In één reis zowel de erfenis van de grootste kernramp uit de geschiedenis als een niet-erkende quasi-staat bezoeken? Dit kan nu met Eastpackers! Tijdens onze nieuwe “Soviet Ghosts”-reis volgen we 10 dagen lang de nalatenschap van de Sovjet-Unie in Oekraïne, Transnistrië, Moldavië en Roemenië. We bezoeken spookdorpen en schuilkelders in Oekraïne, stappen in een tijdmachine in Transnistrië waar het lijkt alsof de Sovjet-Unie nooit gevallen is en bezoeken het paleis van de gevallen Roemeense dictator Ceaușescu, die het liet bouwen na een bezoek aan Noord-Korea. Dit alles is mogelijk met Eastpackers vanaf slechts € 799.
Sinds de populaire HBO-serie “Chernobyl” staat het verlaten gebied rond de ontplofte kerncentrale in Noord-Oekraïne volop in de belangstelling. Wat gebeurde hier precies op die fatale aprildag in 1986? En wat resteert er van een gebied dat ruim 30 jaar geleden plotsklaps werd ontruimd? Tijdens deze Eastpackersreis ga jij onder professionele begeleiding en op veilige wijze zelf op onderzoek uit in de verlaten dorpen Kopatsji en Janiv en de beroemde stad Pripjat.
Wellicht de meest bijzondere bestemming van deze reis is echter Transnistrië. Deze ‘staat’, voluit de Pridnestrovische Moldavische Republiek, wordt door geen enkel land erkend, maar wordt politiek en financieel gesteund door Rusland. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen op een kleine strook land langs de rivier de Dnjestr. In Transnistrië leeft de Sovjet-tijd voort. In de hoofdstad Tiraspol staat een van de grootste Lenin-standbeelden buiten Rusland en op de Transnistrische staatsvlag staan nog steeds een hamer en sikkel, symbolen van het communisme.
De reis wordt begeleid door één van Eastpackers’ eigen reisleiders. De reisleider kent de omgeving door en door, spreekt naast Nederlands ook Russisch en Engels, en vertelt je onderweg alles wat je wilt weten over plaatsen als Tsjernobyl, Chișinău en Tiraspol. Ook neemt de reisleider je mee naar onontdekte restaurants en cafés in Kiev, Odessa en Boekarest. Zo ontdek je hoe enerzijds de geschiedenis springlevend is in Oekraïne, Moldavië en Roemenië, en zie je anderzijds hoe deze landen steeds moderner worden. De reis duurt van vrijdagavond 16 oktober tot en met zondag 25 oktober 2020 (herfstvakantie regio midden/zuid). Deelname is al mogelijk vanaf € 749, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke en alle activiteiten.
Alles over deze reis
Deze chaos van de vroege twintigste eeuw is prachtig beschreven in de klassieker De Witte garde (1926) van Michail Boelgakov - een boek dat je als deelnemer aan deze reis gratis ontvangt. Pas in 1991 verscheen Oekraïne weer als onafhankelijke staat op de Europese landkaart, met Kiev als gehavende, maar toch trotse hoofdstad. Sindsdien is het land sterk verdeeld langs politieke, etnische en taalkundige breuklijnen. Straatprotesten leidden tot chaotische machtsovernames in 2004 tijdens de Oranje Revolutie en opnieuw in 2014 tijdens de bloedige veldslagen op Maidan, die later “Revolutie van Waardigheid” werd gedoopt door Oekraïense nationalisten. Ondertussen scheidden drie regio’s in het zuiden van het land zich af en ging Oekraïne als geamputeerde staat verder met haar moeizame toenadering tot het Westen.
Sinds de HBO-miniserie Chernobyl uitkwam in de zomer van 2019, wordt er weer veel gesproken over de kernramp in het noorden van Sovjet-Oekraïne in 1986. Wij gaan tijdens deze reis onder professionele begeleiding naar de “nucleaire exclusiezone” rond de kerncentrale op de grens met Wit-Rusland en we bezoeken onder andere de spookstad Pripyat en het enorme verlaten Woodpecker radarstation dat als een karkas van staal uit het desolate landschap oprijst.
De dag na ons bezoek aan Tsjernobyl brengen we een bezoek aan Mezhyhirja, het landgoed waar de in 2014 verdreven President Viktor Janoekovitsj woonde en werkte. Politici hebben deze plek verlaten en momenteel wordt het grotendeels door vrijwilligers omgevormd tot monument voor corruptie en nepotisme.
We vervolgen onze reis met een hogesnelheidstrein naar Odessa, tegenwoordig de grootste stad aan de Zwarte Zee. Odessa werd in de achttiende eeuw door de Russen veroverd op het Ottomaanse Rijk. Nog steeds is Russisch de voornaamste taal van de stad. Odessa groeide onder Catharina de Grote uit tot de derde stad van tsaristisch Rusland. Odessa werd een stad van intellectuelen, kunst, handel en theater. Op donderdag verkennen wij het ondergrondse Odessa. Onder Odessa ligt namelijk een labyrint van catacomben en bunkers, waar het Sovjet-verzet tijdense de nazi-belegering van 1941 schuilhield. Niet ver van Odessa bevinden zich andere plaatsen van historisch belang, zoals het fort van Bilhorod-Dnistrovsky - in de oudheid was dit een Griekse kolonie, in de middeleeuwen hadden handelaars uit Genua het hier voor het zeggen en in 1826 sloten de Ottomanen en Russen er een belangrijk verdrag.
Op 1 mei verlaten we Oekraïne en reizen we per trein naar een quasi-staat, het niet-erkende Transnistrië. In Transnistrië bezoeken we niet alleen de hoofdstad Tiraspol, waar je je waant in een Sovjet-film en het lijkt alsof de geschiedenis heeft stilgestaan, maar ook de tweede stad Bender. De strijd om deze stad was in 1992 bepalend tijdens de korte oorlog tussen Moldavië en de Transnistrische separatisten. (Lees hier een artikel in Trouw van politicoloog Jonathan Holslag over Transnistrië.)
Na Transnistrië reizen we naar de hoofdstad van Moldavië, Chișinău. Chișinău is wellicht de minst bezochte hoofdstad van Europa (en volgens sommigen ook de minst spectaculaire), maar zeer het bezoeken waard voor wie geïnteresseerd is in de val van de Sovjet-Unie. Moldavië is een van de armste landen van Europa. In Moldavië staan we niet alleen stil bij de economische en politieke ontwikkelingen na de val het communisme, maar bezoeken we ook een prachtig, oosters-orthodox grottenklooster uit de dertiende eeuw buiten de stad.
Aan het eind van onze reis, voordat we terugvliegen naar Nederland, brengen we tot slot nog een bezoek aan Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Boekarest heeft niet alleen een gezellige binnenstad met negentiende-eeuwse architectuur die het het “kleine Parijs” van Oost-Europa maakt, maar barst ook van de groene stadsparken. Het laatste “dode” Oostblok-symbool van deze reis is het paleis van de beruchte Nicolae Ceaușescu, een van de weinige communistische staatshoofden die op een bloedige wijze het onderspit moest delven in 1989.
De nucleaire exclusiezone van Tsjernobyl
Betreed de verlaten dorpen en steden in de gesloten 30-kilometer zone rond de voormalige kernenergiecentrale van Tsjernobyl.



Betreed de provisorische schuilkelders onder de meest stijlvolle Oekraïense badplaats.
Transnistrië: Tiraspol en Bender
Pionierstoerisme in één van de laatste gesloten communistische bolwerken ter wereld. Meng je onder de lokale bevolking in rammelende trolleybussen, vervallen Sovjethotels en plaatselijke winkelcentra.



Hipster highlights op onverwachte plekken
Toprestaurants voor budgetprijzen, speciaalbierbars en cocktaillounges waar je ze niet zou verwachten. Eastpackers neemt je mee naar de beste nieuwe restaurants in opkomende hipstersteden zoals Kiev en Boekarest. En zelfs het grijze Chisinau tonen wij je van zijn meest kleurrijke kant.



Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.
Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Kiev en van Boekarest naar Nederland, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt en wifi in de accommodaties.
Voorwaarden