fbpx

Oriënt Express – Kaukasus, Iran, Emiraten (31 juli – 17 augustus 2016) – VOLGEBOEKT

Eastpackers organiseert een onvergetelijke reis door de Kaukasus en het Midden-Oosten. Ga mee op ontdekking naar de eeuwenoude cultuur van het christelijke Georgië en de islamitische wereld in Azerbeidzjan, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze reis is de ultieme combinatie van historische steden, moderne metropolen en indrukwekkende natuurgebieden. Van de ongerepte binnenlanden van Georgie, reis je naar het historische Tbilisi, de hoge toppen van de Kaukasus en oliemetropool Baku. Je bezoekt onder andere verlaten grotsteden in Georgië, de petrogliefen van Gobustan in de woestijn van Azerbeidzjan, het hectische Teheran en hoofdstad van het Islamitische culturele erfgoed Isfahan. Deelname aan deze onvergetelijke reis is al mogelijk vanaf € 1299, inclusief visa!

Oriënt Express is samen met onze Zijderoute Reis naar Centraal-Azië de nieuwste toevoeging aan het spectaculaire reisaanbod van Eastpackers. Uitgebreide stadswandelingen, natuurtochten, studiebezoeken en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een vast onderdeel van deze reizen. En we kiezen vervoersmiddelen waarmee je zoveel mogelijk ziet van het landschap en de plaatselijke cultuur, zoals de unieke smalspoortrein “Kakusha” door het het Georgische Kaukasusgebergte, kabelbanen naar afgelegen bergtoppen en nachttreinen tussen Tbilisi en Baku, en Teheran en Isfahan.

Alles over deze reis

Deze reis neemt je mee naar de mooiste natuurgebieden en steden van de Kaukasus en het Midden-Oosten. De reis begint met een uitgebreide negendaagse rondreis door Georgië, één van de mooiste landen ter wereld, met een steeds beter wordende toeristische infrastructuur.

Na een kennismaking met Kutaisi (de tweede stad van het land) trekken we naar het grootste nationale park van het land: Bordzjomi-Charagaoeli. Het bijzondere aan dit park is de zeer grote variatie aan geografische en ecologische zones, landschappen, historische monumenten en de rijke flora en fauna. Hoewel het park zich op 2000 meter hoogte bevindt, is het enorm groen en waan je je veelal meer in een tropisch heuvellandschap dan in het hooggebergte. We verblijven twee nachten in Bordzjomi, een plaatsje dat vooral bekend vanwege de productie van mineraalwater. De plaatselijke bron wordt geneeskunde krachtige toegedicht en is nog steeds de grootste leverancier van gebotteld water in de voormalige Sovjet-Unie. Een unieke ervaring is de 2.5 uur durende reis met de smalspoortrein naar het skidorp Bakuriani. Het treintje meandert zich een weg door en sprookjeslandschap voordat het eindigt in het hooggebergte, waar prachtige wandelingen zijn te maken.

We vervolgen de reis naar Gori (geboorteplaats van Joseph Stalin). In deze typische Sovjetstad bevindt zich sinds de jaren vijftig een enorm museum dat oorspronkelijk de voormalige Sovjetleider vooral vereerde, maar inmiddels door de Georgische overheid als anti-Russisch propaganda-instituut wordt benut. In de nabijheid van Gori bezoeken we ook de verlaten grottenstad Uplistsikhe. Deze stad werd 3000 jaar geleden in de rotsen uitgehouwen en biedt een fascinerend inkijkje in het leven in één van de meest onherbergzame delen van Europa.

Een bezoek aan Georgië is niet compleet zonder enkele dagen in Tbilisi te verblijven, de mooiste en historische meest interessante stad die we tijdens deze reis bezoeken. Vanuit Tbilisi maken we ook een indrukwekkende dagtocht door de Hoge Kaukasus, over de Great Georgian Military Highway, een uniek staaltje Sovjetengineering. Tbilisi zelf (letterlijk Warme Springbron) ligt aan de rivier de Mtkvari en heeft meer dan 1,4 miljoen inwoners. De stad is al sinds de 5e eeuw na Christus bewoond en dankzij haar strategische ligging op handelsroutes tussen Oost en West altijd inzet geweest van gewapend conflict en machtswisselingen. De meest uitgesproken invloeden zijn Ottomaans, Oriëntaals en Russisch. In 1801 werd het toenmalige onafhankelijke Georgische koninkrijk ingelijfd door tsaristisch Rusland, waarna een lange periode van Russische overheersing begon. Tbilisi is de laatste 10 jaar tot een moderne metropool uitgegroeid. We brengen een bezoek aan verschillende maatschappelijke organisaties om het overwegend succesvolle democratische experiment, waar Georgië na de Rozenrevolutie in 2003, aan begon, beter te begrijpen.

Toch verbleekt Tbilisi bij de indruk die Baku, hoofdstad van Azerbeidzjan, achterlaat. Vóór de Tweede Wereldoorlog stond Bakoe bekend als een van de grootste centra voor de productie van apparatuur voor de olie-industrie. De strijd om Stalingrad werd gevoerd om te bepalen wie de olievelden in Bakoe zou beheersen. Destijds produceerde Bakoe meer dan de helft van de olie van de wereld. In dit Dubai van de Kaukasus worden thans met olie- en gasgelden in rap tempo megalomaan ogende wolkenkrabbers uit de grond gestampt. De stad met ruim twee miljoen inwoners ligt prachtig aan de Kaspische Zee en biedt een bijzondere mix van oud en nieuw.

Vanuit Baku maken we een dagtocht naar de (modder)vulkanen, geisers en rotstekeningen van Gobustan. Het zijn er ongeveer 6000, die een periode van 4000 jaar beslaan. In 2007 werd dit deel van Azerbeidzjan door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Baku bevindt zich op ongeveer twee uur vliegen van Teheran, de hoofdstad van Iran. Tijdens deze reis maak je kennis met de verschillende kanten van een land dat lange tijd tot de minst bezochte ter wereld behoorde. Sinds het ontdooien van de relaties met het westen, wordt Iran echter een steeds geliefdere vakantiebestemming, niet in de laatste plaats vanwege de enorme culturele schatten en de enorm vriendelijke, gastvrije bevolking.

Teheran heeft een schat aan culturele bezienswaardigheden, maar ook een verrassend kosmopolitisch nachtleven. De 13 miljoen inwoners moeten echter ook omgaan met sterke vervuiling. Op slechte dagen hangt de stad in een dikke smog, die grotendeels het gevolg is van de verouderde technologie, industrie en transportsector, die zijn versterkt door de jarenlange boycot van het Westen. Hierdoor had Iran nauwelijks mogelijkheden om schone technologie aan te trekken. Dit zie je bijvoorbeeld als je het indrukwekkende Alborz gebergte bezoekt. Stokoude cabineliften vervoeren dagelijks duizenden Iraniërs naar de schone(re) lucht van het hooggebergte, waar skiën in de winter en wandelen in de zomer favoriete bezigheden zijn.

Na de intense drukte van Teheran, voelt een bezoek aan de culturele hoofdstad van het land, Isfahan, als een verademing. De stad bestond al in de oudheid en stond toen bekend als Aspadana. Isfahan werd in de 11e eeuw, ten tijde van de dynastie van de Seltsjoeken, de hoofdstad van Perzië.e stad kwam tot bloei onder sjah Abbas I de Grote. In deze periode werden de belangrijkste bouwwerken gebouwd, zoals het plein Meidan Emam (nog steeds één van de grootste ter wereld). De bevolking van de stad was toen ongeveer 1 miljoen inwoners. Abbas I verplaatste veel groepen handelaars naar zijn nieuwe hoofdstad, waaronder ook veel Armeniërs en Joden die vrijelijk hun godsdienst mochten belijden. De Perzen noemden het toen zelf 'Nesf-e-Jahan', 'de halve wereld', waarmee ze bedoelden dat als je het gezien had, je de halve wereld gezien had. De Nederlandse VOC had van 1623 tot 1638 een handelspost in Isfahan. Deze bloeiperiode duurde totdat de Afghanen de stad in 1722 veroverden en de stad grotendeels verwoestten. Shiraz werd hierop de hoofdstad van Perzië. In 1729 werden de Afghanen weliswaar verdreven, maar de stad kreeg nooit meer zijn oude status. Momenteel heeft Isfahan een kleine twee miljoen inwoners en zijn de mooiste moskeeën van de islamitische wereld er te vinden.

Na je gedompeld te hebben in de eeuwenoude cultuur van Isfahan, is een bezoek aan Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten voor veel reizigers een grote schok. In Dubai eindigen we onze reis. De stad ligt aan de Perzische golf, maar die brengt in de stikhete zomers amper verkoeling. Vandaar dat het openbare leven zich in de zomer grotendeels binnen afspeelt, in een land dat op airconditioning lijkt te zijn gebouw. In 1966 werd in Dubai aardolie gevonden en in 1969 startte de productie en export van olie. De staatsinkomsten stegen spectaculair. Vanaf circa 1990 werden de olieopbrengsten aangewend voor de uitbreiding van de stad en een oriëntatie op de andere inkomstenbronnen voor de toekomst, namelijk het toerisme en het worden van een financieel wereldcentrum. Met 2 miljoen inwoners en een indrukwekkende verzameling hypermoderne architectuur is dat inmiddels goed gelukt. Buiten de stad heerst de woestijn als nooit te voren en we zullen onze reis afsluiten met een woestijnsafari en tijd om in de grootste winkelcentra ter wereld je laatste (vakantie)geld uit te geven.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 • Maandag 31 juli Vlucht vanaf Amsterdam (via Milaan) naar Kutaisi, Georgië, stadswandeling Kutaisi.

 • Dinsdag 1 augustus Kutaisi: Bezoek parlement van Georgië, bezoek Bagrati kathedraal, excursie naar Okatse Canyon buiten Kutaisi, traditioneel Georgisch diner

 • Woensdag 2 augustus Transfer naar Bordzjomi / Bordzjomi - Kharagauli Nationaal Park. We verblijven twee nachten in één van de grootste nationale parken van Georgië. Bordzjomi ligt aan de voet van het Kaukasus gebergte, dat hier tot 2600 meter reikt. We maken een 13-kilometer lange wandeling langs de rijke vegetatie en eindeloze groene valleien en overnachten in het resortstadje Bordzjomi.

 • Donderdag 3 augustus Dagtocht met smalspoortrein door de bergen naar Bakoerjani. Bergwandeling.

 • Vrijdag 4 augustus Transfer van Bordzjomi naar Gori: geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoek Stalin Memorial Museum,

 • Zaterdag 5 augustus Excursie naar verlaten grottenstad Uplistsikhe. Deze stad is één van de oudste nederzettingen in de Kaukasus en geheel in de rotsen uitgehouwen. We maken een wandeltocht van circa 8 kilometer door het onherbergzame gebied rond deze onneembare stad. Aansluitend: avondtrein naar Tbilisi,kroegentocht

 • Zondag 6 augustus Tbilisi: Stadswandeling, Museum of Soviet Occupation, Bridge of Peace, Narikala Fort, Kabelbaan naar uitzichtpunt Mtatsminda Park, diner, vrije avond

 • Maandag 7 augustus Dagtocht over de Great Georgian Military Highway door het Hoge Kaukasus gebergte langs het fort van Ananuri, skidorp Gudauri en bergplaatsje Kazbegi nabij Mount Kazbegi (5000 meter). Bergwandeling naar kerk op rots.

 • Dinsdag 8 augustus Tbilisi: Bezoek Nederlandse ambassade, bezoek NGO die zich inzet voor democratisering van Georgië, vrije middag, nachttrein naar Baku

 • Woensdag 9 augustus Baku: Stadswandeling, Hayder Alijev Cultural Center, Ateshgah Fire Temple, Dagustu Park, Traditioneel diner

 • Donderdag 10 augustus Dagtocht naar Gobustan (4000 jaar oude rotstekeningen / petrogliefen) in een landschap van vulkanen en moddergeisers, avondvlucht naar Teheran

 • Vrijdag 11 augustus Teheran: Hoogtepunten van Teheran met o.a. Golestan Paleis, Tabiat Brug, Holy Defence Museum, Bazaar, verschillende moskeeën, Receptie Nederlandse ambassade, Iranees diner

 • Zaterdag 12 augustus Dagtocht naar Darband (Alborz Mountains). Het Alborz gebergte is een hooggebergte in het noorden van Iran, tussen de Kaspische zeekust en Teheran. Het gebied is in de winter heel populair om te skiën, en in de zomer een wandelaarsparadijs. Houd rekening met de ijle lucht. Het gebergte reikt tot bijna 5000 meter hoogte.

 • Zondag 13 augustus Teheran: Paleis van de laatste shah, National Jewels Museum, vrije middag, nachttrein naar Isfahan

 • Maandag 14 augustus Isfahan: Bezoek aan het wereldberoemde Plein van de Imam met Jamah Moskee - de grootste van Iran - , Bazar-e-Bozorg, Royal Mosque, Iraanse High Tea, diner

 • Dinsdag 15 augustus Isfahan: Bruggen en moskeeën, kabelbaan naar Sofeh Mountain voor uitzicht over de stad, vrije tijd, avondvlucht naar Dubai

 • Woensdag 16 augustus Dubai: verkenning van de stad, boottocht en 4WD woestijnsafari

 • Donderdag 17 augustus Dubai: vrije tijd om te winkelen en op het strand te liggen (of als je liever wilt skiën, dan vormt dat evenmin een probleem), terugreis naar Nederland.
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 april 2017 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 17 februari 2018 is verplicht om mee te reizen. Je hebt niet de Israëlische nationaliteit en je paspoort bevat geen stempels of visa voor Israël. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • De standaardprijs voor deze reis is € 1379.

  De volgende kortingen zijn van toepassing:
 • Betaling in één keer, binnen zeven dagen na aanmelding en vóór 1 januari 2017: € 80
 • Betaling in één keer, binnen zeven dagen na aanmelding en vóór 1 maart 2017: € 50
 • Geboren in 1993 of later: € 20

  Kortingen kunnen gecombineerd worden

  Onze prijs dekt de kosten voor 4 vluchten, alle vervoer ter plekke, twee overnachtingen in comfortabele couchettes in nachttreinen en 15 overnachtingen in goede accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoek, dagelijks ontbijt, reader, voorbereidende bijeenkomst in Nederland en alle visumkosten.

  Het deelnemersbedrag is exclusief optionele annuleringsverzekering, optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Je kunt een reisverzekering afsluiten voor € 35.

  Je kunt een annuleringsregeling afsluiten voor € 35. Je ontvangt dan bij annulering, zonder opgaaf van reden, € 1000 retour wanneer je uiterlijk 15 juni annuleert, € 500 wanneer je uiterlijk 1 juli annuleert en € 250 wanneer je uiterlijk 3 dagen voor vertrek annuleert.

  Je kunt een full-service visumafhandelingspakket aanvragen voor € 70. Wij brengen en halen je paspoort dan bij de ambassade van Azerbeidzjan in Den Haag en vervolgens ook bij de ambassade van Iran in Den Haag.
 • Deze reis is per 12 januari 2017 volgeboekt.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Unieke route, die je nergens anders zult aantreffen en niet zelf kunt maken.
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visumkosten.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 27 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een zeer avontuurlijke reis. Een flexibele instelling is essentieel. Reizen in Georgië, Azerbeidzjan en Iran verloopt niet altijd zoals gepland. Dit geldt met name voor Iran, waar de toeristische infrastructuur beperkt is. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort.

  Accommodaties zijn eenvoudiger dan je in Europa gewend bent, vooral in Iran. Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met (zeer) warm zomer weer. In Iran en de Verenigde Arabische Emiraten ligt de temperatuur overdag tussen de 35 en 40 graden, met uitschieters naar boven. Wij passen het programma hier waar nodig op aan, waardoor activiteiten kunnen verschuiven van de middag naar de avond of nacht, of kunnen vervallen.
  3Hoe kom ik aan de benodigde visa?
  Voor het bezoeken van Azerbeidzjan, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten is een visum verplicht. Georgië kan zonder visum worden bezocht.

  Het visum voor Azerbeidzjan moet je van te voren, in Nederland aanvragen. Dit geldt ook voor het visum om Iran te bezoeken. Een visum voor de Verenigde Arabische Emiraten regel je op het vliegveld bij aankomst. Alle visumkosten zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag. Eastpackers helpt je bij het aanvragen van je visa. Tegen een kleine meerprijs handelen wij je visumaanvraag zelfs helemaal af. We brengen je paspoort dan naar de verschillende ambassades en halen het ook weer op.

  Let op: je kunt geen visum voor Iran aanvragen als je de Israëlische nationaliteit hebt of een paspoort bezit waarmee je Israël of één van de buurlanden van Israël hebt bezocht. Vraag in dat geval éérst een nieuw paspoort aan voordat je een visum voor Iran aanvraagt.
  4Is het veilig om naar Iran te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Dubai is veilig. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden in de Kaukasus zoals Ossetië en Abchazië. Wij volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visa) zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 8 – € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 75 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen naar de Kaukasus en/of Iran, kosten bij aanbieders zoals Koning App, Rosetta Reizen en Bilini Reizen reizen vaak meer dan € 2000 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 30 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks.