fbpx

Balkan Reis 2017: Albanië (27 – 30 oktober 2017)

Eastpackers bestaat vijf jaar en dat vieren we met een super voordelige rondreis door één van de minst bekende landen van Europa: Albanië. Tijdens een lang nazomerweekend leer je niet alleen de bruisende, moderne hoofdstad Tirana kennen, maar trek je ook door de bergen en flaneer je langs de Adriatische Zee in kuststad Durres. Onderweg sta je uitgebreid stil bij het heden en verleden van Albanië, ontmoet je vertegenwoordigers van politieke en maatschappelijke organisaties en zie je de spectaculaire nalatenschap van één van de meest repressieve, gesloten communistische regimes te wereld. En het beste nieuws: Eastpackers maakt dit mogelijk vanaf slechts € 275!

Heb je altijd al eens een land willen bezoeken waarin je een goed beeld krijgt van het leven in een gesloten, communistische staat? Een land dat na twee decennia van (moeizame) economische en politieke hervormingen inmiddels de blik op het Westen heeft gericht en zich ontwikkelt tot één van de meest interessante toeristenbestemmingen van Europa? Twijfel niet langer en ga mee naar onontdekt Albanië. Indrukwekkend hooggebergte, een ongerepte kuststreek en een levendige hoofdstad zijn de belangrijkste ingrediënten van een lang weekend met Eastpackers in Albanië. Je ontdekt de oude, ondergrondse bunkers uit het dictatoriale regime van Enver Hoxha, bezoekt de eens hermetisch afgesloten wijk “Het Blok”, tegenwoordig de plek waar de hipste restaurants en bars van Zuid-Europa zich bevinden, en trekt over de smalle, oude wegen door het bergachtige binnenland tot aan de Adriatische Zee. Bovendien staan we uitgebreid stil bij de nasleep van de Albanese parlementsverkiezingen in juni 2017, die in belangrijke mate bepalend zullen zijn voor de economische koers en internationale betrekkingen van het land.

Deze bijzondere reis duurt van vrijdag 27 tot en met maandag 30 oktober 2017 en deelname is mogelijk vanaf slechts € 275 inclusief retourvlucht, accommodatie, alle vervoer ter plekke en alle activiteiten.

 

Alles over deze reis

Albanië was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse Rijk. Toen het Ottomaanse Rijk in 1912/1913 uiteen viel, riep Albanië zijn onafhankelijkheid uit. Delen van Albanië werden echter al snel bezet door Servië, Montenegro en Griekenland, maar onder druk van vooral Oostenrijk-Hongarije en Italië werd het land door de internationale gemeenschap erkend. Van november 1913 tot augustus 1914 leidde de Nederlandse generaal Willem de Veer samen met majoor Lodewijk Thomson een militaire missie met als doel het opbouwen van een Albanese gendarmerie. De Duits-Nederlandse prins Wilhelm zu Wied werd benoemd tot soeverein vorst. De Nederlandse missie kon niet verhinderen dat Albanië aan anarchie ten onder ging en met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog trok Nederland zich terug.

Hoewel Albanië zich tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal verklaarde, vielen Italië, Servië, Montenegro en Griekenland het land binnen om het onderling te verdelen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog trokken de verschillende partijen zich terug onder dwang van de Verenigde Staten. In 1925 werd Albanië een republiek onder leiding van Ahmet Zogu, een voormalig krijgsheer. Hij kroonde zichzelf tot koning Zog I en zocht toenadering tot Italië om investeringen aan te trekken. Dat leidde tot een steeds grotere culturele en economische afhankelijkheid van Albanië en tijdens de Tweede Wereldoorlog liep Mussolini het land nagenoeg ongehinderd onder de voet. politiestaten binnen de communistische wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië, onder leiding van de dogmatische Stalinadept Enver Hoxha een satellietstaat van de Sovjet-Unie, waarmee het in 1961 brak vanwege de destalinisatiepolitiek van Nikita Chroesjtsjov. Eerder al waren de relaties met de meer hervormingsgezinde Tito in Joegoslavië blijvend verzuurd geraakt. In 1968 verliet Albanië als eerste en enige land tijdens de Koude Oorlog het Warschaupact en werd het een bondgenoot van het communistische China, tot grote woede van de Sovjet-Unie. Albanië raakte internationaal geheel geïsoleerd en werd één van de meest repressieve, gesloten politiestaten binnen de communistische wereld.

De verkiezingen in 1992 maakten een eind aan de macht van de Communistische Partij en er werd een democratisch gekozen regering gevormd. Het invoeren van een markteconomie liep echter op een drama uit. De helft van de Albanese bevolking werd verleid tot deelname in een onhoudbaar frauduleus investeringsprogramma, wat tot een volledige economische ineenstorting en maandenlange rellen leidde in 1997. Uiteindelijk werd de rust hersteld en groeide Albanië gestaag uit tot een baken van economische en politieke stabiliteit in de regio.

Albanië werd lid van de NAVO in 2009 en is sinds 24 juni 2014 kandidaat-lid van de Europese Unie. Toetredingsonderhandelingen zijn echter nog niet formeel gestart en Albanië worstelt met een zwakke rechtspraak en sterk gepolariseerde politieke elite. In aanloop naar de parlementsverkiezingen in juni 2017 protesteerde de huidige socialistische oppositie maandenlang tegen vermeende corruptie onder de zittende regering en dreigde zelfs met een boycot van de verkiezingen.

Tijdens deze reis bezoeken we allereerst de hoofdstad Tirana, die verrassend levendig blijkt. Ook de ligging aan de voet van de Albanese Alpen maakt Tirana een bijzonder prettige stad om te vertoeven. In Tirana organiseren we een studiedag, waarbij we verschillende maatschappelijke organisaties bezoeken, alsmede de Nederlandse ambassade en het parlement van Albanië.

We bezoeken ook de tweede stad van het land: Durrës. Deze stad (115.000 inwoners) heeft een lange geschiedenis: de stad werd beheerst door Grieken (Epidamnos) en Romeinen (Dyrrhachium) en later door Noormannen, Venetianen, Turken en Italianen. De laatsten noemen de stad Durazzo en onder die naam is Durrës gedurende een groot deel van de 20e eeuw bekend gebleven. In 1912 werd het de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Albanië. Momenteel is het de meest toeristische bestemming, vooral vanwege de mooie kustlijn.
 • Vrijdag 27 oktober Vlucht vanaf Amsterdam naar Tirana, bezoek Albanees parlement, bezoek Nederlandse ambassade, Ontmoeting met Albanian International Institute, Ontmoeting met Albanese jongeren, Welkomstdiner

 • Zaterdag 28 oktober Stadswandeling, Bezoek Enver Hoxha's Bunkers en Museum over het Albanese Communisme, Kabelbaan naar Mount Dajti, Wandeling in de bergen, Diner en pubcrawl in The Block (oude, afgesloten wijk voor communistische partij-elite).

 • Zondag 29 oktober Transfer naar Durres (via kasteelcomplex van Kruje), Romeins Amphitheater, Byzantijns Forum, Stadswandeling, Strandwandeling, diner aan het strand.

 • Maandag 30 oktober Transfer van Durres naar Tirana Airport, terugvlucht naar Nederland
 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 15 september 2017.
 • Er is een minimum aantal deelnemers van 6 en een maximum van 15.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een voorschot van 50 euro op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een uitgebreid programmaboekje inclusief stadsplattegronden is inbegrepen. Deze wordt op hoogwaardige kwaliteit papier gedrukt door onze partner Printenbind
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Eastpackers biedt deze zeer avontuurlijke reis aan voor slechts € 299

  De volgende kortingen zijn van toepassing:
 • Betaling in één keer, binnen zeven dagen na aanmelding en vóór 1 mei 2017: € 24
 • Geboren in 1993 of later: € 14

  Kortingen kunnen niet gecombineerd worden

  Onze prijs dekt de kosten voor de vluchten van Nederland naar Tirana en terug, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoek, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering.

  Je kunt een annuleringsregeling afsluiten voor € 19. Je ontvangt dan bij annulering, zonder opgaaf van reden, € 200 retour wanneer je uiterlijk 21 dagen voor vertrek annuleert en € 135 retour wanneer je uiterlijk 3 dagen voor vertrek annuleert.
 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • De ultieme nazomerreis voor een ongelooflijke prijs
 • Je leert meer over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Unieke combinatie van historische en culturele rondreis door meerdere steden.
 • Inclusief alle excursies en activiteiten
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 25 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe zwaar is deze reis?
  Deze reis is niet erg zwaar, hoewel er een vol programma is, en we op vrijdag vroeg uit Nederland vertrekken. We slapen in comfortabele accommodaties en verwachten lekker (na)zomerweer.
  3Moet ik een visum aanvragen?
  Nee. Voor deze reis is geen visum nodig.
  4Is het veilig om naar Albanië te reizen?
  Eastpakers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat altijd boven alles. Reizen naar Albanië is veilig. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's.
  5Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven door ons een e-mail te sturen. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor privékamers.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten zijn inbegrepen.Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 8 - € 15 per dag, afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 35 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Er gelden geen visumkosten.
  7Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 30 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.