fbpx

Jonge Ambtenarentrip naar Oekraïne (16 – 20 februari 2019)

Eastpackers organiseert de ultieme winterreis voor jonge ambtenaren naar het snel veranderende Oekraïne. Amper 5 jaar geleden stroomden de pleinen in Oekraïense steden als Kiev en Lviv vol en riepen honderdduizenden demonstranten om nauwere banden tussen de Oekraïne en de Europese Unie. Het resultaat is welbekend: de toenmalige president Janoekovitsj vertrok naar Rusland en het land viel in burgeroolog uiteen. De Krim werd ingenomen, twee zuidelijke regio’s scheidden zich af en Kiev richtte haar blik definitief op Europa. In deze reis speciaal voor jonge ambtenaren maakt Eastpackers 5 jaar later de balans op. Jij kunt erbij zijn!

Oekraïne is het grootste land van Europa, maar nog steeds relatief onbekend. De recente onrust in het land heeft het imago in het buitenland bovendien geen goed gedaan. En dat terwijl de meeste plekken inmiddels al weer enige jaren volkomen veilig zijn. Kiev was de afgelopen jaren gastheer van het Eurovisie Songfestival en de voetbalfinale van de Champions League en heeft zich sinds 2013 getransformeerd tot een open, tolerante, uitgesproken hippe Europese metropool. Die gedaanteverandering, in combinatie met de prachtige kloosters en kathedralen die de stad rijk is, de indrukwekkende ligging aan de Djnepr rivier en de grote boulevards, maakt Kiev tot dé onontdekte citytripbestemming van Europa op dit moment.

Tijdens deze reis vol inhoud en avontuur bezoek je bovendien het historische Lviv. Deze stad, nabij de grens met Polen, is altijd nadrukkelijk op het westen gericht geweest en de inwoners gingen voorop in de strijd voor nauwere banden met Europa. In zowel Kiev als Lviv ontmoeten we deelnemers aan de revolutie van 2013 (en de eerdere Oranje Revolutie van 2004), en maak je uitgebreid kennis met de Oekraïense cultuur, geschiedenis en het nachtleven. Je kunt deze reis bovendien heel eenvoudig verlengen met een Eastpackers wintersportavontuur in de Oekraïense Karpaten. In het moderne skiresort Bukovel vervoeren 15 moderne stoeltjesliften je naar prachtige uitzichtpunten en sneeuwzekere hellingen tussen de bossen. Bukovel beschikt over ruim 70 pistenkilometers van alle niveaus. Als je kiest voor de verlengingsoptie verblijf je 3 extra nachten in het skidorp.

Alles over deze reis

Deze reis neemt je mee naar twee heel verschillende steden in Oekraïne, die beide een sleutelrol speelden in het recente verleden van het land: Kiev en Lviv.

De reis begint in Kiev, op het Maidan plein (onafhankelijkheidsplein), vanwaar je in tien minuten in ons hostel bent. Hier begonnen op 21 november 2013 protesten die vijf maanden later, honderden doden en vele gewonden verder, zouden leiden tot de ineenstorting van het land en het vertrek van de president. Het was overigens niet de eerste keer dat het indrukwekkende plein het decor vormde voor een revolutionaire vrijheidswinter. In 2004, tijdens de Oranje Revolutie, en in 1990, tijdens de Granieten Revolutie, voltrokken zich soortgelijke onlusten.

De protesten in 2013 begonnen naar aanleiding van het onverwachte niet-ondertekenen door president Janoekovitsj van een samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie. De betogers eisten meer Europese integratie, het aftreden van president Janoekovytsj en vervroegde verkiezingen. Begin 2014 sloeg de toon van de protesten steeds meer om van pro-EU naar anti-regering. Het leidde tot dramatische beelden van een stad in vuur en vlam, die de wereld overgingen en tientallen doden eisten.

Na een bloedige winter en het uitbreken van opstanden in eerst de Krim en later de regio’s rond industriesteden Donetsk en Luhansk, keerde onder een nieuwe president, de chocolademagnaat Petro Porosjenko, de rust langzaam terug. De samenwerkingsovereenkomst met de EU werd alsnog getekend, Oekraïne koos definitief voor een Europese koers en brak rigoureus de economische en culturele banden met het grote buurland Rusland. Ook werd een begin gemaakt met het aanpakken van de verstikkende corruptie in het land, een voornemen dat met wisselend succes ten uitvoer wordt gebracht.

In hoofdstad Kiev zijn de sporen van de revolutie inmiddels goeddeels uitgewist, maar in de herinnering van velen leeft de revolutie voort. TIjdens deze reis ontmoet je jonge ambtenaren, journalisten en deelnemers aan de Revolutie, die vertellen over de actuele maatschappelijke en politieke situatie, de dromen van jongeren en de frustraties van sommigen.

Naast Kiev, brengen we ook een bezoek aan Lviv: een stad die Midden-Europees aandoet, wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat Lviv tot 1918 onderdeel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De stad is behalve onder haar Oekraïense naam ook onder een groot aantal andere namen bekend of bekend geweest: Lvov (Russisch: Львов en Armeens: Լվով), Lwów (Pools), Lemberg (Nederlands en Duits), Lemberik (לעמבעריק, Jiddisch) en Léopol (Frans, uit Latijn Leopolis). Deze veelheid aan namen weerspiegelt de bewogen geschiedenis van de stad, die cultuurhistorisch tot de belangrijkste steden van Midden-Europa behoort.

Vanuit Lviv kun je ervoor kiezen om terug te reizen naar Nederland, of de Karpaten in te trekken voor een onvergetelijk Oekraïens ski-avontuur. Bukovel is één van de modernste en snelst groeiende skiresorts ter wereld. Sinds 2003 werden hier meer dan 50 pistes aangelegd en 16 nieuwe stoeltjesliften gebouwd. Het gebied is niet heel hoog (tot 1400 meter), maar heeft een goed hoogteverschil en grote sneeuwzekerheid dankzij het continentale klimaat en de aanwezigheid van sneeuwkanonnen. Het dorp is bovendien vermaard om de uitstekende après-ski en vele goede restaurants. De pistes zijn ongeveer evenredig verdeeld tussen blauw (beginners), rood (gevorderden) en experts. Een Eastpackers ski-instructeur helpt je op weg als je beginner bent. Alle materiaalhuur en liftpassen zijn ingebrepen in het deelnemersbedrag.
 • Zaterdag 16 februari Treintransfer naar Dortmund/Dusseldorf/Keulen, Vlucht naar Kiev, Oekraïens diner (in een ondergrondse ontmoetingsplek voor revolutionairen, die momenteel dienst doet als cultureel centrum), avondwandeling, kroegentocht

 • Zondag 17 februari Excursie naar het landgoed en de villa van de voormalige president Janoekovitsj,Stadswandeling, Bezoek Lavra kloostercomplex, Museum of the Great Pattriotic War, Ontmoeting met deelnemers aan de revolutie

 • Maandag 18 februari Studiedag: bezoek Nederlandse ambassade, Bezoek Kiev School of Journalism (over persvrijheid en mensenrechten in Oekraïne), bezoek anti-corruptie agentschap, diner in restaurant dat wordt gerund veteranen uit de burgeroorlog, nachtelijk uitzicht over de stad

 • Dinsdag 19 februari High speed treinreis naar Lviv, Ontmoeting op stadhuis met jonge ambtenaren, Stadswandeling, traditioneel Oekraïens diner, escape room, vrije avond

 • Woensdag 20 februari Terugreis naar Nederland (aankomst rond 13.00 uur) OF doorreis naar skiresort Bukovel

 • Donderdag 21 februari Skiën in Bukovel

 • Vrijdag 22 februari Skiën in Bukovel

 • Zaterdag 23 februari Skiën in Bukovel, slotdiner, nachttrein naar Lviv (overnachting in comfortabele 4-persoons couchettes)

 • Zondag 24 februari Terugreis naar Nederland
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 10 december 2018.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 9 en een maximum van 20.
 • Je bent ambtenaar bij de rijksoverheid, een gemeente, provincie of waterschap en niet ouder dan 39 jaar.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een aanbetaling van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag te worden voldaan. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 24 mei 2019 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Heb je speciale verzoeken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 329

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 329 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Dit tarief is beperkt beschikbaar.
 • Basis € 359 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 januari 2019. Na betaling geen annulering mogelijk.
 • Plus € 399 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Inclusief bagage in het vliegtuig.
 • Wintersport € 239 - Voor het wintersportavontuur geldt een toeslag van € 239, ongeacht de boekingsoptie.

  Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Oekraïne en terug, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle activiteiten, dagelijks ontbijt en onbeperkt wifi in de accommodaties. Als je het wintersportpakket afneemt, zijn extra overnachtingen, vervoer, materiaalhuur en skiliftpas inbegrepen.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen (behalve bij het pluspakket).
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Gratis skiles voor beginners
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van stedentrip en avontuurlijke winterreis.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten, skipas en skihuur.
 • Je leert andere ambtenaren kennen en leert van elkaar.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt op jonge ambtenaren en het programma is hierop afgestemd. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 30 liggen.
  2Is deze reis voor mij geschikt als ik niet kan/wil skiën?
  Ja, je kunt deze reis zowel met als zonder wintersport boeken. Als je niet wilt wintersporten, reis je woensdag terug.
  3Kan ik in plaats van skiën ook snowboarden?
  Ja. je kunt kiezen of je ski's of een snowboard wilt huren. In beide gevallen zijn de kosten inbegrepen in het deelnemersbedrag.
  4Is het veilig om naar Oekraïne te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. We reizen uitsluitend naar delen van Oekraïne die rustig zijn en waar goed gereisd kan worden. We volgen het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken en brengen geen bezoek een de regio's Donetsk, Lugansk en de Krim.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 20 voor een 1-persoonskamer.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Als je het wintersportpakket bijboekt is materiaalhuur (ski's, skischoenen, skistokken of een snowboard, en een helm) en een skiliftpas voor 3 dagen inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 8 – € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 60 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Wij raden tevens aan een reisverzekering met dekking bij wintersport af te sluiten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 33 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Bij deze reis is tenminste één reisleider bij skiles ervaring aanwezig. De reis wordt begeleid door Hans Hindriks.