fbpx

Thirza van ‘t Rood – Spanje

Jim Janssen – Slovenië
15 maart 2019
Anouska – Kosovo
24 september 2018
Thirza van 't Rood
18
Ferrol, Spanje
6 maanden
 
1Wat voor vrijwilligerswerk deed je?
Ik heb bij een culturele organisatie gewerkt. Hier heb ik wekelijkse activiteiten georganiseerd (met name filmavonden, taaluitwisselingen). https://youtu.be/sj615gy4JVU
2Hoe was je woonsituatie?
Ik woonde in een flat op de vierde verdieping in het centrum van de stad, samen met drie andere vrijwilligers. Ik had mijn eigen kamer en deelde de rest. Het ging allemaal supergoed in de flat, we hadden vaak samen lunch en oefenden Spaans samen.
3Hoe was het contact met andere EVS vrijwilligers?
Erg goed! Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt uit heel Europa. We hadden allemaal veel motivatie om iets goeds te doen tijdens onze EVS-tijd en konden goed met elkaar praten.
4Hoe kijk je terug op de meerdaagse on-arrival en eventuele mid-term trainingen?
Bij on-arrival training en mid-term training is het volgens mij vooral belangrijk om mensen te leren kennen. Zo maak je vrienden en kan je misschien wel ergens in Spanje gratis slapen :). De trainers zijn erg aardig, en je kan inspiratie opdoen over wat andere mensen tijdens hun project doen. De kwaliteit van de training hangt een beetje af van de plaats waar je het doet, maar over het algemeen is het goed.
5Wat heb je geleerd van je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik heb superveel geleerd. Wat voorbeelden: uit huis wonen, voor mezelf koken, de Spaanse cultuur leren kennen, projecten organiseren, hoe Europese projecten zoals Youth Exchanges worden georganiseerd, de Franse, Italiaanse en Turkse cultuur een beetje leren kennen (van mijn huisgenoten), een beetje Spaans, mijn Engels verbeterd.
6Wat is je beste herinnering aan je tijd als EVS vrijwilliger?
De dingen die ik samen met de andere vrijwilligers heb gedaan, zoals een weekend naar een dichtbijgelegen stad, hot chocolate drinken bij een van de cafés, samen lunchen.
7Waar moest je het meeste aan wennen in het land waar je EVS deed?
De eettijden. In Spanje eten ze veel later avondeten dan in Nederland. Het is acceptabel om te eten tussen ongeveer 9 en 11 uur. En natuurlijk de siësta: in mijn stad waren alle winkels dicht tussen 2 en 5 uur. Ze blijven dan weer wel ´s avonds open. Het was niet al te moeilijk om aan deze dingen te wennen.
8Hoe was het contact met Stichting UcDean als zendorganisatie?
Ik kon goed contact met Eastpackers opnemen als dat nodig was en ze reageerden altijd direct. Ze waren geïnteresseerd in mijn activiteiten.
9Hoe kijk je in het algemeen terug op je tijd als EVS vrijwilliger?
Ik heb zoveel geleerd en gezien dat ik dit voor geen geld zou missen. Hoewel elk EVS project verschilt en sommige leuker zijn dan andere, raad ik het iedereen aan.
10Welk advies zou je toekomstige EVS’ers willen meegeven?
Focus vooral op dat je een goede tijd hebt! Dit is iets wat je als je oud bent aan je kleinkinderen kan vertellen, dus het is vooral belangrijk dat je dingen doet die je altijd al had willen doen en waar je later nog iets aan hebt. En ik raad ook heel erg aan om op een of andere manier bij te houden wat je allemaal doet, zoals via vlogs, een dagboek, 1-second-a-day etc.
Thirza 2
Thirza 1