fbpx

Wout Eijkelkamp – Moldavië

Mirjam van Mourik – Turkije
30 november 2014
Freek van Velzen – Spanje
23 september 2014
Wout Eijkelkamp
26
Chisinau, Moldavië
8 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik was actief bij ALGA. Deze organisatie zet zich in voor het welzijn van straatdieren in Moldavië en ze runnen een hondenasiel.
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde samen met twee andere vrijwilligers, één Duits en de ander Spaans, in een pittoresk klein huisje in het centrum van de stad.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
In Chisinau is er een hechte vrijwilligers gemeenschap. De meesten wonen dicht bij elkaar Er wordt veel samen gegeten en gefeest en uitstapjes gemaakt. Met mijn collega-vrijwilligers heb ik veel mooie momenten gedeeld, en we hebben elkaar ondersteund tijdens moeilijkheden.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en mid-term trainingen?
De trainingen waren vooral veel plezier. De eerste training is erg prettig, omdat je dan je mede-vrijwilligers gelijk goed leert kennen.
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik heb geleerd om me staande te houden in moeilijke situaties, en om te werken binnen een organisatie waar niet alles even goed geregeld is. Verder heb ik geleerd om eigen projecten te realiseren, en met weinig middelen veel voor elkaar te krijgen.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
Er zijn meerdere mooie herinneringen. Eén hiervan is het verhuizen van het asiel, en we met meer dan 150 honden achter in de laadbak van een vrachtwagen zaten. Verder zijn alle hondjes die we hebben kunnen redden een mooie herinnering!
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
De mensen in Moldavië zijn vrij afstandelijk, er heerst een gesloten cultuur, waardoor het aanvankelijk moeilijk is contact te maken met de locals. Verder is er een hele strenge winter in Moldavië.
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Erg goed! Er was een continue ondersteuning, zowel voor als tijdens het project. Ik heb hier veel aan gehad.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Het was een erg leerzame tijd, ik ben blij dat ik Russisch heb geleerd. Het was niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk had ik het voor geen goud willen missen! Ik ben trots op alle hondjes die we hebben kunnen redden, er zijn er zelfs enkele nu in Nederland bij nieuwe baasjes.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Ga! En ten tweede, probeer wat eigen plannen samen te stellen, zodat je, als de organisatie minder te doen heeft dan aanvankelijk verwacht, je je eigen ideeën uit kan voeren.
wout_2
wout_3