fbpx

Bosnia Untold: Van Sarajevo naar Srebrenica (5 – 9 november 2020)

Dit is een indrukwekkende kennismaking met de donkerste bladzijden uit de recente Europese geschiedenis. Precies 25 jaar geleden werd het voormalige Joegoslavië door oorlog verscheurd. Eastpackers neemt je mee naar één van de belangrijkste strijdtonelen: Bosnië-Herzegovina. Hier, in een bergachtige uithoek van de Balkan, voltrok zich tussen 1992 en 1995 een drama waarvan de littekens niet alleen in het straatbeeld van het land zichtbaar zijn, maar ook in de ziel van hen die het overleefden. In Bosnia Untold laten wij hen spreken, en nemen wij je mee naar de mooiste plekken van hoop & herinnering in Sarajevo, Srebrenica en Tuzla. 

Uniek aan deze reis is een uitgebreid bezoek aan de voormalige Moslimenclave Srebrenica. De naam van dit stadje, in een vallei omringd door beboste heuvels, is voor veel Nederlanders onlosmakelijk verbonden met het uiteenvallen van Joegoslavië. Het was immers hier dat, precies 25 jaar geleden, Nederlandse militairen als vredehandhavers getuigen waren van het uitmoorden van bijna tienduizend Bosnische Moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van de inmiddels veroordeelde legerleider Ratko Mladic. Nu zijn er een indrukwekkend herdenkingsmonument en museum te vinden.

Tijdens deze reis leer je echter niet alleen meer over het verleden, maar maak je ook kennis met de hartelijke Balkancultuur, het heerlijke eten, en de culturele smeltkroes Sarajevo. Deze stad heeft het afgelopen decennium een enorme veerkracht getoond en herrees als een bruisende toeristische trekpleister, waar ondanks alle tegenspoed de bevolking nog steeds (of opnieuw) “pluk de dag” als levensmotto in praktijk brengt. Je kunt al mee op deze veelzijdige reis vanaf slechts € 249.

Alles over deze reis

Deze reis vindt plaats in een bijzondere tijd. Deze zomer was het precies 25 jaar geleden dat de Moslimenclave Srebrenica op noodlottige wijze in handen viel van Bosnisch-Servische troepen. Onder toeziend oog van Nederlandse VN-militairen werd een groot deel van de Moslimbevolking vermoord. Een half jaar na het drama kwam de Bosnische Oorlog officieel ten einde met de ondertekening van de Dayton Akkoorden, één van de eerste diplomatieke kunststukjes van Bill Clinton als president van de Verenigde Staten.

De erfenis van de oorlog en het vredesproces dat erop volgde, staan in de week van ons bezoek in Bosnië weer volop in de belangstelling. Op 15 november dit jaar zijn namelijk lokale verkiezingen in Bosnië gepland. Die gaan in veel dorpen en steden, waaronder Srebrenica, onder andere over de vraag welke interpretatie van de geschiedenis de overhand krijgt. Het antwoord op die vraag bepaalt in belangrijke mate in hoeverre Bosnië-Herzegovina perspectief houdt om als stabiele multi-etnische Europese staat de toekomst tegemoet te gaan.

Sarajevo is de eerste bestemming op deze reis, waar we twee volle dagen zullen verblijven. De stad werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen. Later kwam de stad onder Habsburgse (Oostenrijkse) invloed te staan, hetgeen je heel goed in het straatbeeld terugziet. In 1914 speelde Sarajevo een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, vanwege moord op de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand door een Servische nationalist. Dit incident luidde de Eerste Wereldoorlog in, waarna Bosnië uiteindelijk op zou gaan in een groot verenigd Joegoslavië.

Pas in de jaren 80 zou de aandacht van de wereld wederom gericht zijn op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, vormde de stad ongewild het macabere decor van de Bosnische Oorlog. De littekens van de belegering door Bosnisch-Servische troepen, de langste sinds de Tweede Wereldoorlog, zijn nog overal in het straatbeeld waar te nemen.

Toch is Sarajevo geenszins een deprimerende stad. Integendeel: de stad bruist anno 2020 als nooit tevoren. Mede dankzij buitenlandse donoren, zijn duizenden gebouwen opgeknapt of opnieuw opgebouwd. Ook werd Sarajevo weer het toneel van internationale festiviteiten, zoals het fameuze Sarajevo Film Festival. En het unieke oude Ottomaanse stadshart, dat de oorlog redelijk ongeschonden had doorstaan, verwelkomde weer toeristen uit heel Europa. Naar verwachting zal Sarajevo dit jaar het vooroorlogse inwoneraantal van 400.000 weer bereiken.

De rust is dus teruggekeerd in Sarajevo en dat geldt op het eerste gezicht zeker ook voor de tweede bestemming tijdens onze reis: Srebrenica. De naam 'Srebrenica' betekent in het Servo-Kroatisch 'zilveren plaats'. Een soortgelijke naam werd voor het eerst toegepast door de Romeinen, die in de Guber-vallei zilver ontdekten en de nederzetting Argentario (ofwel Zilverstad) stichtten. Behalve zilver werden er in het gebied ook andere grondstoffen en mineralen gevonden, zoals erts en zink. De economische activiteit vandaag de dag is echter beperkt. Toch wonen er weer zo’n 6000 mensen in het stadje en zijn er het afgelopen decennium de nodige voorzieningen en winkels geopend. We zullen tijdens deze reis een bescheiden bijdrage leveren aan de plaatselijke economie door in het stadje te slapen en eten.

We eindigen de reis in Tuzla. Deze stad (momenteel de op twee na grootste van het land) groeide fors in de jaren negentig omdat veel vluchtelingen (onder andere uit Srebrenica) hier hun toevlucht zochten. Tuzla was ook de stad waar het Bosnisch-Servische leger in mei 1995 bij een aanval op de plaatselijke markt 71 burgers doodde. Op de 25e herdenkingsdag van het bloedbad, eerder dit jaar, werd een monument voor de doden in gebruik genomen, dat we tijdens deze reis zullen bezoeken. Verder is Tuzla vooral bekend vanwege de zoutwinning (midden in de stad ligt een groot zoutmeer) en het gezellige centrum met vrijheidsplein.

Ook in Tuzla zul je eraan herinnerd worden dat het verleden in Bosnië nooit ver weg is. Daarvoor zijn de gebeurtenissen in de jaren negentig simpelweg te kort geleden, en hebben zij te diepe sporen nagelaten. De geschiedenis van het uiteenvallen van Joegoslavië is bovendien complex. Dankzij de verhalen van onze reisleiders, die de regio door en door kennen, en ontmoetingen met direct betrokkenen, hopen wij dat je na vier indrukwekkende dagen met een completer beeld naar huis gaat.
 • Donderdag 5 novemberr Vlucht naar Tuzla, transfer per bus naar Sarajevo, Traditioneel Bosnisch diner, Avondwandeling door de oude stad, Drankjes

 • Vrijdag 6 november Bezoek Srebrenica Gallery (herdenkingsmuseum in de hoofdstad), Bezoek Post-Conflict Research Center (gesprek over etnische scheidslijnen in Bosnië anno 2020), Ontmoeting op de Nederlandse ambassade over de Nederlands-Bosnische betrekkingen na Dutchbat, Tram langs Laan van de Scherpschutters (in oud-GVB materieel uit Amsterdam),Bezoek Sarajevo War Tunnels (onder het vliegveld, buiten het centrum), Diner • Zaterdag 7 november Stadswandeling met o.a. Ottomaans en Oostenrijks Sarajevo, Excursie met Sarajevo kabelbaan naar Trebevic: uitzicht over de stad, bezoek aan Olympisch Dorp 1984 incl. verlaten bobsleebaan, Transfer met eigen bus naar Srebrenica, Diner in het stadje, Silvertown Brewery: bar met Bosnisch speciaalbier

 • Zondag 8 november Uitgebreid bezoek aan Srebrenica Memorial Complex, Leegstaande batterijenfabriek/hoofdkwartier Dutchbat, Ontmoeting met direct betrokkenen, Lunch, Transfer naar Tuzla, Diner en avondwandeling in het stadje

 • Maandag 9 november Vroege terugvlucht (aankomst in Nederland rond 12.00 uur. Houd er rekening mee dat als gevolg van de Coronacrisis luchtvaartmaatschappijen dit jaar vaker dan gebruikelijk schemawijzigingen doorvoeren. Deze wijzigingen kunnen ook gevolgen hebben voor het tijdstip van de terugvlucht van deze reis. Op onze website staat in de reisbeschrijving die je nu leest altijd de meest actuele informatie).
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 oktober 2020.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 7 en een maximum van 15.
 • Deze reis is specifiek gericht op deelnemers tussen de 18 en 37 jaar.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een aanbetaling van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag te worden voldaan. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort of id-kaart dat geldig is tot tenminste 10 februari 2021 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 7 dagen na aanmelding.
 • Heb je speciale verzoeken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze bijzondere reis aan voor een ongelooflijke non-profit prijs vanaf € 249.

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 249 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Dit tarief is beperkt beschikbaar.
 • Basis € 299 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 oktober 2020
 • Plus € 329 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour.

  Onze prijs dekt de kosten voor de retourreis van Nederland naar Bosnië-Herzegovina, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle activiteiten, dagelijks ontbijt en onbeperkt wifi in de accommodaties.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering en optionele ingecheckte bagage in vliegtuigen.
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Bijzondere ontmoetingen met ooggetuigen van de strijd in Bosnië-Herzegovina
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Studiebezoeken om verdieping aan de reis te geven.
 • Je leert andere ambtenaren kennen en leert van elkaar.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek gericht op studenten en young professionals met interesse in de geschiedenis van voormalig Joegoslavië. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal tussen de 25 en 30 liggen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma. De reis is fysiek niet bijzonder zwaar, maar kan wel als emotioneel zwaar worden ervaren vanwege de confrontatie met expliciete beelden van (oorlogs)geweld.

  We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. In Srebrenica moet je rekening houden met een sobere overnachtingsplek.
  3Is het veilig om naar deze plekken te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Voor Bosnië-Herzegovina gelden geen bijzondere veiligheidsrisico's. De bestemmingen die wij tijdens deze reis bezoeken zijn veilig.
  4Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt een toeslag van € 15 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 30 voor een 1-persoonskamer.
  5Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 12 – € 20 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn verder optionele kosten voor bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 65 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Wij raden aan een reisverzekering af te sluiten.
  6Wat voor invloed heeft het Coronavirus op deze reis?
  De verspreiding van het coronavirus en overheidsmaatregelen hier tegen zijn onvoorspelbaar. Wij hebben deze reis met de grootste zorgvuldigheid samengesteld en gaan ervan uit dat deze reis kan worden uitgevoerd zoals op deze website beschreven. De reis gaat niet door bij een negatief (oranje of rood) reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In dat geval ben je gedekt door de Eastpackers Reisgarantie. Dit betekent dat je bij annulering door Eastpackers altijd het recht hebt om je geld terug te vragen.
  7Geldt voor Bosnië-Herzegovina een negatief reisadvies?
  Bosnië-Herzegovina is één van de landen waar de verspreiding van het Coronavirus dit jaar relatief beperkt is gebleven. Mocht reizen naar Bosnië door de Nederlandse overheid in de maand voor vertrek worden afgeraden, dan geldt de Eastpackers Reisgarantie en kun je je geld terugkrijgen of omboeken naar een andere reis.
  8Wat is het verschil tussen de diverse boekingsopties "low-budget, basis en plus"
  We bieden voor deze reis drie boekingsopties aan met verschillende prijzen. Bij elke boekingsoptie krijgt je dezelfde reis, met dezelfde kwaliteit en hetzelfde programma aangeboden. Alleen de annuleringsvoorwaarden en betalingsdeadlines verschillen. De hoger geprijsde opties geven je meer tijd om het deelnemersbedrag te betalen en bieden meer flexibiliteit als je jouw deelname onverhoopt (kort) voor vertrek wilt annuleren.
  9Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 23 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. De reis wordt begeleid door Hans Hindriks.