fbpx

Jonge Ambtenarentrip Kroatië & Bosnië-Herzegovina (13 – 18 februari 2020)

Eastpackers organiseert de ultieme winterreis voor jonge ambtenaren naar de Westelijke Balkan. Amper 20 jaar geleden verscheurde oorlog het uiteengevallen Joegoslavië. Nu staan de meeste landen in de wachtrij voor EU-lidmaatschap, of zijn zij zelfs al toegetreden. Tijdens deze reis speciaal voor jonge ambtenaren maakt Eastpackers de balans op in Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Jij kunt erbij zijn!

Kroatië en Bosnië-Herzegovina vormden tot het begin van de jaren 90 één staat, maar sindsdien zijn beide landen een geheel andere richting in geslagen. Voor Kroatië eindigden twee decennia van hervormingen en wederopbouw in 2013 in EU-lidmaatschap. Bosnië-Herzegovina, verscheurd door oorlog en tot op de dag van vandaag onder toezicht van de VN en EU, bevindt zich nog steeds in de wachtkamer. Tijdens de Eastpackers jonge ambtenarenreis door deze twee landen zul je echter ook genoeg sporen zien van een gedeeld verleden. En door de vele geplande ontmoetingen met lokale ambtenaren, onderzoekers en mensenrechtenorganisaties zul je wellicht concluderen dat de Europese droom van Bosniërs, ondanks alle tegenspoed, nog steeds springlevend is.

Tijdens deze reis vol inhoud en avontuur bezoek je de bruisende Kroatische hoofdstad Zagreb, met een prachtig Midden-Europees aandoend historisch centrum, en doorkruis je per trein het betoverende (in de winter vaak besneeuwde) Bosnische berglandschap. Je bezoekt de hoofdstad van de semi-autonome Republika Srpska (Banja Luka) en de culturele smeltkroes Sarajevo: hoofdstad van het huidige Bosnië-Herzegovina. Onderweg maak je uitgebreid kennis met de hartelijke Balkancultuur, geschiedenis, maatschappelijke situatie en natuurlijk het bruisende nachtleven. Je kunt deze reis bovendien heel eenvoudig verlengen met een Eastpackers wintersportavontuur in het geheel gemoderniseerde Bosnische skidorp Jahorina, gastheer van de Olympische Winterspelen van 1984. In een fantastisch berglandschap met pieken tot 2000 meter hoogte, vervoeren moderne stoeltjesliften je naar prachtige uitzichtpunten en sneeuwzekere hellingen boven de boomgrens. Als je kiest voor de verlengingsoptie verblijf je 2 extra nachten in Bosnië.

Alles over deze reis

De reis begint in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Met 1 miljoen inwoners huist de stad bijna een kwart van de gehele Kroatische bevolking. De stad heeft een uitgesproken Centraal-Europees karakter, wat niet verwonderlijk is als je weet dat het tot 1918 onder Oostenrijks-Hongaars bewind stond. In die tijd stond Zagreb overigens bekend onder de Duitse naam Agram. Duitsers, Oostenrijkers en Hongaren zijn inmiddels allang vertrokken. Tegenwoordig is ruim 90% van de inwoners Kroaat en vormen de Serviërs de grootste minderheid.

De stad ligt vlakbij de pieken van het Medvednica middengebergte, dat vooral bekend is vanwege de vele grottenstelsels. Hier bevonden zich reeds in de prehistorie de eerste nederzettingen in dit deel van Europa. Tegenwoordig is de bergtop Sljeme vooral populair om te wandelen (en in de winter te skiën). Tijdens onze reis zullen we de kabelbaan naar de top nemen, vanwaar je mooie winterwandelingen kunt maken of naar beneden kunt skiën of snowboarden.

Vanuit Zagreb is het ongeveer twee uur rijden naar de grens met Bosnië-Herzegovina. De Kroatisch-Bosnische grensregio markeert echter het voormalige strijdtoneel van één van de bloedigste gewapende confrontaties in naoorlogs Europa. Na het uiteenvallen van Joegoslavië bevochten Kroatische katholieken, Orthodoxe Serven en Bosnische Moslims elkaar, waarbij vooral de Serven, met steun van het voormalige leger van Joegoslavië, hun onafhankelijke Servische Republiek in Bosnië te vuur en te zwaard verdedigden.

Duizenden doden en grensverschuivingen later is de rust wedergekeerd, maar is de politieke situatie nog altijd fragiel. De Servische bevolking aan de grens met Kroatië verkreeg een eigen autonome republiek (de Republika Srpska) die losjes is verbonden met het katholiek-islamitische Bosnië & Herzegovina. De hoofdstad van de Republika Srpska, Banja Luka, wordt tegenwoordig bijna uitsluitend door Serviërs bewoond. Middenin de stad is een grote orthodoxe kathedraal gebouwd. De meeste moskeeën zijn vernietigd, maar de mooiste van alle, de Ferhat Pasha Moskee uit de Ottomaanse tijd is in 2016 herbouwd. Banja Luka is verder vooral aantrekkelijk vanwege de prachtige natuur die haar omringt en het hippe caféleven.

Vanuit Banja Luka reizen we via één van de mooiste treinroutes van Europa dwars door het Bosnische berglandschap naar Sarajevo. De stad werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen. Later kwam de stad onder Habsburgse invloed te staan, hetgeen je heel goed in het straatbeeld terugziet. In 1914 speelde Sarajevo een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw door een Servische nationalist, hetgeen de Eerste Wereldoorlog inluidde. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen. De littekens van deze belegering, de langste sinds de Tweede Wereldoorlog, zijn nog overal in het straatbeeld waar te nemen.

Toch is Sarajevo geenszins een deprimerende stad. Integendeel: de stad bruist als nooit tevoren. Sinds de late jaren 90 hebben de ontwikkelingen vooral in het teken gestaan van wederopbouw. Haast elk gebouw in de stad had meer of minder ernstige schade geleden. Overal in de stad stonden ruïnes, welhaast alle muren waren getekend door kogelinslagen en ook lagen er landmijnen in en om de stad. In 2003 waren veel van de ruïnes verdwenen. Sarajevo werd weer het toneel van internationale festiviteiten, zoals het fameuze Sarajevo Film Festival. Historische gebouwen werden herbouwd of hersteld. En het unieke oude Ottomaanse stadshart, dat de oorlog redelijk ongeschonden had doorstaan, verwelkomde weer toeristen uit heel Europa. Naar verwachting zal Serajevo in het jaar 2020 het vooroorlogse inwoneraantal weer bereiken.

Even buiten Sarajevo, in de bergen die de stad omringen, werd ook de Olympische infrastructuur uit 1984 gedeeltelijk hersteld. Dit geldt vooral voor het mooie skigebied van Jahorina. Tussen 2012 en 2018 werden nieuwe snelle stoeltjesliften gebouwd en werden sneeuwkanonnen geplaatst. Daardoor is Jahorina nu vier maanden per jaar sneeuwzeker. De Bosnische gastvrijheid en de relatieve rustige pistes maken dit tot één van de laatste onontdekte wintersportbestemmingen in Europa.

Als je ervoor kiest om de optionele skiverlenging bij te boeken, krijg je twee volledige skidagen voor slechts € 139. Alle materiaalhuur en liftpassen zijn ingebrepen in het deelnemersbedrag. Een Eastpackers ski-instructeur helpt je op weg als je beginner bent. De 40 kilometer aan pistes zijn ongeveer evenredig verdeeld tussen blauw (beginners), rood (gevorderden) en zwart voor experts.
 • Donderdag 13 februari Vlucht naar Zagreb (vertrek tussen 08.00 uur en 13.00 uur), Uitgebreide stadswandeling door het mooie historische centrum (Old Town, Medvedgrad Kasteel, Funicular naar uitzichtpunt), Welkomstdiner, Escape Room (optioneel), Kroatische wijn/bierproeverij (optioneel)

 • Vrijdag 14 februari Bezoek Nederlandse ambassade, Ontmoeting met medewerkers van Human Rights House (over ontwikkelingen in het Kroatische medialandschap en de bescherming van minderheden), Excursie naar Mt. Medvenica (kabelbaan naar de top, winterwandeling in het besneeuwde landschap), Diner in Zagreb, 's avonds laat transfer per bus naar Banja Luka (2.5 uur)

 • Zaterdag 15 februari Banja Luka: stadswandeling (Ferhadja Moskee, Kathedraal van Christus de Verlosser, Museum van Republika Srpska), 's middags treintransfer naar Sarajevo (moderne high speed trein dwars door het Bosnische berglandschap), Diner, Kroegentocht

 • Zondag 16 februari Stadswandeling, Bezoek Srebrenica Gallery, bezoek Sarajevo War Tunnels (onder het vliegveld, buiten het centrum), tram langs Laan van de Scherpschutters, Ottomaans badhuis (optioneel),

 • Maandag 17 februari Studiedag: bezoek Post-Conflict Research Center, bezoek Delegation of the European Union in Sarajevo, ontmoeting met NGO Foundation Mozaika (grote, invloedrijke organisatie die Bosnische jongeren helpt om te ontsnappen aan werkloosheid en de lokroep van emigratie), Ottomaans badhuis (optioneel), Traditioneel Bosnisch slotdiner

 • Dinsdag 18 februari Terugvlucht naar Nederland (rechtstreeks vanaf Tuzla Airport) of transfer naar Jahorina: skiën

 • Woensdag 19 februari Skiën in Jahorina

 • Donderdag 20 februari Terugreis naar Nederland (vlucht vanaf Sarajevo)
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 10 december 2019.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 9 en een maximum van 20.
 • Je bent ambtenaar bij de rijksoverheid, een gemeente, provincie of waterschap en niet ouder dan 39 jaar. Young professionals bij andere organisaties kunnen ook deelnemen, maar het programma is inhoudelijk afgestemd op ambtenaren.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een aanbetaling van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag te worden voldaan. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 20 mei 2020 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 7 dagen na aanmelding.
 • Heb je speciale verzoeken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 349

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 349 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Dit tarief is beperkt beschikbaar.
 • Basis € 379 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 januari 2020. Na betaling geen annulering mogelijk.
 • Plus € 399 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour.
 • Wintersport € 139 - Voor het wintersportavontuur in Jahorina geldt een toeslag van € 139, ongeacht de boekingsoptie.
 • CO2 arme reis € 20 - Voor deze reis bestaat de mogelijkheid om met de trein naar Zagreb te reizen. Zo kies je voor een reis die minder belastend is voor het milieu dan een vliegreis. Wanneer je voor deze optie kiest, vertrek je op woensdag 12 februari rond 13.00 uur uit Utrecht. Met een overstap in Munchen, bereik je Zagreb op donderdagochtend 13 februari. Op het traject Munchen - Zagreb verblijf je in een 6-persoons slaapcouchette.

  Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Kroatië en terug uit Bosnië-Herzegovina, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle activiteiten, dagelijks ontbijt en onbeperkt wifi in de accommodaties. Als je het wintersportpakket afneemt, zijn extra overnachtingen, vervoer, materiaalhuur en skiliftpas inbegrepen.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Mogelijkheid tot supervoordelige wintersport in onontdekt skiresort
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van stedentrip en avontuurlijke winterreis.
 • Studiebezoeken om verdieping aan de reis te geven.
 • Je leert andere ambtenaren kennen en leert van elkaar.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt op jonge ambtenaren en het programma is hierop afgestemd. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 30 liggen.
  2Is deze reis voor mij geschikt als ik niet kan/wil skiën?
  Ja, je kunt deze reis zowel met als zonder wintersport boeken. Als je niet wilt wintersporten, reis je dinsdag terug.
  3Kan ik in plaats van skiën ook snowboarden?
  Ja. je kunt kiezen of je ski's of een snowboard wilt huren. In beide gevallen zijn de kosten inbegrepen in het deelnemersbedrag.
  4Is het veilig om naar deze landen te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Voor Kroatië en Bosnië-Herzegovina geldt een positief reisadvies.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt een toeslag van € 15 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 30 voor een 1-persoonskamer.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Als je het wintersportpakket bijboekt is materiaalhuur (ski's, skischoenen, skistokken of een snowboard, en een helm) en een skiliftpas voor 2 dagen inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 12 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 65 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Wij raden tevens aan een reisverzekering met dekking bij wintersport af te sluiten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 23 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Bij deze reis is tenminste één reisleider met ski-ervaring aanwezig. De reis wordt begeleid door Hans Hindriks.
  App nu met ons
  1
  LIVE Chat
  Welkom op de website van Eastpackers.
  Heb je een vraag? Laat het ons weten!
  Powered by