fbpx

Eastern Dream Trip – Transsiberië Express naar Japan (23 jul – 17 aug 2018)

Eastpackers organiseert de ultieme zomerreis naar het land van de rijzende zon: Japan. De reis ernaartoe is bijzonder, want die begint ruim 10.000 kilometer verderop, in de Russische hoofdstad Moskou. Vanaf hier reis je, met de Transsiberië Express, naar Vladivostok, voordat je het laatste deel naar Japan aflegt met de tweedaagse Eastern Dream ferry.  Onderweg stop je in liefst zes Russische steden. Deze reis over land en zee is daarmee de ultieme combinatie van stedentrip, culturele ontdekkingstocht, treinreis en natuurtocht. Deelname is al mogelijk vanaf € 1899, inclusief visa!

Deze reis is genoemd naar de wekelijkse bootverbinding tussen Rusland, Zuid-Korea en Japan. In combinatie met de langste treinreis ter wereld is dit een onvergetelijke ervaring waarin je acht tijdzones passeert en steeds wisselende landschappen en culturen ontdekt vanuit de trein, en in de verschillende steden die we bezoeken.

In tegenstelling tot andere georganiseerde reizen met de Transsiberië Express nemen wij ruim de tijd voor een kennismaking met het Siberische deel van Rusland. Je maakt tussenstops met overnachting in Ekaterinaburg, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Chabarovsk en Vladivostok, voordat je na ruim twee weken in Rusland op de boot stapt naar Japan. De Eastern Dream reis eindigt met een rondreis door het zuiden van Japan: van Sakaiminato via de Japanse tuinen van Okayama en de tempels van de oude hoofdstad Kyoto naar de bergen rond Mount Fuji en de bruisende hoofdstad Tokyo.

Uitgebreide stadswandelingen, natuurtochten, studiebezoeken en een kennismaking met de lokale (culinaire) cultuur zijn een belangrijk onderdeel van deze ontdekkingstocht. En tijdens de treinreizen kun je in de coupé’s van de Eastpackers University je kennis bijspijkeren over de Russische (revolutionaire) geschiedenis en Japanse taal & cultuur. We verstrekken bovendien verschillende e-books in onze eigen boekenclub.

En het mooiste? Deze reis bieden we aan vanaf slechts € 1899. Dat is ongeveer € 2000 goedkoper dan een vergelijkbare reis kost bij Djoser. Zo maakt Eastpackers droomreizen voor iedereen betaalbaar.

Alles over deze reis

De Eastern Dream reis van Eastpackers is een reis door twee landen met heel verschillende gezichten en een totaal verschillende cultuur, ondanks het feit dat slechts 400 kilometer oceaan Rusland en Japan van elkaar scheidt. Wanneer je met de Transsiberië Express door Rusland reist, zal je bovendien zien hoe ontzettend divers Rusland zelf is. Van de bruisende, westers aandoende metropool Moskou (waar neonlicht en Sovjetbrutalisme moeiteloos in elkaar overgaan) via de eindeloze steppen van Siberië naar diepste uithoeken van het grootste land ter wereld, een samensmelting van West en Oost, Europa en Azië.

We beginnen de reis dus in Moskou: hoofdstad van Rusland en – ondanks de beperkte politieke vrijheid vandaag de dag – verrassend modern en levendig. We bezoeken het centrum van de Russische macht van vroeger (inclusief het mausoleum van Lenin) en vandaag (het Kremlin en de Doema) en reizen door het prachtige metronetwerk naar de meest indrukwekkende voorbeelden van moderne en stalinistische architectuur. Tijdens een bezoek aan de Nederlandse ambassade leren we bovendien meer over actuele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Rusland en de betrekkingen met Nederland (en de andere EU-lidstaten).

Na het bezoek aan Moskou reizen we in stappen van ongeveer 1000 tot 2000 kilometer naar het oosten. Wie de afstand tussen Moskou en Vladivostok in één keer aflegt, verblijft precies een week in de trein. Een unieke, maar volgens sommige reizigers ook eentonige ervaring, vooral omdat het landschap in Siberië niet zo veel diversiteit kent. Wellicht helpt het feit dat de Russische treinen niet over een douchegelegenheid beschikken ook niet mee. Afijn, Eastpackers pakt het anders aan. We houden halt in zes steden tussen Moskou en Vladivostok, waar we telkens één of twee nachten verblijven op ons op te frissen én meer te zien van de vele fascinerende steden en de natuur die hen omringt.

De eerste stop is Jektarinaburg, op 1700 kilometer van Moskou het bestuurlijke centrum van de federatiestaat Oeral (één van de 12 die Russisch rijk is). Jekaterinaburg met ongeveer 1,3 miljoen inwoners de op vier na grootste stad van Rusland. Tussen 1924 en 1991 droeg de stad de naam Sverdlovsk, genoemd naar de revolutionair Jakov Sverdlov, handlanger van Vladimir Lenin in de Russische Oktoberrevolutie van 1917 en volgens velen nauw betrokken bij de executie van tsaar Nicholaas II een jaar later. Nicholaas II en zijn naaste familieleden stierven in Jekaterinaburg en hun rustplaats in een klooster buiten de stad is te bezoeken.

Jekaterinenburg ligt in de Centrale Oeral op ongeveer 50 kilometer ten oosten van de in de 19e eeuw officieel vastgestelde grens tussen Azië en Europa. De stad zelf claimt echter een Europese stad te zijn en heeft, om meer toeristen te trekken, zelfs een eigen intercontinentaal grensmonument op 2 kilometer (in oostelijke richting natuurlijk) van de stad geplaatst.

Russische treinen leggen gemiddeld ongeveer 60 tot 70 kilometer per uur af, waardoor we precies een dag nodig hebben om de tweede stop te bereiken: Novosibirsk. Met bijna 1,5 miljoen inwoners is Novosibirsk na Moskou en Sint-Petersburg de grootste stad van het land. Het is de hoofdstad van het Federale district Siberië en het belangrijkste industriële centrum van Siberië. Novosibirsk werd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw het industriële hart van Siberië en na de Tweede Wereldoorlog ook een wetenschappelijk centrum met de bouw van Akademgorodok ("Academiestadje"), net buiten de stad, waar een groot aantal onderwijs- en wetenschappelijke instellingen geconcentreerd werd. We bezoeken Akademgorodok, een modelstad voor de Sovjetwetenschap.

De volgende stop, Krasnojarsk, is de eerste stad op de route die een daadwerkelijk minder welvarende indruk maakt. Na de val van het communisme stortte de economie in, explodeerde de werkloosheid en regeerden bendes de stad. Inmiddels gaat het een stuk beter en is Krasnojarsk weer veilig. Maar de grootste aantrekkingskracht schuilt in het Stolby Nationale Park dat vlakbij de stad ligt. Een bezoek aan de heuvels en rotsen is een welkome afwisseling na ruim een week treinen en steden.

Ruim 1000 kilometer naar het zuidoosten ligt Irkutsk, voor velen de belangrijke tussenstop op weg van Moskou naar Vladivostok. Eind 19e eeuw ging van Irkoetsk de Siberische Goudkoorts uit. Vanwege zijn historische allure wordt Irkoetsk ook wel "Het Parijs van Siberië" genoemd. Dat is wellicht enigszins overdreven, maar Irkutsk is een prima uitvalsbasis om het indrukwekkende Baikal Meer te bezoeken. Met een maximale diepte van 1642 meter en de oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ongeveer 10 jaar geleden begonnen ecologen met het ontwikkelen van de toerisme infrastructuur en het aanleggen van wandel- en fietspaden langs het meer. We maken tijdens deze reis een mooie wandeling van circa 18 kilometer over de Great Baikal Trail.

De meeste toeristen leggen de tweede helft van de Transsiberische Spoorweg af zonder onderbreking. Van Irkutsk naar Vladivostok is het nog drie dagen en nachten reizen. Wij maken echter nog een tussenstop (met overnachting) in Chabarovsk, een interessante culturele stad aan de rivier de Amoer, vlakbij de grens met China. In de jaren zestig van de 20e eeuw ontstond er hier een grensconflict tussen Rusland en China over een aantal eilanden in de rivier, dat bijna op een nucleaire confrontatie uitliep. Pas in 2005 werd een definitief grensakkoord bereikt.

Ongeveer 12 uur reizen vanaf Chabarovsk bereiken we tot slot Vladivostok, eindpunt van de Transsiberische Spoorlijn en toegangspoort tot Japan. De stad was, als basis van de Stille-Oceaanvloot van Rusland, jarenlang gesloten voor buitenlanders. In 1974 vond in Vladivostok een historische ontmoeting plaats tussen de secretaris-generaal van de Communistische Partij (CPSU), Leonid Brezjnev, en de Amerikaanse president Gerald Ford. Ook daarna mochten gewone burgers van buiten de Sovjet-Unie de stad echter niet bezoeken. Pas in 1992 werd Vladivostok na 70 jaar officieel geopend voor buitenlanders. De stad heeft momenteel 600.000 inwoners.

Vladivostok is ook het startpunt voor de reis over de Stille Oceaan via Donghae in Zuid-Korea naar Sakaiminato in Japan. Elke week vaart de Eastern Dream Ferry van het Koreaanse bedrijf DBS Ferry tussen de drie landen. De boot heeft een capaciteit voor 500 passagiers, is comfortabel en redelijk modern, maar verwacht geen grote luxe tijdens de overtocht van twee dagen. Als we in Japan zijn aangekomen (inmiddels 8 tijdzones vanaf Amsterdam), reizen we met de trein naar Okayama, een stad met 700.000 inwoners in het zuiden van het land, en onze uitvalsbasis voor een mooie fietstocht over het Japanse platteland de volgende dag.

Je zult wel even nodig hebben om de cultuurshock na ruim twee weken Rusland te verwerken, want de Japanse cultuur, religie, taal en geschiedenis lijken in weinig op die van Rusland. De steden zijn erg modern, maar het rijke verleden is nooit ver weg, vooral niet in de oude keizerlijke hoofdstad Kyoto. Kyoto bleef de hoofdstad van Japan tot het einde van de Edoperiode in 1868. Nadat de stad Edo was hernoemd tot Tokio (dat 'oostelijke hoofdstad' betekent), was Kyoto korte tijd bekend als Saikyo (西京), dat 'westelijke hoofdstad' betekent. De stad heeft niet alleen het oude keizerlijke paleis te bieden, maar ook ruim 1500 boeddhistische tempels en 400 Shinto heiligdommen, velen temidden van prachtige tuinen en heuvellandschappen.

Kyoto is, vanwege zijn imperialistische geschiedenis, ook bij uitstek de Geishastad van Japan. De term geisha wordt over het algemeen gebruikt om een gezelschapsdame aan te duiden die gekleed is in de typische, streng gestileerde kledij en die met klassieke Japanse muziek, zang en dans de avond van een gezelschap aangenaam opluistert. Letterlijk betekent geisha "kunstpersoon". In de 18e en 19e eeuw waren geisha's heel gebruikelijke entourage bij zulke gelegenheden. De wijk Gion in Kyoto is de bekende geishawijk en tot op het moment van vandaag kan men daar de geisha’s over straat zien lopen. In de jaren dertig trok de wijk gasten van heinde en verre, mannen uit de hoogste kringen van de zakenwereld en aristocratie. Daar streden zij met elkaar om de populairste geisha te onderhouden.

Op weg naar de laatste stop op deze reis, Tokyo, houden we ook nog halt in Hakone, aan de rand van het Fuji-Hakone-Izu Nationale Park, aan de oever van het Ashi Meer. Hakone biedt een fantastische uitvalsbasis voor bergwandelingen met vrij zicht op de mythische Mount Fuji (3800 meter), een actieve stratovulkaan die generaties van artiesten, filosofen en kunstenaars heeft geïnspireerd met haar perfect symmetrische vorm. Hakone is bovendien rijkelijk bedeeld met warmwaterbronnen met geneeskrachtige werking waardoor het onder Japanners bijzonder populair is.

In Hakone krijg je zodoende de kans om op te laden voor een kennismaking met de grootste metropoolregio ter wereld: Tokyo. Deze stad kan met recht een megapolis worden genoemd, waarin elke wijk een stad op zichzelf lijkt te zijn. We reizen met de metro naar een aantal van de mooiste wijken, waar we niet alleen een aantal tempels bezoeken, maar ook aandacht hebben voor de unieke Japanse entertainmentcultuur. Denk aan enorme arcadehallen, kattencafé ’s en uilencafé ’s (met loslopende katten en uilen, inderdaad), de onvermijdelijke karaokebars en 24/7 entertainmentindustrie. En oja, een bezoek aan Japan is natuurlijk niet compleet zonder afsluitend sushidiner.
Het voorlopige programma hieronder geeft een indicatie van de dagschema's en activiteiten die tijdens deze reis plaatsvinden. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 • Maandag 23 juli Avondvlucht vanaf Amsterdam naar Moskou

 • Dinsdag 24 juli Moskou: Stadswandeling (Rode Plein, Kremlin, Doema + Mausoleum Lenin), Bezoek Nederlandse ambassade, Activiteit: Soviet Arcade Machines (beproef je geluk in een enorme speelhal uit de sovjettijd, waarbij je ervaart hoe Sovjetburgers in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zich vermaakten met flipper- en computerspellen), Georgisch diner, escape room

 • Woensdag 25 juli Moskou: Excursie naar mooiste stations in het metrostelsel van Moskou, Bezoek Museum van de Joodse geschiedenis in Rusland, Bezoek Park Kultury en beeldenpark, nachttrein naar Ekaterinaburg (reistijd circa 22 uur)

 • Donderdag 26 juli Treinreis naar Ekaterinaburg. 's avonds aankomst in Ekaterinaburg. Wandeling langs de Iset rivier

 • Vrijdag 27 juli Ekaterineburg: Bezoek Ganina Yama Klooster (plaats waar laatste tsaar werd vermoord), Stadswandeling (met bezoek aan Bloedkerk, Bezoek Boris Yeltsin Memorial Center, nachttrein naar Novosibirsk (reistijd circa 23 uur)

 • Zaterdag 28 juli Treinreis naar Novosibirsk, 's avonds aankomst Novosibirsk

 • Zondag 29 juli Excursie naar Akademgorodok ("Sovjet science city"), monumententour in Novosibirsk (het centrum staat vol met historische en/of ludieke monumenten zoals "het monument voor de eerste date", het "glory monument" voor oorlogsslachtoffers, monument voor de stoplichten en het monument voor de helden van de Revolutie), 100-flats gebouw, Novosibirsk State Art Museum, Russisch diner, nachttrein naar Krasnojarsk (reistijd circa 13 uur)

 • Maandag 30 juli Krasnojarsk: Excursie naar Stolby National Park (karstgrotten en bergtoppen in Midden-Siberisch bergland), stadswandeling, overnachting in Krasnojarsk

 • Dinsdag 31 juli Treinreis Krasnojarsk - Irkutsk (reistijd circa 20 uur)

 • Woensdag 1 augustus Aankomst in Irkutsk, Znamensky klooster, stadswandeling, 130 kvartal, vrije middag/avond, traditioneel Russisch diner, overnachting in Irkutsk

 • Donderdag 2 augustus Excursie naar het Baikalmeer (hike van 15 kilometer over het Great Baikal Trail), overnachting in Irkutsk

 • Vrijdag 3 augustus 's ochtends vertrek voor het vervolg van de Transsiberische treinreis. Route Irkutsk - Chabarovsk (reistijd circa 55 uur)

 • Zaterdag 4 augustus Aan boord van de Transsiberië Express

 • Zondag 5 augustus Aankomst in Chabarovsk, Russisch diner, avondwandeling langs de Amur rivier, overnachting in hotel uit de Sovjettijd

 • Maandag 6 augustus Chabarovsk: Bezoek Severy Park en Church of Saint Seraphim of Sarov, excursie naar Chabarov kliffen, 's avonds vertrek met de nachttrein naar Vladivostok (reistijd circa 12 uur)

 • Dinsdag 7 augustus Aankomst Vladivostok, stadswandeling, boulevardwandeling, excursie naar Egersheld Vuurtoren, fort van Vladivostok, vrije avond en laatste Russische diner.

 • Woensdag 8 augustus Vladivostok, om 14.00 uur vertrek ferry naar Donghae

 • Donderdag 9 augustus 's ochtends aankomst in Donghae (Zuid-Korea), strandwandeling (Candlestick Rock), bezoek Cheongok grotten, Koreaanse lunch, inschepen voor vervolg boottocht naar Japan

 • Vrijdag 10 augustus 's ochtends aankomst in Sakaiminato (Japan), sushi lunch, wandeling in het stadje, treinreis naar Okayama, overnchting in Okayama, karaokebar

 • Zaterdag 11 augustus Fietstocht over het platteland (Kibi Plain Bike trail) langs tempels en kleine, traditionele dorpjes, aan het eind van de middag transfer naar Kyoto, overnachting in Kyoto

 • Zondag 12 augustus Kyoto: Tempels, Kastelen en Paleizen Tour in deze oude keizerlijke hoofdstad (Nishi-Hongan JI, Tokufu-Ji, Fushimi Inari Taisha, Imperial Palace), avond in het Gion district (bekend van de geisha's)

 • Maandag 13 augustus Kyoto: excursie naar Mount Kurama & hike naar Daigo-Ji tempelcomplex buiten Kyoto, vrije avond, slaapbus naar Hakone (de Japanse slaapbussen bieden enorm veel ruimte en ligcomfort voor een ontspannen reis naar de volgende locatie)

 • Dinsdag 14 augustus Hakone: Dagtocht door de natuur rond Mount Fuji en de meren in het Hakone district, inclusief reizen met de Hakone Tozan Railway (tandradtrein door de bergen), boottocht over Ashi meer en Hakone Ropeway (panoramische zweefbaan met uitzicht op Mt Fuji), overnachting in een Japans guesthouse

 • Woensdag 15 augustus Transfer naar Tokyo, Senso-ji tempelcomplex, Shinjuku National Garden, Tokyo Arcade Games Palace Joypolis, avond in Shinjuku district

 • Donderdag 16 augustus Tokyo: stadswandeling in Yanesen (old town), Tokyo City view (uitkijkpunt op 300 meter hoogte), bezoek Nederlandse ambassade, slotdiner, slotfeest in Shibuya

 • Vrijdag 17 augustus Terugvlucht naar Nederland
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 april 2018 of zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 19.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van minimaal 100 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 10 februari 2019 is verplicht om mee te reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 1899

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 1899 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is uitverkocht.
 • Basis € 2049 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 april 2018. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 april 2018 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 2149 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 25 % voor 1 april, 25 % voor 1 juni en 25 % voor 1 juli 2018. Na betaling geen annulering mogelijk met restitutie van reeds betaalde bedragen. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Premium € 2279 - aanbetaling van € 100 binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen in termijnen: 33 % van het restantbedrag voor 1 april, 33 % voor 1 juni en 33 % voor 1 juli 2018. Bij annulering voor 5 juli 75 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering voor 15 juli 50 % retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Rusland en terug van Japan naar Nederland, alle vervoer ter plekke inclusief nachttreinen (4-persoons coupé's), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties, visum voor Rusland

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering.

  Je kunt een reisverzekering afsluiten voor € 35.

  Vergelijk onze superscherpe prijzen eens met andere reisorganisaties. Zo biedt Djoser een vergelijkbare reis aan voor een bedrag vanaf € 3695. Deze prijs van Djoser is exclusief visum, exclusief entreegelden, reserveringskosten, servicekosten, en goed gevuld activiteitenprogramma. .
 • Deze reis is volgeboekt per 25 februari 2018.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Uniek programma met stops in 7 Russische steden
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Combinatie van steden, cultuur en natuur.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visumkosten.
 • € 2000 voordeliger dan een soortgelijke reis met Djoser.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 27 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een zeer avontuurlijke reis. Een flexibele instelling is essentieel. Reizen in Rusland verloopt niet altijd zoals gepland. Je houdt zowel van steden als van natuur en vindt een goed gevuld programma met veel activiteiten aantrekkelijk. Je vindt "slow travelling" tussen de verschillende steden prima en staat open voor de unieke culturele ervaring die reizen met de Transsiberië Express inhoudt: dagenlang in oude treinen uit de Sovjettijd, van stad naar stad boemelen.

  Eastpackers maakt zo min mogelijk gebruik van speciaal afgehuurde busjes en dure externe touroperators omdat we vinden dat dit een authentieke ervaring en kennismaking met de lokale cultuur in de weg staat. Omdat we, waar mogelijk, met het lokale vervoer reizen (treinen, trolleybussen, busjes) krijg je een betere indruk van het land, maar moet je wel rekening houden met minder comfort. In de Russische treinen is over het algemeen geen airco en wifi aanwezig, wel stopcontacten en warm water. De ramen kunnen bijna altijd helemaal open.

  Accommodaties zijn eenvoudiger dan je in Europa gewend bent, vooral in Siberië. Soms moet het programma kort van te voren worden aangepast. De ervaren reisleider van Eastpackers zoekt altijd een passende oplossing en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen, maar houd er rekening mee dat niet alles zal gaan zoals van te voren gepland.

  Tot slot moet je rekening houden met warm zomer weer. In delen van Rusland ligt de temperatuur overdag tussen de 30 en 35 graden, met uitschieters naar boven. Wij passen het programma hier waar nodig op aan.
  3Hoe kom ik aan de benodigde visa?
  Voor het bezoeken van Rusland is een visum verplicht. Japan kan zonder visum worden bezocht.

  Het visum voor Rusland moet je van te voren, in Nederland aanvragen. Eastpackers regelt de verplichte visumuitnodiging voor je. Alle visumkosten zijn inbegrepen in het deelnemersbedrag. Tegen een kleine meerprijs handelen wij je visumaanvraag zelfs helemaal af. We brengen je paspoort dan naar de Russische ambassade en halen het ook weer op.

  4Is het veilig om door Rusland te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Rusland is veilig zo lang je je aan de geldende regels houdt. Criminaliteitscijfers zijn in alle landen (erg) laag en toeristen rapporteren over het algemeen weinig problemen. We bezoeken geen conflictgebieden en volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd op.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een kamer wilt boeken met één of meerdere medereizigers, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor tweepersoonskamers en € 20 per persoon per nacht voor eenpersoonskamers. In de trein en op de boot slaap je altijd in vierpersoonscoupé's. Een upgrade naar twee-persoonscoupé's kost € 50 per persoon per nacht.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visa) zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 8 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. In Rusland liggen de prijzen (ver) onder wat je in Nederland gewend bent, met uitzondering van Moskou. In Japan liggen de prijzen rond het Nederlandse niveau. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 75 afhankelijk van grootte en gewicht) behalve wanneer je een Plus of Premium pakket boekt en (reis)verzekeringskosten.

  Omdat wij werken zonder winstoogmerk zijn onze prijzen gemiddeld slechts de helft van vergelijkbare aanbieders. Vergelijkbare (groeps)reizen naar Rusland en Japan kosten bij aanbieders zoals Djoker meer dan € 3500 en zijn exclusief excursies en visa. Bij Eastpackers zijn alle excursies inbegrepen. Wil je een museum of monument bezoeken dat geen onderdeel is van het programma? Dan betaalt Eastpackers deze kosten vaak ook. Wij vinden het namelijk belangrijk om deelnemers de gelegenheid te bieden om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de landen die we bezoeken.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Deze reis wordt begeleid door Hans Hindriks.