fbpx

Soviet Ghosts 2020: van Tsjernobyl naar Tiraspol (16 – 25 okt 2020)

In één reis zowel de erfenis van de grootste kernramp uit de geschiedenis als een niet-erkende quasi-staat bezoeken? Dit kan nu met Eastpackers! Tijdens onze nieuwe “Soviet Ghosts”-reis volgen we 10 dagen lang de nalatenschap van de Sovjet-Unie in Oekraïne, Transnistrië, Moldavië en Roemenië. We bezoeken spookdorpen en schuilkelders in Oekraïne, stappen in een tijdmachine in Transnistrië waar het lijkt alsof de Sovjet-Unie nooit gevallen is en bezoeken het paleis van de gevallen Roemeense dictator Ceaușescu, die het liet bouwen na een bezoek aan Noord-Korea. Dit alles is mogelijk met Eastpackers vanaf slechts € 799.

Sinds de populaire HBO-serie “Chernobyl” staat het verlaten gebied rond de ontplofte kerncentrale in Noord-Oekraïne volop in de belangstelling. Wat gebeurde hier precies op die fatale aprildag in 1986? En wat resteert er van een gebied dat ruim 30 jaar geleden plotsklaps werd ontruimd? Tijdens deze Eastpackersreis ga jij onder professionele begeleiding en op veilige wijze zelf op onderzoek uit in de verlaten dorpen Kopatsji en Janiv en de beroemde stad Pripjat. 

Wellicht de meest bijzondere bestemming van deze reis is echter Transnistrië. Deze ‘staat’, voluit de Pridnestrovische Moldavische Republiek,  wordt door geen enkel land erkend, maar wordt politiek en financieel gesteund door Rusland. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen op een kleine strook land langs de rivier de Dnjestr. In Transnistrië leeft de Sovjet-tijd voort. In de hoofdstad Tiraspol staat een van de grootste Lenin-standbeelden buiten Rusland en op de Transnistrische staatsvlag staan nog steeds een hamer en sikkel, symbolen van het communisme. 

De reis wordt begeleid door één van Eastpackers’ eigen reisleiders. De reisleider kent de omgeving door en door, spreekt naast Nederlands ook Russisch en Engels, en  vertelt je onderweg alles wat je wilt weten over plaatsen als Tsjernobyl, Chișinău en Tiraspol. Ook neemt de reisleider je mee naar onontdekte restaurants en cafés in Kiev, Odessa en Boekarest. Zo ontdek je hoe enerzijds de geschiedenis springlevend is in Oekraïne, Moldavië en Roemenië, en zie je anderzijds hoe deze landen steeds moderner worden. De reis duurt van vrijdagavond 16 oktober tot en met zondag 25 oktober 2020 (herfstvakantie regio midden/zuid). Deelname is al mogelijk vanaf € 749, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke en alle activiteiten.

Alles over deze reis

Tijdens deze reis worden we ondergedompeld in de recente geschiedenis, van het begin van de val van het Oostblok in de jaren ’80 tot aan de hedendaagse conflicten aan de rafelranden van de voormalige Sovjet-Unie. We beginnen in Kiev, tijdens de middeleeuwen het centrum van de Oost-Slavische beschaving. In de late negentiende eeuw werd het een belangrijke (industriële) stad binnen het Russische Rijk. Toen het rijk van de tsaren uiteenviel tijdens de Eerste Wereldoorlog, stortte Kiev in chaos. Kiev werd hoofdstad van verschillende kortstondige Oekraïense staten en werd een tijd lang door Duitse legers bezet en aangevallen, voordat de bolsjewieken de macht permanent overnamen en Oekraïne in 1922 deel werd van de Sovjet-Unie.Deze chaos van de vroege twintigste eeuw is prachtig beschreven in de klassieker De Witte garde (1926) van Michail Boelgakov - een boek dat je als deelnemer aan deze reis gratis ontvangt. Pas in 1991 verscheen Oekraïne weer als onafhankelijke staat op de Europese landkaart, met Kiev als gehavende, maar toch trotse hoofdstad. Sindsdien is het land sterk verdeeld langs politieke, etnische en taalkundige breuklijnen. Straatprotesten leidden tot chaotische machtsovernames in 2004 tijdens de Oranje Revolutie en opnieuw in 2014 tijdens de bloedige veldslagen op Maidan, die later “Revolutie van Waardigheid” werd gedoopt door Oekraïense nationalisten. Ondertussen scheidden drie regio’s in het zuiden van het land zich af en ging Oekraïne als geamputeerde staat verder met haar moeizame toenadering tot het Westen.

Sinds de HBO-miniserie Chernobyl uitkwam in de zomer van 2019, wordt er weer veel gesproken over de kernramp in het noorden van Sovjet-Oekraïne in 1986. Wij gaan tijdens deze reis onder professionele begeleiding naar de “nucleaire exclusiezone” rond de kerncentrale op de grens met Wit-Rusland en we bezoeken onder andere de spookstad Pripyat en het enorme verlaten Woodpecker radarstation dat als een karkas van staal uit het desolate landschap oprijst.

De dag na ons bezoek aan Tsjernobyl brengen we een bezoek aan Mezhyhirja, het landgoed waar de in 2014 verdreven President Viktor Janoekovitsj woonde en werkte. Politici hebben deze plek verlaten en momenteel wordt het grotendeels door vrijwilligers omgevormd tot monument voor corruptie en nepotisme.

We vervolgen onze reis met een hogesnelheidstrein naar Odessa, tegenwoordig de grootste stad aan de Zwarte Zee. Odessa werd in de achttiende eeuw door de Russen veroverd op het Ottomaanse Rijk. Nog steeds is Russisch de voornaamste taal van de stad. Odessa groeide onder Catharina de Grote uit tot de derde stad van tsaristisch Rusland. Odessa werd een stad van intellectuelen, kunst, handel en theater. Op donderdag verkennen wij het ondergrondse Odessa. Onder Odessa ligt namelijk een labyrint van catacomben en bunkers, waar het Sovjet-verzet tijdense de nazi-belegering van 1941 schuilhield. Niet ver van Odessa bevinden zich andere plaatsen van historisch belang, zoals het fort van Bilhorod-Dnistrovsky - in de oudheid was dit een Griekse kolonie, in de middeleeuwen hadden handelaars uit Genua het hier voor het zeggen en in 1826 sloten de Ottomanen en Russen er een belangrijk verdrag.

Op 1 mei verlaten we Oekraïne en reizen we per trein naar een quasi-staat, het niet-erkende Transnistrië. In Transnistrië bezoeken we niet alleen de hoofdstad Tiraspol, waar je je waant in een Sovjet-film en het lijkt alsof de geschiedenis heeft stilgestaan, maar ook de tweede stad Bender. De strijd om deze stad was in 1992 bepalend tijdens de korte oorlog tussen Moldavië en de Transnistrische separatisten. (Lees hier een artikel in Trouw van politicoloog Jonathan Holslag over Transnistrië.)

Na Transnistrië reizen we naar de hoofdstad van Moldavië, Chișinău. Chișinău is wellicht de minst bezochte hoofdstad van Europa (en volgens sommigen ook de minst spectaculaire), maar zeer het bezoeken waard voor wie geïnteresseerd is in de val van de Sovjet-Unie. Moldavië is een van de armste landen van Europa. In Moldavië staan we niet alleen stil bij de economische en politieke ontwikkelingen na de val het communisme, maar bezoeken we ook een prachtig, oosters-orthodox grottenklooster uit de dertiende eeuw buiten de stad.

Aan het eind van onze reis, voordat we terugvliegen naar Nederland, brengen we tot slot nog een bezoek aan Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Boekarest heeft niet alleen een gezellige binnenstad met negentiende-eeuwse architectuur die het het “kleine Parijs” van Oost-Europa maakt, maar barst ook van de groene stadsparken. Het laatste “dode” Oostblok-symbool van deze reis is het paleis van de beruchte Nicolae Ceaușescu, een van de weinige communistische staatshoofden die op een bloedige wijze het onderspit moest delven in 1989.

Wil je meer weten over deze hoogtepunten van de reis? Lees hier verder!

De nucleaire exclusiezone van Tsjernobyl

Betreed de verlaten dorpen en steden in de gesloten 30-kilometer zone rond de voormalige kernenergiecentrale van Tsjernobyl.

Ondergronds Odessa

Betreed de provisorische schuilkelders onder de meest stijlvolle Oekraïense badplaats.Transnistrië: Tiraspol en Bender

Pionierstoerisme in één van de laatste gesloten communistische bolwerken ter wereld. Meng je onder de lokale bevolking in rammelende trolleybussen, vervallen Sovjethotels en plaatselijke winkelcentra.

Hipster highlights op onverwachte plekken

Toprestaurants voor budgetprijzen, speciaalbierbars en cocktaillounges waar je ze niet zou verwachten. Eastpackers neemt je mee naar de beste nieuwe restaurants in opkomende hipstersteden zoals Kiev en Boekarest. En zelfs het grijze Chisinau tonen wij je van zijn meest kleurrijke kant.

 • Vrijdag 16 oktober Avondvlucht naar Kiev (verzamelen na 16.00 uur).

 • Zaterdag 17 oktober Kiev: Stadswandeling, ontmoeting met deelnemers aan de revolutie van 2014, Lavra-klooster, Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog, Oekraïens diner (in een ondergrondse ontmoetingsplek voor revolutionairen, die momenteel dienst doet als cultureel centrum), kroegentocht.

 • Zondag 18 oktober Dagtocht naar Pripjat/Tsjernobyl (onder professionele begeleiding en met de juiste veiligheidsmaatregelen krijg je toegang tot de nucleaire zone rond de kerncentrale, inclusief aan twee spookdorpen, de stad Pripjat en het indrukwekkende verlaten radarstation Doega), diner in restaurant dat wordt gerund door veteranen uit de recente burgeroorlog.

 • Maandag 19 oktober Excursie naar het landgoed van de verdreven voormalige president Janoekovitsj, Oekraïense lunch, hogesnelheidstrein of nachttrein naar Odessa.

 • Dinsdag 20 oktober Odessa: stadswandeling, inclusief de wereldberoemde Potemkintrappen, bezoek aan ondergronds Odessa (rondleiding door recent ontdekte bunkers en schuilkelders onder de stad), diner, ’s avonds voorstelling in Opera & Ballet-theater (optioneel).

 • Woensdag 21 oktober Transfer naar Tiraspol (Transnistrië), Sovjet-stadstour met o.a. het tankmonument, het Paleis van de Opperste Sovjet, het Huis van de Sovjets, het Lenin-standbeeld (één van de grootste buiten Rusland), de eeuwige vlam en het verlaten Sovjet pretpark; wandeling langs de rivier de Dniester, Russisch diner, kroegentocht, overnachting in een Sovjet-hotel.

 • Donderdag 22 oktober Intercity trolleybus naar Bender (op één na grootste stad van Transnistrië), bezoek fort van Bender, Monument van de Militaire Glorie, transfer naar Chișinău, Moldavisch diner, kroegentocht.

 • Vrijdag 23 oktober Chișinău: Sovjet stadswandeling, ontmoeting met Free Press & Democracy Association, excursie naar grottenklooster van Orheiul Vechi, nachttrein naar Boekarest.

 • Zaterdag 24 oktober Boekarest: stadswandeling, fietstocht door de parken en buitenwijken, bezoek paleis van Ceaușescu, slotdiner in La Fabrica (herbestemd fabriekscomplex).

 • Zondag 25 oktober Terugreis naar Nederland

 • Eastpackers biedt deze avontuurlijke reis aan vanaf € 749.

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 749 - uitverkocht

 • Basis € 849 - aanbetaling van 25% van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 september 2020. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 september 2020 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.

 • Plus € 899 - uitverkocht

  Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Kiev en van Boekarest naar Nederland, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt en wifi in de accommodaties.

  Voorwaarden

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 augustus 2020 (met uitzondering van de eventuele beschikbaarheid van last-minute plekken. Zie het tabblad “aanmelden”).
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 23.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Deelnemers krijgen uiterlijk twee weken voor vertrek toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Een paspoort dat geldig is tot en met tenminste 25 april 2021 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding. Je kunt niet met een id-kaart naar Oekraïne, Moldavië en Transnistrië reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De ultieme avontuurlijke meivakantiereis voor een ongelooflijke prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Uitgebreid bezoek aan onontdekt Transnistrië.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visum
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers, waaronder veel studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische interesse. We staan uitgebreid stil bij de geschiedenis en politiek van deze gebieden aan de westkant van het voormalige Oostblok. De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40% van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom enigszins vermoeiend worden ervaren. Houd er ook rekening mee dat vooral Moldavië (incl. Transnistrië), maar ook Oekraïne en Roemenië minder welvarend zijn dan je in West-Europa bent gewend. Het comfortniveau is hier lager dan in je Nederland gewend bent. In Transnistrië verblijf je in een hotel uit de Sovjettijd, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De treinen zijn comfortabel, maar wel oud.
  3Moet ik een visum aanvragen?
  Nee. Voor deze reis zijn geen visa nodig.
  4Is het veilig om naar Moldavië. Oekraïne en Transnistrië te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Moldavië, Transnistrië en Oekraïne (behalve het oosten en de Krim, waar we niet komen) is over het algemeen zeer veilig. In het verleden werden buitenlandse toeristen soms moeilijk toegelaten tot Transnistrië of lang ondervraagd. De laatste jaren is de situatie verbeterd en is het mini-staatje zich opener gaan opstellen tegenover buitenlandse bezoekers. Toch moet je op je hoede zijn. Onthoud je van politieke uitlatingen of uitspraken. Volg de instructies van de Eastpackers reisleider te allen tijden op. Indien nodig kan het programma of de reisroute worden aangepast.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen.Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 - € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 75 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.
  8Heb ik vaccinaties nodig?
  Een vaccinatie tegen hepatitis A is voor reizen naar Moldavië, Roemenië en Oekraïne aanbevolen maar niet noodzakelijk.