de Sovjet-Unie nooit gevallen is en bezoeken het paleis van de gevallen Roemeense dictator Ceaușescu, die het liet bouwen na een bezoek aan Noord-Korea. Deze tiendaagse reis is onderdeel van het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod, dus je bepaalt zelf hoeveel je betaalt!

Sinds de populaire HBO-serie “Chernobyl” staat het verlaten gebied rond de ontplofte kerncentrale in Noord-Oekraïne volop in de belangstelling. Wat gebeurde hier precies op die fatale aprildag in 1986? En wat resteert er van een gebied dat ruim 30 jaar geleden plotsklaps werd ontruimd? Tijdens deze Eastpackersreis ga jij onder professionele begeleiding en op veilige wijze zelf op onderzoek uit in de verlaten dorpen Kopatsji en Janiv en de beroemde stad Pripjat. 

Wellicht de meest bijzondere bestemming van deze reis is echter Transnistrië. Deze ‘staat’, voluit de Pridnestrovische Moldavische Republiek,  wordt door geen enkel land erkend, maar wordt politiek en financieel gesteund door Rusland. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen op een kleine strook land langs de rivier de Dnjestr. In Transnistrië leeft de Sovjet-tijd voort. In de hoofdstad Tiraspol staat een van de grootste Lenin-standbeelden buiten Rusland en op de Transnistrische staatsvlag staan nog steeds een hamer en sikkel, symbolen van het communisme. 

De reis wordt begeleid door één van Eastpackers’ eigen reisleiders. De reisleider kent de omgeving door en door, spreekt naast Nederlands ook Russisch en Engels, en  vertelt je onderweg alles wat je wilt weten over plaatsen als Tsjernobyl, Chișinău en Tiraspol. Ook neemt de reisleider je mee naar onontdekte restaurants en cafés in Kiev, Odessa en Boekarest. Zo ontdek je hoe enerzijds de geschiedenis springlevend is in Oekraïne, Moldavië en Roemenië, en zie je anderzijds hoe deze landen steeds moderner worden. De reis duurt van vrijdagavond 30 april tot en met zondag 9 mei (meivakantie). 

En het beste nieuws? Je bepaalt zelf wat je voor deze reis betaalt, want Soviet Ghosts 2021 is onderdeel van onze Pay-What-You-Want belofte in Coronatijd. En gaat de reis onverhoopt niet door,  bijvoorbeeld door een oranje reisadvies? Dan doen wij niet moeilijk en krijg je je geld terug. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in onzekere Coronatijden.

Alles over deze reis

 • Vrijdag 30 april: Avondvlucht naar Kiev (verzamelen na 16.00 uur).

 • Zaterdag 1 mei: Kiev: Stadswandeling, ontmoeting met deelnemers aan de revolutie van 2014, Lavra-klooster, Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog, Oekraïens diner (in een ondergrondse ontmoetingsplek voor revolutionairen, die momenteel dienst doet als cultureel centrum), kroegentocht. • Zondag 2 mei: Dagtocht naar Pripjat/Tsjernobyl (onder professionele begeleiding en met de juiste veiligheidsmaatregelen krijg je toegang tot de nucleaire zone rond de kerncentrale, inclusief aan twee spookdorpen, de stad Pripjat en het indrukwekkende verlaten radarstation Doega), diner in restaurant dat wordt gerund door veteranen uit de recente burgeroorlog. • Maandag 3 mei: Excursie naar het landgoed van de verdreven voormalige president Janoekovitsj, Oekraïense lunch, hogesnelheidstrein of nachttrein naar Odessa. • Dinsdag 4 mei: Odessa: stadswandeling, inclusief de wereldberoemde Potemkintrappen, bezoek aan ondergronds Odessa (rondleiding door recent ontdekte bunkers en schuilkelders onder de stad), diner, ’s avonds voorstelling in Opera & Ballet-theater (optioneel). • Woensdag 5 mei: Transfer naar Tiraspol (Transnistrië), Sovjet-stadstour met o.a. het tankmonument, het Paleis van de Opperste Sovjet, het Huis van de Sovjets, het Lenin-standbeeld (één van de grootste buiten Rusland), de eeuwige vlam en het verlaten Sovjet pretpark; wandeling langs de rivier de Dniester, Russisch diner, kroegentocht, overnachting in een Sovjet-hotel. • Donderdag 6 mei: Intercity trolleybus naar Bender (op één na grootste stad van Transnistrië), bezoek fort van Bender, Monument van de Militaire Glorie, transfer naar Chișinău, Moldavisch diner, kroegentocht. • Vrijdag 7 mei: Chișinău: Sovjet stadswandeling, ontmoeting met Free Press & Democracy Association, excursie naar grottenklooster van Orheiul Vechi, nachttrein naar Boekarest. • Zaterdag 8 mei: Boekarest: stadswandeling, fietstocht door de parken en buitenwijken, bezoek paleis van Ceaușescu, slotdiner in La Fabrica (herbestemd fabriekscomplex). • Zondag 9 mei:Terugreis naar Nederland

 • Tijdens deze reis worden we ondergedompeld in de recente geschiedenis, van het begin van de val van het Oostblok in de jaren ’80 tot aan de hedendaagse conflicten aan de rafelranden van de voormalige Sovjet-Unie. We beginnen in Kiev, tijdens de middeleeuwen het centrum van de Oost-Slavische beschaving. In de late negentiende eeuw werd het een belangrijke (industriële) stad binnen het Russische Rijk. Toen het rijk van de tsaren uiteenviel tijdens de Eerste Wereldoorlog, stortte Kiev in chaos. Kiev werd hoofdstad van verschillende kortstondige Oekraïense staten en werd een tijd lang door Duitse legers bezet en aangevallen, voordat de bolsjewieken de macht permanent overnamen en Oekraïne in 1922 deel werd van de Sovjet-Unie.  Deze chaos van de vroege twintigste eeuw is prachtig beschreven in de klassieker De Witte garde (1926) van Michail Boelgakov - een boek dat je als deelnemer aan deze reis gratis ontvangt. Pas in 1991 verscheen Oekraïne weer als onafhankelijke staat op de Europese landkaart, met Kiev als gehavende, maar toch trotse hoofdstad. Sindsdien is het land sterk verdeeld langs politieke, etnische en taalkundige breuklijnen. Straatprotesten leidden tot chaotische machtsovernames in 2004 tijdens de Oranje Revolutie en opnieuw in 2014 tijdens de bloedige veldslagen op Maidan, die later “Revolutie van Waardigheid” werd gedoopt door Oekraïense nationalisten. Ondertussen scheidden drie regio’s in het zuiden van het land zich af en ging Oekraïne als geamputeerde staat verder met haar moeizame toenadering tot het Westen.

  Sinds de HBO-miniserie Chernobyl uitkwam in de zomer van 2019, wordt er weer veel gesproken over de kernramp in het noorden van Sovjet-Oekraïne in 1986. Wij gaan tijdens deze reis onder professionele begeleiding naar de “nucleaire exclusiezone” rond de kerncentrale op de grens met Wit-Rusland en we bezoeken onder andere de spookstad Pripyat en het enorme verlaten Woodpecker radarstation dat als een karkas van staal uit het desolate landschap oprijst.

  De dag na ons bezoek aan Tsjernobyl brengen we een bezoek aan Mezhyhirja, het landgoed waar de in 2014 verdreven President Viktor Janoekovitsj woonde en werkte. Politici hebben deze plek verlaten en momenteel wordt het grotendeels door vrijwilligers omgevormd tot monument voor corruptie en nepotisme.

  We vervolgen onze reis met een hogesnelheidstrein naar Odessa, tegenwoordig de grootste stad aan de Zwarte Zee. Odessa werd in de achttiende eeuw door de Russen veroverd op het Ottomaanse Rijk. Nog steeds is Russisch de voornaamste taal van de stad. Odessa groeide onder Catharina de Grote uit tot de derde stad van tsaristisch Rusland. Odessa werd een stad van intellectuelen, kunst, handel en theater. Op donderdag verkennen wij het ondergrondse Odessa. Onder Odessa ligt namelijk een labyrint van catacomben en bunkers, waar het Sovjet-verzet tijdense de nazi-belegering van 1941 schuilhield. Niet ver van Odessa bevinden zich andere plaatsen van historisch belang, zoals het fort van Bilhorod-Dnistrovsky - in de oudheid was dit een Griekse kolonie, in de middeleeuwen hadden handelaars uit Genua het hier voor het zeggen en in 1826 sloten de Ottomanen en Russen er een belangrijk verdrag.

  Op 1 mei verlaten we Oekraïne en reizen we per trein naar een quasi-staat, het niet-erkende Transnistrië. In Transnistrië bezoeken we niet alleen de hoofdstad Tiraspol, waar je je waant in een Sovjet-film en het lijkt alsof de geschiedenis heeft stilgestaan, maar ook de tweede stad Bender. De strijd om deze stad was in 1992 bepalend tijdens de korte oorlog tussen Moldavië en de Transnistrische separatisten. (Lees hier een artikel in Trouw van politicoloog Jonathan Holslag over Transnistrië.)

  Na Transnistrië reizen we naar de hoofdstad van Moldavië, Chișinău. Chișinău is wellicht de minst bezochte hoofdstad van Europa (en volgens sommigen ook de minst spectaculaire), maar zeer het bezoeken waard voor wie geïnteresseerd is in de val van de Sovjet-Unie. Moldavië is een van de armste landen van Europa. In Moldavië staan we niet alleen stil bij de economische en politieke ontwikkelingen na de val het communisme, maar bezoeken we ook een prachtig, oosters-orthodox grottenklooster uit de dertiende eeuw buiten de stad.

  Aan het eind van onze reis, voordat we terugvliegen naar Nederland, brengen we tot slot nog een bezoek aan Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Boekarest heeft niet alleen een gezellige binnenstad met negentiende-eeuwse architectuur die het het “kleine Parijs” van Oost-Europa maakt, maar barst ook van de groene stadsparken. Het laatste “dode” Oostblok-symbool van deze reis is het paleis van de beruchte Nicolae Ceaușescu, een van de weinige communistische staatshoofden die op een bloedige wijze het onderspit moest delven in 1989.

  Voor deze reis geldt het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod.

  Bij aanmelding betaal je een borg van € 750. Dit bedrag gebruiken wij om je vluchten, overig vervoer, accommodaties en activiteiten vast te leggen. Na afloop van de reis geef je aan wat jij de reis waard vond. Is dat méér dan € 750, dan ontvang je een factuur om het verschil te voldoen. Is dat onverhoopt minder dan € 750, dan krijg je het verschil van ons retour.

  Annuleringsvoorwaarden

  Wordt je reis door Eastpackers geannuleerd, dan geldt onze Reisgarantie en kun je kosteloos omboeken naar een andere reis, een voucher ontvangen ter waarde van 110 % van de door jou betaalde borg of je borg terugkrijgen. Besluit je voor vertrek zelf om je reis te annuleren? Dan ontvang je je borg niet terug.

  Speciale voorwaarde

  Als gevolg van de onvoorspelbare situatie met betrekking tot het Coronavirus, bestaat de mogelijkheid dat Eastpackers het programma, de reisroute, en in uitzonderlijke situaties de reisduur, kort voor vertrek of tijdens de reis moet aanpassen. Dergelijke aanpassingen kunnen geen grond zijn om je deelname kosteloos te annuleren, maar het Pay-What-You-Want aanbod blijft staan. Je bepaalt dus zelf wat je de reis waard vond die wij je uiteindelijk hebben aangeboden.

  Eastpackers betaalt voor jou de kosten voor de vluchten, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken en dagelijks ontbijt.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering en exclusief optionele ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Overige voorwaarden

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 maart 2021 of tot zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is op deze reis plek voor slechts 11 deelnemers.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 37 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een borg van €750 op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. De borg kan niet worden teruggestort als je je deelname voor vertrek annuleert.
 • Deelnemers krijgen toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

  Ontvang je niet binnen 5 minuten na aanmelding een bevestiging per e-mail? Dan is er mogelijk wat mis gegaan. Stuur ons een mailtje en we lossen het op.
  Als gevolg van de Coronasituatie ziet reizen er anders uit dan je de afgelopen jaren bent gewend. We reizen minder ver, houden meer afstand en vermijden de drukste (toeristische) plekken.

  Misschien twijfel je of het reizen nu verstandig is, of vraag je je af hoe een reiservaring met Eastpackers in deze tijd zal zijn. Wij zijn er echter van overtuigd dat wij jou een fantastische reiservaring kunnen bieden, waarmee we voldoen aan alle geldende veiligheidsvoorschriften. Daarom laten wij je graag geheel vrijblijvend met ons mee gaan. Je betaalt namelijk pas na afloop van de reis en bepaalt zelf wat jij onze Soviet Ghosts reis waard vond.
  Ook hebben we een aantal extra voorzorgmaatregelen getroffen om jou zoveel mogelijk zekerheid, veiligheid en reisplezier te bieden:

  • Kleine groepen: onze groep bestaan uit minimaal 7 en maximaal 11 reizigers
  • Kleine accommodaties: we kiezen onze accommodaties uit op kleinschaligheid. Het aantal reizigers per slaapkamer is gemaximeerd op vier. Toch liever meer ruimte voor jezelf of een medereiziger? Onze upgrades voor 1 en 2-persoonskamers zijn extra laag geprijsd.
  • Pay-what-you-want: we vragen geen vaste prijs, maar je bepaalt na afloop van de reis zelf wat je de ervaring waard vond. Zonder grenzen of beperkingen.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De ultieme avontuurlijke meivakantiereis voor een ongelooflijke prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Uitgebreid bezoek aan onontdekt Transnistrië.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visum
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers, waaronder veel studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische interesse. We staan uitgebreid stil bij de geschiedenis en politiek van deze gebieden aan de westkant van het voormalige Oostblok. De reis is gericht op deelnemers van circa 18 tot en met 37 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40% van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom enigszins vermoeiend worden ervaren. Houd er ook rekening mee dat vooral Moldavië (incl. Transnistrië), maar ook Oekraïne en Roemenië minder welvarend zijn dan je in West-Europa bent gewend. Het comfortniveau is hier lager dan in je Nederland gewend bent. We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer. Ook de treinen zijn comfortabel, maar wel oud.
  3Moet ik een visum aanvragen?
  Nee. Voor deze reis zijn geen visa nodig.
  4Is het veilig om naar Moldavië, Oekraïne en Transnistrië te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Moldavië, Transnistrië en Oekraïne (behalve het oosten en de Krim, waar we niet komen) is over het algemeen zeer veilig. In het verleden werden buitenlandse toeristen soms moeilijk toegelaten tot Transnistrië of lang ondervraagd. De laatste jaren is de situatie verbeterd en is het mini-staatje zich opener gaan opstellen tegenover buitenlandse bezoekers. Toch moet je op je hoede zijn. Onthoud je van politieke uitlatingen of uitspraken. Volg de instructies van de Eastpackers reisleider te allen tijden op. Indien nodig kan het programma of de reisroute worden aangepast.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 10 per persoon per nacht voor de gehele reis en € 20 per persoon per nacht voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Voor deze reis geldt een Pay-What-You-Want aanbod. Je betaalt voor vertrek een borg en bepaalt na vertrek wat je de reis waard vond. Eastpackers gebruikt je borg om je reiskosten (vluchten, transfers ter plekke en alle lokale OV), overnachtingen en alle activiteiten (vooruit) te betalen. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 - € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 75 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Optionele kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.
  8Wat voor invloed heeft het Coronavirus op deze reis?
  Deze Eastpackersreis is met de grootste zorg samengesteld en aangepast aan de actuele situatie in de landen die we bezoeken. Wij bieden deze reis aan omdat we er vertrouwen in hebben dat wij in Oekraïne, Moldavië en Transnistrië een mooie, avontuurlijke reis kunnen aanbieden, waarbij we alle geldende veiligheidsvoorschriften naleven. De Coronasituatie is echter zonder precedent in onze (reis)geschiedenis, wat betekent dat wij soms zullen moeten improviseren om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt ook om flexibiliteit van onze deelnemers. Omdat de reisroute en het programma niet in beton zijn gegoten, hanteren wij een Pay-What-You-Want prijsstelling. Als deelnemer bepaal je na afloop van de reis zelf wat je de reiservaring waard vond.
  9Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.
  10Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?
  De Oost-Europese keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Met name in de grote steden is er een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden, maar houd er rekening mee dat de menukeuze voor deelnemers die een speciaal dieet volgen soms beperkt(er) kan zijn.
  11Betekent Pay-What-You-Want dat ik niets hoef te betalen voor deze reis?
  Voor reizigers en reisorganisaties heeft de uitbraak van het Coronavirus tot veel onzekerheid geleid. In veel landen hebben overheden maatregelen genomen die toerisme bemoeilijkten of onmogelijk maakten. De huidige situatie vraagt daarom om flexibiliteit en creativiteit, en het besef dat we ons in een unieke situatie bevinden die ons voor logistieke en financiële uitdagingen stelt. Als stichting zonder winstoogmerk hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd waarmee we de huidige situatie aankunnen. Wij hebben niet geïnvesteerd in dure kantoorpanden of marketingcampagnes en werken grotendeels met liefhebbers, die op vrijwillige basis hun tijd, kennis en enthousiasme inzetten. Omdat reizen organiseren onze passie is, willen we het onze reizigers zo aantrekkelijk mogelijk maken om samen met ons op verantwoorde wijze unieke plekken te bezoeken. We kunnen dit jaar minder dan anders garanderen dat alles zal gaan volgens plan, en daarom vragen we geen vaste prijs voor deze reis. We garanderen wel dat we ons maximaal inzetten om jou, ondanks de onzekere situatie, een bijzondere reiservaring te bezorgen. We hopen dat je onze inzet op waarde schat en dat Eastpackers ook in het tijdperk ná Corona voor jou en anderen mooie reizen mag blijven aanbieden. Om dat mogelijk te maken hopen wij op een bijdrage die recht doet aan onze inzet en de kosten die we maken.
  12Kan ik een lagere borg betalen?
  Eastpackers gebruikt de borgsom om de kosten voor vervoer, accommodaties en activiteiten vooruit te betalen. Wij vragen een borg waarvan de hoogte ongeveer gelijk staat aan de totale kosten per persoon die wij vóór vertrek maken. Ons Pay-What-You-Want aanbod is daarmee geen vrijblijvende optie op deze reis. Na jouw boeking gaan wij namelijk meteen voor je aan de slag en maken wij kosten die we niet kunnen terugkrijgen als je onverhoopt besluit om toch niet mee te gaan. Je kunt dus niet zelf de hoogte van de borg kiezen.
  13Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?
  Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. We zullen je vragen om je zo snel mogelijk af te zonderen van de groep en raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.