fbpx

Alexander de Grote Route (1-7 november 2021)

Treed in de voetsporen van één van de grootste veroveraars uit de geschiedenis: Alexander de Grote. Tijdens de nieuwste avontuurlijke rondreis van Eastpackers reis je langs de restanten van eeuwenoude beschavingen in Noord-Macedonië, Noord-Griekenland en Cyprus en ontdek je hoe de historische figuur van Alexander de Grote landen, regio’s en volken tot op de dag van vandaag beroert en verdeelt. Uniek aan deze reis is dat we ook uitgebreid ingaan op actuele politieke en culturele scheidslijnen in het Middellandse Zeegebied. Zo bezoek je het onontdekte Turkse deel van Cyprus met haar indrukwekkende natuurschoon en ghosttowns als stille getuigen van een smeulend conflict met Griekenland. En het beste is: je bepaalt zelf wat je betaalt,  want deze reis is onderdeel van het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod. 

Wellicht denk je dat het Mediterrane gebied niet de meest voor de hand liggende Eastpackers bestemming is. Think again!  Deze reis biedt alle bekende Eastpackers ingrediënten en is de ultieme reis voor liefhebbers van geschiedenis, politieke conflicten, natuur en avontuur. En oja, waarschijnlijk hebben we zelfs mooi nazomerweer. De reis begint in Skopje, de Noord-Macedonische hoofdstad van scherpe contrasten. Het bouwproject Skopje 2014 heeft de brutalistische bouwstijl van de jaren 70 deels veranderd in een pompeus, classicistisch zuilen- en timpanenparadijs, als verwijzing naar de ‘klassieke’ oorsprong van de stad. Hét middelpunt van deze architectonische snoepwinkel is het 24 meter hoge beeld Krijger te paard, een duidelijke verwijzing naar Alexander de Grote, koning van Macedonië, heerser over Griekenland en veroveraar van de hele Mediterraanse Zee. 

Vanuit Skopje reizen we naar Thessaloniki, gelegen aan de Egeïsche zee in de Griekse regio Centraal-Macedonië. Hier ontdek je de rijke geschiedenis van deze stad, die terug gaat tot de vierde eeuw voor Christus. Wist je trouwens dat de stad is vernoemd naar de halfzus van Alexander de Grote, Thessalonikè? We bezoeken hier de de best bewaard gebleven overblijfselen van het Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Ook verdiepen wij ons hier verder in het Macedonisch-Grieks conflict rondom Alexander de Grote door het Museum of the Macedonian Struggle te bezoeken. In Skopje bevindt zich trouwens een museum met dezelfde naam, maar met een heel andere boodschap. We bezoeken ze uiteraard allebei. 

We eindigen onze reis op het eiland Cyprus. Dit eiland lijkt op het eerste gezicht de perfecte zon, zee en strand bestemming, maar het leven wordt tot op de dag van vandaag getekend door een ijzig conflict met Turkije dat teruggaat naar 1974. De hoofdstad Nicosia is sindsdien letterlijk in tweeën is gedeeld door een Green Line tussen Grieks-Cypriotisch en Turks-Cypriotisch gebied. Tijdens de reis bezoeken we zowel het Turkse als het Cypriotische gedeelte van het eiland en nemen we je mee naar locaties waar toeristen al decennialang niet meer zijn geweest zoals de verlaten spookbadplaats Varosha. In de Grieks-Cyprotische badplaats Limassol kunnen we vervolgens ook nog ons Russische hart wat sneller laten kloppen. Deze stad, die ook gekscherend Limassolgrad wordt genoemd, is in de afgelopen jaren een ware Russische enclave geworden, door de Russische investeerders die zich hier hebben gevestigd.

Zoals voor al onze avontuurlijke reizen in Coronatijd geldt ook voor de Alexander de Grote Route: je bepaalt zelf wat je betaalt! En gaat de reis onverhoopt niet door,  bijvoorbeeld vanwege een oranje reisadvies naar één van onze bestemmingen? Dan doen wij niet moeilijk en krijg je je geld terug. Dat is de zekerheid die Eastpackers je biedt in deze onzekere tijd.

Alles over deze reis

 • Maandag 1 november Ochtendvlucht van Eindhoven naar Skopje, stadswandeling Skopje (incl. Macedonia Square, Porta Macedonia, Skopje 2014 bouwwerken langs de Vardar en Turkse bazaar in de oude stad), bezoek aan Museum of the Macedonian Struggle, Macedonisch welkomstdiner, overnachting in Skopje • Dinsdag 2 november Excursie naar de Matka Canyon, net buiten Skopje (met een boottocht door één van de mooiste kloven in de regio), in namiddag transfer naar Thessaloniki, Grieks diner, overnachting Thessaloniki • Woensdag 3 november Stadswandeling langs de overblijfselen van de Byzantijnse én Ottomaanse periode (Boog van Galerius, Romeins Agoria, Rotunda, Witte toren, Heptapyrgion, Aristotelous Square, Hagia Sofia ). In de middag: bezoek monument of Alexander de Grote en Museum of the Macedonian Struggle • Donderdag 4 november Hike naar Seych Sou met prachtig uitzicht over de stad, middagvlucht van Thessaloniki -naar Larnaca, transfer naar Nicosia, Turks welkomstdiner in Nicosia, overnachting Nicosia • Vrijdag 5 november Turks-Cyprus: stadswandeling door Nicosia (incl. Venetiaanse stadsmuren, Farmagusta gate, Buyuk Han, Selimiye-moskee (voorheen St. Sophiakathedraal), Old Town: Ledra Street Border crossing, Eleftheria Square, Girne Kapisi). In de middag: bus naar Famagusta, bezoek Cultural Centre bij de grensovergang tussen Grieks-Cyprus en Noord-Cyprus en bezoek aan Varosha, verlaten spookstad/badplaats welke van 1974-2020 was afgesloten van de buitenwereld. Diner en kroegentocht in Nicosia • Zaterdag 6 november Bus naar Limassol, bezoek ruïnes van Kourion (meest imposante historische opgravingen van Cyprus) en het Middeleeuwse kasteel Kolossi. In de middag: stadswandeling door Limassol (incl. old town: Limassol Castle, Grand Mosque) en bezoek aan de Sint-Nicholaaskerk (Russisch-Orthodoxe kerk). Russische diner en overnachting in Limassol • Zondag 7 november Ochtendvlucht van Larnaca naar Eindhoven

 • Voor deze reis geldt het Eastpackers Pay-What-You-Want aanbod.

  Bij aanmelding betaal je een borg van € 500. Dit bedrag gebruiken wij om je vluchten, overig vervoer, accommodaties en activiteiten vast te leggen. Na afloop van de reis geef je aan wat jij de reis waard vond. Is dat méér dan € 500, dan ontvang je een factuur om het verschil te voldoen. Is dat onverhoopt minder dan € 500, dan krijg je het verschil van ons retour.

  Annuleringsvoorwaarden

  Wordt je reis door Eastpackers geannuleerd, dan geldt onze Reisgarantie en kun je kosteloos omboeken naar een andere reis, een voucher ontvangen ter waarde van 110 % van de door jou betaalde borg of je borg terugkrijgen. Besluit je voor vertrek zelf om je reis te annuleren? Dan ontvang je je borg niet terug.

  Speciale voorwaarde

  Als gevolg van de onvoorspelbare situatie met betrekking tot het Coronavirus, bestaat de mogelijkheid dat Eastpackers het programma, de reisroute, en in uitzonderlijke situaties de reisduur, kort voor vertrek of tijdens de reis moet aanpassen. Dergelijke aanpassingen kunnen geen grond zijn om je deelname kosteloos te annuleren, maar het Pay-What-You-Want aanbod blijft staan. Je bepaalt dus zelf wat je de reis waard vond die wij je uiteindelijk hebben aangeboden.

  Eastpackers betaalt voor jou de kosten voor de vluchten, alle vervoer ter plekke, overnachtingen in comfortabele accommodaties, alle rondleidingen, activiteiten en museumbezoeken en dagelijks ontbijt.

  Het deelnemersbedrag dekt alle genoemde kosten, maar is exclusief reisverzekering en exclusief optionele ingecheckte bagage in het vliegtuig.

  Overige voorwaarden

 • Aanmelden voor deze reis kan tot en met 1 september 2021 of tot zo lang er plekken beschikbaar zijn.
 • Er is op deze reis plek voor slechts 11 deelnemers.
 • Deelnemers zijn tussen de 18 en 37 jaar oud.
 • Binnen zeven dagen na aanmelding dient een borg van€ 500 op ons rekeningnummer te zijn overgemaakt. De borg kan niet worden teruggestort als je je deelname voor vertrek annuleert.
 • Deelnemers krijgen toegang tot de Eastpackers Travel App met het volledige programma, alle adresgegevens en achtergrondinformatie.
 • Studeer of woon je in Engeland, België, Duitsland of een ander EU-land en wil je graag deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ook voor andere wensen (later arriveren of eerder vertrekken) kun je contact met ons opnemen. Wij vinden bijna altijd een voordelige oplossing!
 • Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

  Ontvang je niet binnen 5 minuten na aanmelding een bevestiging per e-mail? Dan is er mogelijk wat mis gegaan. Stuur ons een mailtje en we lossen het op.
  Als gevolg van de Coronasituatie ziet reizen er anders uit dan je de afgelopen jaren bent gewend. We reizen minder ver, houden meer afstand en vermijden de drukste (toeristische) plekken.

  Misschien twijfel je of het reizen nu verstandig is, of vraag je je af hoe een reiservaring met Eastpackers in deze tijd zal zijn. Wij zijn er echter van overtuigd dat wij jou een fantastische reiservaring kunnen bieden, waarmee we voldoen aan alle geldende veiligheidsvoorschriften. Daarom laten wij je graag geheel vrijblijvend met ons mee gaan. Je betaalt namelijk pas na afloop van de reis en bepaalt zelf wat jij onze reis waard vond.
  Ook hebben we een aantal extra voorzorgmaatregelen getroffen om jou zoveel mogelijk zekerheid, veiligheid en reisplezier te bieden:

  • Kleine groepen: onze groep bestaan uit minimaal 7 en maximaal 11 reizigers
  • Kleine accommodaties: we kiezen onze accommodaties uit op kleinschaligheid. Het aantal reizigers per slaapkamer is gemaximeerd op vier. Toch liever meer ruimte voor jezelf of een medereiziger? Onze upgrades voor één- en tweepersoonskamers zijn extra laag geprijsd.
  • Pay-what-you-want: we vragen geen vaste prijs, maar je bepaalt na afloop van de reis zelf wat je de ervaring waard vond. Zonder grenzen of beperkingen.

  Waarom kiezen voor Eastpackers?

 • De reisleider is enthousiast, kundig en van je eigen leeftijd
 • Geen onzekerheid in Coronatijd: bepaal zelf je prijs
 • Je méér leert over de geschiedenis, cultuur, politiek en maatschappelijke situatie in de landen die je bezoekt dan wanneer je zelf op pad zou gaan
 • Combinatie van cultuur en spectaculaire natuur.
 • Je maakt nieuwe vrienden met dezelfde interesses als jij.
 • Veelgestelde vragen

  1Hoe zwaar en comfortabel is deze reis?
  Dit is een afwisselende reis met natuur, cultuur en geschiedenis. Een basisconditie is voldoende.

  We maken tijdens deze reis gebruik van prima accommodaties, maar de Eastpackersreizen zijn geen luxereizen. Vanwege de Coronasituatie deel je geen sanitair met andere reizigers en slapen maximaal 4 deelnemers met minimaal 1.5 meter afstand in dezelfde kamer.

  De herfst in de landen die wij bezoeken is zacht, met temperaturen tussen de 5 en 15 graden, met uitschieters naar de 20 graden op Cyprus. Hou er wel rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen. Zorg dus dat je comfortabele kleding bij je hebt voor zowel zonnige als natte dagen. Schoenen waar je een flink stuk op kan wandelen zijn een must.
  2Wie zijn de deelnemers aan deze reis?
  Eastpackers reizen trekken doorgaans een diverse groep deelnemers, waaronder studenten en recent afgestudeerden. Deze reis is specifiek geschikt voor avontuurlijke reizigers die houden van winter(sport). De reis is gericht op deelnemers van circa 20 tot en met 37 jaar. De gemiddelde leeftijd van deelnemers zal rond de 28 liggen. De meeste deelnemers geven zich alleen op, maar circa 40% van de deelnemers aan onze rondreizen geeft zich op samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen.
  3Wat voor invloed heeft het Coronavirus op deze reis?
  Deze Eastpackersreis is met de grootste zorg samengesteld en aangepast aan de actuele situatie in de landen die we bezoeken. Wij bieden deze reis aan omdat we er vertrouwen in hebben dat wij in de bestemmingen van deze reis een mooie, avontuurlijke reis kunnen aanbieden, waarbij we alle geldende veiligheidsvoorschriften naleven. De Coronasituatie is echter zonder precedent in onze (reis)geschiedenis, wat betekent dat wij soms zullen moeten improviseren om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt ook om flexibiliteit van onze deelnemers. Omdat de reisroute en het programma niet in beton zijn gegoten, hanteren wij een Pay-What-You-Want prijsstelling. Als deelnemer bepaal je na afloop van de reis zelf wat je de reiservaring waard vond.
  4Hoe flexibel is het programma?
  Wij bieden elke dag een goed gevuld programma aan. Deelname aan de activiteiten is echter nooit verplicht en je kunt er ook alleen of in kleine groepjes op uit trekken.
  5Kan ik een privékamer of tweepersoonskamer boeken?
  Je kunt tegen een toeslag een kamer voor twee personen of één persoon boeken (op basis van beschikbaarheid). De meerkosten voor een tweepersoonskamer bedragen € 120 per persoon en € 240 per persoon voor een eenpersoonskamer. Deze kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  6Wat is inbegrepen bij de deelnemersprijs?
  Voor deze reis geldt een Pay-What-You-Want aanbod. Je betaalt voor vertrek een borg en bepaalt na vertrek wat je de reis waard vond. Eastpackers gebruikt je borg om je reiskosten (vluchten, transfers ter plekke en alle lokale OV), overnachtingen en alle activiteiten (vooruit) te betalen. Ook regelen we dagelijks een eenvoudig ontbijt. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch en diner. Noord-Macedonië is een goedkope vakantiebestemming, het Griekse en Cypriotische prijspeil ligt daarmee vergeleken iets hoger. Reken op circa € 15 - € 20 per dag voor maaltijden, afhankelijk van je bestedingspatroon.

  Niet inbegrepen zijn optionele kosten voor ingecheckte bagage in het vliegtuig, tot maximaal € 80 afhankelijk van grootte en gewicht. Optionele kosten vallen buiten het Pay-What-You-Want aanbod.
  7Kan ik samen met mijn partner reizen?
  Ja, dat kan. Je hebt als stel echter niet automatisch recht op een tweepersoonskamer mocht deze in één van de accommodaties beschikbaar zijn. Als je het eerste recht op een tweepersoonskamer (wanneer beschikbaar) wilt, moet je dit apart bijboeken.
  8Ik volg een speciaal dieet. Levert dat problemen op?
  De Balkan keuken in Noord-Macedonië serveert traditioneel veel vleesgerechten, maar het is al lang niet meer zo dat de enige groente een simpele salade is. In Griekenland en Cyprus kan je genieten van de Mediterrane keuken, welke al een stuk gevarieerder is. Ook is zijn de mogelijkheden om vegetarisch en vegan te eten veel uitgebreider geworden, dit zal dus geen problemen opleveren.
  9Betekent Pay-What-You-Want dat ik niets hoef te betalen voor deze reis?
  Voor reizigers en reisorganisaties heeft de uitbraak van het Coronavirus tot veel onzekerheid geleid. In veel landen hebben overheden maatregelen genomen die toerisme bemoeilijkten of onmogelijk maakten. De huidige situatie vraagt daarom om flexibiliteit en creativiteit, en het besef dat we ons in een unieke situatie bevinden die ons voor logistieke en financiële uitdagingen stelt.

  Als stichting zonder winstoogmerk hebben wij de afgelopen jaren een buffer opgebouwd waarmee we de huidige situatie aankunnen. Wij hebben niet geïnvesteerd in dure kantoorpanden of marketingcampagnes en werken grotendeels met liefhebbers, die op vrijwillige basis hun tijd, kennis en enthousiasme inzetten. Omdat reizen organiseren onze passie is, willen we het onze reizigers zo aantrekkelijk mogelijk maken om samen met ons op verantwoorde wijze unieke plekken te bezoeken.

  We kunnen dit jaar minder dan anders garanderen dat alles zal gaan volgens plan, en daarom vragen we geen vaste prijs voor deze reis. We garanderen wel dat we ons maximaal inzetten om jou, ondanks de onzekere situatie, een bijzondere reiservaring te bezorgen. We hopen dat je onze inzet op waarde schat en dat Eastpackers ook in het tijdperk ná Corona voor jou en anderen mooie reizen mag blijven aanbieden. Om dat mogelijk te maken hopen wij op een bijdrage die recht doet aan onze inzet en de kosten die we maken.
  10Wie is de reisleider?
  Alle Eastpackers reisleiders zijn gespecialiseerd in Oost-Europa, ervaren, enthousiast en verantwoordelijk. Onze reisleiders zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en kennen de doelgroep derhalve goed. Onze reisleiders zijn altijd 24 uur per dag tijdens de reis beschikbaar. Onze reisleiders spreken Nederlands, Engels en Russisch.
  11Kan ik een lagere borg betalen?
  Eastpackers gebruikt de borgsom om de kosten voor vervoer, accommodaties en activiteiten vooruit te betalen. Wij vragen een borg waarvan de hoogte ongeveer gelijk staat aan de totale kosten per persoon die wij vóór vertrek maken. Ons Pay-What-You-Want aanbod is daarmee geen vrijblijvende optie op deze reis. Na jouw boeking gaan wij namelijk meteen voor je aan de slag en maken wij kosten die we niet kunnen terugkrijgen als je onverhoopt besluit om toch niet mee te gaan. Je kunt dus niet zelf de hoogte van de borg kiezen.
  12Wat moet ik doen als ik tijdens de reis ziek word?
  Word je tijdens de reis ziek , dan verwachten wij dat je niet verder deelneemt aan de groepsreis. We zullen je vragen om je zo snel mogelijk af te zonderen van de groep en raden je aan om terug naar Nederland te reizen of, als dit niet kan, te blijven op de plek waar je je dan bevindt. Als medische hulp nodig is, kan Eastpackers ondersteunen bij het regelen hiervan. Als je de reis door ziekte afbreekt, geldt het Pay-What-You-Want aanbod van Eastpackers onverkort. Je loopt dus geen risico.