fbpx

Oekraïne 5 jaar later – Kiev & Lviv (26 – 31 Oktober)

In november 2013 stroomden de pleinen in Oekraïense steden als Kiev en Lviv vol. Honderdduizenden demonstranten riepen om nauwere banden tussen de Oekraïne en de Europese Unie, en toen die wens niet werd ingewilligd, eisten zij het vertrek van de toenmalige president Janoekovitsj en zijn corrupte aanhang. Het resultaat is welbekend: de president vertrok naar Rusland en het land viel in burgeroolog uiteen. De Krim werd ingenomen en twee zuidelijke regio’s scheidden zich af. In de rondreis “Terug naar Maidan” maakt Eastpackers 5 jaar later de balans op. Wat is er terechtgekomen van de revolutionaire dromen uit de winter van 2013/2014?

Oekraïne is het grootste land van Europa, maar nog steeds relatief onbekend. De recente onrust in het land heeft het imago in het buitenland bovendien geen goed gedaan. En dat terwijl de meeste plekken inmiddels al weer enige jaren volkomen veilig zijn. Kiev was de afgelopen jaren gastheer van het Eurovisie Songfestival en de voetbalfinale van de Champions League en heeft zich sinds 2013 getransformeerd tot een open, tolerante, uitgesproken hippe Europese metropool. Die gedaanteverandering, in combinatie met de prachtige kloosters en kathedralen die de stad rijk is, de indrukwekkende ligging aan de Djnepr rivier en de grote boulevards, maakt Kiev tot dé onontdekte citytripbestemming van Europa op dit moment.

Tijdens deze reis vol inhoud en avontuur bezoek je bovendien het historische Lviv. Deze stad, nabij de grens met Polen, is altijd nadrukkelijk op het westen gericht geweest en de inwoners gingen voorop in de strijd voor nauwere banden met Europa. In zowel Kiev als Lviv ontmoeten we deelnemers aan de revolutie van 2013 (en de eerdere Oranje Revolutie van 2004), en maak je uitgebreid kennis met de Oekraïense cultuur, geschiedenis en het nachtleven. Een bijzondere dagtocht naar de verlaten spookstad Pripyat, bekend van de nabijgelegen Tsjernobyl kerncentrale, en een uniek bezoek aan het landgoed van de verdreven president Janoekovitsj (inclusief zijn megalomane villa, dierentuin en golfcourse) maken deze ontdekkingsreis door Oekraïne compleet.

 

Alles over deze reis

Deze reis neemt je mee naar twee heel verschillende steden in Oekraïne, die beide een sleutelrol speelden in het recente verleden van het land: Kiev en Lviv.

De reis begint in Kiev, op het Maidan plein (onafhankelijkheidsplein), vanwaar je in tien minuten in ons hostel bent. Hier begonnen op 21 november 2013 protesten die vijf maanden later, honderden doden en vele gewonden verder, zouden leiden tot de ineenstorting van het land en het vertrek van de president. Het was overigens niet de eerste keer dat het indrukwekkende plein het decor vormde voor een revolutionaire vrijheidswinter. In 2004, tijdens de Oranje Revolutie, en in 1990, tijdens de Granieten Revolutie, voltrokken zich soortgelijke onlusten.

De protesten in 2013 begonnen naar aanleiding van het onverwachte niet-ondertekenen door president Janoekovitsj van een samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie. De betogers eisten meer Europese integratie, het aftreden van president Janoekovytsj en vervroegde verkiezingen. Begin 2014 sloeg de toon van de protesten steeds meer om van pro-EU naar anti-regering. Dit kwam mede vanwege de anti-demonstratiewet die Janoekovytsj had ingevoerd, waarbij het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrije vergadering werd ingeperkt. De protesten gingen echter door ondanks de zeer lage temperaturen en het gewelddadige optreden van de politie. Het leidde tot dramatische beelden van een stad in vuur en vlam, die de wereld overgingen en tot verschillende, soms gedramatiseerde, documentaires leidde (zoals “Winter on Fire” op Netflix)

Na een bloedige winter en het uitbreken van opstanden in eerst de Krim en later de regio’s rond industriesteden Donetsk en Luhansk, keerde onder een nieuwe president, de chocolademagnaat Petro Porosjenko, de rust langzaam terug. De samenwerkingsovereenkomst met de EU werd alsnog getekend, Oekraïne koos definitief voor een Europese koers en brak rigoureus de economische en culturele banden met het grote buurland Rusland. Ook werd een begin gemaakt met het aanpakken van de verstikkende corruptie in het land, een voornemen dat met wisselend succes ten uitvoer wordt gebracht. Vijf jaar na de revolutie is Oekraïne in veel opzichten een meer Europees land dan ooit te voren. Maar onder de broze vrede broeit nog altijd de teleurstelling van velen over de niet vervulde belofte van de winter van 2013.

In hoofdstad Kiev zijn de sporen van de revolutie inmiddels goeddeels uitgewist. Kiev is met 3 miljoen inwoners één van de grootste steden van Europa en voelt daadwerkelijk groots aan. Kiev ontstond in de 9e eeuw aan de rivier de Dnjepr. Kiev beleefde meteen een bloeitijd tussen 882 en 1169, toen het de hoofdstad van het Oost-Slavische Kievse Rijk was. Uit die periode, waarin de Slaven overgingen op het (oosterse) christendom, dateren de belangrijkste monumenten in de stad, de Sint-Sofiakathedraal en het holenklooster. Deze zijn ook nu nog te bezoeken.

In 1240 werd Kiev, dat met zijn ruim 30.000 inwoners toen een van de grootste steden van Europa was, door de Mongolen verwoest. De volgende zes eeuwen was Kiev niet meer dan een provinciestad in het Pools-Litouwse Gemenebest en het Russische Rijk. In de 19e eeuw begon de stad weer te groeien; omstreeks 1900 had zij 250.000 inwoners, waarvan 20 % Joden, die in de Tweede Wereldoorlog nagenoeg allemaal werden vermoord tijdens de Nazibezetting. Het eind van de Tweede Wereldoorlog markeerde de terugkomst van de Russen als overheersers, ditmaal voor ruim 45 jaar. Kiev groeide uit tot miljoenenstad, met veel typerende socialistische architectuur. Na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 bleef de stad cultureel en linguïstisch in een schemergebied hangen tussen Rusland en Oekraïne, iets wat pas sinds de revolutie van 2013 definitief is veranderd.

Na een uitgebreide kennismaking met Kiev (en excursies naar Tsjernobyl en het landgoed met villa van de voormalige president Janoekovitsj in het dorpje Mezhyhirya) besluiten we de reis in Lviv: een stad die Midden-Europees aandoet, wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat Lviv tot 1918 onderdeel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De stad is behalve onder haar Oekraïense naam ook onder een groot aantal andere namen bekend of bekend geweest: Lvov (Russisch: Львов en Armeens: Լվով), Lwów (Pools), Lemberg (Nederlands en Duits), Lemberik (לעמבעריק, Jiddisch) en Léopol (Frans, uit Latijn Leopolis). Deze veelheid aan namen weerspiegelt de bewogen geschiedenis van de stad, die cultuurhistorisch tot de belangrijkste steden van Midden-Europa behoort.

Vanaf haar stichting tot 1945 was Lviv een centrum van de Poolse nationale cultuur en het Poolse academische leven. Daarnaast was de stad als hoofdstad van Galicië ook belangrijk voor de West-Oekraïense cultuur en Oekraïense politieke bewegingen. Je ziet veel van deze Poolse invloeden terug in het straatbeeld. Lviv wordt wel de niet-toeristische versie van Krakau genoemd. Vanuit deze stad vliegen we terug naar Dusseldorf Weeze om vervolgens na een korte busrit in Nederland aan te komen.
 • Vrijdag 26 oktober Rechtstreekse treinreis van Utrecht Centraal naar Keulen Airport (vertrek rond 16.00 uur), avondvlucht naar Kiev

 • Zaterdag 27 oktober Stadswandeling, ontmoeting met deelnemers aan de revolutie, Lavra klooster, Museum of the Great Pattriotic War, Oekraïens diner (in een ondergrondse ontmoetingsplek voor revolutionairen, die momenteel dienst doet als cultureel centrum), kroegentocht

 • Zondag 28 oktober Dagtocht naar Pripyat/Tsjernobyl (onder professionele begeleiding en met de juiste veiligheidsmaatregelen krijg je toegang tot de nucleaire zone rond de kerncentrale), Diner in restaurant dat wordt gerund door veteranen uit de recent burgeroorlog

 • Maandag 29 oktober Unieke excursie naar het landgoed en de villa van de voormalige president Janoekovitsj, bezoek Nederlandse ambassade, Bezoek Kiev School of Journalism (over persvrijheid en mensenrechten in Oekraïne), diner, nachtelijk uitzicht over de stad

 • Dinsdag 30 oktober High speed treinreis naar Lviv, Ontmoeting op stadhuis met jonge ambtenaren, Stadswandeling, traditioneel Oekraïens diner, escape room, vrije avond

 • Woensdag 31 oktober Terugreis naar Nederland (aankomst rond 13.00 uur)
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 september 2018 of zolang er plek is.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 8 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 39 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dien je minimaal 25 % van het deelnemersbedrag te voldoen. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 26 januari 2019 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 7 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 449

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 449 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor vroege boekingen tot 1 juli 2018
 • Basis € 499- aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 15 september 2018. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 15 september 2018 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 549 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 15 september 2018. Bij annulering voor 15 oktober 2018, 50 % retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. 50 % korting op ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Onze prijs dekt de kosten voor de retourreis van Nederland naar Oekraïne, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken (incl. Tsjernobyl en de villa van Janoekivtsj), dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering.

  Je kunt een reisverzekering afsluiten voor € 22,50.
 • Meld je aan via onze Aanmeldpagina

  Er zijn nog 3 plekken beschikbaar.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Reizen buiten de gebaande paden voor een low budget prijs.
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van stedentrip en avontuurlijke natuurvakantie
 • Inclusief alle excursies en activiteiten.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en young professionals. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een avontuurlijke reis, waarin je veel ziet en doet in relatief weinig tijd. Je vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je vindt het interessant om plekken te bezoeken buiten de toeristische paden, zoals de verlaten Pripyat en de villa van Janoekovitsj in een dorpje buiten Kiev.
  3Is het veilig om naar Oekraïne te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Kiev en Lviv is veilig. Voor het bezoek aan Pripyat en Tsjernobyl wordt gebruik gemaakt van een professioneel bedrijf dat alle veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Je kunt hier niet buiten de aangegeven route komen. Je wordt tijdens dit bezoek beperkt blootgesteld aan een hoeveelheid radio-actieve straling die overeenkomt met het maken van een transatlantische vlucht.
  4Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor 2-persoonskamers, en een toeslag van € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  5Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 – € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten.
  6Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 33 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen.