fbpx

Arctic Dream – Winterreis naar het Noorderlicht (20- 28 februari 2021)

Eastpackers organiseert de ultieme winterreis naar het Noorderlicht, boven de poolcirkel in Rusland en Noorwegen. Met de fameuze Arktika Express van de Russische Spoorwegen reis je van Sint-Petersburg door het poolgebied. Eindhalte is Moermansk, de grootste stad ter wereld boven de poolcirkel. Onderweg trek je per sneeuwscooter over bevroren meren, ski of slee je van de toppen van het Chibinengebergte en maak je grote kans om het betoverende noorderlicht te zien.

De Eastpackers winterreizen zijn een uitgekiende mix van stedentrip, natuurtocht en sportief avontuur. We organiseren deze reis van 20-28 februari 2021, wanneer het in het poolgebied tenminste acht uur per dag licht is en de kans om het noorderlicht te zien het grootst is.

De reis begint met een uitgebreide verkenning van Sint-Petersburg, de oude Russische hoofdstad. Vooral in de winter, wanneer de paleizen en kerken door een laag sneeuw worden bedekt, maakt Sint-Petersburg een sprookjesachtige indruk. Vanuit Sint-Petersburg reis je met de luxueuze Arktika Express naar het noorden. Je maakt onderweg verschillende stops om de cultuur en natuur van het poolgebied te ontdekken. Denk aan Russische banya’s, ijssculpturen, sneeuwcafés, door paarden en honden voortgetrokken sledes, sneeuwscooters en natuurlijk het noorderlicht.

Een Ruslandexpert van Eastpackers neemt je de hele week op sleeptouw. In de Eastpackers University, aan boord van de (nacht)trein, leer je meer over de Russische geschiedenis en cultuur, en in het arctische resort Kirovka kun je skiën, sleeën, langlaufen en de natuur trotseren op een sneeuwscooter. ‘s Avonds maak je kennis met de rijke Russische keuken. Deelname aan ze onvergetelijke reis is al mogelijk vanaf € 999, inclusief retourvlucht, visum voor Rusland, accommodatie, skihuur, liftpas, en alle excursies en activiteiten.

 

Alles over deze reis

De Arctic Dream reis van Eastpackers voert door één van minst bevolkte delen van Europa. De route leidt van Sint-Petersburg tot ver voorbij de poolcirkel naar de Russische stad Moermansk en het uiterste noorden van Noorwegen. Hier, op het noordelijkste puntje van het Europese continent, is de natuur de baas. En in de winter toont de natuur zich van haar sterkste en mooiste kant.

We beginnen de reis echter in een grote stad: in Sint-Petersburg (5 miljoen inwoners). Sint-Petersburg (gesticht in 1703) werd vooral bekend als tsaristisch pronkjuweel en verloor daarom haar status van hoofdstad toen de communisten in 1917 de macht overnamen. Nochtans is veel van de 19e eeuwse architectuur bewaard gebleven. Met het Mariinski theater (waar we een voorstelling bezoeken) en het Hermitage museum (staat ook op het programma) bezit het bovendien twee van de meest belangwekkende culturele instellingen ter wereld.

Na twee dagen Sint-Petersburg zetten we koers naar het noorden. De eerste halte is Petrozavodsk (“fabriek van Peter” in het Russisch), de mooie hoofdstad van de autonome deelrepubliek Karelië. Petrozavodsk ligt verspreid over een lengte van 27 kilometer langs de westeroever van het Onegameer, dat grote delen van de winter is bevroren. Petrozavodsk heeft ruim 250.000 inwoners en is bekend om haar vele festivals en 18e eeuwse architectuur. Tijdens ons verblijf bezoeken we het jaarlijkse ijssculpturenfestival en het Maslenitsa Fest: een aan carnaval verwant feest aan de vooravond van de vastentijd waarin het eten van grote hoeveelheden (zoete) pannenkoeken centraal staat.

Petrozavodsk is ook het startpunt van onze reis met de Arktika Express, de luxe Russische nachttrein die dagelijks koers zet naar het noordelijkste treinstation van het land in Moermansk. Aan boord van de trein kun je eten en drinken in de treinbistro en je kennis bijspijkeren in de Eastpackers University. Na een treinreis van ongeveer 15 uur arriveren we in Kirovsk (200 kilometer ten zuiden van Murmansk).Kirovsk ligt ongeveer 70 kilometer ten noorden van de poolcirkel, aan de oevers van het Bolsjoj Voedjavrmeer en wordt aan drie kanten omringd door de zuidelijke uitlopers van het Chibinenmassief. Dit is het hoogste gebergte in dit deel van de wereld, ook al ligt dat slechts op 1200 meter. Je kunt er overigens uitstekend skiën, snowboarden en langlaufen.

We brengen een bezoek aan het Big Wood Skiresort. Dit is een redelijk modern gebied met onder andere een snelle gondellift, waarin je kunt opwarmen na één van de ruim vijftien afdalingen. In totaal is ongeveer 35 kilometer aan pistes beschikbaar, en alle afdalingen worden verlicht. Dit is geen overbodige luxe, want het skiresort is gedurende zes weken in december en januari geheel in het duister gehuld. Wanneer wij een bezoek brengen zijn de dagen overigens alweer een stuk langer en is er tot ongeveer vijf uur ‘s middags daglicht.

Kirovsk heeft echter nog heel veel meer winterplezier te bieden. Zo wordt elk jaar een sneeuwdorp met sculpturen, sneeuwcafés en tentoonstellingen uit verse sneeuw opgebouwd, en vormt het stadje een populaire uitvalsbasis voor sneeuwscootersafari’s en sleetochten, waarbij je door huskyhonden of paarden wordt voortgetrokken. Vanuit Kirovsk is het nog ongeveer drie uur met de trein naar Murmansk: het eindpunt van deze reis.

Moermansk heeft 300.000 inwoners en is de grootste stad ter wereld boven de Noordpoolcirkel. Moermansk ligt op het schiereiland Kola en is een belangrijke marinebasis. Dit komt doordat de haven het gehele jaar ijsvrij is door de warme Golfstroom. Dit betekent overigens ook dat het in Moermansk veel minder koud is dan je op grond van de ligging zou denken. De gemiddelde dagtemperatuur in februari is ongeveer – 8. Dit maakt overigens ook het skiën in Kirovsk en de tochten met de sneeuwscooter goed te doen, zelfs in het hart van de winter. Vlabij Moermansk ligt overigens het noordelijkste spoorwegstation van de wereld: Nikel. Voor spoorwegfans zeker een bezoekje waard.

Vanuit Moermansk is het maar een paar uur rijden naar de grens met Noorwegen. Wanneer je de grens bent overgestoken, verbetert de kwaliteit van de wegen meteen enorm, en stijgt het prijspeil navenant. De laatste avond van deze reis verblijven we middenin de natuur, in het Sollia Aurora Park, net over de Russisch-Noorse grens gelegen. Dit resort werd in 1929 gebouwd als tehuis voor kinderen met tbc, op een ideale locatie, zo ver mogelijk verwijderd van de bewoonde wereld. Later werd het een weeshuis en ziekenhuis. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is het een hotel, dat in de loop der tijd steeds verder werd gemoderniseerd.

Het Sollia Aurora Park is niet alleen een prachtige plek om tot rust te komen, maar bovenal een ideale uitvalsbasis om het Noorderlicht te zien. Tot ver in de 20e eeuw was niet precies bekend hoe het noorderlicht ontstond. Het fascinerende hemelspel, waarbij verschillende kleuren licht op en neer lijken te golven, was daarom millennia lang omgeven door mythes en sterke verhalen. Inmiddels is bekend dat het poollicht wordt veroorzaakt door de zonnewind.

Energierijke deeltjes (elektronen en protonen) afkomstig van de zon bereiken de Aarde door zonnewind of zonnevlammen. Het magnetisch veld van de Aarde (dat het sterkst is bij de polen) oefent een kracht uit op de deeltjes. Hierdoor worden de deeltjes naar de polen toegetrokken en buigen ze af naar de pool toe via cirkelvormige veldlijnen. De kracht die deze afbuiging veroorzaakt heet de Lorentzkracht. Aangekomen bij de pool botsen de deeltjes met stikstof en zuurstof atomen en moleculen uit de atmosfeer. De zichtbare energie die hierbij vrijkomt is het poollicht. De typische hoogte van poollicht is tussen de 100 en 400 kilometer en je kunt het in principe alleen waarnemen bij onbewolkt weer.

Hoewel er geen garantie is om het noorderlicht te kunnen zien, biedt onze Arctic Dream reis wel een zeer goede kans. Ook in Kirovsk en Moermansk is het noorderlicht namelijk vaak zichtbaar. Daarmee is de Arctic Dream reis van Eastpackers een unieke kans om de mooiste, onontdekte natuur van Europa voor een super lage prijs te leren kennen.
 • Zaterdag 20 februari Vlucht naar Sint-Petersburg, avondwandeling, welkomstdiner • Zondag 21 februari Sint-Petersburg: Stadswandeling: kerken & paleizen, Bezoek Hermitage, Voorstelling in het Mariinski theater (optioneel), diner • Maandag 22 februari Bezoek Monument to the Heroic Defenders of Leningrad, Thematische communismewandeling inclusief Russische Revolutie locaties, Russisch Dumplingsdiner, trein naar Petrozavodsk (5 uur)

 • Dinsdag 23 februari Petrozavodsk: Stadswandeling, bezoek Hyperborea winter festival (jaarlijks groot festival met concerten en een tentoonstelling van ijs- en sneeuwsculpturen), Russian Maslenitsa Fest (pannenkoekenfeest dat elk jaar in de laatste week van februari plaatsvindt om het eind van de winter in te luiden), 's avonds vertrek Arktika Express Nachttrein richting Murmansk. Aan boord: eten & drinken in de Arktika Bar & lezingen in de Eastpackers University • Woensdag 24 februari Aankomst in Apatity, korte transfer naar Poolresort Kirovsk, Big Wood Skiresort (grootste en hoogste skiresort boven de poolcirkel, 8 liften (waaronder 1 snelle gondel), 30 km pistes van alle moeilijkheidsgraden), alternatief: langlaufen, sleeën vanaf een heuvel, snowhike of Russische sauna (banya) • Donderdag 25 februari KIrovsk: stadswandeling, Bezoek Snow Village (hotel, café's en tentoontsellingen uit sneeuw en ijs gemaakt), Sneeuwscooter safari (3-5 uur) door de bergen: Peak Kaskasnyunchorr (hoogste top boven de poolcirkel - 1200 m, de precieze route is afhankelijk van de weerscondities), 's avonds transfer naar Murmansk • Vrijdag 26 februari Stadswandeling Murmansk met o.a. Lenin Nuclear Icebreaker, Monument of the defenders of the Soviet Arctic, Kola Bay (bevriest nooit – stoom in de winter), Russische Banya (sauna), Traditioneel Noord-Russisch Diner • Zaterdag 27 februari Vrije ochtend, Transfer naar Noorwegen (3 uur), Verblijf in Sollia Aurora Park (midden in de natuur, vlakbij de Noors-Russische grens), mogelijkheid tot sauna en zwemmen in de natuur, noorderlicht spotten in de directe omgeving van het resort, traditioneel diner • Zondag 28 februari Transfer naar het vliegveld van Kirkenes (20 minuten), terugreis naar Nederland (vlucht via Oslo)

  Het programma kan kort van tevoren worden aangepast als gevolg van de weersomstandigheden. Wanneer het weer goed is, zullen we ook op woensdag, donderdag en vrijdagnacht het Noorderlicht kunnen zien.
 • Aanmelden kan tot 30 november 2020.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 39 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dien je minimaal 25 % van het deelnemersbedrag te voldoen. Dit voorschot kan niet worden teruggestort als je je deelname annuleert.
 • Een paspoort dat geldig is tot tenminste 1 september 2021 is verplicht om mee te reizen. Een kopie dient te worden verstrekt binnen 7 dagen na aanmelding.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Je kunt voor deze reis kiezen uit verschillende boekingsopties. Je kunt hierbij kiezen voor de laagste prijs of voor meer flexibiliteit.

 • Low Budget € 999 - betaling van het gehele deelnemersbedrag in één keer binnen zeven dagen na aanmelding. Bij boekingen tot 1 september 2020.
 • Basis € 1079 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 1 december 2020. Na betaling geen annulering mogelijk. Wanneer je voor 1 december 2020 annuleert, ben je uitsluitend de aanbetaling kwijt.
 • Plus € 1089 - aanbetaling van 25 % van het deelnemersbedrag binnen zeven dagen na aanmelding. Restantbedrag betalen voor 15 januari 2021. Bij annulering voor 7 februari 2021, 50 % retour. Bij annulering uiterlijk 24 uur voor vertrek 25 % van het deelnemersbedrag retour. Inclusief ingecheckte bagage in vliegtuigen.

  Onze prijs dekt de kosten voor de retourvlucht, alle vervoer ter plekke inclusief nachttrein (4-persoons coupé's), overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken, ski of snowboardhuur (incl. schoenen en stokken), skipas, sneeuwscooter excursie, dagelijks ontbijt, wifi in de accommodaties, visum voor Rusland

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief optionele reisverzekering.

  Je kunt een reisverzekering incl. wintersportdekking afsluiten voor € 27,50.

 • Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Unieke route voor een ongelooflijk lage prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan.
 • Bijzondere combinatie van stedentrip en avontuurlijke natuurvakantie.
 • Inclusief alle excursies, activiteiten, skipas en skihuur.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers: studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers en gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 25-40 % van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  2Hoe groot is de kans om het Noorderlicht te zien?
  Het Noorderlicht kan uitsluitend waargenomen worden bij de juiste weersomstandigheden. In het algemeen geldt dat het niet bewolkt mag zijn. Ook is het noorderlicht buiten de steden beter te zien in verband met geringere lichtvervuiling. Het noorden van Rusland behoort tot de gebieden waar de kans om het noorderlicht te zien, relatief groot is. Het Sollia Aurora Park in Noorwegen, waar we de laatste nacht zullen verblijven, heeft een ideale ligging, middenin de natuur. Februari en maart zijn bovendien de meest kansrijke maanden. Gemiddeld genomen kan het noorderlicht twee tot drie keer per week worden gezien. Omdat je tijdens deze reis vier nachten boven de poolcirkel slaapt, zijn de kansen goed, maar we kunnen geen garantie geven. In 2020 heeft Eastpackers deze reis 4x aangeboden. Alle groepen hebben toen het noorderlicht gezien.
  3Wat voor weersomstandigheden moet ik verwachten?
  Dit is een winterreis naar het uiterste noorden van Europa. Sneeuw en kou zijn hier een onlosmakelijk onderdeel van. Er is eind februari voldoende daglicht (circa 8 - 10 uur per dag). Over het algemeen zijn de temperaturen geschikt om te reizen en om buiten actief te zijn. Warme kleding (en verschillende lagen) zijn wel essentieel. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 0 graden en - 10 graden Celsius. 's nachts vriest het flink (tot circa - 15 graden). De neerslag (in de vorm van sneeuw) is over het algemeen beperkt, maar het kan in Moermansk en Kirovsk wel flink waaien, waardoor het koud(er) aanvoelt.
  4Is deze reis geschikt voor deelnemers die niet kunnen of willen skiën?
  Ja, in het programma is één dag skiën opgenomen, maar Kirovsk biedt voldoende mogelijkheden voor andere winteractiviteiten, zoals langlaufen, sleeën, een husky (honden)tour of ritje met een sneeuwscooter.
  5Kan ik méér of minder dagen skiën?
  Deze reis is een groepsreis waarbij de hele groep in principe hetzelfde programma volgt. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om aan het programma zelf invulling te geven, maar de reisroute en reisdata staan in principe vast. Je kunt, als je dit wilt, één extra dag(deel) skiën in Kirovsk. Houd er echter rekening mee dat de Arctic Dream geen skireis is: dit is een avontuurlijke wintervakantie met veel verschillende vormen van (winter)activiteiten. We richten ons dus nadrukkelijk ook op deelnemers die niet willen skiën.
  6Is het veilig om naar Rusland te reizen?
  Eastpackers neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht. Veiligheid gaat boven alles. Wij volgen altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Mocht reizen naar Rusland en/of Noorwegen door de Nederlandse overheid in de maand voor vertrek worden afgeraden, dan geldt de Eastpackers Reisgarantie en kun je je geld terugkrijgen of omboeken naar een andere reis.
  7Kan ik met een vriend(in) samen op één kamer slapen?
  Kamerindelingen worden ter plekke door de deelnemers gemaakt. Je bent dus altijd vrij om te bepalen met wie je op een kamer wilt slapen. Wanneer je een privékamer wilt boeken, bijvoorbeeld met één medereiziger, en niet met andere deelnemers op de kamer wilt slapen, kun je dit aangeven in het aanmeldformulier. Er geldt een toeslag van € 10 per persoon per nacht voor 2-persoonskamers en € 20 per persoon per nacht voor 1-persoonskamers. In Noorwegen is de toeslag 3x zo hoog.
  8Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Alle reis,- en verblijfkosten (plus je visum) zijn inbegrepen. Hierbij horen ook de kosten voor de verschillende excursies en museumbezoeken die deel uitmaken van het programma, alsmede alle ski-gerelateerde kosten. Eastpackers verzorgt elke ochtend een simpel ontbijt. Ook dit is inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Reken op circa € 12 – € 18 per dag (en € 30 - € 35 in Noorwegen), afhankelijk van je bestedingspatroon. Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig (tot maximaal € 70 afhankelijk van grootte en gewicht) en (reis)verzekeringskosten. Wij raden tevens aan een reisverzekering met dekking bij wintersport af te sluiten.
  9Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 24 en 33 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en soms ook de lokale taal van de landen waar we naartoe reizen. Bij deze reis is tenminste één reisleider met skileservaring aanwezig.
  10Wat gebeurt er als reizen naar Rusland en/of Noorwegen onmogelijk is?
  Mocht reizen naar Rusland en/of Noorwegen door de Nederlandse overheid in de maand voor vertrek worden afgeraden, dan geldt de Eastpackers Reisgarantie. Hiermee kun je je geld terugkrijgen of omboeken naar een andere reis.