fbpx

Escape Room Reis – Budapest (11 – 13 januari 2019) 

Ben je fan van escape rooms en wel uitgekeken op de simpele, dure kamers in Nederland en West-Europese landen? Ga dan mee op de ultieme Eastpackers Escape Room Trip, naar de beste kamers in de bakermat van Escaperoomland: Budapest in Hongarije! Tijdens een weekend bomvol spanning, spel en sightseeing in één van de mooiste steden van Europa speel je niet alleen zes van de beste Escape Rooms, maar leer je de stad ook beter kennen tijdens stadswandelingen, een unieke ‘ruin pub crawl’ en boottocht over de Donau. Eastpackers maakt dit mogelijk vanaf slechts € 269!

Na de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa raakten grote delen van het centrum van Budapest in verval. Vooral de oude Joodse wijk had te maken met veel leegstand en verwaarlozing. Het duurde ruim tien jaar voordat creatieve ondernemers het enorme potentieel zagen van de verweerde, maar statige herenhuizen uit de vroege 19e eeuw, toen Budapest floreerde als belangrijke stad in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Sinds 2005 verschenen op tal van plekken in dit deel van Budapest zogenoemde ‘ruin bars’: hippe café’s en clubs. Niet veel later verschenen ook de eerste escape rooms. Inmiddels is het zevende district van Budapest veranderd tot één van de meest bruisende wijken van Europa. De perfecte uitvalsbasis dus voor een uniek Escape Room en Ruin Bar weekend.

Alles over deze reis

Boedapest is gelegen aan weerszijden van de Donau en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. Daarmee is het de grootste stad van Hongarije en de 7e stad van de Europese Unie. Budapest werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.

De stad huisvest bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa.

Budapest kwam tot bloei in de late 18e eeuw, toen de stad werd ingelijfd door het Habsburgse Rijk, dat tot 1918 aan de macht bleef. Vanaf 1867 waren Oostenrijk en Hongarije gelijkwaardige partners binnen deze stad en maakte vooral Pest een enorme groei door. De bevolking bedroeg rond 1900 730.000 zielen.

De 20e eeuw bracht nieuwe stadsuitbreidingen (Újpest, Kispest, Angyalföld), maar vooral dramatische gebeurtenissen zoals de deportatie en vernietiging van grote delen van de omvangrijke joodse gemeenschap (in zeer korte tijd, pas in 1944 werd de stad door de nazi's bezet), de bevrijding (maar feitelijk nieuwe bezetting) door de Sovjet-Unie en het neerslaan van de Hongaarse Opstand in 1956 door diezelfde Sovjet-Unie. Deze gebeurtenissen hebben alle hun sporen in het stadsbeeld nagelaten.

Sinds in 1989 in Boedapest de Republiek Hongarije werd uitgeroepen, is de stad het decor van ingrijpende hervormingen geweest. De terugkeer van de markteconomie heeft het stadsbeeld zeer verlevendigd en oude, vervallen wijken zijn (deels) opgeknapt of het decor geworden voor ruin bars en escape rooms. Budapest heeft het meest levendige nachtleven van Oost-Europa. Meer recent is de stad ook het decor geweest voor protesten tegen het nationalistisch-conservatieve regime van Viktor Orban, die in de rest van het land weliswaar op veel steun kan rekenen, maar Hongarije (en daarmee Boedapest) in toenemende mate politiek-cultureel isoleert van een groot deel van de omringende landen, met uitzondering van Polen.

Budapest is tevens de bakermat van de escape rooms. Het concept dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes. Crimson Room van TAKAGISM Inc. gemaakt door Toshimitsu Takagi werd in 2004 uitgebracht en werd een hit: het spel met eenvoudige beelden waarin je moet ontsnappen uit een kamer met behulp van aanwijzingen en het oplossen van puzzels met voorwerpen uit de kamer, geldt nog steeds als een klassieker. Deze games bestonden al in de jaren 80, maar de uiteindelijke escape room in het echte leven is voor een groot deel gebaseerd op deze game, Crimson Room.

In 2010 kwam een Hongaar op het idee om deze games in het echt te realiseren. Hij was erg fan van escape room games en van andere games met veel logica en nadenkwerk, en daarom leek het hem een goed plan om real-life escape rooms te ‘bouwen’. De eerste escape rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten.

De escape room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS en ook in Nederland zijn er honderden escape rooms verdeeld over het hele land. Wel is het concept een beetje aangepast: escape rooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot mafia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval. Tijdens deze reis speel je allerlei van dit soort scenario’s op heel diverse locaties verspreid door de stad.

Omdat je tijdens dit weekend met een grotere groep escape rooms speelt, word je telkens opgesplitst in kleinere groepjes van tussen de 3 en 6 personen. De samenstelling van de groepjes verschilt per spel. Zo kunnen we een competitief element toevoegen. De deelnemer die het beste scoort in de verschillende escape rooms verdient namelijk een mooie geldprijs van € 100.
 • Vrijdag 11 januari 2019 Vlucht vanaf Eindhoven naar Budapest (vertrek na 17.00 uur), welkomstdiner, ruin pub crawl

 • Zaterdag 12 januari 2019 4 verschillende escape rooms in oplopende graad van complexiteit, stadswandeling, diner, feest

 • Zondag 13 januari 2019 2 escape rooms, afsluitende lunch, middagvlucht terug naar Nederland

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 november 2018.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 5 en een maximum van 15.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een aanbetaling van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag te worden voldaan. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 13 januari 2018 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 269

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 269 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding
 • Basis € 299 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 december 2018. Na betaling geen annulering mogelijk.
 • Plus 329 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 december 2018. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Hongarije en terug, alle vervoer ter plekke, twee overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle activiteiten, zes escape rooms, dagelijks ontbijt, onbeperkt wifi in de accommodaties.

  Het weekeind bevat ook een competitief element. De deelnemer die gemiddeld het snelste ontsnapt uit de verschillende kamers (en de minste hints nodig heeft gehad), verdient een oorkonde en geldprijs van € 100.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen.


 • Meld je nu aan
  Er is nog 1 plek beschikbaar op deze reis.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De beste escape rooms, geselecteerd door een expert
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van stedentrip en spelplezier.
 • Inclusief alle activiteiten.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor fans van escape rooms. Ervaring met escape rooms is niet verplicht, maar het merendeel van de deelnemers zal al wel eens een ontsnappingskamer hebben gespeeld. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 26 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Is deze reis geschikt voor deelnemers zonder escape room ervaring?
  Ja, we spelen verschillende escape rooms in langzaam toenemende complexiteit. De meeste deelnemers zullen al wel ervaring hebben met het spelen van escape rooms, maar dit is geen must.
  3Kan ik aan minder dan zes escape rooms deelnemen?
  Je bent niet verplicht om aan alle escape rooms deel te nemen. Je betaalt echter wel voor het volledige pakket met zes kamers en er vindt geen restitutie plaats wanneer je uiteindelijk besluit om aan minder ontsnappingsspellen deel te nemen.
  4Ik heb al eens een escape room gespeeld in Budapest, wat nu?
  In het aanmeldformulier kun je aangeven of je al escape rooms in Budapest hebt gespeeld en zo ja welke. Als je in 2018 hebt deelgenomen aan onze Escape Room reis naar Budapest, dan speel je gegarandeerd andere kamers.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor 2-persoonskamers en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus alle escape rooms) zijn inbegrepen. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 – € 18 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn verder (reis)verzekeringskosten. Wij gaan ervan uit dat je voor deze korte reis enkel handbagage meeneemt.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 30 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Bij deze reis is een reisleider aanwezig met veel escape room ervaring. De reisleider kent de beste escape rooms van de stad.
  8Hoe werkt het competitieve element?
  Voor elk ontsnappingsspel wordt de deelnemersgroep opgesplitst in kleinere groepjes van 3 tot 6 personen. Je speelt elke kamer dus in een andere groepssamenstelling. Van elk groepje wordt per kamer de ontsnappingstijd vastgesteld. Aan het eind van het weekeinde ontstaat zo een ranglijst met de gemiddelde ontsnappingstijd per individuele deelnemer. De speler die het beste scoort, wint het spel.
  9Kan ik meedoen met mijn eigen team/groep vrienden?
  Het is mogelijk om elke kamer met je eigen, vaste team te spelen. Het is dan noodzakelijk om een team van 5 spelers te vormen. Spelers melden zich individueel aan en geven in hun aanmeldformulier aan dat zij alle kamers in een vaste samenstelling willen spelen. Wij geven je wel graag in overweging mee dat veel spelers het als positief ervaren om in wisselende teams te spelen. Het samenstellen van de teams werkt op een manier waarbij je er altijd voor kunt zorgen dat je met tenminste één vriend of vriendin in hetzelfde team speelt.