fbpx

Escape Room Reis – Praag (16 – 18 november 2018) 

Ben je fan van escape rooms en wel uitgekeken op de simpele, dure kamers in Nederland en West-Europese landen? Ga dan mee op de ultieme Eastpackers Escape Room Trip, naar de beste kamers in de hoofdstad van Tsjechië: Praag. Tijdens een weekend bomvol spanning, spel en sightseeing in één van de mooiste steden van Europa speel je niet alleen zes van de beste Escape Rooms, maar leer je de stad ook beter kennen tijdens stadswandelingen, een Tsjechische pub crawl en  kastelentocht. Eastpackers maakt dit mogelijk vanaf slechts € 279!

Na de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa raakten grote delen van de steden in deze regio in verval. Praag is weliswaar vooral bekend vanwege het prachtige historische centrum, maar net buiten de oude stad konden creatieve ondernemers hun slag slaan. Zij zagen potentieel in de verweerde, maar statige herenhuizen uit de vroege 19e eeuw. De Escape Room rage begon rond 2012 in Budapest, maar verspreidde zich al snel naar de buurlanden (en later de rest van de wereld).

Voor Praag geldt dat het in elk geval geen last heeft gehad van de wet van de remmende voorsprong. De meest geavanceerde kamers van Europa bevinden zich hier, inmiddels meer dan 100. Eastpackers maakte een selectie van de meest bijzondere, uitdagende kamers, vol verborgen ruimtes en high-tech. Je speelt er tijdens dit weekend 6 in een spannende competitie, met als inzet de eer en een geldprijs.

Alles over deze reis

Praag (1.100.000 inwoners) wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Gedurende het bestaan van de staat Tsjecho-Slowakije tot en met het jaar 1992 was Praag de hoofdstad van deze natie.

Tot na het midden van de 19de eeuw was de Praagse burgerij in meerderheid Duits. De stad was onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en een bloeiend, Duitstalig, cultureel centrum. Na 1850 begon het Tsjechische nationale bewustzijn zich te manifesteren.

Net als andere Europese steden groeide Praag in de 19e eeuw snel door de Industriële revolutie. Door een sterke immigratie vanuit het Tsjechischtalige platteland verloor Praag rond het jaar 1855 zijn sinds de 17e eeuw bestaande Duitstalige bevolkingsmeerderheid. De Praagse Duitstaligen bleven overigens in Midden-Europa een gemeenschap met een opvallend hoog literair, artistiek en wetenschappelijk niveau. De helft van hen bestond uit joden.

Na felle politieke strijd en straatgevechten kon het Duits als officiële taal wettelijk afgeschaft worden omdat het aantal Pragers dat zich officieel als Duitstalig opgaf rond 1880 beneden de wettelijke norm - 10% - was gezakt. De opdeling van de Karelsuniversiteit in een Duitstalige en een Tsjechischtalige universiteit in 1883 kenmerkt de scheiding van de nationale geesten. Van een multiculturele stad werd Praag nu steeds meer de nationale hoofdstad van het Tsjechische volk, nog voordat de Tsjechische staat was uitgeroepen.

Op 28 oktober 1918 werd de zelfstandigheid van Tsjecho-Slowakije uitgeroepen, met Praag als hoofdstad. Na de val het communisme (waarin de stad enorm groeide met tal van buitenwijken in de kenmerkende stijl van het socialisme) scheidden Slowakije en Tsjechië zich van elkaar, en werd Praag hoofdstad van de Tsjechische Republiek. Het historische centrum is al die tijd grotendeels onveranderd gebleven en werd al snel één van de toeristische trekpleisters (en inkomstenbronnen) van het land.

De Escape Rooms kwamen in 2013 naar Praag. Een paar jaar eerder was een Hongaar op het idee gekomen om zijn favoriete computerspel (Crimson Room, een Japans puzzelspel) in het echt te realiseren. Hij was erg fan van games met veel logica en nadenkwerk, en daarom leek het hem een goed plan om real-life escape rooms te ‘bouwen’. De eerste escape rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten.

De escape room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS en ook in Nederland zijn er honderden escape rooms verdeeld over het hele land. Wel is het concept een beetje aangepast: escape rooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot mafia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval. Tijdens deze reis speel je allerlei van dit soort scenario’s op heel diverse locaties verspreid door Praag. Deze stad groeide sinds 2016 uit tot dé escape room stad van Europa, samen met Budapest in Hongarije en Boekarest in Roemenië.

Omdat je tijdens dit weekend met een grotere groep escape rooms speelt, word je telkens opgesplitst in kleinere groepjes van tussen de 3 en 6 personen. De samenstelling van de groepjes verschilt per spel. Zo kunnen we een competitief element toevoegen. De deelnemer die het beste scoort in de verschillende escape rooms verdient namelijk een mooie geldprijs van € 100.
 • Vrijdag 16 november 2018 Vlucht vanaf Schiphol naar Praag (vertrek na 18.00 uur), welkomstdiner, pub crawl

 • Zaterdag 17 november 2019 3 verschillende escape rooms in oplopende graad van complexiteit, stadswandeling, diner, uitzichtpunt by night, feest

 • Zondag 18 november 2019 3 escape rooms, bezoek Vysehrad burcht, afsluitend diner, avondvlucht terug naar Schiphol

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 september 2018.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 5 en een maximum van 15.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een aanbetaling van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag te worden voldaan. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 18 november 2018 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 279

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 279 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding
 • Basis € 319 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 september 2018. Na betaling geen annulering mogelijk.
 • Plus € 349 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 november 2018. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Praag en terug, alle vervoer ter plekke, twee overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle activiteiten, zes escape rooms, dagelijks ontbijt, onbeperkt wifi in de accommodaties.

  Het weekeind bevat ook een competitief element. De deelnemer die gemiddeld het snelste ontsnapt uit de verschillende kamers (en de minste hints nodig heeft gehad), verdient een oorkonde en geldprijs van € 100.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De beste escape rooms, geselecteerd door een expert
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van stedentrip en spelplezier.
 • Inclusief alle activiteiten.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor fans van escape rooms. Ervaring met escape rooms is niet verplicht, maar het merendeel van de deelnemers zal al wel eens een ontsnappingskamer hebben gespeeld. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 26 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Is deze reis geschikt voor deelnemers zonder escape room ervaring?
  Ja, we spelen verschillende escape rooms in langzaam toenemende complexiteit. De meeste deelnemers zullen al wel ervaring hebben met het spelen van escape rooms, maar dit is geen must.
  3Kan ik aan minder dan zes escape rooms deelnemen?
  Je bent niet verplicht om aan alle escape rooms deel te nemen. Je betaalt echter wel voor het volledige pakket met zes kamers en er vindt geen restitutie plaats wanneer je uiteindelijk besluit om aan minder ontsnappingsspellen deel te nemen.
  4Ik heb al eens een escape room gespeeld in Praag, wat nu?
  In het aanmeldformulier kun je aangeven of je al escape rooms in Praag hebt gespeeld en zo ja welke. We houden hier rekening mee.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor 2-persoonskamers en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus alle escape rooms) zijn inbegrepen. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 15 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn verder (reis)verzekeringskosten. Wij gaan ervan uit dat je voor deze korte reis enkel handbagage meeneemt.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 33 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Bij deze reis is een reisleider aanwezig met veel escape room ervaring. De reisleider kent de beste escape rooms van de stad.
  8Hoe werkt het competitieve element?
  Voor elk ontsnappingsspel wordt de deelnemersgroep opgesplitst in kleinere groepjes van 3 tot 6 personen. Je speelt elke kamer dus in een andere groepssamenstelling. Van elk groepje wordt per kamer de ontsnappingstijd vastgesteld. Aan het eind van het weekeinde ontstaat zo een ranglijst met de gemiddelde ontsnappingstijd per individuele deelnemer. De speler die het beste scoort, wint het spel. Hoe meer hints je vraagt, hoe meer straftijd je krijgt.
  9Kan ik meedoen met mijn eigen team/groep vrienden?
  Het is mogelijk om elke kamer met je eigen, vaste team te spelen. Het is dan noodzakelijk om een team van 5 spelers te vormen. Spelers melden zich individueel aan en geven in hun aanmeldformulier aan dat zij alle kamers in een vaste samenstelling willen spelen. Wij geven je wel graag in overweging mee dat veel spelers het als positief ervaren om in wisselende teams te spelen. Het samenstellen van de teams werkt op een manier waarbij je er altijd voor kunt zorgen dat je met tenminste één vriend of vriendin in hetzelfde team speelt.