fbpx

Secrets of Eastern Europe – Off the beaten track Slowakije & Hongarije (5 – 16 augustus)

Reizen is Coronatijd is dichter bij huis blijven. Maar ook binnen de Europese Unie liggen nog tal van geheimen te wachten om onthuld te worden. In Secrets of Eastern Europe laat Eastpackers je kennismaken met de rijke historie, het indrukwekkende natuurschoon en de veelzijdige cultuur van het voormalige Habsburgse Rijk in Slowakije en het noorden van Hongarije. Laat je verbazen door het indrukwekkende Tatra gebergte, de mooiste treinroutes, historische binnensteden, grottenstelsels, watervallen, en groteske monumenten als stille getuigen van het onstuimige (communistische) verleden tussen Bratislava en Boedapest. En het mooiste: je bepaalt dit jaar zelf wat je betaalt, want deze reis is onderdeel van de Eastpackers Pay-What-You-Want Summer. 

Eastpackers neemt je mee buiten de gebaande paden en laat zien dat deze regio – tot 1918 onderdeel van één machtige Midden-Europese staat – veel méér heeft te bieden dan bier, Sovjetflats en toeristenstrekpleister Boedapest. De Hoge Tatra in Slowakije bijvoorbeeld werd met haar indrukwekkend spitse bergtoppen tot ruim 2600 meter hoogte niet voor niets door Lonely Planet bestempeld tot de beste Europese vakantiebestemming van 2019. En wat te denken van Košice, de tweede stad van Slowakije en Europa’s culturele hoofdstad in 2013. The Guardian noemde de stad vorig jaar één van de 10 beste alternatieve bestemmingen voor een stedentrip. En wie weet wat onze eigen ontdekking, het Noord-Hongaarse Miskolc nog te wachten staat. Grotten (waarin je kunt zwemmen), watervallen en vervallen kastelen vragen er hier om (her)ontdekt te worden.

Naast overweldigend natuurschoon, dat je te voet, per fiets, trein en kabelbaan ontdekt, biedt deze reis ook een unieke kennismaking met de recente geschiedenis van Slowakije en Hongarije. We bezoeken een verlaten militaire basis buiten Bratislava, het mausoleum van een duistere Slowaakse priester-politicus en het indrukwekkende museum ter ere van de Slowaakse anti-fascisten, in een fantastisch betonnen gebouw uit de communistische tijd. Laat je door ons verrassen en bepaal na afloop zelf wat je de reis waard vond. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in onzekere Coronatijden.

 

 

Alles over deze reis

 • Woensdag 5 augustus Vlucht naar Wenen, Transfer naar Bratislava (60 min), Stadswandeling door het historische centrum inclusief de burcht van Bratislava, Welkomstdiner • Donderdag 6 augustus Boottocht over de Donau naar het kasteel van Devin (op de Slowaaks-Oostenrijkse grens), Iron Curtain Monument, Wandeling naar Devinska Kobyla (heuvel met uitzicht over het Slowaaks-Oostenrijkse grensgebied en bezoek aan een verlaten militaire basis), Bezoek Danubiana Meulenstein Art Museum, Diner en drankjes in Bratislava • Vrijdag 7 augustus Bratislava Communisme Tour: Slavin Monument voor de gevallen Sovjetsoldaten en uitzichtpunt over de stad, Bezoek Petrzelke (één van de grootste socialistische bouwprojecten ter wereld), Slovak National Uprising Bridge met UFO-vormig uitkijkpunt, Slovak National Radio Building in de vorm van een omgekeerde piramide, Fountain of Union, Trein naar Banska Bystrica (3 uur), Overnachting in Banska Bystrica • Zaterdag 8 augustus Banska Bystrica: Stadswandeling, incl. Banska Bystrica Castle, Bezoek Museum of the Slovak Uprising (uniek oorlogsmuseum op een heuvel, in een grotesk, in twee delen gespleten betonnen gebouw, ter ere van de Slowaakse vrijheidsstrijders in de Tweede Wereldoorlog), Trein naar Zilina, Diner in Zilina, Avondwandeling in het mooie historische stadscentrum, Overnachting in Zilina • Zondag 9 augustus Dagtocht Mala Fatra National Park: gondel naar Snilovske Sedlo (1520 m), wandeling naar Velky Krivan (1700 m), afdaling terug naar het dal (10 km), Diner bij Trezor Wine & Bistro in Zilina, Overnachting in Zilina


 • Maandag 10 augustus Trein naar Ruzomberok (45 min), Korte wandeling door het stadje, incl. bezoek aan het enorme mausoleum voor de controversiële Slowaakse nationalist en - volgens critici fascistische - Andrej Hlinka), Lunch, Sportieve fietstocht van ruim 30 kilometer door de Lubochnianska Vallei (de langste van Slowakije): naar keuze op een mountainbike of op een elektrische fiets, Diner, Trein naar Strbeske Pleso/Hoge Tatra (45 minuten), Overnachting in bergdorp • Dinsdag 11 augustus Magistrala Trail: we leggen één etappe van circa 15 kilometer af van de Magistrala Trail: de mooiste wandeling door de indrukwekkende Hoge Tatra van Slowakije. Een deel van de klim bergop overbruggen we met twee gondels, ‘S avonds trein naar Kosice, Diner en overnachting in Kosice
 • Woensdag 12 augustus Košice: stadswandeling door het prachtige centrum van de tweede stad van Slowakije (Europese culturele hoofdstad van 2013): Old Town Hall, Kathedraal van Košice, Jakabov Paleis, Kunsthalle (oud zwembad uit de jaren 30 van de vorige eeuw dat tot expositiecentrum is omgebouwd), Soviet War Memorial, Lunch bij Tabacka Kulturfabrik, In de namiddag bus naar Miskolc in Noord-Hongarije (2 uur) • Donderdag 13 augustus Excursie met Lillafured State Forest Railway (smalspoortrein door de bossen van het Bükk gebergte), In Lillafured bezoek aan Szintva waterval, Szent Istvan Grot en bospaleis, Kabelbaan naar Lillafured Hegyallomas, Wandeling door de heuvels terug naar Miskolc (5 km) met uitzichten over het Slowaaks - Hongaarse grensgebied, Zwemmen in de Miskolctapolca grotten (spa complex dat is gebouwd in en rond natuurlijke karstgrotten - de enige plek in Europa), Adrenaline-activiteit: Miskolc Bobsleebaan (optioneel), Diner in Miskolc
 • Vrijdag 14 augustus Trein Miskolc - Boedapest (2 uur), Stadswandeling in Pest, Gosdzu Udvar street food center voor lunch, Bezoek Holocaust Memorial Center (in 1940 was 23 % van de inwoners van Boedapest Joods. 70 % van hen overleefde de oorlog niet), Diner, Ruin Kert Crawl (Eastpackers’ eigen Coronaproof alternatief op de pubcrawl: een Kert Crawl. “Kert” is Hongaars voor “tuin” of “binnenplaats”. Ruin Kerts zijn binnenplaatsen van (voormalig) verlaten wooncomplexen in het centrum van de stad. We nemen je mee naar de beste outdoor bars en biertuinen van de stad, Nachtelijk uitzicht over de stad vanaf de verlaten citadel in Boeda • Zaterdag 15 augustus Bus Boedapest - Wenen (2 uur), Vrije dag in Wenen: ideaal voor museumbezoek, winkelen of chillen in één van de mooie stadsparken. Eastpackers biedt voor de liefhebbers ook een optionele stadswandeling: handig als je nog niet eerder in Wenen bent geweest, Gezamenlijk afsluitend diner • Zondag 16 augustus Terugreis naar Nederland
 • Voor deze reis geldt het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod.

  Bij aanmelding betaal je een borg van € 700. Dit bedrag gebruiken wij om je vluchten, overig vervoer, accommodaties en activiteiten vast te leggen. Na afloop van de reis geef je aan wat jij de reis waard vond. Is dat méér dan € 700, dan ontvang je een factuur om het verschil te voldoen. Is dat onverhoopt minder dan € 700, dan krijg je het verschil van ons retour.

  Annuleringsvoorwaarden

  Wordt je reis door Eastpackers geannuleerd, dan geldt onze Reisgarantie en kun je kosteloos omboeken naar een andere reis, een voucher ontvangen ter waarde van 110 % van de door jou betaalde borg of je borg terugkrijgen. Besluit je voor vertrek zelf om je reis te annuleren? Dan ontvang je je borg niet terug.

  Speciale voorwaarde

  Als gevolg van de onvoorspelbare situatie met betrekking tot het Coronavirus, bestaat de mogelijkheid dat Eastpackers het programma, de reisroute, en in uitzonderlijke situaties de reisduur, kort voor vertrek of tijdens de reis moet aanpassen. Dergelijke aanpassingen kunnen geen grond zijn om je deelname kosteloos te annuleren, maar het Pay-What-You-Want aanbod blijft staan. Je bepaalt dus zelf wat je de reis waard vond die wij je uiteindelijk hebben aangeboden.

  Eastpackers betaalt voor jou de kosten voor de vluchten, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken en dagelijks ontbijt.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering en exclusief optionele ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Overige voorwaarden

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 29 juli 2020 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is op deze reis plek voor slechts 11 deelnemers.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een borg van 700 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. De borg kan niet worden teruggestort als je je deelname voor vertrek annuleert.
 • Deelnemers krijgen toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

  Ontvang je niet binnen 5 minuten na aanmelding een bevestiging per e-mail? Dan is er mogelijk wat mis gegaan. Stuur ons een mailtje en we lossen het op.
  Als gevolg van de Coronasituatie ziet reizen in de zomer van 2020 er anders uit dan je de afgelopen jaren bent gewend. We reizen minder ver, houden meer afstand en vermijden de drukste (toeristische) plekken.

  Misschien twijfel je of het reizen in de zomer van 2020 verstandig is, of vraag je je af hoe een reiservaring met Eastpackers in deze tijd zal zijn. Wij zijn er echter van overtuigd dat wij jou een fantastische reiservaring kunnen bieden, waarmee we voldoen aan alle geldende veiligheidsvoorschriften. Daarom laten wij je graag geheel vrijblijvend met ons mee gaan. Je betaalt namelijk pas na afloop van de reis en bepaalt zelf wat jij onze Best of Bulgaria reis waard vond. Ook hebben we een aantal extra voorzorgmaatregelen getroffen om jou zoveel mogelijk zekerheid, veiligheid en reisplezier te bieden:

  • Kleine groepen: onze groepen bestaan uit minimaal 7 en maximaal 11 reizigers
  • Kleine accommodaties: we kiezen onze accommodaties uit op kleinschaligheid. Het aantal reizigers per slaapkamer is gemaximeerd op vier. Toch liever meer ruimte voor jezelf of een medereiziger? Onze uprgades voor 1 en 2-persoonskamers zijn extra laag geprijsd.
  • Pay-what-you-want: we vragen geen vaste prijs, maar je bepaalt na afloop van de reis zelf wat je de ervaring waard vond. Zonder grenzen of beperkingen.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Geen onzekerheid in Coronatijd: bepaal zelf je prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een avontuurlijke reis met een afwisselend programma, waarin ook een aantal sportieve activiteiten is opgenomen. Een goede basisconditie komt hierbij van pas.

  Je moet het leuk vinden om actief in de natuur te zijn (ook als er hoogteverschil bij komt kijken). Slowakije is een bergachtig land en we trekken een aantal dagen de prachtige (bergachtige) natuur in. Onze wandelingen zijn voor iedereen met een redelijke basisconditie te doen.

  We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer.

  De zomers in Slowakije zijn meestal iets warmer dan in Nederland, maar dit is geen zon & strandvakantie. Ook zijn (onweers)buiten niet ongebruikelijk. Boedapest en Wenen kunnen in de zomer flink warm zijn.
  2Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers, waaronder veel studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische interesse. We staan uitgebreid stil bij de geschiedenis en politiek van deze gebieden in de voormalige Sovje-Unie. De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 40% van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  3Wat voor invloed heeft het Coronavirus op deze reis?
  Deze Eastpackersreis is met de grootste zorg samengesteld en aangepast aan de actuele situatie in de landen die we bezoeken. Wij bieden deze reis aan omdat we er vertrouwen in hebben dat wij in Slowakije en Hongarije een mooie, avontuurlijke zomerreis kunnen aanbieden, waarbij we alle geldende veiligheidsvoorschriften naleven. De Coronasituatie is echter zonder precedent in onze (reis)geschiedenis, wat betekent dat wij soms zullen moeten improviseren om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt ook om flexibiliteit van onze deelnemers. Omdat de reisroute en het programma niet in beton zijn gegoten, hanteren wij een Pay-What-You-Want prijsstelling. Als deelnemer bepaal je na afloop van de reis zelf wat je de reiservaring waard vond.
  4Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.
  5Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?
  Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 100 per persoon voor de gehele reis en € 200 voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Voor deze reis geldt een Pay-What-You-Want aanbod. Je betaalt voor vertrek een borg en bepaalt na vertrek wat je de reis waard vond. Eastpackers gebruikt je borg om je reiskosten (vluchten, transfers ter plekke en alle lokale OV), overnachtingen en alle activiteiten (vooruit) te betalen. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Slowakije en Hongarije zijn geen dure vakantiebestemmingen. Reken op circa € 15 per dag voor maaltijden, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig, tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht. Optionele kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  7Moet ik een mondkapje dragen?
  Wij volgen de aanwijzingen van plaatselijke autoriteiten op. In Slowakije en Hongarije gelden soortgelijke aanbevelingen en aanwijzingen met betrekking tot het dragen van een mondkapje als in Nederland. In Oostenrijk, waar we één dag verblijven, moet een mondkapje worden gedragen in alle openbare gelegenheden, zoals musea en winkels.
  8Kan ik samen met mijn partner reizen?
  Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken.
  9Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?
  De standaard Slowaakse keuken serveert veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. Met name in de grote steden is er een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden, maar houd er rekening mee dat de menukeuze voor deelnemers die een speciaal dieet volgen soms beperkt(er) kan zijn.
  10Betekent Pay-What-You-Want dat ik niets hoef te betalen voor deze reis?
  Voor reizigers en reisorganisaties heeft de uitbraak van het Coronavirus tot veel onzekerheid geleid. In veel landen hebben overheden maatregelen genomen die toerisme bemoeilijkten of onmogelijk maakten. Gelukkig is het aantal beperkingen inmiddels flink afgenomen. Tegelijk beseffen wij dat reizen in 2020 anders zal zijn dan je gewend bent. De huidige situatie vraagt om flexibiliteit en creativiteit, en het besef dat we ons in een unieke situatie bevinden die ons voor logistieke en financiële uitdagingen stelt.

  Als stichting zonder winstoogmerk hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd waarmee we de huidige situatie aankunnen. Wij hebben niet geïnvesteerd in dure kantoorpanden of marketingcampagnes en werken grotendeels met liefhebbers, die op vrijwillige basis hun tijd, kennis en enthousiasme inzetten. Omdat reizen organiseren onze passie is, willen we het onze reizigers zo aantrekkelijk mogelijk maken om samen met ons op verantwoorde wijze unieke plekken te bezoeken.

  We kunnen dit jaar minder dan anders garanderen dat alles zal gaan volgens plan, en daarom vragen we geen vaste prijs voor deze reis. We garanderen wel dat we ons maximaal inzetten om jou, ondanks de onzekere situatie, een bijzondere reiservaring te bezorgen. We hopen dat je onze inzet op waarde schat en dat Eastpackers ook in het tijdperk ná Corona voor jou en anderen mooie reizen mag blijven aanbieden. Om dat mogelijk te maken hopen wij op een bijdrage die recht doet aan onze inzet en de kosten die we maken.
  11Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.
  12Geldt er een negatief reisadvies voor één van deze bestemmingen?
  Nee, voor Slowakije, Hongarije en Oostenrijk geldt geen negatief (oranje of rood) reisadvies. Er is dus geen bijzonder veiligheidsrisico of gezondheidsrisico waardoor reizen door de Nederlandse overheid wordt afgeraden. Mocht het reisadvies voor een regio of een land veranderen dan passen wij de route waar mogelijk aan. Is dit niet mogelijk, dan annuleren wij de reis en krijg je je geld terug.
  13Kan ik een lagere borg betalen?
  Eastpackers gebruikt de borgsom om de kosten voor vervoer, accommodaties en activiteiten vooruit te betalen. Wij vragen een borg waarvan de hoogte ongeveer gelijk staat aan de totale kosten per persoon die wij vóór vertrek maken. Ons Pay-What-You-Want aanbod is daarmee geen vrijblijvende optie op deze reis. Na jouw boeking gaan wij namelijk meteen voor je aan de slag en maken wij kosten die we niet kunnen terugkrijgen als je onverhoopt besluit om toch niet mee te gaan. Je kunt dus niet zelf de hoogte van de borg kiezen.
  14Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?
  Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. Wij raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.