fbpx

Eastern Mystique- Kaukasus, Kazachstan, Kirgizië (23 juli – 12 augustus 2018)

Ga mee met Eastpackers op ontdekking naar de eeuwenoude cultuur van het christelijke Georgië en de islamitische wereld in Azerbeidzjan, Kazachstan en Kirgizië. Deze reis is de ultieme combinatie van historische steden en indrukwekkende natuurgebieden. Van de ongerepte binnenlanden van Georgie, reis je naar het historische Tbilisi, de hoge toppen van de Kaukasus, de bergen van Azerbeidzjan en oliemetropool Baku. Na tien dagen in de Kaukasus steek je de Kaspische Zee over voor het tweede deel van de reis: met de trein reis je door de Kazachse woestijn, langs nomadensteden, naar verstilde (berg)meren in de uitlopers van de Himalaya in Kirgizië en de machtige Charyn Canyon in het zuidoosten van Kazachstan. Deelname aan deze onvergetelijke reis is al mogelijk vanaf € 1250, inclusief visa!

Eastern Mystique is samen met onze Eastern Dream Reis naar Rusland en Japan de nieuwste toevoeging aan het spectaculaire reisaanbod van Eastpackers. Uitgebreide stadswandelingen, natuurtochten, studiebezoeken en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een vast onderdeel van deze reizen. En we kiezen vervoersmiddelen waarmee je zoveel mogelijk ziet van het landschap en de plaatselijke cultuur, zoals de Kazachse lange-afstandstreinen dwars door de steppes, van oliestad Aktau naar het historische Turkestan en het onherbergzame Kirgizië.

Alles over deze reis

Deze reis neemt je mee naar de mooiste natuurgebieden en steden van de Kaukasus en Centraal-Azië. De reis begint met een uitgebreide kennismaking met Georgië, één van de mooiste landen ter wereld, met een steeds beter wordende toeristische infrastructuur.

Onze uitvalsbasis is de bruisende hoofdstad Tbilisi, waar de sporen van één van de eerste Christelijke beschavingen ter wereld, Sovjetbeton en hypermoderne architectuur met elkaar een fascinerende symbiose vormen. Vanuit Tbilisi maken we onder andere een dagtocht naar Gori (geboorteplaats van Joseph Stalin). In deze typische Sovjetstad bevindt zich sinds de jaren vijftig een enorm museum dat oorspronkelijk de voormalige Sovjetleider vooral vereerde, maar inmiddels door de Georgische overheid als anti-Russisch propaganda-instituut wordt benut. In de nabijheid van Gori bezoeken we ook de verlaten grottenstad Uplistsikhe. Deze stad werd 3000 jaar geleden in de rotsen uitgehouwen en biedt een fascinerend inkijkje in het leven in één van de meest onherbergzame delen van Europa.

Vanuit Tbilisi maken we ook een indrukwekkende dagtocht door de Hoge Kaukasus, over de Great Georgian Military Highway, een uniek staaltje Sovjetengineering. Tbilisi zelf (letterlijk Warme Springbron) ligt aan de rivier de Mtkvari en heeft meer dan 1,4 miljoen inwoners. De stad is al sinds de 5e eeuw na Christus bewoond en dankzij haar strategische ligging op handelsroutes tussen Oost en West altijd inzet geweest van gewapend conflict en machtswisselingen. De meest uitgesproken invloeden zijn Ottomaans, Oriëntaals en Russisch. In 1801 werd het toenmalige onafhankelijke Georgische koninkrijk ingelijfd door tsaristisch Rusland, waarna een lange periode van Russische overheersing begon. Tbilisi is de laatste 10 jaar echter tot een moderne metropool uitgegroeid.

Toch verbleekt Tbilisi bij de indruk die Baku, hoofdstad van Azerbeidzjan, achterlaat. Vóór de Tweede Wereldoorlog stond Bakoe bekend als een van de grootste centra voor de productie van apparatuur voor de olie-industrie. De strijd om Stalingrad werd gevoerd om te bepalen wie de olievelden in Bakoe zou beheersen. Destijds produceerde Bakoe meer dan de helft van de olie van de wereld. In dit Dubai van de Kaukasus worden thans met olie- en gasgelden in rap tempo megalomaan ogende wolkenkrabbers uit de grond gestampt. De stad met ruim twee miljoen inwoners ligt prachtig aan de Kaspische Zee en biedt een bijzondere mix van oud en nieuw.

Vanuit Baku maken we een dagtocht naar de (modder)vulkanen, geisers en rotstekeningen van Gobustan. Het zijn er ongeveer 6000, die een periode van 4000 jaar beslaan. In 2007 werd dit deel van Azerbeidzjan door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Maar er is veel meer te zien in Azerbeidzjan, een onbekend land dat tot voor kort moeilijk te bezoeken was voor buitenlandse toeristen. De enorm gastvrije en vriendelijke bevolking toont zich van zijn beste kant in het bergstadje Sheki, waar we twee dagen in een guesthouse verblijven. Sheki (Şəki in het Azerbeidzjaanse schrift) ligt op 325 kilometer van Bakoe en is omsingeld door de besneeuwde bergen van Grote Kaukasus, welke op sommige plaatsen 3000 – 3600 meter hoog zijn. De bergen en bossen rondom de stad zorgen voor de betoverende skyline waar Sheki bekend om staat, en bieden vele mogelijkheden voor mooie tochten door de natuur.

Baku bevindt zich op ongeveer een uur vliegen van de (lelijke) Kazachse oliestad Aktau, direct aan de overkant van de Kaspische Zee. Vanuit Aktau beginnen we aan een 10-daagse rondreis met de trein door Centraal-Azië. De meerdaagse Trans-Aral treinreis van Aktau in het uiterste oosten van dit onmetelijke land naar de oude hoofdstad Almaty is een unieke ervaring, die doet denken aan het reizen met de Transsiberië Express. De Kazachse spoorwegmaatschappij gebruikt in elk geval dezelfde treinen (uit de Sovjettijd) als de Russische spoorwegen. Reizen met de trein door Kazachstan is daarmee een bijzondere vorm van slow traveling.

Na twee nachten in de trein houden we halt in Turkistan, in het zuiden van Kazachstan gelegen, nabij de grens met Oezbekistan. De stad telt ongeveer 250.000 inwoners, waarvan de helft Oezbeeks en de helft Kazachs. Turkistan was in de eerste eeuwen van de Westerse jaartelling gelegen in het oude Kangju en groeide uit tot een commercieel centrum doordat het deze rol kon overnemen na het verval van het enkele tientallen kilometers meer zuidoostelijk gelegen Otrar. Mede door de aanwezigheid van het als werelderfgoed erkende mausoleum voor de 12e -eeuwse Islamitische dichter Ahmed Yasawi is deze stad uitgegroeid tot het belangrijkste islamitisch bedevaartsoord na Mekka.

We vervolgen onze reis met de trein naar Kirgizië, het meest onherbergzame land van Centraal-Azië, met een overweldigend natuurschoon dankzij haar ligging rond het Tiangebergte, dat “hemels gebergte” betekent. De toppen van deze bergketen reiken tot liefst 7134 meter. Ook het Issy-Kul meer, één van de grootste van Centraal-Azië, laat op bezoekers een verpletterende indruk achter. Vanuit Bishkek maken we twee prachtige dagtochten door de natuur: het Ala Archa nationaal park en de Issyk-Ata Gorge, prachtig gelegen nabij een vervallen sanatorium uit de Sovjettijd.

In de Sovjettijd groeide deze bestemming uit tot een belangrijk vakantieoord waar ook veel hoge partijleden van de CPSU naartoe kwamen. Er ontstonden toen een groot aantal sanatoria, pensions en vakantiehuizen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie stortte deze toerisme-industrie in, maar na een periode van neergang is het toerisme nu weer bezig op te komen onder invloed van vooral Chinese investeerders.

Na een kennismaking met de natuur van Kirgizië keren we terug naar Kazachstan voor het laatste deel van de reis. Mede dankzij overvloedige oliedollars, ontwikkelde Kazachstan de afgelopen jaren tot de meest welvarende staat in Centraal-Azië. Met name de nieuw gebouwde hoofdstad Astana, die oprijst uit het eindeloze woestijnlandschap in het noorden en midden van het land, is een aaneenschakeling van modernistische wolkenkrabbers, winkelcentra en overheidsgebouwen. De voormalige Kazachse hoofdstad Almaty, in het zuiden van het land, is daarentegen een meer typische stad uit de voormalige Sovjet-Unie, en biedt een uitstekende uitvalsbasis voor trektochten door de bergen, bijvoorbeeld in het skiresort Shymbulak. Vanuit Almaty brengen we ook een bezoek aan de Charyn Canyon, nabij de Kazachs-Chinese grens: een verstilde kopie van de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

De Mysteries of the Orient reis van Eastpackers verenigt zo het beste van natuur en cultuur. Het vervoer vindt zoveel mogelijk plaats over land, zodat je een goed beeld krijgt van de weidsheid en diversiteit van de Kaukasus, Kazachstan en Kirgizië. De reizen per trein zijn onderdeel van de ervaring. Je verblijft vier nachten aan boord van langeafstandstrein uit de Sovjettijd, die nu rijden in Azerbeidzjan en Kazachstan, met knusse couchettes en pruttelende samovars om de passagiers van warm water te voorzien. Je slaapt altijd in nette couchettes met maximaal drie andere deelnemers aan deze reis.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 • Maandag 23 juli Vlucht vanaf Amsterdam naar Tbilisi, welkomstdiner, avondwandeling, kabelbaan naar Narikala fort (uitzicht over de verlichte stad)

 • Dinsdag 24 juli Tbilisi: Bezoek parlement van Georgië, Museum of Soviet Occupation, stadswandeling, Kabelbaan naar uitzichtpunt Mtatsminda Park, traditioneel diner, escape room

 • Woensdag 25 juli Excursie naar Gori en verlaten grottenstad Uplistsikhe. Uplistsikhe stad is één van de oudste nederzettingen in de Kaukasus en geheel in de rotsen uitgehouwen. We maken een wandeltocht door het onherbergzame gebied rond deze onneembare stad. Aansluitend reizen we door naar Gori, geboorteplaats van Joseph Stalin, voor een bezoek aan het Stalin Museum aldaar.

 • Donderdag 26 juli Dagtocht over de Great Georgian Military Highway door het Hoge Kaukasus gebergte langs het fort van Ananuri, skidorp Gudauri en bergplaatsje Kazbegi nabij Mount Kazbegi (5000 meter). Bergwandeling naar kerk op rots.

 • Vrijdag 27 juli Bezoek Nederlandse ambassade, vrije tijd, afsluitende lunch, transfer naar bergstadje Sheki in Azerbeidzjan (5 uur)

 • Zaterdag 28 juli Tocht door de natuur: Garatepa Mountain en Galarsan-Gorarsan fort (wandeling van circa 15 kilometer door de bergen rondom Sheki)

 • Zondag 29 juli Sheki: Stadswandeling, Bezoek Palace of the Sheki Khans, Sheki fort, Abduxaliq Hamam (optioneel), traditioneel diner, nachttrein naar Baku

 • Maandag 30 juli Baku: Stadswandeling, Hayder Alijev Cultural Center, Ateshgah Fire Temple, Dagustu Park, Russisch diner, boulevardwandeling

 • Dinsdag 31 juli Dagtocht naar Gobustan (4000 jaar oude rotstekeningen / petrogliefen) in een landschap van vulkanen en moddergeisers, avondvlucht naar Aktau (Kazachstan)

 • Woensdag 1 augustus Aktau: Stadswandeling, Tree of Life Waterfront aan de Kaspische Zee / vrije tijd / strand, 's avonds vertrek Trans-Aral Express van Aktau naar Almaty via het Aralmeer, Turkestan en Shimkent (reistijd 40 uur).

 • Donderdag 2 augustus Treinreis Aktau - Turkestan

 • Vrijdag 3 augustus Aankomst Turkestan, stadswandeling, Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi, Kazachs diner

 • Zaterdag 4 augustus Excursie naar ruïnes van de verlaten stad Sauran (ruïnes van wat in de Middeleeuwen de grootste stad aan de Zijderoute was), trein naar Shimkent (3 uur), wandeling naar Founding of Shymkent Memorial Complex, overnachting in Shimkent

 • Zondag 5 augustus Shimkent: Abai Park, trein naar Bishkek (reistijd 12 uur), 's avonds aankomst in Bishkek

 • Maandag 6 augustus Dagtocht naar Ala-Archa National Park (wandeling in de bergen)

 • Dinsdag 7 augustus Kirgizië: dagtocht naar Issyk-Ata Soviet Sanatorium, trektocht door Issyk-Ata dal, bezoek Burana Toren nabij Tomkok (enige overblijfsel van de 10e-eeuwse steppestad Balasagun), lunch in een Kirgizische yurt, zwemmen in geothermische baden (optioneel)

 • Woensdag 8 augustus Transfer naar Almaty met eigen busje (5 uur), Stadswandeling Almaty, Kabelbaan naar Kok Tobe heuvel

 • Donderdag 9 augustus Dagtocht naar Charyn Canyon aan de Chinese grens

 • Vrijdag 10 augustus Dagtocht naar Zaaisky Alatau gebergte: bezoek resort Shymbulak, drie kabelbanen naar Talgar Pass (3300 meter), bergwandeling, 's avonds nachttrein naar Astana

 • Zaterdag 11 augustus Astana: Stadswandeling inclusief Baiterek Toren en Nur-Astana Moskee (tour langs modernistische architectuur), Bezoek museum ter ere van de eerste President van Kazachstan (Nazerbajev), slotdiner

 • Zondag 12 augustus Terugreis naar Nederland
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 15 mei 2018 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van minimaal 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 12 februari 2019 is verplicht om mee te reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 1250

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 1250 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor vroege boekingen tot 1 januari 2018.
 • Basis € 1350 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 april 2018. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 april 2018 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor boekingen tot 1 april 2018.
 • Plus € 1429 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 25 % voor 1 april, 25 % voor 1 juni en 25 % voor 1 juli 2018. Na betaling geen annulering mogelijk met restitutie van reeds betaalde bedragen. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Premium € 1499- aanbetaling van € 100 binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 33 % van het restantbedrag voor 1 april, 33 % voor 1 juni en 33 % voor 1 juli 2018. Bij annulering voor 5 juli 75 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering voor 15 juli 50 % retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Georgië, van Azerbeidzjan naar Kazachstan en terug van Kazachstan naar Nederland, alle vervoer ter plekke inclusief nachttreinen (4-persoons coupé's), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties, visum voor Azerbeidzjan

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering.

  Je kunt een reisverzekering afsluiten voor € 35.
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Unieke route, die je nergens anders zult aantreffen en niet zelf kunt maken.
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visumkosten.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 27 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een zeer avontuurlijke reis. Een flexibele instelling is essentieel. Reizen in Georgië, Azerbeidzjan en Centraal-Azië verloopt niet altijd zoals gepland. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je vindt het interessant om plekken te bezoeken buiten de toeristische paden, met geen tot weinig toeristische infrastructuur zoals de industriestad Aktau in Kazachstan of het moeilijk begaanbare hooggebergte in Kirgizië.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort.

  Accommodaties zijn eenvoudiger dan je in Europa gewend bent, vooral op het platteland in Azerbeidzjan en Kirgizië. Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met (zeer) warm zomer weer. In de Kaukasus en Kazachstan ligt de temperatuur overdag tussen de 30 en 40 graden. Wij passen het programma hier waar nodig op aan, waardoor activiteiten kunnen verschuiven van de middag naar de avond of nacht, of kunnen vervallen.
  3Hoe kom ik aan de benodigde visa?
  Voor het bezoeken van Azerbeidzjan is een visum verplicht. Georgië, Kazachstan en Kirgizië kunnen zonder visum worden bezocht. Je paspoort moet wel geldig zijn tot minstens 6 maanden na afloop van de reis.

  Het visum voor Azerbeidzjan vragen wij voor je aan. Alle visumkosten zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag. Je krijgt het visum voor vertrek thuisgestuurd en neemt dit mee op reis.

  4Is het veilig om naar deze landen te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Kirgizië is veilig. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden in de Kaukasus zoals Ossetië en Abchazië. Wij volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor 2-persoonskamers, en een toeslag van € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers. Voor de nachttreinen gelden hogere toeslagen.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visa) zijn inbegrepen. . Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Georgië en Kirgizië zijn over het algemeen goedkoop. In Baku, Almaty en Astana ligt het prijspeil wat hoger. Reken op circa € 7 – € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 75 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen naar de Kaukasus en/of Centraal-Azië, kosten bij aanbieders zoals Djoser, Koning App, Rosetta Reizen en Bilini Reizen reizen vaak meer dan € 2000 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 30 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen.