fbpx

Baltische Zeereis 2019: Polen – Kaliningrad – Rusland (27 apr – 5 mei 2019)

Een rondreis langs de Baltische Zee, maar dan in Eastpackers stijl. Tijdens deze avontuurlijke meivakantiereis ontdek je de hippe Poolse havenstad Gdansk, maak je een tijdreis naar de Sovjet-Unie in Kaliningrad en bezoek je de historische Russische hoofdstad Sint-Petersburg. Onderweg sta je uitgebreid stil bij het heden en verleden van deze fascinerende regio, zie je de meest indrukwekkende voorbeelden van communistische architectuur én ontdek je een heel nieuwe variant van zon,- zee- en strandvakantie: hiken door de duinen, struinen langs tsaristische paleizen en de Russische Revolutie herbeleven op de marinebasis van Kronstadt. En het beste nieuws: Eastpackers maakt dit mogelijk vanaf slechts € 699, inclusief visum.

Uniek aan deze reis is een driedaags bezoek aan de Russische exclave Kaliningrad. Dit gebied, ingeklemd tussen Litouwen, Polen en de Baltsche Zee verwelkomde tijdens het WK voetbal in 2018 voor het eerste grote groepen buitenlandse toeristen. Zij verwonderden zich over de charme van een stad waar brutalistische communistische architectuur hand in hand gaat met de restanten van een oude Pruisische keizerstad en het moderne stedelijke leven waar Rusland tegenwoordig om bekend staat: bereid je voor op méér hippe koffietentjes en (speciaal)bierbars dan in menig West-Europese stad. En oja, niet ver van de stad vandaan vind je prachtige zandstranden, vergane sanatoria én de hoogste zandduinen van Europa (70 meter).

De reis wordt begeleid door Eastpackers’ eigen reisleiders. Zij verzorgen een onvergetelijke reiservaring, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in het heden en verleden van Polen en Rusland en ‘s avonds kennismaakt met de rijke Russische keuken en het nachtleven van Gdansk, Kaliningrad en Sint-Petersburg. Deze bijzondere reis duurt van zaterdag 27 april tot en met zondag 5 mei en deelname is al mogelijk vanaf € 699, inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke, alle activiteiten en visum.

Alles over deze reis

De kennismaking met het Baltische Zeegebied begint in Gdansk, nu een trotse moderne Poolse havenstad, die tot de Tweede Wereldoorlog onder Duitse invloed stond. In de Middeleeuwen groeide Gdansk uit tot één van de grootste haven- en handelssteden van Europa. Uit geheel Noord-Duitsland en ook uit de Nederlanden stroomden kooplieden en handwerkers naar de stad. De Jahrmarkt (een drie-weken durend handelsevenement) is het oudste ter wereld en wordt sinds 1257 georganiseerd in de zomer. Cultureel oriënteerde de stad zich op het westen, en economisch werd zij de draaischijf tussen Oost en West.

In dezelfde periode waarin Gdansk tot machtige, welvarende havenstad uitgroeide, ontstond ook Kaliningrad. De stad stond tot de Tweede Wereldoorlog bekend onder de naam Koningsbergen en werd gesticht als een burcht van de ridders van de Duitse Orde in 1255.

In de jaren die volgden vestigden zich Duitse kolonisten in het gebied die zich vermengden met de oorspronkelijke bevolking. De laatsten assimileerden en namen eerst de Nederduitse en later de Hoogduitse taal over. Het Oud-Pruisisch, net als Lets en Litouws een Baltische taal, stierf daardoor langzaam uit.

In 1286 kreeg de stad stadsrechten en hoewel de groei van de stad beperkt werd door zijn eigen stadsmuren, verrezen er in het ommeland al snel andere nederzettingen. In de 19e eeuw werd de stad aanzienlijk vergroot als belangrijk oostelijk bastion van het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog moest het verslagen Duitsland een flink stuk van zijn oostelijke gebieden afstaan aan het heropgerichte Polen, waaronder West-Pruisen (en Gdansk). Oost-Pruisen met als hoofdstad Koningsbergen, bleef Duits, maar was nu door het tussengelegen Polen gescheiden van de rest van het land.

De afscheiding kwam de economie niet ten goede en tijdens de crisisjaren stemden de inwoners van Oost-Pruisen in meerderheid op Hitlers partij. Zo maakten zij van hun provincie een van de eerste bolwerken van de nazi's. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde Hitler zijn militaire hoofdkwartier de Wolfsschanze bij Rastenburg, een plaats ten zuiden van Koningsbergen. De stad werd als strategisch doel daarom geheel verwoest door de geallieerde bombardementen. Na de Tweede Wereldoorlog namen de Russen de stad in, gaven het een nieuwe naam (naar de Russische revolutionair Michail Kalinin) en begonnen aan de wederopbouw, in typische Sovjetstijl. De resterende Duitse bevolking werd in de naoorlogse periode naar het huidige Duitsland gedeporteerd.

Terwijl de steden in Kaliningrad werden herbouwd, bleef de natuur rond de Baltische Zeekust grotendeels onaangeroerd. Op de Koerse Schoorwal (de smalle landstrook van 100 kilometer die Kaliningrad met Litouwen verbindt en nergens breder is dan 3 kilometer), heerst de rust (buiten het drukke zomerseizoen). Het grootste dorpje aan de Russische zijde is Rybatsji dat 1000 inwoners heeft. Bijzonder is het landschap van verschuivende duinen (werelderfgoed). De landtong dankt haar naam overigens aan de Koeren, het Baltische volk dat aan de kust van de Oostzee woonde.

Na het natuurschoon van Kaliningrad verplaatsen we ons naar Sint-Petersburg, de historisch meest rijke stad van Rusland. Sint-Petersburg werd op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote als 'venster op het Westen' en werd al snel de hoofdstad van Rusland. De stad is overigens niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad.

Sint-Petersburg werd vooral bekend als tsaristisch pronkjuweel en verloor daarom haar status van hoofdstad toen de communisten in 1917 de macht overnamen. Nochtans is veel van de 19e eeuwse architectuur bewaard gebleven. Met het Mariinski theater (waar we een voorstelling bezoeken) en het Hermitage museum (staat ook op het programma) bezit het bovendien twee van de meest belangwekkende culturele instellingen ter wereld. De omgeving is bovendien rijk aan paleizen en weelderige tuinen uit de tijd van de Tsaren. In Sint-Petersburg komen zee, cultuur en natuur harmonieus samen en komt onze reis derhalve tot een eind.

 • Zaterdag 27 april Vlucht naar Gdansk, Stadswandeling, Avondwandeling en diner in Sopot, kliffen & pier van Orlowo, kroegentocht in Gdansk

 • Zondag 28 april Uitslapen, Bezoek aan het indrukwekkende WW II Museum, transfer naar Kaliningrad, Russisch diner, avondwandeling

 • Maandag 29 april Kaliningrad: Stadswandeling, Kaliningrad kathedraal, Bunker Museum, Sovjetarchitectuur incl. Dom Sovietov, Immanuel Kant tour, diner, escape room

 • Dinsdag 30 april Dagtocht naar Kurshkaya Kosa National Park: zandduinen,"dancing forest" (sculpturen van bomen), oude vissersdorpjes

 • Woensdag 1 mei Excursie naar Svetlogorsk (met de trein): strandwandeling, oude Pruissische villa's en lunch aan zee, Bezoek 1-mei viering in Kaliningrad, 's avonds vlucht naar Sint-Petersburg

 • Donderdag 2 mei Sint-Petersburg: Stadswandeling: kerken & paleizen, bezoek Museum van de Revolutionaire Geschiedenis van Rusland, Russische balletvoorstelling in Mariinski theater (Zwanenmeer)

 • Vrijdag 3 mei Bezoek Hermitage, Bezoek Monument to the Heroic Defenders of Leningrad, Thematische communismewandeling inclusief Russische Revolutie locaties, Russisch Dumplingsdiner

 • Zaterdag 4 mei Excursie naar Golf van Finland: historische pleisterplaatsen en paleizen in Strelka, Peterhof, Oranienbaum en Kronstadt, 's avonds Georgisch diner

 • Zondag 5 mei Terugreis naar Nederland

  Je kunt ter voorbereiding op deze reis onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014). Je betaalt als deelnemer aan deze reis slechts € 15 ipv € 40 voor 4 bijeenkomsten.
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 maart 2019 (met uitzondering van de eventuele beschikbaarheid van last-minute plekken. Zie het tabblad "aanmelden").
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 23.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van tenminste 25 % van het deelnemersbedrag op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Deelnemers krijgen uiterlijk twee weken voor vertrek toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 6 november 2019 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 21 dagen na aanmelding. Je kunt NIET met een id-kaart naar Rusland reizen.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze actieve reis aan vanaf € 699

  Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 699 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Deze boekingsoptie is alleen beschikbaar voor vroege boekingen tot 1 januari 2019.
 • Last-Minute € 750 - Betaling van het gehele deelnemersbedrag binnen 3 dagen na aanmelding.
 • Basis € 769 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 5 maart 2019. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 5 maart 2019 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus €849 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 5 maart 2019. Bij annulering uiterlijk 14 dagen voor vertrek 50 % van het deelnemersbedrag retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Deze optie is inclusief ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Je kunt onze masterclass Russische cinema super voordelig bijboeken. Tijdens 4 avondvullende bijeenkomsten krijg je 4 films te zien met inleiding en nabespreking door onze Ruslandexperts. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond 14 maart, 28 maart, 16 mei en 27 juni in Utrecht of Amsterdam. We vertonen (o.v.b.) Battleship Potemkin (1921), The Cranes are Flying (1957) en Moscow does not Believe in Tears (1979), Burnt by the Sun (1994), Leviathan (2014).

  Onze prijs dekt de kosten voor de reis van Nederland naar Gdansk en van Sint-Petersburg naar Nederland, alle vervoer ter plekke (incl. vlucht Kaliningrad-Sint Petersburg), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoek, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties en visum voor Rusland.
 • Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor deze reis.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De ultieme avontuurlijke meivakantiereis voor een ongelooflijke prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Uitgebreid bezoek aan onontdekt Kaliningrad.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten en visum
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers met historische interesse. Tevens houd je van natuur en wandelingen. In deze reis is veel aandacht voor de geschiedenis en architectuur van het communisme in de voormalige Sovjet-Unie. In Kaliningrad en Sint-Petersburg wordt hier een hele dag aan gewijd. Daarnaast staan verschillende excursies in of rond de natuur op het programma, uiteraard met heel veel zee(gezichten). De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 25 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Dit is een reis voor deelnemers die houden van een vol programma, waarin je veel ziet en doet. De reis kan daarom, ondanks de relatief korte duur, als vermoeiend worden ervaren. Houd er rekening mee dat Kaliningrad minder welvarend is dan je in West-Europa bent gewend. Het comfortniveau is hier lager dan in je Nederland gewend bent. We zorgen wel voor voldoende nachtrust en optionele programma-onderdelen.
  3Moet ik zelf een visum aanvragen?
  Ja. Voor deze reis is een visum nodig. Wij helpen je hiermee. Je ontvangt een uitgebreide instructie, een visumuitnodiging en alle hulp bij het invullen van het visumformulier. We betalen bovendien de kosten voor je visum en de uitnodiging. Je moet je paspoort zelf brengen naar het consulaat van Rusland in Den Haag en het hier ook weer ophalen. Tegen meerkosten kunnen wij dit ook voor je doen.
  4Is het veilig om naar Rusland te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Rusland is over het algemeen heel veilig. Er komt weinig criminaliteit voor, maar je moet natuurlijk niet deelnemen aan politieke manifestaties of hierbij aanwezig zijn.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers (op basis van 2 personen per kamer) en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen.Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 10 - € 18 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. De kosten voor je visum zijn inbegrepen in het deelnemresbedrag, maar je moet wel zelf langs bij het consulaat in Den Haag (of tegen meerkosten dit door ons laten doen).
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.