fbpx

Escape Room Reis: Letland & Litouwen – 3 tot 6 mei 2018

Ben je fan van escape rooms en klaar voor een nieuwe uitdaging? Wil je samen met je vrienden jouw puzzeltalent beproeven in de mooiste kamers van Europa? Ga dan mee op de ultieme Eastpackers Escape Room Trip, naar de beste kamers in de hoofdsteden van Litouwen en Letland! Tijdens een weekend bomvol spanning, spel en sightseeing in Vilnius en Riga speel je niet alleen zes van de beste escape rooms, maar leer je ook twee steden beter kennen tijdens stadswandelingen, een kroegentocht en traditionele diners. Eastpackers maakt dit mogelijk vanaf slechts € 349!

Na de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa trokken tienduizenden mensen weg uit Oost-Europa: historische binnensteden en buitenwijken raakten in verval of kampten met enorme leegstand. In Budapest (Hongarije) kwamen creatieve ondernemers rond 2010 0p een goed idee: de leegstaande ruimten omvormen tot real life spelkamers. Zo ontstonden de eerste escape rooms. Al snel volgden andere Oost-Europese steden, en later ook plekken in West-Europa. Maar de kamers in landen als Hongarije, Servië, Letland, Polen en Litouwen behoren nog altijd tot de beste. Hier zijn de kamers groter (vanwege de lage huurprijs) en worden de nieuwste technieken in de praktijk gebracht. Tijdens de Escape Room Reizen van Eastpackers ga jij de uitdaging aan in enkele van de meest spannende kamers van Vilnius en Riga.

Alles over deze reis

Vilnius is de historische hoofdstad van Litouwen en heeft een grote, bijna mediterraans aandoende, barokke oude binnenstad. In de 18e en 19e eeuw vestigden zich onder meer Polen, Russen, joden en Duitsers in de stad. Voor de joden was Vilnius, het "Jeruzalem van Litouwen" een belangrijk spiritueel centrum. In 1897 was 38,8% van de bevolking joods.

Nadat Litouwen in 1918 de onafhankelijkheid had uitgeroepen, werd Vilnius door Polen ingenomen. De Litouwse hoofdstad werd Kaunas, in het midden van het land. Gedurende het interbellum zou de stad tot Polen blijven behoren, een situatie die door Frankrijk en Groot-Brittannië werd gesteund, in de hoop dat de Poolse invloed een aanval vanuit de Sovjet-Unie zou tegenhouden.

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de Joodse bevolking en Poolse bezetting van Vilnius. Maar Litouwen werd ingelijfd door de Sovjetunie en bleef tot 1991 communistisch.De Poolse bevolking, die voor de Tweede Wereldoorlog samen met de Joden de meerderheid in de stad vormde, werd op last van de Sovjets grotendeels verdreven en moest zich in de geannexeerde Duitse gebieden in het westen van Polen vestigen. In plaats daarvan vestigden zich vele Litouwers in de stad en in veel mindere mate ook Russen.

In de jaren 80 ontstonden in de stad regelmatig grote demonstraties tegen de overheersing van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie probeerde het tij nog te keren, hetgeen op een bloedige veldslag uitdraaide in januari 1991, maar uiteindelijk uitstel van executie bleek. Litouwen verklaarde zich onafhankelijk en Vilnius werd de hoofdstad.

Toen Litouwen uiteindelijk opnieuw onafhankelijk was geworden, kon de verwaarloosde stad worden opgeknapt. Het centrum is sindsdien grondig gerenoveerd en trekt steeds meer toeristen. Het bevolkingsaantal van de stad is in de loop der jaren wel flink afgenomen: van 700.000 in 1991 tot amper 500.000 vandaag, een trend die ook in Riga zichtbaar is. De Letse hoofdstad is nog altijd de grootste stad van de Baltische Staten (800.000 inwoners), maar ook Letland heeft veel last van emigratie van jonge, hoger opgeleide burgers naar landen als Ierland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De omvang van de Letse bevolking kelderde van 2,5 miljoen naar amper 1,9 miljoen in minder dan 20 jaar tijd.

Ondanks de bevolkingskrimp maakt Riga nog altijd een grootstedelijke indruk op bezoekers. De binnenstad is intiem, met talrijke voorbeelden van middeleeuwse architectuur en de grootste verzameling art nouveaux gebouwen van Europa, maar de buitenwijken (waar ook de meeste escape rooms zich bevinden) doen vooral stedelijk aan: brede boulevards, grote appartementencomplexen en dus ook veel spectaculaire escape rooms.

Riga is daarmee één van de eerste plekken in Europa waar escape rooms hun intrede deden. De kraamkamer van escape rooms wordt doorgaans beschouwd als het Hongaarse Budapest. Het concept dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes. Crimson Room van TAKAGISM Inc. gemaakt door Toshimitsu Takagi werd in 2004 uitgebracht en werd een hit: het spel met eenvoudige beelden waarin je moet ontsnappen uit een kamer met behulp van aanwijzingen en het oplossen van puzzels met voorwerpen uit de kamer, geldt nog steeds als een klassieker. Deze games bestonden al in de jaren 80, maar de uiteindelijke escape room in het echte leven is voor een groot deel gebaseerd op deze game, Crimson Room.

In 2010 kwam een Hongaar op het idee om deze games in het echt te realiseren. Hij was erg fan van escape room games en van andere games met veel logica en nadenkwerk, en daarom leek het hem een goed plan om real-life escape rooms te ‘bouwen’. De eerste escape rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten.

De escape room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS en ook in Nederland zijn er honderden escape rooms verdeeld over het hele land. Wel is het concept een beetje aangepast: escape rooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot mafia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval. Tijdens deze reis speel je allerlei van dit soort scenario’s op heel diverse locaties verspreid door de stad.

Je speelt tijdens dit weekend met je eigen team tegen andere teams. Elk team speelt dezelfde zes escape rooms. De totale ontsnappingstijd van elk team bepaalt uiteindelijk wie er als ontsnappingskoningen in het vliegtuig terug naar Nederland stappen en er met een aantrekkelijke korting op het deelnemersbedrag vandoor gaan.
 • Donderdag 3 mei Vlucht vanaf Eindhoven naar Riga stadswandeling, escape room, welkomstdiner, escape room, cocktailbar

 • Vrijdag 4 mei Bezoek KGB gevangenis, escape room, lunch, transfer naar Vilnius, diner, pub crawl

 • Zaterdag 5 mei Escape room, stadswandeling, escape room, traditioneel Litouws diner, escape room, slotfeest

 • Zondag 6 mei Terugvlucht naar Nederland (Schiphol)

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 maart 2018.
 • Je meldt je aan met een team van minimaal 2 en maximaal 5 spelers. Aan deze reis nemen minimaal 3 en maximaal 6 teams deel. Het totaal aantal deelnemers is minimaal 10.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 39 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een aanbetaling van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag te worden voldaan. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 6 mei 2018 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze reis aan vanaf € 349. Het winnende team betaalt slechts € 299 per persoon.

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 349 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze optie is UITVERKOCHT
 • Basis € 399 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 maart 2018. Na betaling geen annulering mogelijk.
 • Plus 429 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 maart 2018. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Litouwen en terug, alle vervoer ter plekke, drie overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle activiteiten, zes escape rooms, dagelijks ontbijt, onbeperkt wifi in de accommodaties.

  Het weekeind bevat ook een competitief element. Het team dat gemiddeld het snelste ontsnapt uit de verschillende kamers, verdient een oorkonde en een restitutie van € 100 per persoon op het deelnemersbedrag (ten opzichte van het basisbedrag). Neem je deel voor het kortingsbedrag van € 349, dan bedraagt de restitutie € 50.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Deze reis is per 24 februari volgeboekt.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De beste escape rooms, geselecteerd door een expert
 • Mooie geldprijs voor de winnaars.
 • Unieke combinatie van stedentrip en spelplezier.
 • Inclusief alle activiteiten.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor fans van escape rooms. Ervaring met escape rooms is niet verplicht, maar het merendeel van de deelnemers zal al wel eens een ontsnappingskamer hebben gespeeld. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 26 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Is deze reis geschikt voor deelnemers zonder escape room ervaring?
  Ja, we spelen verschillende escape rooms in langzaam toenemende complexiteit. De meeste deelnemers zullen al wel ervaring hebben met het spelen van escape rooms, maar dit is geen must.
  3Kan ik aan minder dan zes escape rooms deelnemen?
  Je bent niet verplicht om aan alle escape rooms deel te nemen. Je betaalt echter wel voor het volledige pakket met zes kamers en er vindt geen restitutie plaats wanneer je uiteindelijk besluit om aan minder ontsnappingsspellen deel te nemen. Wanneer jouw team niet aan alle escape rooms deelneemt, maakt je team geen kans op het winnen van de geldprijs.
  4Ik heb al eens een escape room gespeeld in Vilnius of Riga, wat nu?
  In het aanmeldformulier kun je aangeven of je al escape rooms in Vilnius of Riga hebt gespeeld en zo ja welke. Waar mogelijk zullen wij hier rekening mee houden.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Het kan voorkomen dat je met spelers van een ander team een kamer deelt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor 2-persoonskamers en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus alle escape rooms) zijn inbegrepen. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 – € 18 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn verder (reis)verzekeringskosten. Wij gaan ervan uit dat je voor deze korte reis enkel handbagage meeneemt.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 30 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Bij deze reis is een reisleider aanwezig met veel escape room ervaring. De reisleider kent de beste escape rooms van de stad.
  8Hoe werkt het competitieve element?
  Van elk groepje wordt per kamer de ontsnappingstijd vastgesteld. Aan het eind van het weekeinde ontstaat zo een ranglijst met de gemiddelde ontsnappingstijd per groep. De beste groep wint het spel. Alle teamleden winnen een geldprijs (gedeeltelijke restitutie van het betaalde deelnemersgeld).
  9Ik heb geen team, kan ik toch meedoen?
  Aan deze reis kun je uitsluitend deelnemen in je eigen team van minimaal 2 en maximaal 5 spelers. We organiseren echter ook geregeld escape room reizen voor individuele spelers. Neem contact met ons op voor meer informatie.
  10Mag mijn team bestaan uit meer dan vijf spelers?
  Teams groter dan vijf spelers moeten zich opsplitsen in twee aparte teams. Een groep van zes spelers wordt dus gesplitst in twee groepjes van drie. Elk team vult apart het aanmeldformulier in.
  11Wat is de ideale teamgrootte?
  Het ideale team is goed op elkaar ingespeeld en bestaat uit spelers met verschillende, elkaar aanvullende, talenten. De ideale teamgrootte is doorgaans 3 of 4 spelers, maar verschilt in principe van situatie tot situatie. Teams groter dan 5 personen kunnen niet als één team deelnemen aan deze reis en worden opgesplitst in kleinere teams.